Koliko se danas uopšte isplati baviti se naukom?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
58.312
Da li se uopšte isplati da se čovek bavi naukom ovih dana?

1695889504343.png
 
Da li se uopšte isplati da se čovek bavi naukom ovih dana?

Pogledajte prilog 1418535
i te kako se isplati...........ako iza tebe stoji CIA koja te i finansira......................ko naprimer Bil Gejts, tipican primer milijardera koga je finansirala duboka drzava.

i molim moderaciju da mi ovo ne pomera u "politiku" jer mladi naucnici treba da znaju kako se uspeva na tom polju.
 
Zavisi kojom, humanistika nije vise nigde "isplativa" ako je ikada i bila.
Zapravo je i problem sto se na nauku gleda kroz prizmu isplativosti, tj njene unovcive vrednosti, pa se tom logikom i grantovi odobravaju.
Normalno je da se gleda kroz prizmu isplativosti. To ne mora da znači isplativost u smislu da se neko odere od love već da je korisno za narod
 
Zavisi gde. Kod nas svakako ne.
Odakle ti to?
da li znas koje su plate u institutima?
A ako si dobar odes na zapad i olesis se od novca.
To ti je kao i sve ostalo.
Nema svaki fudbaler milionske ugovore. Samo oni najbolji. Tako je i sa naukom. Oni najbolji imaju milionske ugovore.
 
Poslednja izmena:
Nauka postaje biznis. Ako si previše introvertan, ne umeš da se prodaš ni svoj rad ostaješ tako sa osrednjom platom nekog univerzitetskog profana. Ali ukoliko umeš da uspostavljaš saradnje, dobar si menadžer, umeš da uposliš ljude, onda postaješ uspešasc, n u svojoj oblasti, ali opet sa nekom platom koja je manja nego da si u industriji. Generalno, to je posao za one koji to vole. Jer koliko si ulagao vremena, BSc, MSc, PhD, pisanje puno radova, učenje konstantno, ni izbliza nije outcome toliki u novcu. Sad, za neke naše ljude koji su se našli na fakultetima koji mlate pare, nije da nije isplativo. Ali, šire gledano, slažem se sa osnovnom postavkom, veće su pare u industriji i na Zapadu ko želi novac sigurno neće sedeti u nekoj akademskoj ustanovi već će se zaposliti u kompaniji. Može biti isplativa biohemija, molekularna biologija, sve što ima veze sa medicinom, zatim sa baterijama, energetikom i sl. Fundamentalne nauke one što se ne mogu pretočiti u tehniku ili tehnologiju, koje samo služe da bolje shvatimo svet, to je tek što se novca tiče sasvim neisplativo.
 
Pa ne verujem da se isplati ni na zapadu. Treba da guliš klupu bar 20 godina pa onda da pišeš naučne radove, istražuješ... sve to za neku osrednju platu a oni koji iskoriste to što si ti skontrao se oderu od para kada ga primene praktično
Tu obicno nisi ni N od naucnika...naucni radnik jesi , isto kao na traci ili sekretarica...

Isplati se biti naucnik, ssamo to je totalno drugacija igra od naucnih institucija....
 

Back
Top