Koliko smo blizu otkrivanju vanzemaljskog života?

Vuk Samotnjak

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.035
Sa sve više misija na Mars, proučavanjem egzoplaneta i teorijama o postojanju vode na mesecima poput Enceladusa, čini se da nikada nismo bili bliži odgovoru na pitanje koje nas muči vekovima – da li smo sami u svemiru?

Šta vi mislite – hoćemo li u našem životnom veku otkriti vanzemaljski život? I da li bi to bio mikroorganizam ili nešto mnogo razvijenije?

Sa sve više misija na Mars, proučavanjem egzoplaneta i teorijama o postojanju vode na mesecima poput Enceladusa, čini se da nikada nismo bili bliži odgovoru na pitanje koje nas muči vekovima – da li smo sami u svemiru?

Šta vi mislite – hoćemo li u našem životnom veku otkriti vanzemaljski život? I da li bi to bio mikroorganizam ili nešto mnogo razvijenije?
Ako pokojni Ljubas je kazao da alieni postoje,postoje😉😉😉..Ja se ipak drzim religijskom ucenju o vanzemaljcima,njihovom duhovnon poreklu..Ako Nasa bude pratila Maskov narativ,brzo ce otkriti jasnije tragove stranih zivota,siguran sam to..

Mozda na nekim od Jatelita jupitera ili Saturna - bakterijski zivot. Ne znam kada se planira lansiranje one sonde koja bi trebala da sleti na europu bese?
Ovako sto se tice neke egzoplanete u nekom drugom sistemu, jedino ako se desi neka puka slucajnost. Najbolje sto imamo je alfa kentauri snimak binarnih zvezda od huble-a, 4.5 sv godina a to je ovo:
1738103897529.jpeg

A sad ako pogledamo do sada, na primeru naseg sistema, Zemlja dodje kao neverovatna slucajnost - taman pozicija od Sunca, taman geoloski pogodna, taman magnetno polje, taman imamo Jupiter da nas stiti od asteroida, vrvr i taman i prava velicina i sastav. I na sve to ako pogledas koja je neverovatna slucajnost da se stvore inteligentna bica - evoluciaja na drvo, razvoj sake kao interakcija sa okruzenjem za kasnije koriscenje alata, onda promena klime koja je pokrenula migracije s drveta u savane, pa uspravan hod, koriscenje alatki, vrv i posebna ihsrana za razvoj mozga...ludlo. Ostali majmuni nisu evoluirali u tom pravcu. Ostale zivotinje nisu, nikada do sada u istoriji kompleksnog zivota od pola milijardi godina.
S druge strane imamo samo nekih (sarkazam) 100 milijardi zvezdi u nasoj galaksiji. Od vrv triliona galaksija. A opet razdaljine su nepojmljivo velike. I za ovih skoro vek, nismo do sada pronasli radio signal ili bilo koji drugi dokaz. Mozda je cak i neki radio signal bio emitovan dok smo bili covekoliki majmuni, ili za vreme dinosaurusa, samo ovde nije imao ko da to uhvati. Mozda ce sledeci da bude emitovan za 5, 100, 1000, 1000 0000 godina.
S druge strane ima ona teorija da ako bi na pr stavio jabuku u vakuum-u i izolovanu od bilo kakvog spoljasnjeg uticaja. Ta jabuka mi menjala svoju atomsku strukturu i samo je pitanje vremena kada bi izmenjala skoro beskonacno mogucih varijanti, od toga da se pretvori u jagodu, pa u stolicu, pa u pticu pa opet jednog dana ponovo u jabuku. Ali to vremensko razdoblje su eoni u pitanju.
Mozda uhvatimo i tragove neke civilizacije koja je poslala nekakav emoter u kosmos pre milijardu godina.
Mislim da do alkuberiveog pogona necemo doci jos dugo dugo vremena, tako da mogcnost ptovanja i do najblizeg zv sistema otpada osim mozda nekakvi nanoboti.
S druge strane, mozda nam uskoro jaci teleskopi daju bolju sliku barem blizih zv sistema. To ce biti dobro poredjenja radi u smislu toga da li je nas sistem uobicajen sa egzoplanetoom u zlatnoj razdaljini od zvezde ili je nas sistem retkost.

Živimo u virtuelnoj realnosti, u njoj nema vanzemaljskog života.

Pa kao ona serija/film Westworld gde imaš onaj kao zabavni park koji je uređen kao divlji zapad i tu imaš one androide koji su isprogramirani da učestvuju u tim igrarijama i pomažu ljudima da se zabave i ostvare svoje fantazije, ali ono fora je u tome da ti andoidi koliko god se možda napredni činili i teško ih razlikovat od pravih ljudi oni ne znaju da postoji išta van tog zabavnog parka i ne znaju a da postoji čitav jedan svet i civilizacija izvan tog zabavnog parka u kome oni borave, ne znaju jer su prosto tako programirani i kad god neko od posetilaca krene da spominje nešto iz spoljnog sveta ili donese neki rekvizit iz spoljnog sveta oni to ignorišu i prave se da to ne postoji i da nisu ništa čuli ili videli jer prosto to je nešto van okvira njihove percepcije realnosti, epa slično i ljudi žive u nekoj vrsti matriksa gde su programirani da ne postoje vanzemaljci i da smo mi jedina inteligentna vrsta, i čak ljudi i kad vide nešto svojim očima, ne znam čuju gomile kredibilnih svedoka, vide silne dokumente i šta ti ja znam oni i dalje ne veruju i to ignorišu (što svesno što podsvesno) jer prosto kao i ti androidi iz tog zabavnog parka iz Westworld-a to se ne uklapa u njihovu percepciju poimanja realnosti i to nije deo narativa za koji su programirani.

Mada vidimo polako da se i to menja (pogotovo u poslednjih 10-15 godina recimo) i da se sad dosta slobodnije i otvorenije razgovara o tim temama, da su već NASA i Pentagon javno priznali postojanje NLO-a (i nekakvih neobičnih letelica za koje oni ne znaju šta su i nad kojima nemaju nikakvu kontrolu), da se o tome raspravlja čak i u američkom kongresu, da je sve više ovih uzbunjivača i insajdera koji sve slobodnije izlaze u javnost sa svojim pričama, da ne znam svakodnevno imamo na tv-u dokumentarce i emisije o tim temama, internet portale, youtube kanale i podcaste da ne pominjem, čak i crkva polako menja stav o tome i postaje sve otvorenija za prihvatanje postojanja vanzemaljskog života i drugih civilizacija jer zašto bi Tvorac stvorio samo nas i život samo na Zemlji, itd, itd, tako da definitivno dosta se promenilo atmosfera u tom nekom smislu u poslednjih 10-15 godina i takve teme definitivno nisu više tabu kao što su bile pre 20, 30 ili 50 godina.

Nekako mi Mars deluje kao najlogicnije mesto da nadjemo dokaz o zivotu. Imao je okeane, reke, atmosferu. Jedino je sto je to mozda bilo tokom porioda kada su meteori cesce padali na planete pa nije bilo mirno tlo.
Za ledene satelite su male sanse. Prvo je velika radijacija - nemaju atmosferu, kazu ispod kore leda i porede to sa bicima koje nalaze kraj hidrotermanlih otvora , ali ta bica su nastala od regularnog zivota kojem je trebala sunceva svetlost i mirnije okruzenje. Kasnije su oni evouirali i poceli da nastanjuju delove oko vulkansih okna. Moguce da je to bilo tokom velikih ledenih doba.
A i na Zemlji izgleda da je se abiogeneza desila samo jednom ili u par navrataja pre nekoliko milijardi god i da se od tada nije desavala. To je cudno.

Galaksija Mlečni put ima preko 100 milijardi zvezda. Svaka zvezda u proseku ima bar jednu (a mnoge i više) planeta, to kažu astronomi.
Pored Mlečnog puta u kosmosu postoji još na stotine milijardi, ako ne i biliona galaksija.

Ako je život postojao na prvoj planeti prvog sunca u prvoj galaksiji na kojoj smo se rodili, koja je šansa da ga nema baš ni na jednoj planeti nijedne zvezde nijedne galaksije u kosmosu?

A?

Na asteroidu otkriveni građevni blokovi života. "Ovo je nevjerojatno"

KEMIJSKI "građevni blokovi" života pronađeni su u zrnatoj prašini asteroida nazvanog Bennu, otkriva analiza uzorka svemirskog kamenja koje je pokupila svemirska letjelica NASA-e i donijela na Zemlju. Kako navodi BBC, uzorci sadrže bogatu lepezu minerala i tisuće organskih spojeva.
To uključuje aminokiseline, koje su molekule koje čine proteine, kao i nukleobaze - temeljne komponente DNK. To ne znači da je na asteroidu Bennu ikada bilo života, ali podupire teoriju da su asteroidi dopremili te vitalne sastojke na Zemlju kada su se zabijali u naš planet prije nekoliko milijardi godina.
...
https://www.index.hr/mobile/vijesti...31.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_m

Back