@louiskrstic
Moje misljenje o filozofiji a i o ljudima je da su u osnovi zeljni samo svoje emocije da zadovolje...
Tako da govoriti o zelji da se ucini nesto vaspitnim treba dobro proceniti sta je sta..
Vecina bajki nastaje iz zelje da se dete zabavi, ne da se vaspita..
Sledece sto mora da bude ispunjeno je da se detetu povezuju pojave koje razume i odnosi koje vidja sa onim koje ne vidja i koji su interesantni...
Nacin na koji to radimo je svojstven nama, ukljucuje nasu logiku i nase iskustvo i nase zelje za zabavom.
Zatim idu stavovi onoga ko prica pricu , jer ako zeli da vaspitava onda ce odatle izvlaciti neke odnose koje zeli da naglasi ili da opise.
Znaci cim se javi zelja ili cak i pre zelje nego podsvesno htenje da prosiri prostor dejstva, narator pocinje da kopa po svojim stavovima..
A stavovi naratora su samo na nivou koji on sam ima i svesti koju je sam on razvio o svetu...
Moze sebe unaprediti kroz pricu , to je tacno , ali ne tako brzo i tako naglo..
Otud ogranicenje svescu naratora, kreatora bajke i price..
Zatim idemo na uticaj , utisak i konacni rezultat..
Ono sto je hteo ne znaci da je to i uspeo....tj vrlo cesto se zbog razlicitih vrednovanja orjentira i argumenata koji su upotrebljeni u prici , slusalac nadje u drugacijem tumacenju ispricanog od onog sto je pisac ili narator hteo da kaze...
Otud pojava nuspojava iz nehata...
Ja to cesto vidjam, kad ljudi pricaju deci a evo jedan primer , iz naroda.
Babe i dede se cesto sale sa malom decom, kad se igraju naga , kupaju i slicno , pa zadirkuju dete u vezi penisa, ili vagine, recima nedaj ovo nikom...u smislu cuvaj od fizicke povrede ili od otkrivanja jer je vazan deo...
Medjutim dete to moze prenaglasiti , pa da podsvesno pocne stvarno da neda nikom, iako zeli iako nema veze sa cuvanjem nekih vrednosti ili cuvanjem od nekih zloupotreba, sto bi bilo racionalnije...
Podsvest je tu gadan igrac...
Jer ce odrasla osoba odjednom i pored sve svoje zelje i svih ostalih normalnosti imati ugradjenu nuspojavu jedne nenormalnosti da tako to nazovem.
Slicno se moze oblikovati strah od otkrivanja i istrazivanja...
Umesto da se normalnim tonom naglase opasnosti koje dete ocekuju u nekom okruzenju za igru, npr neko veliko seosko dvoriste ili vise dvorista ili potok ili livada ili sve to povezano , bez ograda....to se uradi pretecim tonom...
Tada strah od kazne i krsenja postaje jaci od intersantnosti istrazivanja svih tih pomalo opasnih stvari u okruzenju..
Tu moze svasta biti opasno , trnje od sipka, kamen u potoku ako ti se bas ulazi u vodu, grana od sljive, ako ne gledas mozes i oko da izgubis, bure, ako nije lepo namesteno i stabilno...ili u slucaju Tesle, prilazenje konju od pozadi...konju raditi moshu je zaebana i ubitacna stvar...
Holivud nije bez veze holivud, tamo postoje razvijeni stilovi pisanja scenarija, sto dovodi do neke predvidivosti ali i do kvaliteta u naraciji sadrzaja..