Koliko ste religiozni od jedan do pet?

629784869_1361445605998867_4290855411796761626_n.jpg

Verujete li u Boga ili nekog sličnog lika?Ko je vaš bog ili vanzemaljsko ,svemoguće biće koje
može da vam pomogne kad se molite i verujete.
Verujem. Pravoslavna sam hrišćanka i nema potrebe za neko rangiranje. Mislim da nisam u veri kao pojedini sveštenici, ali kako se deklarišem, tako se i ponašam najbolje što mogu. U Bogu mi je snaga, volja, podrška i uteha svakodnevno. Zahvalna sam Mu na svim lepotama i dobrotama, a sve što nije tako pripisujem Njegovim protivnicima.

Koliko ste religiozni od jedan do pet?​

1 : To isto zrno gorušično, najmanje od svih semena, uzrasta u drvo, pa bude veće od sveg povrća (Matej 13,31-32), indukuje hlad za ptice nebeske (Marko 4,32), koje se na njegovim granama nastanjuju (Luka 13,19).
ali u cemu je trik? zrno je 1. ali kako doci do 5. da to zrno uzraste do 5? evo kako

VERA​

Namera ove dopune mi je bila da krenem od sledećeg: Vera i demagoška manipulacija su dva puta, oba izmedju apstrakcije i konkretizacije, ali sa suprotnim usmerenjima. Koje je tvoje (od-do)? Da li je uvek?
Da trasiram konkretizaciju vere koja je osnov svega kako i reče i potkrepi masom primera apostol Pavle u Jevrejima, glavi 11.
Da blokiram apstrakciju onoga što je već konkretizovano, onoga što se već utemeljilo, ako se na kamenu utemeljilo, te zidalo; da blokiram da se od konkretnog pravi simbolika, alegorija, preneseno značenje, enigmatsko ili iskalkulisano. Neko će reći da se i Gospod služio pričama, parabolama. Pa, naravno, ali Hristovo usmerenje je uvek bilo od tih priča ka konkretizaciji vere, tj. njene indukcije, a nikad obrnuto od konkretizovane vere ka apstrakciji i mistifikaciji ili dedukciji iste, te u krajnjoj liniji je i sam rekao razlog govorenja u pričama u Mateju 13,10-..., a naročito u Mateju 13,35 da se ispuni što je rečeno preko proroka koji govori, otvoriću u pričama usta svoja, On iskazuje ono što je sakriveno, neiskazano, nekonkretizovano još do tada, te iz tame i nerazumljivog upućuje na videlo i jasnoću (Matej 10,26-27; Marko 4,22; Luka 8,17).
Kad god je Gospod pohvalio veru u bilo koga, ta vera je bila konkretna, jer je taj za nju bio životno zainteresovan da se ispuni, te je konkretizovao još više, i to krećući od svoje malenkosti (neznabožačke ili nedostojne), kao npr.:

• žena Hananejka (neznaboškinja rodom Sirofeničanka), koja i posle poniženja, tj. Isusovog poredjenja sa psima, nije htela da otstupi od vere u Njega, za koga je čula ranije, verujući još više, te odgovarajući analogijom da čak i psima padaju mrve sa stola (Matej 15,27; Marko 7,28)
  • kapetan koji samoga sebe držaše nedostojnim da Gospod pod njegov krov udje, ali je i te kako skupio hrabrost da verom svojom krećući od takvog sebe samoga i od svoje ovozemaljske vlasti pod kojom je i koju ima nad svojima, napravi analogiju verujući još više u Isusovu vlast (Matej 8,8; Luka 7,8).
    Vera se uvek gradi indukcijom, a nikad dedukcijom, tako kad apostoli tražaše da im Gospod dometne veru, on im odgovori da kad bi je imali koliko zrno gorušično, rekli bi gori da predje (Matej 17,20), ili dudu da se iščupa i usadi u more (Luka 17,6). To isto zrno gorušično, najmanje od svih semena, uzrasta u drvo, pa bude veće od sveg povrća (Matej 13,31-32), indukuje hlad za ptice nebeske (Marko 4,32), koje se na njegovim granama nastanjuju (Luka 13,19).
    Kad god neki nevernik hoće da sakrije svoju neveru, da omalovaži Reč Gospodnju, jer ne veruje u nju, on kaže da to nije realno, stvarno, da je to simbolika, apstrakcija i sl. Opravdava se npr. simbolikom lažnog otkrivenja tipa 10x10x10, pa puta 12<small>2</small>, ili pak računanjem žiga zveri, ne bi li lukavo izmišljena bajka dobila kao privid protivtežu egzaktnost. Drugi pak veruju brojkama, ali i jedni i drugi zaboravljaju da svoju (ne)veru grade dedukcijom (čak Irodovim kvascem), ili pak, na nepravdi. Kad bi bar gradili.
    Ali Sin čovečiji kad dodje, hoće li naći veru na zemlji? upita Gospod, isti onaj koga uzverovaše i deca, i na koje upućivaše da se mi odrasli obratimo. A kako će se obratiti onaj kome misterije češu uši, koji apstrakcijom i simbolikom, ili pak dedukcijom pokušava da sakrije svoje neverje? Kuća takvih neće odoleti kad udari dažd i dodju vode i dunu vetrovi, a kamoli da je to tek priča (Matej 7,...21-27):
    Pa kad mnogi kažu da su u ime Gospodnje prorokovali, i njegovim imenom demone izgonili i čudesa mnoga tvorili, neće li im odgovoriti:
    1. da su trebali da prime starozavetne svete proroke, njihovih prorokovanja da su trebali da se opominju kao i apostoli (npr. Dela 15,15), jer svoju Reč datu njima Gospod i u Novom Zavetu potvrdi, umesto što se sami gradjaše prorocima, a ove izopačivaše i devalviraše?
    2. da su te iste demone izgoneći ih, ugonili ih u druge ne ratujući uopšte protiv njih kao apostol što reče u Efescima 6,12, a na drugoj strani se hvalili da im sami demoni dolaze na molitvama nastojeći da dokažu kako su otpadnici ionako pod vlašću sataninom koji se eto bori i za njih vredne?
    3. da su sami sebe promovisali besplodnim čudesima, umesto da tvore volju Boga Oca, Reč Gospodnju na koju nisu hteli da paze, ili izvrše, čak prezirući suze apostola Pavla?
    Eto, zato će im reći da ih nikada nije znao da idu od njega koji čine bezakonje, jer nisu hteli da izvrše Reč Gospodnju koju apostol suzama zapečati, niti da izvrše volju Boga Oca, (a kamoli) da je tvore kako i sam reče (Matej 7,21-22-23-24-26!), kao da nisu znali da je namera Gospoda Boga oduvek vera i istina (Isaija 25).

Poslednja izmena:

Back