Koliko su trajale sankcije protiv SRJ

Gunter Faris

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.003
Moji dokumenti su uvek kazivali 10-ak godina. Prve značajne donete su 1991, a poslednje ukinute 2001.

Međutim čudna stvar mi se dešavala u diskusijama pre 20 godina. Kažu mi: "Navedi šta je dobro DOS doneo," kažem: "Ukinuo je sankcije."

Kažu: "Sankcije su ukinute još 1995, dakle nikakve veze s Dosom."


E sad, vi ste u iskušenju da kažete: "Dobro su ti i rekli, 1995."

Ali ove i prošle godine su promenili priču.

Kažu "Ne želimo da uvodimo sankcije Rusiji jer znamo kako su užasne sankcije. Bili smo pod njima 10 godina."


Dakle, naprasno kažu da nije 3 nego baš 10, a što su negirali u prošlosti (videti red broj tri).
 

fauler

Veoma poznat
Poruka
14.221
Након потписивања Дејтонског мировног споразума, у децембру 1995. Европска унија и УН суспендују санкције према СРЈ, а САД задржава тзв. спољни зид санкција, тј. забрану задуживања у ММФ-у. Почетком новембра 1996. усвојена је Резолуција Савета безбедности УН 1074. о укидању санкција против СРЈ и њом је укидање свих санкција условљено обавезом Србије и Црне Горе да учине напредак на Косову и Метохији, да сарађују са Хашким трибуналом и да реше питања државног наслеђа са другим бившим југословенским републикама.[1]

Године 1998. поново су уведене санкције СР Југославији, овога пута од стране ЕУ и САД, због оптужби за прогон Албанаца са Косова и Метохије и прекомерну употребу силе током сукоба у овој покрајини.[2] Од ових санкција убрзо је била изузета Црна Гора, зато што је њен тадашњи режим одржавао добре односе са западом. Иако је рат на Косову и Метохији завршен јуна 1999, ове санкције су укинуте тек након одласка Слободана Милошевића са власти, октобра 2000. године.
 

Top