Koliko se naplaćuje znanje?

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa pogresno je pitanje.......pise koliko se kod NAS vrednuje znanje...

Kod nas se iskoristava znanje, a ne vrednuje se....
Inteligencija se mrzi ili se od nje plasi....

Ali se zato razne babe i zabe hvale da su na znanje zaradile ili stekle poziciju i polozaj, sto u 99% nije tacno...

Prosto sam iznenadjen kad osoba koja ima 30 godina postavlja ovakve teme....to mi dosta govori o toj osobi...

Ne samo znanje, vec kolika je ponuda i traznja za to znanje.

Neko ima znanje koje ima i milion drugih ljudi, a traznja je za to znanje je 100.000 ljudi. To znanje ce biti malo placeno.

Neko ima znanje koje ima 10 miliona ljudi, a traznja za tim znanjem je 100 miliona ljudi. To znanje ce biti puno placeno.

Neko ima jedinstveno znanje, koje nema niko osim njega. Ako je traznja za tim znanjem 0, on ce biti placen 0 dolara.

Tako da, sve je u kontekstu.

Neko ima znanje koje ima i milion drugih ljudi, a traznja je za to znanje je 100.000 ljudi. To znanje ce biti malo placeno.

Neko ima znanje koje ima 10 miliona ljudi, a traznja za tim znanjem je 100 miliona ljudi. To znanje ce biti puno placeno.

Neko ima jedinstveno znanje, koje nema niko osim njega. Ako je traznja za tim znanjem 0, on ce biti placen 0 dolara.

Tržište, ali zavisi i od nas, od selfmarketinga, kako neko želi i ume nešto da "proda".

Ma necemo sad da krstimo decu , znaju ona da se ne dobijaju pare za znanje, nego za leverage....ili za mazalice....Kad te neko preporuci a kupac je neko kome 100 000 e ne znaci bas previse...

Na ovom snimku, koji možete videti, kaže se da je inženjer zaradio 20 000 dolara za malo stvarnog posla.

Evo šta je bilo u pitanju: /zanemarite reklamu na kraju/

Da li smo svesni svog znanja i da li umemo da ga plasiramo i naplatimo?

Koliko se kod nas vrednuje znanje i iskustvo u poslovima koje obavljamo?
Pa, prvo treba imati znanja, pa onda znati koliko neki posao znači onome ko plaća, pa tek onda odrediti cenu znanja....prosto je.
Često je znanje i da angažuješ one koji ne znaju koliko vredi njihovo znanje, ali te zovu menadžeri....u eri neznanja menadžeri su najbolje plaćeni....

Prema zdravom razumu najviše bi trebali biti plaćeni patenti, naučna otkrića, inovacije ... Ali svedoci smo da su razne beskorisne i bezvezne stvari i poslovi milionima puta više plaćeni od navedenog.
To i jeste najviše plaćeno, ali u poremećenim društvima ratom i mafijom, pare uzimaju menadžeri....Nije Mask najbogatiji "istraživač" nego izabrani pojedinac koji je mogao da proda tesline patente zabarikadirane u naftaškim fiokama....

Hm, ne bi rekao. Meni rešava ozbiljno teške programerske probleme. Zato imam i plaćenu pretplatu koja mi omogućava pametnije modele nego u besplatnoj verziji. Tako da ja sad nemam potrebu da istražujem satima da bi došao do nekog rešenja već to dobijem instant.
Šta ti znaš, ako je Neša rekao da ChatGPT nema pojma, onda nema pojma! :ljutko:

Mada i tako glup ChatGPT, meni je recimo nedavno za jedan posao izgenerisao izveštaj koji sam malo ispeglao i prodao za nešto preko 10k €.
Ukupno manje od dva sata posla, i jedan sastanak preko Zooma.

A zamisli koliko bih zaradio da je ChatGPT pametan! z:shock:

Šta ti znaš, ako je Neša rekao da ChatGPT nema pojma, onda nema pojma! :ljutko:

Mada i tako glup ChatGPT, meni je recimo nedavno za jedan posao izgenerisao izveštaj koji sam malo ispeglao i prodao za nešto preko 10k €.
Ukupno manje od dva sata posla, i jedan sastanak preko Zooma.

A zamisli koliko bih zaradio da je ChatGPT pametan! z:shock:
Dobro pogrešio sam.

Back