Koliko ste jaja pojeli?

Pa nisi posolio dok su se kuvala
tačno

mada sam razvio super metodu za lako ljuštenje...funkcioniše provereno
kad se jaja malo prokuvaju, uzmeš i čukneš ih kašikom viljuškom da ima naprsne ljuska i pustiš da se dokuvaju
voda prodre unutra i belance postane glatko i blago se odvoji od ljuske

nema greške, ali, uskršnja jajca pa nekako ne ide ta metoda

tačno

mada sam razvio super metodu za lako ljuštenje...funkcioniše provereno
kad se jaja malo prokuvaju, uzmeš i čukneš ih kašikom viljuškom da ima naprsne ljuska i pustiš da se dokuvaju
voda prodre unutra i belance postane glatko i blago se odvoji od ljuske

nema greške, ali, uskršnja jajca pa nekako ne ide ta metoda
Sledeći put posoli

Da bi se jaje lepo oljustilo posle kuvanja postoje vise nacina.

Ja prvo jaje šokiram. 😁

Prvo stavim vodu da provri na sporet,onda brzo vadim jaje iz frizidera koje je hladno i odmah ga sa velikom kasikom polako spustam u vrelu vodu da se kuva.Zatim smanjim malo temperaturu na sporet i cekam nekih 12 minuta,onda gasim sporet i ponovo šokiram jaje tako sto ga stavljam pod slavinu sa hladnom vodom.Onda ga cuknem nekoliko puta i pocinjem da ga ljustim ispod slavine sa hladnom vodom,za samo nekoliko sekuni jaje je lepo oljusteno i skuvano.:D

Nekad da bih skratio proces kuvanja ja prvo prokuvam vodu u kuvalo za vodu to traje oko 1 minut onda tu vodu sipam u malu posudu na sporet i sacekam jos 1 minut dok ne pocne da provri voda i jos nekih 12 minuta kuvam jaje plus 1 minut ljustenje sve zajedno oko 15 minuta.

Tako mi objasnio jedan profesionalani kuvar,i ja tako uvek radim.

nije to stvar da li je posolio ili nije nego su jaja svježa i zato se tako teško ljušte. Da su recimo stara 7-10 dana bilo bi lakše ljuštiti...
Hhhhmmmm... ne bi se kladio da je tako.
Znam za to pravilo, ali imao sam npr. situaciju da su se jaja kojima je čak malo istekao rok i koja sam skuhao, svejedno teško ljuštila.

:neutral:

Navodno nakon kuhanja treba odmah hladiti u ledenoj vodi.
Čudno mi je to skroz, neka se ljušte normalno, neka oljuštena izgledaju kao površina Mjeseca.

Nekad da bih skratio proces kuvanja ja prvo prokuvam vodu u kuvalo za vodu to traje oko 1 minut onda tu vodu sipam u malu posudu na sporet i sacekam jos 1 minut dok ne pocne da provri voda i jos nekih 12 minuta kuvam jaje plus 1 minut ljustenje sve zajedno oko 15 minuta.

Tako mi objasnio jedan profesionalani kuvar,i ja tako uvek radim.
Ja isto ubacujem u vruću vodu.
Što se tiče ljuštenja, ima fora da se prije kuhanja tek malo kvrcne dno jajeta, zbog toga što tamo ima neku vrstu duplog poda.
Za vrijeme kuhanja voda uđe u njih i onda se lako ljušte.

Back