Frederick_
Veoma poznat
- Poruka
- 13.912
Па то сам и рекао, можда се ради, можда ће бити у будућности, али тренутно је стање тако како сам написао.
А шта ћемо са оних осталих 50%? И са онима који промене навике, а ипак се не излече?
Ни ја не причам напамет, напротив, причам из врло личног искуства. Мораћу мали чаршав на ту тему. Пре неких 25 година оболео сам од хипертиреозе (увећан рад штитне жлезде). Добио сам терапију која је смањивала рад штитне жлезде, али која није баш безазлена, утиче на кардиоваскуларни систем, па сам уз то пио и неки лек за срце. Трајало је то неколико година, редовно сам ишао на контроле, врло савесно пратио савете лекара, али није било побољшања. Предложено ми је да размотрим операцију уклањања штитне жлезде, јер је према докторима то била једина алтернатива узимању лекова. Отишао сам на консултације код хирурга, ”пријатеља од пријатеља”, који ме је детањно прегледао и саветовао ми да не журим са операцијом, јер сам још млад, а кад се штитна жлезда једном уклони, после нема назад, и цео живот се после пију лекови, заправо хормони који надокнађују оне које лучи штитна жлезда. Онда сам случајно налетео на ”травара са Романије”, али нимало неписменог , који ми је рекао да може да ме излечи, али да морам бити спреман на озбиљну дисциплину и строго поштовање његове терапије, која ће трајати шест месеци. Сем терапије чајевима и разним препаратима и мелемима, добио сам и детаљна упутства око исхране и уопште целе дневне рутине. Сваки месец сам смањивао терапију лековима, и контролисао хормоне. На крају сам лекове потпуно избацио. по завршетку терапије нисам више пио лекови, и хормони су ми били у реду. Ево скоро двадесет година од тад немам никаквих проблема, повремено преконтролишем хормоне, и све је у реду. И да, сретао сам код поменутог травара и лекаре који су долазили по савет или терапију
Али исто тако, наравно, кад сам рецимо пре пар година имао неку инфекцију ока, отишао сам код доктора, добио неку антибиотску крему, и врло брзо се излечио
Ne postoji izlecenje u 100% slucajeva, svaki covek je prica za sebe, ljudski organizam je jako kompleksna stvar i uvek se moze desiti da kod nekoga nijedna postojeca terapija ne pomaze.
Dakle, ti nisi rekao da se mozda radi i mozda ce biti u buducnosti, ti si rekao da se medicina trenutno ne bavi time, a bavi se, jer medicina nije nesto sto je fiksno, vec kao i svaka nauka se konstantno razvija. Ako se vrse istrazivanja, znaci da se trenutno bavi time. Ako nije u stanju da izleci nesto trenutno - to ne znaci da se ne bavi time.
Covek je u naslovu teme rekao da smatra da ce u buducnosti da medicina, zahvaljujuci AI, mnogo brze da se razvija i da pronalazi nacine za lecenje mnogo cega sto danas ne moze da izleci, i to je jedan lep, razuman i pozitivans stav.
A ovde ga gomila napada sa floskulama "medicina to ne radi, njih briga, to je mafija kojoj nije u interesu da se ljudi izlece" i tako dalje....
Znaci, muka mi od takvih komentara.
Svi koji tako razmisljaju, trebalo bi da im se zabrani pristup bilo kakvoj medicinskoj pomoci, nek idu kod travara nek se lece.