Primer toga da je bitnije KO gleda nego na ČEMU gleda je bio u mom slučaju. NAime, rešila sam da iskoristim jeftin kupon i odem na sistematski pregled u jednu privatnu kliniku. Pre nekih recimo 7-8 godina. I idem od lekara do lekara, dođem na UZ stomaka i ona nešto gleda, gleda, preznojala se.... i gleda i pozvala kolegu, i oni mi onako uzdržano rekoše da imam tumore na jetri i da treba da idem na NMR kod njih da bi se utvrdilo koje je vrste. Ja se preznojih takođe. To košta nekih tada 16 hiljada dinara...
Međutim, srećom, pošto se bavim naukom, znam upravo ovo što rekoh, da je bitnije KO gleda nego toliko na čemu, i ja izguglah ko je u Srbiji najveći stručnjak za jetru, transplantaciju jetre, prof na Univerzitetu u Beogradu i nađem ta doktorka u kojoj privatnoj klinici radi, zakažem i platim dobre pare, ali opet manje od tih njihovih 16 hiljada. Ona me pogledala na običnom ultrazvuku i kaže ovo je školski primer hemangioma. Imaju ih mnogi, benigno je, sve je ok, samo povremeno da se snimi da ne raste. Ima ih puno ljudi. I eto....
Znači, dijagnostika. Recimo pokažu snimak AI i ona odmah izbaci to je hemangiom. Zar to nije sjajno? Bitno je ipak da imamo još ljude koji nešto znaju, ali i AI mnogo može pomoći u dijagnostici