Koliko vam je bitna astrologija kod nalazenja partnera ?

Horoskop je izmišljotina da egoistima titra jajca, s oproštenjem, da prostiš, da izvinite.:)

Horoskop je izmišljotina da egoistima titra jajca — šta to zapravo znači.​

Uvodna teza (jednom rečenicom):
Horoskop u današnjem, masovnom obliku nije alat za samospoznaju već marketinško-psihološki proizvod koji hrani taštinu i potvrđuje ono što već želimo da verujemo — zato sam rekao da “titra jajca egoistima”: zvuči smešno, ali empirijski i logički pogađa poentu.

1) Šta je horoskop danas — realno, ne romantično.​

• Astrologija je drevna simbolička praksa koja kroz arhetipove pokušava da mapira ljudska ponašanja i cikluse. Kao mitologija — može da bude alat za refleksiju ako se koristi kritički.
  • Horoskop koji vidimo u portalima, novinama i feedovima je skraćeni proizvod — instant-psihologija u 2–3 rečenice, kreiran da privuče klik. Nije istraživanje, nije terapija, najčešće nije ni ozbiljna interpretacija simbola.

2) Zašto “titra jajca egoistima” — mehanizmi koji to objašnjavaju.​

1. Efekat Barnuma / Forera — ljudi prihvataju opšte, dvosmislene tvrdnje kao da su baš za njih. Kad se kaže “danas ćeš osećati napetost u odnosima”, to je dovoljno široko da većina ljudi pronađe potvrdu.
  2. Potvrđivačka pristrasnost (confirmation bias) — tražimo i pamtimo primere koji potvrđuju ono što želimo da čujemo. Kad horoskop pogodi, to pamtimo; kad promaši — zaboravimo.
  3. Kognitivna lenjost i emocionalna uteha — lakše je pročitati “zvezde mi govore da ću imati sreće” nego kritički analizirati sopstvene izbore i odgovornost.
  4. Socijalna lajavost i self-serving interpretacija — horoskop često daje opravdanja: “kriva su zvezde” umesto “krivi su loši izbori”. To umiruje ego.
  5. Komercijalni motiv — tabloidi i portali prave sadržaj koji zadržava pažnju i povratne posete; horoskop je savršen: jeftin za proizvodnju, visok engagement.

Kombinacija ovih faktora znači: horoskop daje egou instant-validaciju — i to je ono što “titra jajca” — stvara prijatno drhtanje potvrde sopstvene važnosti.

3) Društveni efekat — zašto je to problem.​

• Normalizuje pasivnost: Umesto da ljudi preuzmu odgovornost, čekaju „zvezdani sud“.
  • Podstiče narcizam i osećaj posebnosti: Ako ti stalno govore da si “poseban” jer ti tako zvezde kažu, raste ti samoprihvatanje bez osnove.
  • Smanjuje kritičko mišljenje: Navika traženja instant-odgovora slabi sposobnost refleksije i diskusije o realnim problemima.
  • Ekonomija dezinformacije: Portalčići zarađuju, korisnici dobijaju lažan komfor — efekt je štetan na kolektivnom nivou.

4) Nije sve crno: gde astrologija može imati vrednost.​

Ne poričem da simbolika i refleksija mogu pomoći pojedincima—ali samo ako se koristi metaforički i kritički. Ljudska psiha voli priče; mitovi i arhetipovi mogu poslužiti kao ogledalo — ali ne kao biro za donošenje odluka.

5) Kako razlikovati manipulativni horoskop od korisne introspekcije.​

• Ako je tekst generički, puni klišea i “pogodite-sebe” konstrukcija — to je marketinški horoskop.
  • Ako tvoj odgovor zavisi od epizoda koje može da se podvede pod mnogo interpretacija — to je Barnum efekt.
  • Ako želiš korisnost: koristi pitanja umesto gotovih rešenja. “Šta me muči? Šta mogu da promenim danas?” — to su prava, konkretna pitanja za akciju.

6) Razarajući zaključak — moralna kritika.​

Reći da je horoskop “izmišljotina da egoistima titra jajca” je surovo, ali pravedno: ukazuje na to da moderni horoskop ne služi kolektivnom dobru, već individualnoj komfornoj laži. Egoisti traže potvrdu, i horoskop im to pruža — dok društvo postaje malo manje odgovorno, malo manje kritičko i više gladno instant-šminke za dušu.

7) Za kraj — šta poručiti.​

• Budite sumnjičavi i kritični: pitajte za konkretne dokaze, pitajte "kako mi ovo pomaže da bolje živim?"
  • Koristite simboliku za introspekciju, ali ne za izgovore.
  • Ako vam treba smernica — tražite stručnu pomoć (terapeut, savetnik), a ne dnevni horoskop.

U čemu je razlika uopšte između horoskopa i nacizma, rasizma...?

Svrstavaš ljude u neke kategorije na osnovu nečega što nisu birali jer niko ne bira gde je rođen, kog datuma, koje će biti boje kože ili nacionalnosti poreklom...

Ok da je nekom to sve interesenatno i zanima se time, ali reći nekom - neću sa tobom da budem samo zato jer si na primer jarac, jednako je kao reći nekom - neću sa tobom samo zato što si crnac, Kinez, Rom, Rumun...

Pa nije horoskop=nacizam, ali odbijanje nekog samo na osnovu mesta rođenja=odbijanje nekog na osnovu datuma rođenja.

Jedno je nalaženje partnera, a sasvim drugo kada se praksa prevede na celo društvo. Dakle, ako neko traži ličnog intimnog partnera ima prava da ima svoje lične stavove. Sasvim drugo bi bilo da dođe neka vlast na čelo države koja će reći Jarčevi ne mogu da se zaposle u državnoj upravi ni da studiraju, a nemaju ni prava na život ! mislim, kako to porediti uopšte??

Svako ima pravo da traži crnu, belu ili tamnoputu ženu, odavde i odande za svog partnera, dogod to ne ugrožava druge ljude to nema veze. Ovde je to pitanje postavljeno kod biranje partnera.

Ako mi se neko stvarno dopada i odgovaramo, onda neću da se bunim šta god da je !
Ali eto ti ga, pazi to - šta god da je 🤣 Kao da je gubav ako je horoskopskog znaka koji ne odgovara. Biću sa njim ako mi se dopada pa makar bio lav! 🤣

Tu se te sličnosti za koje pitaš. Nismo se dovoljno podelili po rasi, veri, naciji... daj još po datumu i vremenu rođenja 🤣

Svako grupisanja ljudi u neke kategorije koje oni nisu sami birali je jako srodno nacizmu.

Hobi, zanimacija, interesovanje - ok. Ozbiljnije ulaženje u to, a ozbiljnije ulaženje je kada ti to diktira ko će te biti partner, to je već problem i srodno drugim već pomenutim stvarima.

Jedno je nalaženje partnera, a sasvim drugo kada se praksa prevede na celo društvo. Dakle, ako neko traži ličnog intimnog partnera ima prava da ima svoje lične stavove. Sasvim drugo bi bilo da dođe neka vlast na čelo države koja će reći Jarčevi ne mogu da se zaposle u državnoj upravi ni da studiraju, a nemaju ni prava na život ! mislim, kako to porediti uopšte??

Svako ima pravo da traži crnu, belu ili tamnoputu ženu, odavde i odande za svog partnera, dogod to ne ugrožava druge ljude to nema veze. Ovde je to pitanje postavljeno kod biranje partnera.
Pa ti si kao individua nacista, rasista... ako odbiješ partnera SAMO na osnovu vere ili nacije.

Kakve države, pričamo o pojedincima. Dopada mi se, super mi je sve kod njega, ali neću sa njim samo jer je Japanac. Pa šta je to nego rasizam?

Pa ti si kao individua nacista, rasista... ako odbiješ partnera SAMO na osnovu vere ili nacije.

Kakve države, pričamo o pojedincima. Dopada mi se, super mi je sve kod njega, ali neću sa njim samo jer je Japanac. Pa šta je to nego rasizam?

Rasizam je pokret, izam, to nije lična preferencija prema izboru partnera.
Ja recimo ne volim da budem sa crncima, to mi je vrlo odbojno, ali ja nisam rasista jer što se mene tiče mogu da imaju sva prava kao i ostali.

Ja recimo ne volim da budem sa crncima, to mi je vrlo odbojno, ali ja nisam rasista
1000065024.gif

Zamislimo situaciju upozna lika evo ovde na forumu, krenu da se kuckaju, svide se maksimalno jedno drugom i onda on otkrije da je crnac i ona ga odjebe samo zbog toga.

Voleo bih onda da pitam njega kako se to zove.
Ne znači da je rasizam. Ona ima lične preferencije za intimnosti, to ne znači automatski da misli da su neki ljudi niža bića zbog porekla, boje kože, veroispovesti.
Treba naučiti razlikovati pojmove. Tako su neke transice bile sklone da svaku lezbejku koja neće da dejtuje osobu skurcem, označe kao transfoba, što prosto nije istina.

U čemu je razlika uopšte između horoskopa i nacizma, rasizma...?
Trolujeś ili? Jesi li čuo ikada da je neki pojedinac ili narod ubijen, istrebljen zbog znaka u horoskopu? Ono hajde da pobijemo sve škorpije u horoskopu?
Nisi? I nećeš. A koliko je ljudi ubijeno zbog boje kože, pripadanja " pogrešnoj" rasi? Milioni.
Stvarno ti je post besmislen.

Back