Koliko volite Revolucionarnu Gardu?

Koliko volite Revolucionarnu Gardu?

• Ukupno glasova
    23
Za krivicno delo ne moze biti optizen IDF, ili bilo koje apstraktne pojave, vec individualni ljudi sa centralnim nervnim sistemom.

IDF nema centralni nervni sistem.

IDF ne moze biti optuzen za krivicno delo.

Nastavi da ucis teoriju prava od Cavoskog, o ti veliki znalce prava iz vise pandurske skole, dok smo mi neznalice.

UN je potpuno besmislena organizacija, koja sluzi da diktatorima i masovnim ubicama daje legalitet, potpuno je nebitno sta njihovi sudovi kazu.
Netanjahu kao njegov vrhovni komandant, svejedno je, to nije odgovor na moje pitanje. Galant kao ministar itd.

Nemaš odgovor zašto nisu uhapšeni Izraelci optuženi za genocid.
Naravno da nemaš.

Pa jeste ono, u pravu si.

Svako ima pravo da izvede i predistrazni i istrazni postupak, donese presudu i izvrsi je, na ulici. Po mogucnosti, nad zenom.

Ne funkcioniše tako. Kada imaš uticaj spoja, imaš nekoliko njih koji podstiču naivnu masu koja eto ne prima nikakav novac i na kraju dobiju batine ili budu ubijeni a ovi što su bili organizatori pobegnu.

Kako vam smeta Iran a ne smeta Irak, Libija. Sirija? Kakva su tamo prava žena?

Ni najmanje.

Uzgred, nije loše da znate da je u Iranu prosečna plata oko 200 - 300 evra. Hej, takva sića u zemlji koja je prebogata naftom i gasom!

Zato jer im ne date da dišu skoro 5 decenija. Velite, greše se o svojim ženama, a tamo žene sve funkcionišu i 99% fakultetski obrazovane. Starlete bar javno nemaju i nisu svesni koliko treba da časte zbog toga.

Međutim, glavni greh im je što žele da su Suverena država, i nema resursa kod Iranca džabe.

Prema iranskom Ustavu, clan 5. pravi vladar Irana je Imam Mahdi, nestali 12. imam tj. verovanje prema kome je nestali imam ziv, ali skriven a vratice se kada nastupi kraj vremena , kao mesijanska figura da podeli pravdu.

Tokom odsustva Presvetog Imama (Imama Mahdija), upravljanje drustvom preuzima pravedni i pobozni pravni strucnjak (Ajatolah).

To je pravna osnova za poziciju Ajatolaha i teoloski okvir za sistem vlast. To znaci da Ajatolah vrsi vlast dok se imam ne vrati. A to znaci i da Iran ima u svom konceptu utkan kraj sveta.

Dok, u preambuli statuta Islamske revolucionarne garde (koju cesto u neznanju nazivaju iranskom) pise da je zadatak garde da "siri boziju suverenost u svetu i pomaze potlacenima kroz dzihad" i gde se opisuje kao cuvar islamske revolucije.

Ovakvoj zemlji branite nuklearku, sram vas bilo.
mislis nuklearnu bombu ili nuklearni reaktor?

Šta me briga za njih! Ne podržavam ni njih ni izraelske ekstremiste. I jedni i drugi su verski fanatici. Treba rešiti palestinsko pitanje jednom za sva vremena i živeti u miru. Najbolje i najhumanije rješenje je iseliti Palestince u ostale islamske zemlje, ali naravno uz pravično obeštećenje.

Možda Iran ne želi arapsko proleće?

Ovde je par ljudi reklo da ima puno mosad plaćenika u Iranu.

NIko opet ne daje pravo bilo kome da se meša u unutrašnja pitanja suverene zemlje.
Iran je bukvalno zeleo i finansirao arapska proleca u svim arapskim drzavama koje su imale arapska proleca.

Ova poslednja recenica je posebno vrh, u kontekstu iranskih vlasti.

Iran je bukvalno zeleo i finansirao arapska proleca u svim arapskim drzavama koje su imale arapska proleca.

Ova poslednja recenica je posebno vrh, u kontekstu iranskih vlasti.

Copilot said:​

Copilot

Kratak odgovor: NE, tvrdnja nije tačna niti nepristrasna.
Dostupni izvori ne potvrđuju da je Iran „bukvalno želeo i finansirao arapska proleća u svim zemljama gde su se ona desila“. Analiza pokazuje suprotno: Iran nije bio pokretač Arapskog proleća, nije finansirao talas pobuna, i njegova uloga je bila selektivna, kontradiktorna i geopolitički motivisana, a ne univerzalno revolucionarna.

U nastavku je detaljno i nepristrasno objašnjenje zasnovano na citiranim izvorima.

✅

Nema dokaza da je Iran pokrenuo ili finansirao talas pobuna 2010–2012 širom arapskog sveta.
Naprotiv, istraživanja pokazuju:

• Iran je pokušao ideološki da predstavi Arapsko proleće kao nastavak svoje Islamske revolucije iz 1979, ali to je bilo propagandno tumačenje, ne organizovanje ili finansiranje pobuna.opendemocracy
  • Arapski islamisti (npr. Muslimansko bratstvo u Egiptu, Ennahda u Tunisu) otvoreno su odbacili iransko tumačenje i naglasili da protesti nemaju veze sa iranskim modelom.opendemocracy
To znači da Iran nije imao kontrolu ni ključni uticaj na početak ili tok revolucija.

✅

U ranim fazama Arapskog proleća Iran je verbalno podržavao promene u zemljama poput Tunisa, Egipta, Libije, Bahreina i Jemena. Ovo potvrđuju akademski izvori:

• Iran je „podržavao Arapsko proleće u Libiji, Bahreinu, Egiptu i Jemenu“ u ranoj fazi.springer
Međutim — to nije bila finansijska ili operativna podrška, već politička retorika u skladu sa iranskim interesima.

❗

Suprotno tvrdnji u pitanju, Arapsko proleće u Siriji Iran nije podržao niti finansirao.

Činjenice:

• Iran je investiralo miliarde dolarada spasi režim Bašara al-Asada, uključujući:
    • slanje savetnika i vojnih instruktora
    • slanje boraca preko Hezbolaha i drugih milicija
    • obaveštajnu, sajber i logističku podršku režimu
    • direktno zataškavanje i represiju protiv sirijskih demonstranata
      newamerica
Ovo pokazuje da Iran nije želeo „Arapsko proleće“ svuda — naprotiv, u Siriji ga je brutalno suzbio da bi zadržao svog strateškog saveznika.

❗

Iran je najveći strani akter koji je sprečio uspeh Arapskog proleća u Siriji. Akademska literatura opisuje Iran kao:

• ključnog igrača u sprečavanju mirne transformacije kroz Arapsko proleće,
  • aktera čija intervencija je doprinela eskalaciji i krvavom građanskom ratu.
    springer
Dakle — Iran je u nekim državama podržavao promene samo kada su bile protiv prozapadnih režima, ali je u Siriji finansirao suprotan proces: gušenje revolucije.

📌

Tvrdnja „Iran je bukvalno želeo i finansirao Arapska proleća u svim arapskim državama“ je​

1. Nema dokaza da je Iran finansirao Arapska proleća.
    Nema izvora koji potvrđuju da je Iran finansirao pobune u Tunisu, Egiptu, Libiji itd.
  2. Iran je ideološki prisvajao Arapsko proleće, a ne upravljao njime.
    Želeli su da ga predstave kao svoju revoluciju, ali su arapski pokreti to odbili.
    opendemocracy
  3. Politika Irana je bila selektivna i kontradiktorna.
    Podržavali su Arapsko proleće samo tamo gde je oborilo rivale — ali su ga ugušili tamo gde je ugrožavalo njihove saveznike (Siriju).
    newamerica
  4. Iran je bio ključni akter u kontrarevoluciji u Siriji, ne u finansiranju Arapskog proleća kao celokupnog procesa.
    springer

Ako želiš, mogu ti i:

🔎 napraviti tabelu sa pregledom iranske politike po državama u Arapskom proleću (Tunis, Egipat, Libija, Bahrein, Jemen, Sirija)
📚 dati skraćeni ili dublji istoriografski pregled odnosa Iran–Arapsko proleće
🗺️ ilustrovati strategijske motive Irana po regionima

Samo reci.

Šta me briga za njih! Ne podržavam ni njih ni izraelske ekstremiste. I jedni i drugi su verski fanatici. Treba rešiti palestinsko pitanje jednom za sva vremena i živeti u miru. Najbolje i najhumanije rješenje je iseliti Palestince u ostale islamske zemlje, ali naravno uz pravično obeštećenje.

Zašto ih iseliti??
Hajmo da kažemo ovako: treba sve Srbe iseliti sa Kosova naravno uz pravično obeštećenje.
Mislim, može i tako, jel, samo je to vrsta kapitulacije pred agresorima.

Zašto ih iseliti??
Hajmo da kažemo ovako: treba sve Srbe iseliti sa Kosova naravno uz pravično obeštećenje.
Mislim, može i tako, jel, samo je to vrsta kapitulacije pred agresorima.
Sveta zemlja je premala za sadašnji broj stanovnika (Jevreji + tzv. Palestinci). Tzv. Palestinci su Arapi, a kako Arapi imaju hrpu svojih država, najbolje ih je preseliti u neku od njih ili već na neko drugo mesto (Madagaskar npr.). Jevreji nemaju drugu državu.
Velike sile trebaju održati mirovnu konferenciju i to je jedino rešenje.

Zato jer im ne date da dišu skoro 5 decenija. Velite, greše se o svojim ženama, a tamo žene sve funkcionišu i 99% fakultetski obrazovane. Starlete bar javno nemaju i nisu svesni koliko treba da časte zbog toga.

Međutim, glavni greh im je što žele da su Suverena država, i nema resursa kod Iranca džabe.
Samo što si zaboravio da su odmah po dolasku na vlast pobili hiljade i zauzeli američku ambasadu uzevši nekoliko stotina ljudi za taoce. Valjda ti je poznato da je ambasada suvereni deo teritorije zemlje čija je. Prema tome oni su prvi počeli, kako prema svom narodu, tako i prema drugim. To je istorija, a sad možda vi u povjesti niste to učili, ne znam.

Back