Pročitala sam pisma, i nešto bih povodom njih rekla.
Zaista, jasno je da nijedna postojeća sila poznata u nauci nema nikakve veze sa spiritualnim, neobjašnjivim dejstvom planeta na um i živote ljudi. Pominje se elektromagnetna itd. Ja sam prirodnjak, i vrlo sam dobro upućena u te stvari. To je očigledno.
Naravno da postoje stvari i pojave koje nauka nije opisala a verovatno ih nikada i neće moći opisati. I ja verujem u njih, dovoljno je da kažem da sam religiozna u judeo-hrišćanskom smislu. Ono što veliki broj ljudi ne shvata to je da se astrologija zasniva na nečem spiritualnom, čim planete kao što je npr. Saturn (koja je ništa drugo do obično nebesko telo, do duše ne obično, već gasovito i vrlo lepo) utiče na moju dušu, na moj život, na moju sudbinu itd. I druge planete, ili Sunce, itd. To je zaista vrsta religije. Astrologija se razvijala unutar politeističkih religija, ona je čvrsto povezana sa mnogoboštvom. Interesantno mi je da je u jednom pismu pomenuta sveopšta usklađenost univerzuma (duhovna ili materijalna?!), pa čak i beskonačna mudrost Tvorca (u jednini). To je zanimljivo zato što svaka monoteistička religija striktno zabranjuje bavljenje astrologijom, čak je u Starom zavetu Svetog pisma određena smrtna kazna onima koji gledaju „u zvezde”. Dakle, Tvorac nema ništa sa tim.
Rak je pogrešio. Naime, po astrološkim kriterijumima, ja bih bila jarac. Zaista, i ja sam do pre desetak godina, kada sam prestala horoskopom da se bavim, mislila da ima nešto u tome što sam klasifikovana da pripadam znaku jarac, ali sada vidim da imam osobine najrazličitijih znakova. Ja sam uverena da tu ima dosta autosugestije, da se ljudi čitajući natalni horoskop poistovećuju sa svojim znakom, i sve više preobražavaju u to.
Da je astrologija opasna, ne misli samo Biblija, itd. Najopasnije je to što ona sugeriše da postoji sudbina, tj. da će se nešto dogoditi hteli mi to ili ne. Čovek sam upravlja svojim životom, na njemu je teret odgovornosti koji ima u svom životu, on se sam opredeljuje da li će biti dobar, loš, itd. Ne možemo tu odgovornost prebaciti na nebeska tela! A ako mislimo da nebeska tela određuju koga ćemo sresti, za koga ćemo se venčati, da li će nas udariti kola ili će nas boleti zub, onda smo duboko, duboko zagrizli u spiritualizam.
Ne bih želela nikoga da povredim ovim pismom.
Pozdrav,
E.