Koliko šta košta i kolike su plate po Evropi i gde smo mi u svemu tome

Sensei

Master
Moderator
Poruka
85.008
Vidim temu Stan u Holandiji pola miliona evra pa rekoh da vidim pošto košta život po Evropi, a koliko može da se zaradi...

Ajde evo da krenem od Nemačke:
Kvadrat stana u
Minhenu, prosek €9.620
Berlin, Štutgard oko €6.000 (prosečan stan od oko 70 kvadrata je preko €420.000)

Prosečna plata u Minhenu je €58.199 godišnje, ili €28 na sat
Berlin €55,000 godišnje

Poslednja izmena:
Iskreno ne verujem da su tolike prosečne plate tamo , recimo u Berlinu 55 hiljada evra godisnje što bi u proseku bilo oko 4 ipo hiljade evra mesečno ili recimo u Parizu da je oko 4 hiljade evra mesečno, mislim da je i za njihove standarde to malo previše za neki prosek i da bi se moglo baš nazvati prosekom, pre bi rekao da je to tamo jedna onako vrlo solidna i neka relativno dobra plata nego tek prosek, kapiram da neki prosečan Berlinac ili Parižanin koji radi neki osrednji posao kakav i radi većina ljudi može samo da sanja o 4 ili 5 soma evra mesečno (možda je toliko recimo u Norveškoj, Švedskoj, Švajcarskoj ali u Minhenu ili Parizu nešto sumnjam), pre bi rekao da je tamo neki prosek mozda 2 ipo hiljade, verujem da su te cifre i tamo malo prenaduvane kao i ovde, kao i ovde što šatro oni kažu da je 800 evra a neka realnost je 500 i ovde 800 evra se već može smatrati nekom solidnom i relativno dobrom platom koju realno većina ovde i neki prosečan Srbenda može samo da sanja (ukoliko nije ne znam neki uspesan IT-jevac, lekar specijalista, negde neki načelnik nečega, uspešan advokat, redovni profesor na nekom univerzitetu ili tako nešto kakavih je realno sveukupno relativno dosta mali procenat) kao što verovatno prosečni Parižanin ili Berlinac može samo da sanja 4 ili 4 ipo soma evra mesečno (i verovatno radi negde za približno upola toliko).

Vidim temu Stan u Holandiji pola miliona evra pa rekoh da vidim pošto košta život po Evropi, a koliko može da se zaradi...

Kvadrat stana u
Minhenu, prosek €9.620
Berlin, Štutgard oko €6.000 (prosečan stan od oko 70 kvadrata je preko €420.000)

Berlin €55,000 godišnje
U Malme da renitrias sobu ti je 300 eur neko prosjecan stan ti je 600-800 eur a minimalac je nekih 2700

Kvadrat stana u
Minhenu, prosek €9.620

Berlin €55,000 godišnje
Minimalac u njemacku to je nekih 2400 s tim sto je hrana jevtinije nego u Srb gorivo malko jevtinije naravno I polovna auta takodjer

Švedska

Kvadrat stana u
Stokholmu, prosek €7.700
Malme oko €2.700

Prosečna plata u Stokholmu €45.000

Malme €40.000
učitelj €45.000 - €75.000
inženjer €110.000 - €200.000
lekar €130.000
prodavci po radnjama €22.000 - €25.000
mehaničar €35.000
To na godisnjem nivou ne dovodi ljude u zabludu da je mesecna plata 40 000€

Da li su sve navedene godišnje prosečne plate iskazane bruto ili neto, tj. pre ili posle odbitka svih mogućih poreza?
U Srbiji većina misli da je neto jedino što postoji, i ne znaju da na svakih mojih 167 dinara koje sam zaradio, država uzme 67, a meni ide 100.
Po poreskim stopama, sve EU države su tu negde, ALI oni na kraju imaju povraćaje poreza po raznim osnovama, pa je porez na kraju mnogo manji nego kod nas. Kod nas nema povraćaja. Zato se u EU ugovara bruto plata jer svako ispunjava različite uslove različitih povraćaja, pa na kraju sami računaju koliko dobijaju.
O kvalitetu hrane, obuće, odeće, kućne hemije da ne pričamo. Za iste ili manje pare nego u Srbiji se dobija znatno bolje.
Interesantno da je hrana na Kosovu, u Crnoj Gori i Mađarskoj (gde je PDV 27%) jeftinija nego u Srbiji.

E, ovako. U Holandiji imaš poseban način kupovine stana. Ako ga digneš na kredit, država donira određen deo. Međutim, time gubiš pravo na vlasništvo a samim tim i nasleđivanje.
Ako umreš, naslednik ima pravo preče kupovine stana. Nastavlja da ga otplaćuje.
Uzeo si za primer stan od pola miliona, što je za moj pojam previše.
E sad, mogu da se raspitam koliko i gde je kvadrat stana.
Npr., 8 km od centra, 100 kvadrata je koštalo, lupam, pre 10 godina, oko 250 000 eura. Na 30 godina, to je (država daje recimo, 50 000)a kamatna stopa je fixna.
Ostatak od 200 000 /30 god. je "hallo Bing, sitnica."
Takođe, za plaću se cenkaš kao na tržnici. Odrediš koliko vredi tvoje znanje. I pregovaraš.
Takođe, ako dođe do promene tvog psihičkog stanja tipa depresija, imaš pravo na odštetu. Argument:došao si mentalno zdrav na posao.
Gde to kod nas, u robovlasničkom društvu, ima?

U Malme da renitrias sobu ti je 300 eur neko prosjecan stan ti je 600-800 eur a minimalac je nekih 2700

Što i nije tako strasno za Švedsku, ja se secam da je recimo moja pokojna baba pre tipa 15-20 godina izdavala sobu (uglavnom studentima) u bloku 23 i uzimala im je još tada oko 100-150 evra (a sad bi sigurno to bilo i više i ovde bi ti sad za sobu negde malo bliže centru tražili otprilike 250-300 evra), pa sad se malo veći i malo bolji stanovi na Novom Beogradu izdaju za 600,700 evra a tipa na Vračaru stanovi od 50,60 kvadrata se izdaju za 1000+ evra , a realno kad uzmemo u obzir da Švedi imaju u proseku negde 8 puta veće plate nego mi onda te cene i ne deluju tako strašno, mislim da ukoliko neko tamo radi za 4 soma evra (što je tamo manje-više otprilike neki prosek) da mu nije toliki problem da stanarinu plaća 700 ili 800 evra , svakako mnogo bolja varijanta nego što neko ovde radi za možda 600 evra a kiriju plaća isto toliko.

Kvadrat stana u
Minhenu, prosek €9.620

Berlin €55,000 godišnje
zaboravljas da 80% nemaca nema nekretninu.
to je kod nas u nasem DNK ispisana portreba da posedujes stan.
na zapadu i nije tako.

Back