Koliko smo daleko od toga da Medicina izleci (skoro) sve bolesti?

Naravno da mozes u odredjenoj meri i spreciti i leciti.
Prvo, dobrim navikama, drugo postoje lekovi koji sprecavaju i jedno i drugo. Ne u 100% meri, ali u ogromnoj meri.

U interesu je. To sto ti i tebi slicni ne mozete da ukapirate je druga stvar.
Šta ne kapiramo? Da je farmaciji profit na prvom mestu?
U nekim slucajevima nema pomoci , ali ako mozemo da vidimo genetsku predispoziciju za tako nesto mocicemo to da promenimo u buducnosti , a ako ne vidimo onda moze da se prati cak i sadasnjim metodama , krvni pritisak , trigliceridi , secer u krvi , pusenje ., alkohol , gojaznost , fizicka neaktivnost , za sve to postoje resenja vec sad , cak i sad razbijaju ljudima trombove bukvalno u toku srcanih udara i slogova ( ako stignes na vreme do bolnice ).
Nekada nema pomoći ni kada je čovjek bukvalno uz doktora i u šok sobi.
Kao što rekoh, wc u kući sa tekućom vodom tj poboljšana higijena su doprineli da ljudi znatno duže žive. Medicina koliko pomogne toliko i odmogne danas.
Samo djelimično tačno. Mamin pradeda je umro od slijepog crijeva. Čovjek od svojih 50-ak godina. Ko danas umire od toga? I mnogo toga je danas rutina.

Suviše si zaokupljen svojim izgledom u ogledalu i čupkanjem obrva pa ne primećuješ ljude koji se pate sa gomilama pridruženih bolesti a odapinju od otkazivanja jetre i bubrega usled prekomernog gutanja besmislenih lekova i suplemenata.

Ja nisam toliko bezobziran pa ih malo malo ispraćam.
Umiru i dosta mladi ili relativno mladi od srca, onomad je umro jedan taksista oko 60 godina iz mojeg mesta, koji nije puno daleko od mene.

Ono što je dobro to je što sad imamo veštačku inteligenciju ako išta a ono za čet.

Ja sad kada se recimo o nečemu mislim, ne moram čak da pretražujem po guglu, već pitam chatgpt-4o, recimo šta misli o tome ili tome. Evo sinoć sam se iščetovala 2-3 sata u vezi nečega o nauci. Zar to nije sjajno? Recimo, lekar može da napiše ima kašalj, ima takvu krvnu sliku, povećano je to i to, smanjeno to i to, ima te bolove, šta misliš o kojoj se bolesti može raditi? i on ispiše razne varijante. To je jedno znanje koje se svakako može iskoristiti. Ili tipa ako je alergičan na taj antibiotik da li je i na ovaj itd....

Manu toga mogu videti u tome ako se ljudi ulenje i prestanu da uče i počnu samo da koriste AI.. Recimo sad kad čitamo kako je pala konstrukcija u NS shvatili smo da više nemamo dobre inženjere kao pre, da se oslanjamo na kineze recimo, a i ti naši stručnjaci izgleda nisu kao oni od pre koji su mnogo više grejali stolicu i učili. Iako imaš neki odličan istrument bitno je ko ga gleda i koristi. U tom smislu bi bilo važno da ljudi i dalje uče svoju struku podrobno, iako se mogu osloniti na AI.

Primer toga da je bitnije KO gleda nego na ČEMU gleda je bio u mom slučaju. NAime, rešila sam da iskoristim jeftin kupon i odem na sistematski pregled u jednu privatnu kliniku. Pre nekih recimo 7-8 godina. I idem od lekara do lekara, dođem na UZ stomaka i ona nešto gleda, gleda, preznojala se.... i gleda i pozvala kolegu, i oni mi onako uzdržano rekoše da imam tumore na jetri i da treba da idem na NMR kod njih da bi se utvrdilo koje je vrste. Ja se preznojih takođe. To košta nekih tada 16 hiljada dinara...

Međutim, srećom, pošto se bavim naukom, znam upravo ovo što rekoh, da je bitnije KO gleda nego toliko na čemu, i ja izguglah ko je u Srbiji najveći stručnjak za jetru, transplantaciju jetre, prof na Univerzitetu u Beogradu i nađem ta doktorka u kojoj privatnoj klinici radi, zakažem i platim dobre pare, ali opet manje od tih njihovih 16 hiljada. Ona me pogledala na običnom ultrazvuku i kaže ovo je školski primer hemangioma. Imaju ih mnogi, benigno je, sve je ok, samo povremeno da se snimi da ne raste. Ima ih puno ljudi. I eto....

Znači, dijagnostika. Recimo pokažu snimak AI i ona odmah izbaci to je hemangiom. Zar to nije sjajno? Bitno je ipak da imamo još ljude koji nešto znaju, ali i AI mnogo može pomoći u dijagnostici

Primer toga da je bitnije KO gleda nego na ČEMU gleda je bio u mom slučaju. NAime, rešila sam da iskoristim jeftin kupon i odem na sistematski pregled u jednu privatnu kliniku. Pre nekih recimo 7-8 godina. I idem od lekara do lekara, dođem na UZ stomaka i ona nešto gleda, gleda, preznojala se.... i gleda i pozvala kolegu, i oni mi onako uzdržano rekoše da imam tumore na jetri i da treba da idem na NMR kod njih da bi se utvrdilo koje je vrste. Ja se preznojih takođe. To košta nekih tada 16 hiljada dinara...
Međutim, srećom, pošto se bavim naukom, znam upravo ovo što rekoh, da je bitnije KO gleda nego toliko na čemu, i ja izguglah ko je u Srbiji najveći stručnjak za jetru, transplantaciju jetre, prof na Univerzitetu u Beogradu i nađem ta doktorka u kojoj privatnoj klinici radi, zakažem i platim dobre pare, ali opet manje od tih njihovih 16 hiljada. Ona me pogledala na običnom ultrazvuku i kaže ovo je školski primer hemangioma. Imaju ih mnogi, benigno je, sve je ok, samo povremeno da se snimi da ne raste. Ima ih puno ljudi. I eto....
Znači, dijagnostika. Recimo pokažu snimak AI i ona odmah izbaci to je hemangiom. Zar to nije sjajno? Bitno je ipak da imamo još ljude koji nešto znaju, ali i AI mnogo može pomoći u dijagnostici
Заврши мисао... Дакле, и те како је важно не само ко гледа, него и ко „пуни знањем” AI. Наравно, рећи ћеш – па врхунски стручњаци, ко би други? Нажалост, имаш скорашњи примјер (корона) кад су до тада врхунски стручњаци и Нобеловци преко ноћи постали „излапотине” и „сенилни старци”. Што оно рекоше у једној реклами: „Мислите о томе!”

Заврши мисао... Дакле, и те како је важно не само ко гледа, него и ко „пуни знањем” AI. Наравно, рећи ћеш – па врхунски стручњаци, ко би други? Нажалост, имаш скорашњи примјер (корона) кад су до тада врхунски стручњаци и Нобеловци преко ноћи постали „излапотине” и „сенилни старци”. Што оно рекоше у једној реклами: „Мислите о томе!”

tako je. bitno je ko puni znanjem AI
Bitno je ko daje informacije
Bitno je da informacije budu tačne.
Bitno je da nema zloupotreba

Kad smo kod toga, načuh negde da je EU već regulisala neka pitanja o AI i uvela zakone. Medju njima je i ovo u fokusu.

tako je. bitno je ko puni znanjem AI
Bitno je ko daje informacije
Bitno je da informacije budu tačne.
Bitno je da nema zloupotreba

Kad smo kod toga, načuh negde da je EU već regulisala neka pitanja o AI i uvela zakone. Medju njima je i ovo u fokusu.
И кад подвучемо црту – AI може бити занимљива игрица и то је то. Све остало је пут у неповрат.
Успут, зинуо сам као дунавски сом кад сам видио у уџбеницима математике напомене типа: „Провјери резултат калкулатором.” Док сам ја ишао у школу, могло је само обрнуто, да се ручно провјери је ли калкулатор избацио добар резултат.

Postajemo zavisni od tehnike generalno

Moja deca za sve pitaju chatgpt
Mada... sin će izgleda biti odličan programer i ima kefalo. Ali i on samo oko toga.. tehnika, komjuter, telefon. Dobro je što još uvek postoje obavezne škole da malo mrdaju iz kuće, pišu sa olovkom na papiru i druže se.
Е, наћи чу ти нешто за малог програмера... Само да се сјетим неке згодне ријечи за претрагу...

Back