Koliko vam je važna privatnost na internetu?

Džudi S

Domaćin
Moderator
Poruka
4.583
FORUM.jpg

Kada su u pitanju internet i privatnost na njemu postoje osobe koje otkrivaju svoju privatnost deleći fotografije na Fejsbuku, Instagramu, a neki snimaju jutjub klipove.

Sa druge strane internet i društvene mreže koriste i osobe koje čuvaju svoju privatnost iako na Fejsbuku, mreži X ( ex Tviter ) i na forumima dele svoja razmišljanja, stavove, svoju omiljenu muziku...

Neke osobe "dozirano" dele svoje podatke 🙂 Na Fejsbuku može da se nađe informacija o tome gde rade i od kada, ali nema podataka o danu i godini rođenja.

Zašto neke osobe dele svoje i važne i manje važne fotografije i time otkrivaju gde putuju, u koje restorane idu i sl.?

Zašto neke druge osobe nemaju svoju fotografiju na profilu, ne otkrivaju na Fejsbuku kada su rođeni i čuvaju sve informacije o sebi?

Kojoj grupi vi pripadate? Koliko vam je važna privatnost na internetu?

Sva ova pitanja o Fejsbuku, važe i za internet forume.

Foto: Pixabay.com

Pogledajte prilog 1624846
Kada su u pitanju internet i privatnost na njemu postoje osobe koje otkrivaju svoju privatnost deleći fotografije na Fejsbuku, Instagramu, a neki snimaju jutjub klipove.

Sa druge strane internet i društvene mreže koriste i osobe koje čuvaju svoju privatnost iako na Fejsbuku, mreži X ( ex Tviter ) i na forumima dele svoja razmišljanja, stavove, svoju omiljenu muziku...

Neke osobe "dozirano" dele svoje podatke 🙂 Na Fejsbuku može da se nađe informacija o tome gde rade i od kada, ali nema podataka o danu i godini rođenja.

Zašto neke osobe dele svoje i važne i manje važne fotografije i time otkrivaju gde putuju, u koje restorane idu i sl.?

Zašto neke druge osobe nemaju svoju fotografiju na profilu, ne otkrivaju na Fejsbuku kada su rođeni i čuvaju sve informacije o sebi?

Fejsbuk nemam,a jesam postavio nekoliko svojih slika ovde na forumu.Nemam nista od toga,ali ujedno da dokazem da se niceg ne plasim.

Ne pišem baš sve o sebi. Trudim se da čuvam svoju privatnost, ali kao neko ko je dugogodišnji bloger postavila sam na blog svoje pravo ime i prezime. Ti podaci + nadimak stoje i na Fejsbuku.

Zašto? Ako želim saradnju sa nekim portalom, ozbiljnije je da imam puno ime i prezime ispod ili iznad teksta.

Imam razumevanja i za one koji vole da dele svoje fotografije a takođe imam razumevanje i prema onima koji čuvaju svoju privatnost.

Ja pripadam onoj trećoj grupi korisnika interneta. Otvorena sam do određenih granica. Na Fejsu sam popunila sve podatke, na Tviteru ponešto i ovde ponešto.

Privatnost na internetu je važna, međutim, niko od nas ne može da sačuva baš sve podatke. Konkretno ovde delimo svoja razmišljanja i stavove. Ta razmišljanja i stavovi su deo naše ličnosti.

Važna mi je, a svestan sam da se ona sve više gubi kako vreme teče i tehnologija se razvija, te se zato trudim da što je moguće ređe ostavljam bilo kakve lične podatke. Izbegavam da pravim naloge na forumima i sajtovima, mejl ostavljam samo kad baš moram (zato mi spam pošta skoro nikad ne stiže). Nemam nalog na X-u, Instagramu, Tiktoku, jedino na Fejsbuku gde volim da postavim poneku sliku sa putovanja ili se čekiram u nekom drugom gradu ili državi, ali mi nijedna objava nije javna, već su sve one dostupne i vidljive isključivo prijateljima (i prijateljima osoba koje tagujem). Čak sam navikao, godinama unazad, da uđem u inkognito mod kad hoću nešto da potražim na Guglu. Neretko koristim VPN, doduše onaj ugrađen u Operu za koji znam da nije efikasan kao oni koji se plaćaju (ali šta sad, ne koristim ga ni za šta ilegalno, samo da koliko-toliko povećam privatnost), a koristim i Tor.

Svi hoće neku privatnost na internetu, a život nam se sveo na isti.
Lepo rečeno, ali današnji svet je prosto takav da u mnogome zavisimo od interneta. Mada stoji konstatacija da za svaku dobru stvar koju internet donosi sa sobom postoji i jedna loša, najmanje.

Na Fejsbuku javno postavljam humanitarne akcije, neke tekstove sa svog bloga ili neke važne vesti iz politike ( stranačke ).

Javno podelim informacije o nestalim osobama. Takođe delim i objave tipa "Traži se dom za mace" " Da li neko hoće da udomi ovog psa".

Nikada, baš nikada ne kupujem online ako sam u obavezi da ostavim broj svoje platne kartice ili svog tekućeg računa.

Sve ostalo delim sa prijateljima. Pre 5 dana sam postavila objavu za pomoć nastradalima u poplavama u BiH. Pre toga, bila je neka objava iz prošlog meseca.

Svjestan sam da čim sam na internetu ne mogu imati stopostotnu privatnost. Imam i Instagram i Fejsbuk. Sa svojim imenom i prezimenom. Ali nema na njima adrese ili broja telefona. Nemam običaj da ne dnevnoj bazi izbacujem slike.Tek ne ono pije kafu tu i tu.
I ja isto za kafu.

Zaječarsko, cafe Butik, lokacija Trg republike ko hoce nek me rokne. Tu sam junaci.

Spadam u grupu kojoj je meta rekla da nema dovoljno privatnih podataka o meni, pa se nismo slozili oko toga da nece dobiti vise privatnih podataka tako da vise ne razgovaramo osimu slucaju da zele da promene politiku. Ima dovoljno podataka o svima nama na netu. Nekad je bilo popularno 'did you google yourself', od tada znam da sam ktitor srpske pravoslavne crkve negde u British Kolumbiji - i sam sam zadivljen sta sam sve postao u zivotu, a da nisam ni znao. Od tada me manje zabrinjava privatnost. Ali svejedno. Privatno je privatno, javno je javno. Pazite sta pisete.

Sad sa VI bice jos zanimljivije ali u isto vreme ima mnogo vise regulative na temu privatnih informacija i to vidim nije samo evropa....

Da li je rešenje da se brišu neki podaci ili ceo profil, ili sam zakasnila sa ovim pitanjem?
Sto se samog FB tice, on je bio fenomenalan kad je krenuo, i cim je moglo van akademskog sveta da se otvori nalog ja sam ga otvorio. Posle se pojavila ona cuvena funkcija da mogu da se kace i dele fotografije sto je bilo izvanredno korisno za razne proslave, vidjanja, slike sa zurci, privatne slike albumi itd. Medjutim sa pojavom tagova i malicioznog koriscenja, ja sam pobrisao sve slike sa FB. Posle su bile igrice ali brzo sam ustanovio da je politika FB jedno a 3rd partys nesto drugo pa sam poskidao sve veze aplikacija sa profilom zbog hakovanja (mnogo godina kasnije ta cinjenica je eksplodirala). Ucestvovao sam u grupama, negde sam bio administrator/moderator neke su bile moje teme. Ali kad sam dosao u deo zivota kad nisam imao nesto vremena da visim na sistemu, FB sam sporadicno koristio uglavnom kao nacin da ostanem u kontaktu sa nekim udaljenim ljudima (moja politika je da na FB budu samo ljudi koje poznajem uzivo). Uglavnom sam ceao da me neko kontaktira i onda meni izadje notifikacija za messenger pa tek onda idem na FB. Tako da je moj nalog na kraju uglavnom bio prazan, i svi podaci koje nisam zeleo da se vide gde god je to moglo je bilo podeseno da se ne vide, pre no sto je krenula fama da ne moze da se brise profil, pa da profil mora da ima pravo ime i prezime (naravno to je zbog sasvim drugih stvari - krenuo je OAuth mehanizam). Kacio sam mozda poneku sliku i opasno se zezao sa postavljanjm nebitnog sadrzaja. Na nekoj tacki je meta odlucila da nisam pozeljan clan i trazila da se identifikujem preko nekog zvanicnog dokumenta. Mogao sam i sa tim da se poigram ali FB vec tada nije vise bio ono sto je bio na pocetku. Uradili su upravo ono sto su rekli da nikad nece raditi - svi mi smo od korisnika postali podatak koji se prodaje.

E sad, ja verujem da oni imaju backupe jos od pocetka, tako i da se obrise profil, slike itd sve to jos uvek figurira u nekim njihovim backup bazama, a posto su amerikanci imali su prilicno frke oko GDPR-a pa kad se to stisalo, sad je verovatno zatrazivo za rezidente u EU da traze da im se privatni podaci pobrisu sto ne znaci da to vec nije bio materijal koji je obradjen od strane AI (FB ima svoj AI odavno koliko znam).

Tako da, odgovor na pitanje je - brisi ono sto zelis da brises, mada to sigurno ostaje negde duboko na sistemu za druge potrebe po raznim politikama koje sigurno imaju. Najbolji nacin za tu namenu je; ako ne zelis nesto da bude javno nemoj ni privatno da ga stavljas na mrezu.

Tolicno.

Edit: setih se necega, Moj otac mi je ostavio ovu recenicu: Ono sto treba u kuci, u crkvu se ne daje.
To mu dodje nekako da aplicira na ovaj slucaj.

Poslednja izmena:
Hvala na ovom detaljnom odgovoru. Sada kad razmislim, ništa veliko, značajno nisam objavila od kako sam na Fejsu. Nisam vređala nikoga. Muzički spotovi, fotografije moje mačke ili mojih knjiga nikome nisu važni.
Fejsbuk mi služi za šerovanje tekstova i intervjua sa bloga. Preko Fejsbuka razgovaram sa mojom rodbinom koja živi u inostranstvu. Fejsbuk mi služi i za dogovor sa poznatim i manje poznatim ljudima sa kojima radim intervjue ( najčešće radim sa poznatim i manje poznatim piscima ).

Nemam razloga da se plašim. Nekada danima ne pišem i ne otvaram Fejs, mada sam član nekoliko knjiških grupa.

Sada da se vratim na psihologiju 🙂

Dok sam pisala uvodni post, zaboravila sam još jednu, dve grupe korisnika društvenih mreža.

Postoje osobe koje se preko svojih objava svađaju sa svojom porodicom i prijateljima. Srećom, mali je broj takvih korisnika.
Virtualno poznajem nekoliko takvih osoba.

Šta mislite o osobama koje se svađaju sa porodicom i prijateljima? Ne stavljaju te objave javno, ali vidimo ih mi koji smo im prijatelji.

I poslednja grupa korisnika- traže preko društvenih mreža, preko svog profila donaciju da objave knjigu ili da plate domen i host svog sajta.

Da, zaista postoje takve osobe. Ne znam šta da mislim o takvim ljudima.

Jedna stvar je kada neko pokrene humanitarnu akciju zbog lečenja, a nešto sasvim drugo je kad javno i preko pp-a traže novac -donaciju za sajt.

Ne želim sebe da predstavljam kao neku idealnu osobu, bez mana, ali.. Nikada ne bih tražila novac od poznanika i prijatelja na Fejsbuku za održavanje svog sajta. Baš nikada.

Zahvaljujem na pitanju, biću kratak.

Pomenuti servisi nisu nastali slučajno.
Možda mogu poslužiti u neke druge svrhe, ja u to ne ulazim, ali psihologija konzumerizma je iznedrila ove "potrošačke" servise.
Jedina svrha im je ko je koliko keširao za ovo ili ono.
Autori i autorke fotografija malo slabije naznače dal je na kredit i rate ali zato tanjiri sa hranom preovladjuju u odnosu na slike sa muzejima i spomenicima.
Psihologija materijalizma deluje na neafirmisanu i nezrelu populaciju.

Ja sam od onih koji podržavaju tomato turizam iako nisam uvek spreman na isti.
Ako je cilj da budete na moru, jezeru, planini onda su svi potrošački nametnuti elementi nebitni.
Ni jedan hotel nije stvorio ni more ni jezero ni planinu.
Oni su tu za osobe koje više cene svoj hedonizam nego okruženje u kom se nalaze.

Radeći u kompaniji široke potrošnje koja se služi agresivnim marketingom vidim da to zaista deluje na ljude ali mene još više trenira da postanem imun na njihovu "ekonomsku dobrotu" jer je reč samo o ŠARENOJ LAŽI
Ušteda je samo kad kupiš ono što ti u trenutku treba sve ostalo je bacanje para i hedonizam.
Ljudi u potrošačkom vrzinom kolu za nedostatak stalnog hedonizma kom teže vole da okrive samo jednu ličnost - predsednika :lol:

Izvinite ali ni Švabo ne može sebi da priušti sve audio tv internet i mobilne servise uz letovanja sa zimovanjem po broju ukućana uz obavezne odevno prehrambeno tehničke sezonske hitove.

Neka vam Bog pomogne
ako hoće
:pop:

Nemam Fejsbuk nalog.
Članstvo na forumima je dno koje nisam želeo da probijem.
Ponekad dok smo moj braco i ja još pili alkohola, znao je da me upita koimije i odakle mi uopšte ta potreba da delim svoje misli sa internetom?

Da razbelodanjujem i bivam razbelodanjivan?

Razmišljao sam o tome i shvatio da čovek ima potrebu da kaže šta mu leži na duši.

Ta potreba je uočena davno i eksploatisana jošod starih vremena.

Forumi su mesta gde svaka budala može da kaže šta hoće.
Internet je samo omogućio da se ta potreba zadovolji iz daljine.
Iz toplog doma, sa radnog mesta, za vreme školskog časa.
Znam ja dobro da od privatnosti nema ništa još od dial up vremena.

Nemam Fejsbuk nalog.
Članstvo na forumima je dno koje nisam želeo da probijem.
Ponekad dok smo moj braco i ja još pili alkohola, znao je da me upita koimije i odakle mi uopšte ta potreba da delim svoje misli sa internetom?

Da razbelodanjujem i bivam razbelodanjivan?

Razmišljao sam o tome i shvatio da čovek ima potrebu da kaže šta mu leži na duši.

Ta potreba je uočena davno i eksploatisana jošod starih vremena.

Forumi su mesta gde svaka budala može da kaže šta hoće.
Internet je samo omogućio da se ta potreba zadovolji iz daljine.
Iz toplog doma, sa radnog mesta, za vreme školskog časa.
Znam ja dobro da od privatnosti nema ništa još od dial up vremena.
Braco je u pravu.
Koliko puta smo ti @Reefer i ja samo rekli śto na Politici što na Religiji što na LJ&S da se batalimo interneta i izkonverziramo uz prase?
Računamo na domaćinski spremljeno, na čistom vazduhu, kolko košta nek košta a ti mislio ovi oće besplatno? Imamo devizne prijatelje iz inostranstva, mogao si sad da mlataraš evrima po selu i da zbog ljubomore okolnih meśtana pokreneš čitav proces gde bi i oni organizovali praseće švedske astale i time pokrenuli seoski turizam, Bog da vas vidi... Svi da se gadjate evrima... A mi eto da malo odmorimo od Beograda napunjenog materijalistima od bušnih gaća, pogotovo ovi od 2010-te što su se ubacili... Nit pameti nit znanja nit kulture nit vaspitanja nit talenta nit radnih navika samo milioni u očima... Kako - nemam pojma?

Al jok ti, da te podsetim koji je bio tvoj odgovor?

Poslednja izmena:
Braco je u pravu.
Koliko puta smo ti @Reefer i ja samo rekli śto na Politici što na Religiji śto na LJ&S da se batalimo interneta i izkonverziramo uz prase?
Računamo na domaćinski spremljeno, na čistom vazduhu, kolko košta nek košta a ti mislio ovi oće besplatno? Imamo devizne prijatelje iz inostranstva, mogao si sad da mlataraš evrima po selu i da zbog ljubomore okolnih meśtana pokreneš čitav proces gde bi i oni organizovali praseće švedske astale i time pokrenuli seoski turizam, Bog da vas vidi... Svi da se gadjate evrima... A mi eto da malo odmorimo od Beograda napunjenog materijalistima od bušnih gaća, pogotovo ovi od 2010-te što su se ubacili... Nit pameti nit znanja nit radnih navika samo milioni u očima...

Al jok ti, da te podsetim koji je bio tvoj odgovor?
Samo se vas dvojica konverzirajte, ne mešam se ja u to.

Prase mož, za drugare. Pare nisu problem.
Za izdajnike, jok.

Kad je bilo gusto prodali ste se, buster za šaku ausvajsa. Sećaš se?
To se teže malo prašta.
Dobro ajde, ti bar nisi uzeo mRNA, za tebe još i ima nade.

Poslednja izmena:

Slike iz restorana ne postavljam na Fejsbuk np ,sta volim na fejsbuku je timeline tj kad me podsjeti gdje sam bio prije 5 ili 10 godina ,u kojoj zemlji na kojoj festi itd ,kasnije sam otkrio da to moze i gugl ali mi je na guglu ta opcija bila blokirana,instagram tik tok itd nemam.Preko Fejsbuka sam i nasao mnoge ljude,bez fejsbuka bi to islo tesko jer su tokom rata svi otisli negdje.

Samo se vas dvojica konverzirajte, ne mešam se ja u to.

Prase mož, za drugare. Posle nisu problem.
Za izdajnike, jok.

Kad je bilo gusto prodali ste se, buster za šaku ausvajsa. Sećaš se?
To se teže malo prašta.
Dobro ajde, ti bar nisi uzeo mRNA, za tebe još i ima nade.
Svi vi sa osnovnem školom što ste biogenetiku izučili na vajberu i šerovali Sveta Saznanja medjusobno iz časa u čas ste bili baš isti oni koji su na početku kovide šutali vrata nogama nikako rukama da otvorite jer ste se setili tutu-rutu frule iz Variola Vere.

Ja protiv sebe ne mogu i imam pravo na paniku i histeriju kad je vanredno stanje.

Pre 15 godina kruzer Konkordija se zbog opuštanja kapetana sa snajkama u jabini nasukao u plućaku 120m od obale.
120m od obale u toplom letnjem jadranskom moru a ne u okeanu medju glečerima.
Medjutim objasni ti to potrošačkom društvu koje keširalo za kruzer i gledalo Titanik u fazonu: "mene ovo nemoš se desi au bajo al su se sjebali"

E sad pošto su se oni polu-sjebali u letnje toplom moru po sunčanom danu bez trunke veteića, muškarci su čupali žene da ih izvuku iz čamaca pa da se oni spasu.

Samo par njih je ledjno odplutalo do obale ostavljajuċi vriśtuće potrošače da se i dalje mlate po Konkordiji nasukanoj 120m od mirne italijanske obale...

Holivudski filmovi su jedno - život je drugo

Svi vi sa osnovnem školom što ste biogenetiku izučili na vajberu i šerovali Sveta Saznanja medjusobno iz časa u čas ste bili baš isti oni koji su na početku kovide šutali vrata nogama nikako rukama da otvorite jer ste se setili tutu-rutu frule iz Variola Vere.

Ja protiv sebe ne mogu i imam pravo na paniku i histwriju kad je vanredno stanje.
Pre 15 godina kruzer Konkordija se zbog opuštanja kapetana sa snajkama u jabini nasukao u plućaku 120m od obale.
120m od obale u toplom letnjem jadranskom moru a ne u okeanu medju glečerima.
Medjutim objasni ti to potrošačkom društvu koje keširalo za kruzer i gledalo Titanik u fazonu: "mene ovo nemoš se desi au bajo al su se sjebali"

E sad pošto su se oni polu-sjebali u letnje toplom moru po sunčanom danu bez trunke veteića, muškarci su čupali žene da ih izvuku iz čamaca pa da se oni spasu.

Samo par njih je ledjno odplutalo do obale ostavljajuċi vriśtuće potrošače da se i dalje mlatw po Konkordiji nasukanoj 120m od mirne italijanske obale...
To ti kažem.
Gubiš dušu da spaseš dupe.
Posle ti krivo kad vidiš kaka si riba ispo.

To ti kažem.
Gubiš dušu da spaseš dupe.
Posle ti krivo kad vidiš kaka si riba ispo.
Naravno jer nisam imao nameru da gorim pod temperaturom zbog neodgovornih budala koje kad osete da su se razbolele namerno šmrkću kijaju i sline po prodavnicama. 45 minuta kupuju 2 stvari dok opipaju pola rafova zarazni.

Mi ne znamo ko je ušao bolestan i zašro nije mesto te osobe došao neko od ukućana?
Ima takvih ljudi - "kad je meni loše nek bude i tebi a kad je meni lepo neću da te vidim"

A uostalom i da hoćeš ne možeš da pomogneš kada je neko u panici.

Imamo tako tu neku protivpožarnu obuku
pa kao šta radite ako vam se kolega zapali?
Po njima je tačan odgovor da ga pokrijemo ćebetom
a po meni da ga prvo upaničenog stignemo
pa ko bude brži...

A ti ćeš da mi pametuješ pored onoliko mrtvih dal je trebala vakcina ili ne, kad su čuli da Srbija ima vakcine pola EU došlo...

Nemam profil na Fejsu, Twitteru, X-u, tako da nemam taj problem :)

Back