Koliko smo daleko od toga da Medicina izleci (skoro) sve bolesti?

Па то сам и рекао, можда се ради, можда ће бити у будућности, али тренутно је стање тако како сам написао.

А шта ћемо са оних осталих 50%? И са онима који промене навике, а ипак се не излече?

Ни ја не причам напамет, напротив, причам из врло личног искуства. Мораћу мали чаршав на ту тему. Пре неких 25 година оболео сам од хипертиреозе (увећан рад штитне жлезде). Добио сам терапију која је смањивала рад штитне жлезде, али која није баш безазлена, утиче на кардиоваскуларни систем, па сам уз то пио и неки лек за срце. Трајало је то неколико година, редовно сам ишао на контроле, врло савесно пратио савете лекара, али није било побољшања. Предложено ми је да размотрим операцију уклањања штитне жлезде, јер је према докторима то била једина алтернатива узимању лекова. Отишао сам на консултације код хирурга, ”пријатеља од пријатеља”, који ме је детањно прегледао и саветовао ми да не журим са операцијом, јер сам још млад, а кад се штитна жлезда једном уклони, после нема назад, и цео живот се после пију лекови, заправо хормони који надокнађују оне које лучи штитна жлезда. Онда сам случајно налетео на ”травара са Романије”, али нимало неписменог :D , који ми је рекао да може да ме излечи, али да морам бити спреман на озбиљну дисциплину и строго поштовање његове терапије, која ће трајати шест месеци. Сем терапије чајевима и разним препаратима и мелемима, добио сам и детаљна упутства око исхране и уопште целе дневне рутине. Сваки месец сам смањивао терапију лековима, и контролисао хормоне. На крају сам лекове потпуно избацио. по завршетку терапије нисам више пио лекови, и хормони су ми били у реду. Ево скоро двадесет година од тад немам никаквих проблема, повремено преконтролишем хормоне, и све је у реду. И да, сретао сам код поменутог травара и лекаре који су долазили по савет или терапију :D
Али исто тако, наравно, кад сам рецимо пре пар година имао неку инфекцију ока, отишао сам код доктора, добио неку антибиотску крему, и врло брзо се излечио :D

Ne postoji izlecenje u 100% slucajeva, svaki covek je prica za sebe, ljudski organizam je jako kompleksna stvar i uvek se moze desiti da kod nekoga nijedna postojeca terapija ne pomaze.

Dakle, ti nisi rekao da se mozda radi i mozda ce biti u buducnosti, ti si rekao da se medicina trenutno ne bavi time, a bavi se, jer medicina nije nesto sto je fiksno, vec kao i svaka nauka se konstantno razvija. Ako se vrse istrazivanja, znaci da se trenutno bavi time. Ako nije u stanju da izleci nesto trenutno - to ne znaci da se ne bavi time.

Covek je u naslovu teme rekao da smatra da ce u buducnosti da medicina, zahvaljujuci AI, mnogo brze da se razvija i da pronalazi nacine za lecenje mnogo cega sto danas ne moze da izleci, i to je jedan lep, razuman i pozitivans stav.
A ovde ga gomila napada sa floskulama "medicina to ne radi, njih briga, to je mafija kojoj nije u interesu da se ljudi izlece" i tako dalje....

Znaci, muka mi od takvih komentara.
Svi koji tako razmisljaju, trebalo bi da im se zabrani pristup bilo kakvoj medicinskoj pomoci, nek idu kod travara nek se lece.

Dakle, ti nisi rekao da se mozda radi i mozda ce biti u buducnosti, ti si rekao da se medicina trenutno ne bavi time, a bavi se, jer medicina nije nesto sto je fiksno, vec kao i svaka nauka se konstantno razvija. Ako se vrse istrazivanja, znaci da se trenutno bavi time. Ako nije u stanju da izleci nesto trenutno - to ne znaci da se ne bavi time.
Значи, проблем је што се нисам прецизно изразио.
У медицини се врше истраживања са циљем да се излече болести. Медицина тренутно није у стању да излечи (хроничне) болести. Оно што је медицина тренутно у могућности је да пружи терапију лековима која ће олакшати или смањити симптоме болести.
Јел тако боље?

Docice vreme kada cemo moci da promenimo ceo genom , ono sto je evolucija gradila milijardama godina mocice da se menja i podesi za dan , tada ce moci da se izleci svaka bolest
Ne kazem da cemo to doziveti ali je moguce ako tehnologija nastavi da napreduje kao sada ( jos uz pomoc vestacke inteligencije koja je vec pocela da se koristi u medicini a ima da napreduje nenormalnom brzinom ).
Ali recimo izliv krvi u mozak ne možeš ni sprečiti ni lečiti. Isto u dobroj meri važi za infarkt, tromb...

Odgovor na sta? Na tvrdnju da lekarima i farmaceutima nije u interesu da ozdravis? :D
Pa kazem ti, to ti je tvrdnja u rangu "planeta je ravna ploca".

Jel imas nekog bliskog iz medicine ili farmacije, a da se bavi istrazivanjem, pronalaskom lekova, metoda lecenja, metoda dijagnostike, virusa i vakcina....?

Ako imas pitaj ih. Ako nemas, onda ne idi okolo i ne prosipaj izjave koje nemaju veze sa mozgom.
Medicina je mnogo uradila na poboljšanju i produženju života. I za to im hvala. Hvala im i što je mnoge bolesti iskorenila. Ali da nije u interesu ni njih ni farmacije da nema bolesti.

Odgovor na sta? Na tvrdnju da lekarima i farmaceutima nije u interesu da ozdravis? :D
Pa kazem ti, to ti je tvrdnja u rangu "planeta je ravna ploca".

Jel imas nekog bliskog iz medicine ili farmacije, a da se bavi istrazivanjem, pronalaskom lekova, metoda lecenja, metoda dijagnostike, virusa i vakcina....?

Ako imas pitaj ih. Ako nemas, onda ne idi okolo i ne prosipaj izjave koje nemaju veze sa mozgom.
Suviše si zaokupljen svojim izgledom u ogledalu i čupkanjem obrva pa ne primećuješ ljude koji se pate sa gomilama pridruženih bolesti a odapinju od otkazivanja jetre i bubrega usled prekomernog gutanja besmislenih lekova i suplemenata.

Ja nisam toliko bezobziran pa ih malo malo ispraćam.

У медицини се врше истраживања са циљем да се излече болести. Медицина тренутно није у стању да излечи (хроничне) болести. Оно што је медицина тренутно у могућности је да пружи терапију лековима која ће олакшати или смањити симптоме болести.
Јел тако боље?
Jeste.

Ali recimo izliv krvi u mozak ne možeš ni sprečiti ni lečiti. Isto u dobroj meri važi za infarkt, tromb...
Naravno da mozes u odredjenoj meri i spreciti i leciti.
Prvo, dobrim navikama, drugo postoje lekovi koji sprecavaju i jedno i drugo. Ne u 100% meri, ali u ogromnoj meri.
Medicina je mnogo uradila na poboljšanju i produženju života. I za to im hvala. Hvala im i što je mnoge bolesti iskorenila. Ali da nije u interesu ni njih ni farmacije da nema bolesti.

U interesu je. To sto ti i tebi slicni ne mozete da ukapirate je druga stvar.

Јел тако боље?
Е сад ја имам приговор. :lol:
Откуд ти знаш ште је циљ медицинских истраживања? :mrgreen:
Колико ја знам, таква истраживања коштају, не плаћају их истраживачи, плаћа их неко други...

Е сад ја имам приговор. :lol:
Откуд ти знаш ште је циљ медицинских истраживања? :mrgreen:
Колико ја знам, таква истраживања коштају, не плаћају их истраживачи, плаћа их неко други...
Ја нигде нисам написао да се врше САМО истраживања са циљем да се излече болести :mrgreen:

Neće se nikada desiti jer je smrt neizlečiva i ne postoji to što čovek može učiniti da je zaustavi.
Smrt je neizlečiva ali je u staroj Grčkoj prosečan životni vek bio 30-35 godina i ako neko doživi 50 bio bi smatran starcem.
Mislite o tome pre nego što počnete da lupetate kako medicina nije potrebna i ništa ne valja.

Covek je u naslovu teme rekao da smatra da ce u buducnosti da medicina, zahvaljujuci AI, mnogo brze da se razvija i da pronalazi nacine za lecenje mnogo cega sto danas ne moze da izleci, i to je jedan lep, razuman i pozitivans stav.
A ovde ga gomila napada sa floskulama "medicina to ne radi, njih briga, to je mafija kojoj nije u interesu da se ljudi izlece" i tako dalje....

Znaci, muka mi od takvih komentara.
Svi koji tako razmisljaju, trebalo bi da im se zabrani pristup bilo kakvoj medicinskoj pomoci, nek idu kod travara nek se lece.
Da, bačen novac na primitivca koji će svojim potomcima da priča iste gluposti i da ih vaspitava da budu primitivci koji ni u šta ne veruju.

U nekim slucajevima nema pomoci , ali ako mozemo da vidimo genetsku predispoziciju za tako nesto mocicemo to da promenimo u buducnosti , a ako ne vidimo onda moze da se prati cak i sadasnjim metodama , krvni pritisak , trigliceridi , secer u krvi , pusenje ., alkohol , gojaznost , fizicka neaktivnost , za sve to postoje resenja vec sad , cak i sad razbijaju ljudima trombove bukvalno u toku srcanih udara i slogova ( ako stignes na vreme do bolnice ).

Ја нигде нисам написао да се врше САМО истраживања са циљем да се излече болести :mrgreen:
Аха, значи упућен си и у то како се бираним ријечима састављају резултати истраживања. ;):lol:

Знаш ли ти неког ко се ИЗЛЕЧИО од високог притиска лековима?
Naravno da znam , antibiotici su izlecili mnoge ljude sigurne smrti od infekcija od kojih se masovno umiralo ranije.
Ово би био примјер природне интелигенције. Буде ли је AI продубљивала у том смијеру... изгибосмо! :lol:

Аха, значи упућен си и у то како се бираним ријечима састављају резултати истраживања. ;):lol:
Не треба ништа лагати, јер у лажи су кратке ноге ;) само по нешто сувишно изоставити :mrgreen:

Не треба ништа лагати, јер у лажи су кратке ноге ;) само по нешто сувишно изоставити :mrgreen:
„Нисам ја рекао да то нисам рекао, ја сам само рекао да нисам рекао да сам то рекао.” :mrgreen:

Знам и ја за такве случајеве. Као и неке који су дуго живели иако су пили неке друге лекове.
Питање је било да ли знаш неког ко се ИЗЛЕЧИО од високог притиска лековима?
Ne znam.Znam da su mnogi pili do smrti.Tako je i meni receno,kada sam pitao internistu,"dokle treba da pijem ove lekove"?Rekla mi je "Dok sam ziv",a tako sam cuo i od mnogih koji imaju problem sa srcem.

Ne znam.Znam da su mnogi pili do smrti.Tako je i meni receno,kada sam pitao internistu,"dokle treba da pijem ove lekove"?Rekla mi je "Dok sam ziv",a tako sam cuo i od mnogih koji imaju problem sa srcem.
Moj cale se skinuo s njih kad je smrsao 15 kg i krenuo da seta redovno , pio je u cetrdesetim i pedesetim sad ima 70 i ne pije ih vec duze vreme , cak se zali na previse nizak pritisak sad :D

Moj cale se skinuo s njih kad je smrsao 15 kg i krenuo da seta redovno , pio je u cetrdesetim i pedesetim sad ima 70 i ne pije ih vec duze vreme , cak se zali na previse nizak pritisak sad :D
Zavisi,ima dosta razlicitih uzroka,niskog,ili povisenog pritiska.meni je u pitanju regulacija rada srca.I to znaci da cu morati da koristim lekove do kraja.

Back