Koliko vernika ovde bi prestalo da veruje u Boga ako bi prihvatili evoluciju?

Da, baš je lepo da se priča, kada si ti ateista pa si odrastao i pametan,
a on je ostao dete i budala je zato što je vernik.

To je lepo..
Al kad tebe vernik klepi, to nikako nije lepo i ignoriši ga. Sram ga bilo.
Citiraj gde ja ovo sve napisah. Ma ne moras vazno je nesto da se napise pa bilo sta.
Vrlo je ruzno ovo sto radis.

Ne. Kad sam odrstao doznao sam da se informacije o svetu oko nas mogu skupljati na razlicite nacine. Iskustvo jeste samo jedan od nacina.
informacije nisu uvek tačne. samo ono što lično iskusiš je pravo. jer niko ne plače kao ti. i uopšte nije ovde u pitanju dokazivanje već u šta i kome veruješ.
npr ako veruješ da se zemlja okreće oko sunca zato što je nauka to otkrila, tvoja intuicija ti govori obrnuto. odlučio si se da veruješ autoritetu. e sad zamisli da si sam na pustom otoku i posmatraš sunce, nikad ti ne bi palo na pamet da se zemlja okreće oko sunca, ali mi smo prihvatili informaciju i čvrsto verujemo u informaciju iako i dan danas kažemo da sunce izlazi i zalazi tj da se ono kreće oko nas.
ovaj primer nema veze sa našim životima ali oslikava naše stanje. tako i vernici, razum i logika mu govore jedno ali ipak se oslanja na informaciju da se konji vazneli na nebo i to je potpuna istina za njega.

Sad procitah na drugoj temi nesto ovako:
" Pametan covek pita i ceka odgovor. Onaj drugi odma sam i odgovara."
Jel možeš da me razuveriš? Ne možeš.
Možeš mi nabrajati ne znam kakve dokaze da si bio dete, a ja ću
ti samo reči da ovoga trenutka možeš da se probudiš i da shvatiš
da je sve to bio samo san.

Toliko o dokazima za bilo šta.

FB_IMG_1687949643330.jpg

Isto verujem da je evolucija cinjenica kao i da ajkule postoje , nikada je nisam video uzivo ali video sam toliko slika i snimaka i toliko ljudi kazu da postoje da ne verujem da bas svi lazu i da su sve slike namestene , tak da u neku ruku jeste vera , ali ne moze da se poredi sa verom u anonimne prastare knjige.
Ja govorim o procesu menjanja i adaptiranja zivota kroz vreme :)

Dakle verujes u tim "procesima" menjanja i adaptacija kroz vreme,sto je zapravo u fundament teorije o evoluciji...!?
U redu,hajde da i ti probas svoju 'srecu".
Daj molim te obvjasni,svakako, pomoci svih raspolozivoh mehanizmi te teorije,kako se desio onaj "ispad"kod crne caplje...!?
Ne znam koliko si dobro informisan ali je ovo jedna od enigmi pobornika te teorije koja im narocito u zadnje vreme nepovratno rusi koncept kojeg "propovedaju" !
U vezi ovog sam pricao sa jedim tvojim kolegom koji je nesto neuspesno pokusao i nakon toga je jednostavno "odleprsao"sa mesta razgovora...
Razgovor je na sledecu temu:

https://forum.krstarica.com/threads...evazilazi-vasa-uverenja.959586/#post-45913051

Ovaj put navodim samo pitanje:

...molim te pokusaj mi objasniti kako se uklapa crna caplja u toj prici o evoluciji ?
Da te samo potsetim,to je jedina podvrsta tih ptica koja ekskluzivno,dakle ni jedna druga ptica nema tu tehniku - kad se priprema za ulov za pretstojeci obrok, svojim krilima pravi svojevidan cador,dakle pravi senku gde se skupljaju male ribice ili neki drugi oblici zivota u vodenoj sredini pa se onda caplja jednostavno posluzi svezom hranom kao na posluzavniku !!! Dakle koristeci teoriju o evoluciji svih podvrsta koje zive u istim ili slicnim uslovima sa istim ili slicnim anatomskim parametrima objasni kako je SAMO crna caplja stekla ovu tehniku kada nam pretpostavljeni principi te teorije ukazuju da su je trebale dobiti bukvalno sve 62 vrste caplja ( isti uslovi na zivot,isti ili veoma slicni parametri "rekvizita za lov" poput kljuna,visina noge,raspon krila i t.d.) ??? Dakle kako se taj podatak "urezao"samo u genetski kod crne caplje ???
Naravno,potseti me ujedno i kako je poceo i kada je prestao proces evolucije i naravno - koji je to faktor prouzrokovao prekid procesa evolucije NA GLOBALNOM PLANU !??
Napominjem da su ovo samo pitanja za utrinsku mozdanu gimnastiku za zagrevanje, prava pitanja dolaze nakon sto mi ovo precizno odgovoris.
Dakle ? :kafa:

Evo jedan video da vidis o cemu je rec:

Daj molim te obvjasni,svakako, pomoci svih raspolozivoh mehanizmi te teorije,kako se desio onaj "ispad"kod crne caplje...!?
Ne znam koliko si dobro informisan ali je ovo jedna od enigmi pobornika te teorije koja im narocito u zadnje vreme nepovratno rusi koncept kojeg "propovedaju" !
U vezi ovog sam pricao sa jedim tvojim kolegom koji je nesto neuspesno pokusao i nakon toga je jednostavno "odleprsao"sa mesta razgovora...
Znaci ode TE u istoriju. Meni je drago da se dopisujem sa nobelovcem (tobom) koji je oborio TE.
Nego jesi li vec dobio nobela ili to tek sledi?
Mada nikako mi nije jasno da to nigde ne cuh, procitah. Ipak je to vest za sva zvona.

Da te samo potsetim,to je jedina podvrsta tih ptica koja ekskluzivno,dakle ni jedna druga ptica nema tu tehniku - kad se priprema za ulov za pretstojeci obrok, svojim krilima pravi svojevidan cador,dakle pravi senku gde se skupljaju male ribice ili neki drugi oblici zivota u vodenoj sredini pa se onda caplja jednostavno posluzi svezom hranom kao na posluzavniku !!! Dakle koristeci teoriju o evoluciji svih podvrsta koje zive u istim ili slicnim uslovima sa istim ili slicnim anatomskim parametrima objasni kako je SAMO crna caplja stekla ovu tehniku kada nam pretpostavljeni principi te teorije ukazuju da su je trebale dobiti bukvalno sve 62 vrste caplja ( isti uslovi na zivot,isti ili veoma slicni parametri "rekvizita za lov" poput kljuna,visina noge,raspon krila i t.d.) ??? Dakle kako se taj podatak "urezao"samo u genetski kod crne caplje ???
Izvini tek sad procitah ovo. Nista tebi od nobela. Kao i iobicno sto biva ti ne znas nista o TE.

Dakle verujes u tim "procesima" menjanja i adaptacija kroz vreme,sto je zapravo u fundament teorije o evoluciji...!?
U redu,hajde da i ti probas svoju 'srecu".

https://forum.krstarica.com/threads...evazilazi-vasa-uverenja.959586/#post-45913051

Ovaj put navodim samo pitanje:

...molim te pokusaj mi objasniti kako se uklapa crna caplja u toj prici o evoluciji ?
Naravno,potseti me ujedno i kako je poceo i kada je prestao proces evolucije i naravno - koji je to faktor prouzrokovao prekid procesa evolucije NA GLOBALNOM PLANU !??
Napominjem da su ovo samo pitanja za utrinsku mozdanu gimnastiku za zagrevanje, prava pitanja dolaze nakon sto mi ovo precizno odgovoris.
Dakle ? :kafa:

Evo jedan video da vidis o cemu je rec:

Nije tacno da sve slicne vrste zive u istim i slicnim uslovima i da imaju samo iste ili slicne tehnike, to se nigde ne tvrdi kod evolucije niti mora da bude tako , znaci pretpostavljas pogresnu stvar , jedna vrsta moze da zapocne potpuno novu i posebnu tehniku ( tako se na kraju krajeva i radjaju nove ) kraj objasnjenja :)
Proces evolucije nikad nije prestao , radjanje novih vrsta je posmatran proces , zato je evolucija posmatrana nauka.

Nije tacno da sve slicne vrste zive u istim i slicnim uslovima i da imaju samo iste ili slicne tehnike, to se nigde ne tvrdi kod evolucije niti mora da bude tako , znaci pretpostavljas pogresnu stvar , jedna vrsta moze da zapocne potpuno novu i posebnu tehniku ( tako se na kraju krajeva i radjaju nove ) kraj objasnjenja :)
Prijatelju,to nisam ni sporio vec sam ti naveo konkretnog primera od izuzetno veliki broj caplja koje zive U POTPUNO ISTIM uslovima,raspolazu potpuno istim telesnim odlikama i performansi a eto ipak - samo je crna caplja ekskluyuzivan "inovator",ni jedna se druga caplja nije setila tog metoda...!?
Jel shvacas pitanje i sustinu problema...!???????????????? :kafa:

Proces evolucije nikad nije prestao , radjanje novih vrsta je posmatran proces , zato je evolucija posmatrana nauka.
Pa kako su to magarci...pardon,majmuni prestali evoluirati pa umesto u supermagarca...pardon,super coveka danas su jos uvek majmuni i nista vise...!??? :D

Prijatelju,to nisam ni sporio vec sam ti naveo konkretnog primera od izuzetno veliki broj caplja koje zive U POTPUNO ISTIM uslovima,raspolazu potpuno istim telesnim odlikama i performansi a eto ipak - samo je crna caplja ekskluyuzivan "inovator",ni jedna se druga caplja nije setila tog metoda...!?
Jel shvacas pitanje i sustinu problema...!???????????????? :kafa:

Pa kako su to magarci...pardon,majmuni prestali evoluirati pa umesto u supermagarca...pardon,super coveka danas su jos uvek majmuni i nista vise...!??? :D
Nista od toga ne ide protiv evolucije , posebna inteligencija ili inovacija od strane jedne caplje cak mnogo vise vuce ka evoluciji nego od nje.
Niko nije prestao da evoluira niti su ljudi evoluirali od danasnjih majmuna niti je poenta majmuna da postane covek , tako da bolje da se prvo procitaju neke osnove pa onda da se postavljaju pitanja :D

Nista od toga ne ide protiv evolucije , posebna inteligencija ili inovacija od strane jedne caplje cak mnogo vise vuce ka evoluciji nego od nje.
Heeej,cekaj sad,pa odkud ona intelegentnija od druge,jesmo li se dogovorili u startu da ocekujem da evoluciju branis njenim postulatima i generalno pravilima igre..!?
Ponavljam - isti telesni performansi,isti uslovi za zivot,ista ishrana iste potrebe za egzistenciju a odjednom samo jedna vrsta postaje intelegentna...!?
Jesi li siguran da te nakon ovog nece grditi tvoji profesori koji ti propovedali evoluciju...!???
Daj malo istrazi ovaj slucaj,nema potrebe od brukanja i snizavanja nivoa diskusije...

Niko nije prestao da evoluira niti su ljudi evoluirali od danasnjih majmuna niti je poenta majmuna da postane covek , tako da bolje da se prvo procitaju neke osnove pa onda da se postavljaju pitanja :D
Meni se cini da sam ja prestao evoluirati jer koliko znam, nekoliko generacija iz porodicnog stabla su bili ljudi a eto cini mi se da sam to i ja a pazi molim te = ovo ti isto mogu potvrditi za magarce...za majmune trebam dodatno istrazivati jer se prica da se neki ateista evolucionistra sa ovog foruma seca svoje slobode i adaptacije u nekim djunglama ... :D

Heeej,cekahj sad,pa odkud ona intelegentnija od druge,jesmo li se dogovorili u startu da ocekujem da evoluciju branis njenim postulatima i generalno pravilima igre..!?
Pponqavljam - isti telesni performansi,isti uslovi za zivot,ista ishrana iste potrebe za egzistenciju a odjednom samo jedna vrsta postaje intelegentna...!?
Jesi li siguran da te nakon ovog nece grditi tvoji profesori koji ti propovedali evoluciju...!???
Daj malo istrazi ovaj slucaj,nema potrebe od brukanja i snizavanja nivoa diskusije...

Meni se cini da sam ja prestao evoluirati jer koliko znam, nekoliko generacija iz porodicnog stabla su bili ljudi a eto cini mi se da sam to i ja a pazi molim te = ovo ti isto mogu potvrditi za magarce...za majmune trebam dodatno istrazivati jer se prica da se neki ateista evolucionistra sa ovog foruma seca svoje slobode i adaptacije u nekim djunglama ... :D
Evolucija ne moze da se desi ako jedinka ne unese nove informacije ( genetske ili bilo kakve druge , ponasanje moze da bude jedna od tih promena ) , da do tih promena ne dolazi svaka vrsta bi zauvek ostala ista.
Slicne stvari mozemo da vidimo kod mnogih grupa delfina , ista vrsta a potpuno razliciti nacini lova , isto kao i orke , mnoge grupe iz iste vrste ptica ne migriraju dok druge grupe migriraju , prave drugacija gnezda itd.

Evolucija ne moze da se desi ako jedinka ne unese nove informacije ( genetske ili bilo kakve druge , ponasanje moze da bude jedna od tih promena ) , da do tih promena ne dolazi svaka vrsta bi zauvek ostala ista.
E to,to te pitam,kako se desio "novi unos informacija" kod crne caplje kad oni zive u potpuno istim sredinama,imaju iste telesne performanse i iste potrebe za hranu...!?
Vidis da ponavljam upravo ove cinjenice,valjda je red da se upitas zasto to radim...!?
...ne sugerisem ti nista ali mozda nije lose da krenes od opcije da te mozda navodim na "tanak led"...!?
Slicne stvari mozemo da vidimo kod mnogih grupa delfina , ista vrsta a potpuno razliciti nacini lova , isto kao i orke , mnoge grupe iz iste vrste ptica ne migriraju dok druge grupe migriraju , prave drugacija gnezda itd.
Grupe delfina koje pominjes nemaju iste anatomske performanse ( tezina,oblik glave,brzina kretanja i t.d.) stoga je uporedba irelevantna..
Molim te fokusiraj se konkretno na crnoj caplji...

...ma zacrnela vas jedna mala crna ptica,nema vam leka prijatelju...a jos nismo ni poceli sa dubokom analizom... :lol:

E to,to te pitam,kako se desio "novi unos informacija" kod crne caplje kad oni zive u potpuno istim sredinama,imaju iste telesne performanse i iste potrebe za hranu...!?
Vidis da ponavljam upravo ove cinjenice,valjda je red da se upitas zasto to radim...!?
...ne sugerisem ti nista ali mozda nije lose da krenes od opcije da te mozda navodim na "tanak led"...!?

Grupe delfina koje pominjes nemaju iste anatomske performanse ( tezina,oblik glave,brzina kretanja i t.d.) stoga je uporedba irelevantna..
Molim te fokusiraj se konkretno na crnoj caplji...

...ma zacrnela vas jedna mala crna ptica,nema vam leka prijatelju...a jos nismo ni poceli sa dubokom analizom... :lol:
Caplje nisu biljke , imaju mozak i razmisljanje , jedna proba ponasanje , ponasanje se isplati , ponovi ponasanje i nastavi da ga radi , ne razumem kako mislis da ovo ide protiv evolucije ? Ne kapiram gde je argument uopste ?

Evolucija je teroija i to lazna.

Istina, cak ni sam Darvin ju nije uzimao previse za ozbiljno, uostalom ta teorija je i definitivno pala u vodu kada je otkriven DNK jer DNK se sastoji od niza slozenih informacija koje se sastoje od binarnog koda a tako nesto tesko da je moglo da nastane "slucajno" i samo od sebe, isto kao sto sam zivot nikako nije mogao da nastane iz nekog corbuljka, bare i iz necega nezivog vec samo zivot moze da stvori zivot.

Caplje nisu biljke ,
Odlicna primedba,odmah se vidi temeljan analiticki pristup predmetnom pitanju... :D
imaju mozak i razmisljanje ,
Tako je,slazem se...I...???
jedna proba ponasanje , ponasanje se isplati , ponovi ponasanje i nastavi da ga radi
Odlicno si krenuo...i eto ti odmah defense colapsed...
A zasto ?
Pa zato sto ako je jedna probla i videla da je upalila sto to odmah ne bi uradila i njena prva rodjakinja koja zivi odmah "preko puta",u istom komsiluku ?
Dakle vidi da rodjakinja danas naucila neku fintu a ova ostala "praznog kljuna"i ode crnoj caplji i zamoli je da joj da rucak jer ova nista ne ulovila i crna joj capla kaze - sad cu da ti dam ali sutra ces probati ovu moju fintu,uopste nije tesko - samo sklopis krila poput cadora,dolaze rtibice i ti odma klac kljuc kljunom i eto ti rucka,,,pa mi onda vratis ovo sto sam ti danas dala..."
...i tako se je razvio sistem lova poznat kao "cador" kod svih caplji...

Ali toga nema dragi moj prijatrelju,cini se da su sve vrste caplje osim one crne prave glupace,nisu skontale fintu a nit pozeleli da love na taj nacin...
...pravo pitanje je zasto kad imaju bukvalno iste anatomske performanse...!??

, ne razumem kako mislis da ovo ide protiv evolucije ? Ne kapiram gde je argument uopste ?
Jel ti sad malo jasnije ...!??

Odlicna primedba,odmah se vidi temeljan analiticki pristup predmetnom pitanju... :D

TRako je,slazem se...I...???

Odlicno si krenuo...i eto ti defense colapsed...
A zasto ?
Pa zato sto ako je jedna probla i vbidela da je upalila sto to odmah ne bi uradila i njena prva rodjakinja koja zivi odmah "preko puta",u istoj zgradi ?
Dakle vidi da rodjakinja danas naucila neku fintu a ova ostala "praznog kljuna"i ode crnoj caplji i zamoli je da joj da rucak jer ova nista ne ulovila i crna joj capla kaze - sad cu da ti dam ali sutra ces probati ovu moju fintu,uopste nije tesko - samo sklopis krila poput cadora,dolaze rtibice i ti odma klac kljuc kljunom i eto ti rucka,,,pa mi onda vratis ovo sto sam ti danas dala..."
...i tako se je razvio sistem lova poznat kao "cador" kod svih caplji...

Ali toga nema dragi moj prijatrelju,cini se da su sve vrste caplje osim one crne prave glupace,nisu skontale fintu a nit pozeleli da love na taj nacin...
...pravo pitanje je zasto kad imaju bukvalno iste anatomske performanse...!??

Jel ti sad malo jasnije ...!??
To moze samo da ide protiv inteligencije caplji , moralo bi da se ispita i to ponasanje i koliko je korisno i svi ostali detalji da bi se doslo do odgovora , ali sigurno taj odgovor ne bi isao protiv posmatranog procesa evolucije niti bi pobio sve druge dokaze :)

To moze samo da ide protiv inteligencije caplji ,
Cekaj sad,cije intelegencije - crnih caplji ili svih ostalih...!???
Budi precizan jer nam je to materijal za sledece pitanje.
Dakle ???
moralo bi da se ispita i to ponasanje i koliko je korisno i svi ostali detalji da bi se doslo do odgovora ,
Pa probaj prijatelju,maskiraj se u caplju i probaj njen sistem,meni je recimo kao coveka lakse da to sredim mrezom,da mozda malo pecam ili u najgorem slucaju da odem d nekog ribnog restorana i to je to...
...ocekujemo rezultate tvog istrazivanja...
ali sigurno taj odgovor ne bi isao protiv posmatranog procesa evolucije niti bi pobio sve druge dokaze :)
Polaaaaako prijatelju,tek smo u fazi zagrevanja...ova crna caplja nam dala izuzetno velikog materijala,ici cemo u detalje nakon razgibavanja... :kafa:

Sad sam malo bolje pogledao , uopste nije tacno da samo jedna caplja ovo radi , cela vrsta to radi i mnoge slicne vrste imaju slicna ponasanja

https://www.audubon.org/news/watch-black-heron-fool-fish-turning-umbrella

" Other herons like the Reddish Egret have variations on this hunting technique. Rather than carefully creeping along like the Black Heron, though, the Reddish Egret is a captivating dancer. The coastal North American wader will wildly zig-zag with its wings outstretched, often leaping to different locations to disturb and confuse the fish before forming a partial canopy. The fish will unwittingly swim toward their doom as they seek cover from all the commotion "

Kaufman agrees that the different strategies could have evolved over time, and that they might provide several advantages that benefit the birds today.

Znaci kao i kod vecine ostalih vrsta , mnoge jedinke unutar vrste rade ovo , bar ne postoje dokazi da to radi samo jedna.

Istina, cak ni sam Darvin ju nije uzimao previse za ozbiljno, uostalom ta teorija je i definitivno pala u vodu kada je otkriven DNK jer DNK se sastoji od niza slozenih informacija koje se sastoje od binarnog koda a tako nesto tesko da je moglo da nastane "slucajno" i samo od sebe, isto kao sto sam zivot nikako nije mogao da nastane iz nekog corbuljka, bare i iz necega nezivog vec samo zivot moze da stvori zivot.
Samo zivot stvara zivot.Odlican dokaz da bog postoji.

Back