Quantcast

KOliko su nam oteli para na Kosmetu

Ved_Ran

Aktivan član
Poruka
1.160
Откопали благо

ВРЕДНОСТ непокретности на Косову и Метохији, према званиčним проценама дрžавних институција Србије и домаćих експерата, износи око 220 милијарди долара, од čега је процењена вредност приватне имовине виšе од 30.000 српских породица, које су протеране по доласку меđународних трупа 1999. године, најмање čетири милијарде долара.
Једностраним проглаšењем независности Косова, дрžави Србији се ускраćује право располагања пољопривредним и граđевинским земљиšтем, šумом, слуžбеним, пословним и стамбеним зградама и објектима посебне намене у дрžавном власниšтву.
При томе не треба заборавити војну имовину, од које се само вредност војног аеродрома Слатина код Приšтине процењује на око 95 милиона евра.
Предузеćа из Србије имају у покрајини 1.358 објеката, а само имовина ЕПС процењена је на близу три милијарде евра или око 4,2 милијарде долара. Према проценама Светске банке, вредност минералних резерви на Косову и Метохији износи виšе од 19 милијарди долара.
Према тврдњама представника Унмика, у басенима јуžне српске покрајине има најмање 8,3 милијарде тона лигнита, а према проценама домаćих струčњака - 14 милијарди тона.
Билансне резерве олова и цинка на подруčју Космета процењене су на око 42,2 милиона тона, šто представља 74,1 одсто укупних резерви Србије. Резерве никла и кобалта процењене су на 13,3 милиона, боксита на 1,7 милиона тона, магнезита на око 5,4 милиона тона.
Осим тога, на Косову се експлоатиšу и руде сребра, гвоžđа, кобалта, али и ретки минерали - индијум, кадмијум, германијум, талијум и галијум - čија су налазиšта недовољно истраžена, као и налазиšта злата, платине и бакра. Само вредност резерви лигнита на Космету Светска банка је проценила на око 13,5 милијарди евра, а његова експлоатација донела би бар 35.000 нових радних места.

(Новости)
 

gost 10000

Veoma poznat
Poruka
10.852
e..nije samo to....mogli bismo mi, ovde u srbiji, beogradu.....da prekopamo one firme koje su osnovane iz fonda za razvoj .... koje su pokrali tadašnje glavonje...i sa tim parama došli ovde .......i osnovali xtra moćne firme koje su, normalno, prale pare svih godina itd..........nisu tu samo karići bili...ima ih još....i te pare da račoonamo koje su pojedene na račoon kosova................u aps...
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.