Koliko toga možemo zapravo promijeniti u životu?

Cro_čvarak

Iskusan
Poruka
6.358
Gledam neki dan par cura, rekao bi 16 godina. Sve tri puše, nose neke knjige ali nisu u školi, prilično sam siguran da markiraju nastavu. Po mjestu di su bile rekao bi da idu u obrtničku školu. Pokušao sam nekako u glavi predvidjeti njihove živote. U glavi mi neki ne baš dobri poslovi i neki usrani brak u koji će ući zbog trudnoće. Možda sam pristran, što ja znam?

Ali primjetio sam da kad usporedim sadašnjost i prošlost, vrlo se lako može zaključiti po ponašanju nekoga u 7- om razredu kakav će mu biti sexualni život, koliko će zarađivati i sl. Kol8ko onda odrasla osoba može nešto promijeniti, baš onako oz korijena?

Tema je vrlo kompleksna. Jedno je kada smo mladi, tada su nam interesovanja i razmišljanja drugačija od onih koje imamo sa 40+, 45+, 50+...

vrlo se lako može zaključiti po ponašanju nekoga u 7- om razredu kakav će mu biti sexualni život, koliko će zarađivati i sl. Kol8ko onda odrasla osoba može nešto promijeniti, baš onako oz korijena?

Ja ne bih tako lako zaključila kakav će biti nečiji život, na osnovu sadašnjeg života. Možda će ta devojčica ili dečak biti dobar student, možda će imati lep i skladan brak..

Ne možemo tako posmatrati nečiji život, posebno ne život male tinejdžerke. I da ta predviđanja o njenom životu budu crna..

Odrasla osoba može da se promeni, ukoliko to želi..ali neko ne može da se promeni. Sve zavisi od karaktera osobe i želje za promenom, ako ta osoba nije zadovoljna svojim životom.

Gledam neki dan par cura, rekao bi 16 godina. Sve tri puše, nose neke knjige ali nisu u školi, prilično sam siguran da markiraju nastavu. Po mjestu di su bile rekao bi da idu u obrtničku školu. Pokušao sam nekako u glavi predvidjeti njihove živote. U glavi mi neki ne baš dobri poslovi i neki usrani brak u koji će ući zbog trudnoće. Možda sam pristran, što ja znam?
Moguće je da samo gledaš stvari iz svog okruženja pa projektuješ na ljude oko sebe, ako smo u nekim specifičnim sredinama dosta često se stavlja akcenat na negativnosti i probleme kod ljudi.
Ne baš dobri poslovi i usrani brak deluju kao neka normalnost u današnje vreme, kontam da se pozitivniji slučajevi/ljudi kriju da ne bi bili uvučeni u takvo društvo.
Ali primjetio sam da kad usporedim sadašnjost i prošlost, vrlo se lako može zaključiti po ponašanju nekoga u 7- om razredu kakav će mu biti sexualni život, koliko će zarađivati i sl. Kol8ko onda odrasla osoba može nešto promijeniti, baš onako oz korijena?
I da i ne, rekao bih da zavisi od toga šta će se osobi izdogađati u periodu između 14 i 25 godina, a tu može baš dosta toga da bude.

Ne možeš da zaključiš kako će nečiji život izgledati na osnovu njihovih tinejdžerskih godina. Jer ljudi se mnogo menjaju kada uđu u 20 pa posle u 30 pa opet u 40. Čovek se prilagođava životu i godinama a zrelost ga oblikuje

Npr. u mladima vidim neograničen potencijal i notorno sam optimistična dok ih posmatram, a već sam u nekim tetkastim godinama da mi ne zameraju i ne gledaju me čudno ako im otvoreno to kažem, svakom na neki primeren način, svakom sa nekom moralizujućom, ali ne zapovednom notom.
Nedostajalo mi je ljudi u mladosti da mi tako pristupaju, a oni koji jesu, mi i danas izazivaju radost kad prizovem njihove likove i reči iz nekog tavana svojih sećanja.
Sve se da promeniti, na bolje, i na gore, ali ih treba podsećati na divne predispozicije kojih često nisu svesni.

Back