Колико су бајке за децу опасне?

Holy1

Ističe se
Poruka
2.579
АПЕЛУЈЕМ НА РОДИТЕЉЕ ДА ПОШТЕДЕ СВОЈУ ДЕЦУ!

Врши се једна јако опасна и лоша пропаганда према малој деци почевши још од бајки и дечијих прича.
Бајке о Тарзану, Црвенкапи, Ивици и Марици уствари монструозне приче.

Сад ће многи од вас да помисле?
- КАКО?
- Ко год има рођеног брата или сестру, доброг пријатеља или рођака, а да је родитељ и има своје дете. Ако покуша да се сети, сетиће се колико тај родитељ излаже своје дете таквом врстом садржаја. Било то у обданишту-забавишту, телевизијски програм, разне мале књижице и цртеже, бојанке или приче које родитељи причају деци пред спавање.

О чему се заправо ради?

Узео бих за пример причу о ЦРВЕНКАПИ.
Сматрам да је то једна од најмонструознијих прича икада смишљених и испричаних.

Кренимо од самог почетка приче - "Болесна бака лежи сама у шуми." Сада нека ми неко објасни који то идиот и патолошка личност може да дозволи да његова болесна мајка лежи болесна сама у шуму?
Шта једна немоћна, болесна и стара бака има да тражи сама у шуми? Па мајку му, ваљда треба да је доведеш код себе да се породица брине о њој?

Сад то детету подсвесно улази. То је један код уствари који деца подсвесно усвајају.

"Мама шаље своју ћерку да носи храну баки." - Пут кроз шуму је уствари тактичка прича, води рачуна о пута да не скренеш..

Вук из приче није један природни, нормални вук него један патолошки вук. Вук поједе баку.

У бајкама и причама за децу много доминирају радње попут смрти, озледа,страхова,одбаченост..

Ова се убола на трн, она појела отровану јабуку, ову вук појео, Ивица и Марица се изгубили у шуму и запалили вештицу у рерни, Вук и седам јарића - где коза распара стомак маказама итд итд..

Сад ће многи да се запитају "Па чекај мало, зашто би неко нормалан писао овакве ствари деци? Какву он корист има од тога, ако чини штету тој истој деци?"
Ради се о томе да су овакве и сличне приче један од главних принципа васпитавање деце на капиталистички начин. Дакле, од малена се дете учи да размишља на "капиталистички начин" - САМ И СТАР ЧОВЕК, А ТРЕБА МУ ПОМОЋ?
одговор би био НЕКА ЦРКНЕ! ЈЕР СМЕТАШ. САМО ОНИ КОЈИ МОГУ ДА ПРАВЕ ПРОФИТ, ОНИ СУ ДОБРОДОШЛИ!

То ћете да доживите у Немачкој, Норвешкој, Енглеској или било где на западу јер је управо у тим земљама епицентар капитализма.
Да ли вам је сада јасно одакле пуни старачки домови по западном свету? Одакле та немарност и небрига према родитељима? Ја колико сам успео да упознам западног света, тамо никада нисам видео на улици да мајка загрли дете. Само гледа да напуни 13,14 година и да збрише од родитеља и да буде само "он". Све се своди на по принципу "марш,марш". Бринути се о родитељима не значи послати их у старачки дом. Бринути се о родитељима значи дозволити им да буду део заједнице.

Дал треба спомињати причу о "Снежани и Седам патуљака"?

Ко то до сад није знао, нека му је на знање да је на западу светиња приватна имовина. Мимо тих правила, Снежана наилази на нечију кућу и дозвољава себи оно што нико не сме ни да замисли, а то је да уђе у туђу кућу, да вршља по њој и поспрема и наравно да користи ту кућу пошто је она тамо јела и спавала.. У причи долазе свих седам патуљака кући, примећују Снежану и не санкционишу њено понашање.
Треба знати да у Америци власник неког приватног добра има право да упуца непознатог човека који му је упао у стан. Дакле, у Америци само покушајте да ставите руку на нечије имовање..Да погледате смете, али руку да ставите то никако. Снежана је ставила руку, чак ишла и даље од тога. Запад се категоризовао као материјалистичка творевина.

Патуљци су били усамљени и они су је прихватили. Они иду у рудник сваки дан да раде, а она им кува,спрема и чисти.
Шта је порука те бајке?
Снежани, имајући у виду да је женско, не одговара ни један од тих патуљака (мушкараца). Одједном се појављује неки "хоштаплер" који тврди да је принц. Ничим то не доказује.
Јер, принц мора да има пратњу, мора да има документа, мора да се одвија нешто по неком протоколу, зар не?
А он?
-Он је имао причи имао само BMW. У пренесеном значењу то је његов бели коњ, јел?
Сад се то исто дешава кад ставите кључеве од Бентлија или Мерцедеса и Масератија на неки сто у некој дискотеци. Свака фрајла, која је спонзоруша, а већина јесу. Погледа те кључе и њој је све јасно.
Е тако се појавио тај хоштаплер. Зашто њему Снежана верује да је принц? Зато што је јаше белог коња. Данас су бели коњи са "300-500 коња". Снежана одлази са неким ко има ЛЕПУ ПРИЧУ.
Прича је апсолутно материјалистичка. Дакле он је богат на високој друштвеној ранг листи и води Снежану. То је оно што је данас - СВЕ ЈЕ УСВАРИ ПИТАЊЕ ЦЕНЕ.

Jeste, ali gore je ako ne uce decu roditelji da su zadovoljni samo ako su im deca materijalisticki uspesna, pa posle iznenade dete sa promenom za 180 stepeni...
Dakle bolje da deca znaju od starta kakvi su im smradovi roditelji, bar sto se toga tice..
A ja licno sam procitao mislim najvise bajki od sve dece u gradu...EU, Africke, Azijske, Americke, posebno Kenijske, i ostalih zemalja svaka posebno..
To je dobro jer kao i kod literature, posle nekog broja ti vise ne pratis celu pricu , nego samo detalje, a jos kasnije ni detalje nego poente i uglove..
Onda se igras ustvari sa smislom i formama kod svakog dela...zavisi sta ti je interesantno..

Opasno je kao i kod romana kad procitas dvocifren broj ....onda poverujes da je zivot isti takav a istinit...

Meni su Ivica i Marica stvarno horor bajka!
Obzirom da imam brata, kao mala sam tripovala da bi nas zla veštica mogla pojesti, ukoliko naletimo na nju.
Takođe su mnogi školski programi bili neprikladni. Recimo... sećam se kada su nas u 4-om,razredu vodili u Kragujevac u poseti spomeniku "V3"! Kad su počeli da čitaju :"streljana je četa đaka u jednom danu...", svi smo se držali za ruke, drhtali od straha i plakali.Horor na kvadrat!Trebalo bi pažljivije birati te edukativne sadržaje, s obzirom na uzrast. S druge strane...verovatno ove " horor bajke" zapravo i postoje da bi deca od malih nogu stvarala sama sliku o dobru i zlu.

Meni su Ivica i Marica stvarno horor bajka!
Obzirom da imam brata, kao mala sam tripovala da bi nas zla veštica mogla pojesti, ukoliko naletimo na nju.
Takođe su mnogi školski programi bili neprikladni. Recimo... sećam se kada su nas u 4-om,razredu vodili u Kragujevac u poseti spomeniku "V3"! Kad su počeli da čitaju :"streljana je četa đaka u jednom danu...", svi smo se držali za ruke, drhtali od straha i plakali.Horor na kvadrat!
pa sta fali sto su vam to citali treba valjda da znate sta se desilo. mozda je previse za taj uzrast al kad tad je trebalo da dodje do toga

Takođe su mnogi školski programi bili neprikladni. Recimo... sećam se kada su nas u 4-om,razredu vodili u Kragujevac u poseti spomeniku "V3"! Kad su počeli da čitaju :"streljana je četa đaka u jednom danu...", svi smo se držali za ruke, drhtali od straha i plakali.Horor na kvadrat!
To za program stoji,nama su u tipa petom osnovne na gradjanskom puštali snimke holokausta na času,drugar nije mogao da izdrži,kaže nastavnice vi ovo puštate da bi nas mučili

АПЕЛУЈЕМ НА РОДИТЕЉЕ ДА ПОШТЕДЕ СВОЈУ ДЕЦУ!

Врши се једна јако опасна и лоша пропаганда према малој деци почевши још од бајки и дечијих прича.

Сад ће многи од вас да помисле?
- КАКО?
- Ко год има рођеног брата или сестру, доброг пријатеља или рођака, а да је родитељ и има своје дете. Ако покуша да се сети, сетиће се колико тај родитељ излаже своје дете таквом врстом садржаја. Било то у обданишту-забавишту, телевизијски програм, разне мале књижице и цртеже, бојанке или приче које родитељи причају деци пред спавање.

О чему се заправо ради?

Узео бих за пример причу о ЦРВЕНКАПИ.
Сматрам да је то једна од најмонструознијих прича икада смишљених и испричаних.

Кренимо од самог почетка приче - "Болесна бака лежи сама у шуми." Сада нека ми неко објасни који то идиот и патолошка личност може да дозволи да његова болесна мајка лежи болесна сама у шуму?
Шта једна немоћна, болесна и стара бака има да тражи сама у шуми? Па мајку му, ваљда треба да је доведеш код себе да се породица брине о њој?

Сад то детету подсвесно улази. То је један код уствари који деца подсвесно усвајају.

"Мама шаље своју ћерку да носи храну баки." - Пут кроз шуму је уствари тактичка прича, води рачуна о пута да не скренеш..

Вук из приче није један природни, нормални вук него један патолошки вук. Вук поједе баку.

У бајкама и причама за децу много доминирају радње попут смрти, озледа,страхова,одбаченост..

Ова се убола на трн, она појела отровану јабуку, ову вук појео, Ивица и Марица се изгубили у шуму и запалили вештицу у рерни, Вук и седам јарића - где коза распара стомак маказама итд итд..

Сад ће многи да се запитају "Па чекај мало, зашто би неко нормалан писао овакве ствари деци? Какву он корист има од тога, ако чини штету тој истој деци?"
Ради се о томе да су овакве и сличне приче један од главних принципа васпитавање деце на капиталистички начин. Дакле, од малена се дете учи да размишља на "капиталистички начин" - САМ И СТАР ЧОВЕК, А ТРЕБА МУ ПОМОЋ?
одговор би био НЕКА ЦРКНЕ! ЈЕР СМЕТАШ. САМО ОНИ КОЈИ МОГУ ДА ПРАВЕ ПРОФИТ, ОНИ СУ ДОБРОДОШЛИ!

То ћете да доживите у Немачкој, Норвешкој, Енглеској или било где на западу јер је управо у тим земљама епицентар капитализма.
Да ли вам је сада јасно одакле пуни старачки домови по западном свету? Одакле та немарност и небрига према родитељима? Ја колико сам успео да упознам западног света, тамо никада нисам видео на улици да мајка загрли дете. Само гледа да напуни 13,14 година и да збрише од родитеља и да буде само "он". Све се своди на по принципу "марш,марш". Бринути се о родитељима не значи послати их у старачки дом. Бринути се о родитељима значи дозволити им да буду део заједнице.

Дал треба спомињати причу о "Снежани и Седам патуљака"?

Ко то до сад није знао, нека му је на знање да је на западу светиња приватна имовина. Мимо тих правила, Снежана наилази на нечију кућу и дозвољава себи оно што нико не сме ни да замисли, а то је да уђе у туђу кућу, да вршља по њој и поспрема и наравно да користи ту кућу пошто је она тамо јела и спавала.. У причи долазе свих седам патуљака кући, примећују Снежану и не санкционишу њено понашање.
Треба знати да у Америци власник неког приватног добра има право да упуца непознатог човека који му је упао у стан. Дакле, у Америци само покушајте да ставите руку на нечије имовање..Да погледате смете, али руку да ставите то никако. Снежана је ставила руку, чак ишла и даље од тога. Запад се категоризовао као материјалистичка творевина.

Патуљци су били усамљени и они су је прихватили. Они иду у рудник сваки дан да раде, а она им кува,спрема и чисти.
Шта је порука те бајке?
Снежани, имајући у виду да је женско, не одговара ни један од тих патуљака (мушкараца). Одједном се појављује неки "хоштаплер" који тврди да је принц. Ничим то не доказује.
Јер, принц мора да има пратњу, мора да има документа, мора да се одвија нешто по неком протоколу, зар не?
А он?
-Он је имао причи имао само BMW. У пренесеном значењу то је његов бели коњ, јел?
Сад се то исто дешава кад ставите кључеве од Бентлија или Мерцедеса и Масератија на неки сто у некој дискотеци. Свака фрајла, која је спонзоруша, а већина јесу. Погледа те кључе и њој је све јасно.
Е тако се појавио тај хоштаплер. Зашто њему Снежана верује да је принц? Зато што је јаше белог коња. Данас су бели коњи са "300-500 коња". Снежана одлази са неким ко има ЛЕПУ ПРИЧУ.
Прича је апсолутно материјалистичка. Дакле он је богат на високој друштвеној ранг листи и води Снежану. То је оно што је данас - СВЕ ЈЕ УСВАРИ ПИТАЊЕ ЦЕНЕ.
Da li govoris po zdravlje?

Pa nisu to bajke za matore konje s personalnim fleshbecima,
vec za malu decu. Ona imaju prirodan smisao za estetiku, za istinski lepo,
i tim ranim izostravanjem crno-belo, lepo-ruzno, taj osecaj im se samo produbljuje i jaca,
da bi se kasnije razvio i postao produktivan na lican i individualan nacin.
Princ na belom konju za decu je pre svega estetska, a ne vulgarno-materijalisticka pojava,
kako si ovde izvoleo ishalucinirati u nekom fals-zrelom, ogorcenom maniru.
Pa nece princ da dodje na nekoj kljusini, on sam mora biti primer estetskog izbora.
Lepi beli konj i vozni parkovi savremenih skaramandzaljenih automobila su ociti primer
izbora autenticne lepote nad konfekcijskom ruznocom, ne znam sta ti vise treba (i tebi matorom)?:)

Holy1 nisi morao da se mučiš da ovoliko pišeš, očigledno je da si samo prepisao ono što su Duci Simonović i Petar Čelik u emisijama pričali o ovim bajkama. Mogao si bar da navedeš izvore, a ne ovako, kao da su to samo tvoja razmišljanja.

Iskoristio sam njihova razmisljanja da kako,jer se slazem sa njima. Ne bitno ko je sta napisao, vec sta je napisano..I njih dvojica su to 'čuli' od nekoga paispričali..

Bajke ko bajke po svojoj prirodi iskonski smišljene nisu toliko lose,ali danas mnoge od tih bajki imaju primese kapitalizma od strane onih koji žele da manipulišu iz nekih njima poznatih interesa.
Priče i bajke spadaju u deo kulturnog nasleđa svih naroda, ali su mnoge 'iskorišćene' za kapitalističko vaspitanje mladih - jednostavno takve priče mladima ne dozvoljavaju da gledaju van kapitalističkih okvira iliti naočara.

Kapitalizam je usao u svaku poru druđtva i u svaku instituciju. Npr. savremeni sport je produkt kapitalizma, a spprt u svojoj osnovi nije imao ovakvu prirodu. Škole su danas tvorevine u rukama kapitalizma, ioako su škole u Antici postojale ali su bile sasvim drugačije nego današnje škole.

Pa nisu to bajke za matore konje s personalnim fleshbecima,
vec za malu decu. Ona imaju prirodan smisao za estetiku, za istinski lepo,
i tim ranim izostravanjem crno-belo, lepo-ruzno, taj osecaj im se samo produbljuje i jaca,
da bi se kasnije razvio i postao produktivan na lican i individualan nacin.
Princ na belom konju za decu je pre svega estetska, a ne vulgarno-materijalisticka pojava,
kako si ovde izvoleo ishalucinirati u nekom fals-zrelom, ogorcenom maniru.
Pa nece princ da dodje na nekoj kljusini, on sam mora biti primer estetskog izbora.
Lepi beli konj i vozni parkovi savremenih skaramandzaljenih automobila su ociti primer
izbora autenticne lepote nad konfekcijskom ruznocom, ne znam sta ti vise treba (i tebi matorom)?:)
ali delu devojcica ostane secanje da moraju naci princa da bi bile princeze

posto princeva nema , pokvarenjaci koji se prave da su princevi upropaste zivot jednom delu devojaka.

tacno je da u bajkama postoji nesto pozitivno

ali je tacno i da ih treba popraviti.

ali delu devojcica ostane secanje da moraju naci princa da bi bile princeze

posto princeva nema , pokvarenjaci koji se prave da su princevi upropaste zivot jednom delu devojaka.

tacno je da u bajkama postoji nesto pozitivno

ali je tacno i da ih treba popraviti.
Nije novost da su se bajke istorijski prepravljale, ali cini mi se da se to uvek naknadno cinilo u korist decijeg spokoja i mentalnog zdravlja,umesto obrnuto.;):)
Prvobitne bajke vise su licile na horore da se deca sokiraju i sablazne sta ih sve moze snaci u zivotu (kakav li je tad inace bio?!), te da se fabulom kao celice, maltene kroz sumu svih decijih strahova.:sad2: Neretko su bile filovane upecatljivim detaljima od kojih danas jedino Eli Roth moze crpeti inspiraciju.:p:confused: Verujem da ovolika kolicina nasilja u ranoj dobi korespondira s worner brothers crtacima gde se nevine zivuljke takodje medjusobno dizu eksplozivima u vazduh, seku macetama, gadjaju klavirima, spljeskavaju stencugama, i sta jos sve ne (pera kojot super genije;)). Ali, i tu kao i u ranim bajkama, deca dobiju sansu da spoznaju u startu svu silu nepocudnosti koja se moze srusiti na mlado i nevino bice, da bi se, kroz napetu zabavu i neizvesnost samo u daljem nastavku, stekli uslovi da ovakvo bice zvanicno stekne i ocuva i svoju - razboritost, bistinu i cistotu.:) Sad,u crtacima je ovo `crtacki`: ma sta da se desi kojotu, macki, misu ili blesavom covi, ma nek ih i voz pregazi, eto ih vec u sledecem kadru - zivi, citavi i oporavljeni.:) Spremni za dalju akciju.:) Mislim da su prvobitne bajke cinile to isto, samo sto je mnostvo (tragi-)komicnih skeceva iz crtaca svedeno na dva, tri ili pak samo jedan specijalan, u globalu, onaj koji cini samu tu bajku, tj. njenu specificnu okosnicu. Shvativsi da postoji izlaz iz takve posebne okosnice i, finalno, hepi-end, mlado bice savlada zlo, ishendluje kako se to danas kaze, postane upuceno u opasnost ali je kroz naraciju nadvlada na nacin na koji mu samo bajka to moze dati, te imaginativno, kao i junak/junakinja iste, izlazi citav i cist iz nje.:) Sve potpuno isto, samo bez prvobitno grozomorno eksplicitnih detalja, sadrze i danasnje bajke. One su tako jos uvek, simbolicno, najranije ucenje mlade duse o svetskim i zivotnim stazama i bogazama, na cijem se kraju, uz mudru eskivazu istih, moze doci do cupa s blagom ispod duge. Sledstveno tome, fantazma o princevima iz bajki koji su tu da nam uniste zivot moze da radi jedino kod dece koja nisu ni osetila pravi smisao, car i blagodet uzivanja u bajci, sto single, sto s mamas&papas... jer da, ima i takvih, i nazalost, najcesce rano spoznaju, igrom bezveznih okolnosti, tesku cinjenicu i jos tezu sugestiju da zivot nije bajka. Kriviti samo bajku (koja uvek ostavlja nadu u sebi=srecan kraj je dokaz tome) za uzaludnu potragu za princem koji to nije, tamo gde on ne moze biti, cini se kao zestoka zamena teza...don`t you think>?:cool::)

Poslednja izmena:
...
...

Покварила ти се машта, све видиш погрешно.
Обавезно да нађеш ту или тога који ти је то урадио
и да му се наје...ш мамице.

То је неко теби врло близак,
девојка, брат, дилер ...

Back