Koliko pridajete značaju vremenu od rođenja do smrti ?

...kad otvorite oči ujutru i vremenu kad dođe da ih zaklopite ?

koliko vam vreme brzo prolazi i koliko mislite da je smisleno ono čime ispunjavate dan/noć ?

Koliko vam brzo prođe period od buđenja do ponovnog spavanja ?

Koliko je čovek uopšte budan da bi živeo neki život gde će opet zaspati ?

meni vreme prebrzo prolazi, kratak je dan za sve što čovek treba + onda što želi da uradi
A budna sam uvek kad ne spavam;)

LBARBARA:

dakle da sumiramo proces...tokom smrti pune se baterije za sledeci zivot i obrnuto

Upravo tako! Život i smrt su dve nedeljive, uzajmno uslovljene suprotnosti, koje jedna bez druge nisu moguće. Bukvalno, tako kako si i rekla, radi se o večitom i naizmeničnom punjenju i pražnjenu baterija životnom energijom. Tokom života se ta energija troši, a tokom smrti se obnavlja, da bi zatim mogla ponovo da se troši. To je jedan beskonačan proces po kojem ceo Univerzum i sve ono iz čega se on sastoji, ne postoji po načinu večitog trajanja, već po načinu večitog ponavljanja, pulsiranja ili disanja. U Kineskoj filozofiji te dve suprotnosti, stanja ili procesa su označene simbolom zvanim "Yin i Yang", gde se kaže da su "yin i yang" naizgled suprotne sile koje su, zapravo, komplementarne, tj. međusobno povezane i uzajamno ovisne u prirodnom svetu.

jin i jang 200 pisla.jpg

Kompletno zunačenje ovih dveju suprotnosti, koje se manifestuju kao večito i naizmenično "punjenje i pražnjenje baterija", moguće je do kraja objasniti i razumeti tek kroz razumevanje jedinstvenog prirodnog ZAKONA po kojem postoji Svest kao jedinstvena prirodna sila i poava u vidu NAGONA SAMOODRŽANJA kao večite težnje od nezadovoljstva i zla ka zadovolkjstvu i dobru. Gde imamo da su nezadovoljstvo (zlo) i zadovoljstvo (dobro) dva suprotna psihička stanja Svesti koja se uzajamno naizmenično uslovljavaju i smenjuju, koja tom prilikom uzrokuju da se Svest, prilikom doživljavanja nezadovoljstva i zadovoljstva, takođe i objektivno, tj. fizički istovremeno večito pretače kroz svoja TRI fizička oblika i stanja. S obzirom da sve u Univerzumu popstoji na taj način, da bi što lakše razumeli o čemi je reč, možemo to praktično da proverimo na bilo čemu. Najbolji primer je sam čovek, koji postoji upravo tako što se tokom celog života, bežeći od nezadovoljstva i zla ka zadovoljstvu i dobru, pretače kroz svoja tri prirodna fizička oblika i stanja. Nezadovoljstvo i zlo koje čovek oseća kada se njegove "baterije" isprazne, tj. kada se njegova energioja potroši, zovemo imemom "umor". Dakle, osećanje zla u vidu umora je sila koja čoveka uvek na kraju natera da se iz budnog i svesnog stanja naprezanja, kretanja i rada, zaustavi, opusti, da bi tako prešao u stanje snenog i nesvesnog stanja odmaranja, koje oseća kao zadovoljstvo i dobro, jer se tako njegova životna energija obnavlja i vraća.

A šta biva kada se preko noći do jutra čovekova energija poptpuno obnovi i vrati? Biva to da tada čovek prestaje da oseća zadovoljstvo i dobro u ležanju i odmaranju i počinje da oseća nezadovoljstvo i zo. Ovoga puta zbog leženja i odmaranja, jer njegova živtna energija koja se tokom noći do jutra obnovila, sada više ne želi da miruje, već želi ponovo da se napregne, pokrene i troši i sada zadovoljstvo i dobro da ostvaruje u naprezanju, kretanju i radu. Sve do uveče, dok se ne poptroši i dok se ponovo nezadovoljstvo ne javi zbog umora, da bi se zadovoljstvo opet potražilo u opuštanju, mirovanju, sapavanju i odmaranju.

I organi unutar ljudsko tela isto tako rade. Tako pluća dišu, srce kuca, žuludac se uvek iznova puni i prazni. Sve što u prirodi postoji ili se dešava, postoji i dešava se na isti način. Osećanje nezadovoljstva ili volja je uvek uzročna psihička sila koja sve i pokreće i sve zaustavlja, a osećanje životnog zadovoljstva je uvek cilj i svrha koje se postiže prilikom svakog pokretanja i zaustavljanja. Što podrazumeva da nikakvih drugih suprotnih sila sem psihičkih sila nezadovoljstva i zadovoljatva u vidu umaranja i odmaranja, koje bi mogli da označimo imanima Yin i Yang, nema.

A što se tiče triju čulno opažljivih, posledičnih fizičkih oblika i stanja koja proizilaze kao posledice ovih dvaju neopažljivih psihičkih sila, prvo stanje je uvek ono naprežuće i pokretno stanje koje se razvija i penje uvis nakon mirovanja i odmaranja, sve dok se cilj ne postigne i ne oseti zadovoljstvo. Drugo stanje je stanje postepenog opuštanja, pada i smirivanja. sve dok se ponovo ne pređe u potpuno stanje mirovanja i odmaranja kao treće fizičko stanje.

Uz napomenu da se Svest kroz sva tri ova svoja stanja naizmenično ne pretače samo uz pomoć osećanja nezadovoljstva i zla kao osnovne, uzročne pokretačke sile i snage i osećanja zadovoljstva sa značenjem svrhe i smisal svog postojanja, već tu još postoje i dodatne, prateće psihičke sposobnosti i radnje Svesti - opažanje, pamćenje (iskustvo-znanje), mišljenje i razumevannje, bez kojih ni naizmeničnog nezadovoljstva i zadovoljatva, kao ni naizmeničnog naprezanja i kretanja i opuštanja, ne bi moglo da bude.

Sve ovo što je napred rečeno može da se simobliše i pomoću i drevnih simbola "Zakona Trojke i Sedmice" ili smbola "Trojstva", koji su takođe stari više hiljada godina.

SIMBOL TROJKE I SEDMICE I SIMBOL TROJSTVA 400 pixsla.jpg

Prilozi

• jin i jang.jpg
    jin i jang.jpg
    12,9 KB · Pregleda: 4
  • SIMBOL TROJKE I SEDMICE I SIMBOL TROJSTVA.jpg
    SIMBOL TROJKE I SEDMICE I SIMBOL TROJSTVA.jpg
    34,7 KB · Pregleda: 4
Poslednja izmena:
Ih, dan prodje kao san....malo ucis kineski malo filozofiju i onda piiiiiiiiiises da te ceo svet razume.....

uopste mi nije jasno kako ti kinezi ne razumeju svoju filozofiju....

Nego me buni odnos sna i jave, sta je tu dobro, a sta zlo....ako shvatimo, da budan trosi zivotnu energiju,
a da je u snu nadoknadjuje....Da li je onda, san dobro, a java zlo? Ili je mozda zivot zlo, a smrt dobro.....

YinYang...mislim, jesu oni nesto muvali sa egipcanima, ali tesko da taoizam tretira reinkarnaciju kroz Jin i Jang

osim u malom selu yinljuba, gde su obrede reinkarnacije izvodili ljupCe i njegov ujak Ce domir....

BOLJARIN:

YinYang...mislim, jesu oni nesto muvali sa egipcanima, ali tesko da taoizam tretira reinkarnaciju kroz Jin i Jang osim u malom selu yinljuba, gde su obrede reinkarnacije izvodili ljupCe i njegov ujak Ce domir....

Mene ne zanima kako Kinezi, Egićani, Tibetanci, Hindusi, Persijanci hriščani i drugi tumače u svojim verovanjima zakone "trojke i sedmice", zakon "trojstva" ili polaritet sila koje zovu imenima "yin i yang", već u prirodi otkrivam te zakone i objašnjavam njihovo istinsko značenje. To je ono značenje koje su ti zakoni imali u svom izvornom obliku kada su bili otkriveni od strane starijih i naprednijih civilizacija, nego što je sada naša - Lemuraca, Sumerana, Atlantiđana - koje su živele pre početka razvoja ove naše današnje civilizacije, od kojih su stari Egišćani, Kinezi, Tibetanci, Hindusi, hriščani i drugi preuzeli te zakone i ukomponovali ih u svoje religije, s obzirom da su zaboravili pravo značenje tih zakona.

Da li je onda, san dobro, a java zlo? Ili je mozda zivot zlo, a smrt dobro.....

Svest je jedina prirodna sila i pojava koja postoji, koja nije materijalna, ni opažljiva, a mora da se napregne i pokrene da bi postala materijalna i opažljiva jer jedino tako može da koristi svoje psihičke sposobnosti opažanja, osećanja i pamćenja sebe kao materijane pojave, a zatim i mišljenja i razumevanja sebe kao takve i na taj način postane svesna sebe same i svog postojanja i bude to što jeste - Svest.

Međutim, problem je što se Svest prilikom materijalizacije, tj. prilikom naprezanja i kretanja umara, pa zato uvek iznova mora da se zaustavlja i odmara, da bi kasnije mogla ponovo da se napreže, kreće i umara. I to je jedini razlog što ceo Univerzum i sve ono iz čega se on sastoji, večito se ponavlja, vibrira, pulsira, diže se i pada, diše i tako večito se samoodržava. Nema tu nikakvog ni oživljavanja, ni umiranja, već samo pretakanja Svesti kroz njena dva psihička stanja - umaranje i odmaranje - i tri fizička stanja - naprezanje i kretanje, zatim opuštanje, i na kraju zaustavljanje i mirovanje. Po pravilu tu nema ikakvog ni zla, ni dobra (yin i yang), pod uslovom da umaranje i odmaranje teče svojim prirodnim tokom, bez ikakvih teškoća. Zašto bi zlo bilo ujutro, kad smo se naspavali i odmorili, da ustanemo iz kreveta i počnemo da se naprežemo, krećemo i nešto radimo? Ili zašto bi bilo zlo, kad se uveče od kretanja i rada umorimo da legnemo u krevet i zaspimo i odmorimo se? Ne samo da to nema značenje zla, već u oba slučaja ima značenje zadovoljstva i dobra. Umaranje i odmaranje poprimaju oblike nezadovoljstva i zla samo u slučajevima kad nas nešto sprečava kad smo umorni da legnemo da se odmaramo ili ako nas nešto sprečava, kad smo odmorni da ustanemo i počnemo da se krećemo i radimo.

Isto važi i za pojmove "život" i "smrt". Zadovoljstvo i dobro je roditi se, biti mlad, zdrav i jak i uživati u blagodetima života. Ali isto tako je zadovoljstvo i umreti kad nam u poodmaklim godinama ponestane životne energije, pa život postane muka, nevolja i zlo. Kao što je, na primer, moja baba, već u podmaklim godinama, kad su počele sve telesne funkcije da joj otkazuju i kad je počela otežano da se kreće, često ponavljala: "Daj Bože smrti da iz zla isprti". I bila je u pravu. Smrt nije zlo. NIje zlo osloboditi se trulog,bolesnog i iznemoglog tela i poleteti lroz prostor kao ptica i uživajući odmarati se u zagrobnom, nebeskom životu. Sve dok nam ne postane zamorno i dosadno i dok ponovo ne poželimo da se u novom, mladom i zdravom telu rodimo i kao mnogo puta u ranijim životima, ponovo zaljubljujemo i sexamo.

...kad otvorite oči ujutru i vremenu kad dođe da ih zaklopite ?

koliko vam vreme brzo prolazi i koliko mislite da je smisleno ono čime ispunjavate dan/noć ?

Koliko vam brzo prođe period od buđenja do ponovnog spavanja ?

Koliko je čovek uopšte budan da bi živeo neki život gde će opet zaspati ?

Tomas Man je u Čarobnom bregu opisao kako se vreme uspori onda kada nam
je sve novo i kako leti onda kada upadnemo u kolotečinu.
Zato što u novim okolnostima obraćamo pažnju, a u naviknutim se ne uključujemo.
I to je tek za nijansu razlika u svesnosti. Biti budan, sa punom pažnjom u svakom
trenutku, nezamislivo je stanje za današnjeg čoveka.
Ali ne i nedostižno. Samo, raditi na tome treba.

- - - - - - - - - -

Fali ti pevac. :kafa:

BOLJARIN:

Mene ne zanima kako Kinezi, Egićani, Tibetanci, Hindusi, Persijanci hriščani i drugi tumače u svojim verovanjima zakone "trojke i sedmice", zakon "trojstva" ili polaritet sila koje zovu imenima "yin i yang", već u prirodi otkrivam te zakone i objašnjavam njihovo istinsko značenje. To je ono značenje koje su ti zakoni imali u svom izvornom obliku kada su bili otkriveni od strane starijih i naprednijih civilizacija, nego što je sada naša - Lemuraca, Sumerana, Atlantiđana - koje su živele pre početka razvoja ove naše današnje civilizacije, od kojih su stari Egišćani, Kinezi, Tibetanci, Hindusi, hriščani i drugi preuzeli te zakone i ukomponovali ih u svoje religije, s obzirom da su zaboravili pravo značenje tih zakona.

Svest je jedina prirodna sila i pojava koja postoji, koja nije materijalna, ni opažljiva, a mora da se napregne i pokrene da bi postala materijalna i opažljiva jer jedino tako može da koristi svoje psihičke sposobnosti opažanja, osećanja i pamćenja sebe kao materijane pojave, a zatim i mišljenja i razumevanja sebe kao takve i na taj način postane svesna sebe same i svog postojanja i bude to što jeste - Svest.

Međutim, problem je što se Svest prilikom materijalizacije, tj. prilikom naprezanja i kretanja umara, pa zato uvek iznova mora da se zaustavlja i odmara, da bi kasnije mogla ponovo da se napreže, kreće i umara. I to je jedini razlog što ceo Univerzum i sve ono iz čega se on sastoji, večito se ponavlja, vibrira, pulsira, diže se i pada, diše i tako večito se samoodržava. Nema tu nikakvog ni oživljavanja, ni umiranja, već samo pretakanja Svesti kroz njena dva psihička stanja - umaranje i odmaranje - i tri fizička stanja - naprezanje i kretanje, zatim opuštanje, i na kraju zaustavljanje i mirovanje. Po pravilu tu nema ikakvog ni zla, ni dobra (yin i yang), pod uslovom da umaranje i odmaranje teče svojim prirodnim tokom, bez ikakvih teškoća. Zašto bi zlo bilo ujutro, kad smo se naspavali i odmorili, da ustanemo iz kreveta i počnemo da se naprežemo, krećemo i nešto radimo? Ili zašto bi bilo zlo, kad se uveče od kretanja i rada umorimo da legnemo u krevet i zaspimo i odmorimo se? Ne samo da to nema značenje zla, već u oba slučaja ima značenje zadovoljstva i dobra. Umaranje i odmaranje poprimaju oblike nezadovoljstva i zla samo u slučajevima kad nas nešto sprečava kad smo umorni da legnemo da se odmaramo ili ako nas nešto sprečava, kad smo odmorni da ustanemo i počnemo da se krećemo i radimo.

Isto važi i za pojmove "život" i "smrt". Zadovoljstvo i dobro je roditi se, biti mlad, zdrav i jak i uživati u blagodetima života. Ali isto tako je zadovoljstvo i umreti kad nam u poodmaklim godinama ponestane životne energije, pa život postane muka, nevolja i zlo. Kao što je, na primer, moja baba, već u podmaklim godinama, kad su počele sve telesne funkcije da joj otkazuju i kad je počela otežano da se kreće, često ponavljala: "Daj Bože smrti da iz zla isprti". I bila je u pravu. Smrt nije zlo. NIje zlo osloboditi se trulog,bolesnog i iznemoglog tela i poleteti lroz prostor kao ptica i uživajući odmarati se u zagrobnom, nebeskom životu. Sve dok nam ne postane zamorno i dosadno i dok ponovo ne poželimo da se u novom, mladom i zdravom telu rodimo i kao mnogo puta u ranijim životima, ponovo zaljubljujemo i sexamo.

Ljubo, sta misliš o ucenju Gurdjijeva?

SVESNA GLISTA:

Fali ti pevac...

Ne fali! Ne može da fali ono čega nema. Tu čak nema ni jajeta, ni pileta, ni koke. Zakon postojanja izražen formulom JA+7 nije zakon po kojem postoji "jaje-pile-koka", već Zakon po kojem postoji SVEST, koja sebe zove imenom JA, koja se u bezbroj primera u Univerzumu, od kojih jedan može da bude i "jaje-pile-koka", večito pretače kroz svoja tri prirodna oblika i stanja i tako samu sebe večito uzrokuje, odnosno, večito sami sebe održava. Sve uz pomoć svojih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji.

Tomas Man je u Čarobnom bregu opisao kako se vreme uspori onda kada nam
je sve novo i kako leti onda kada upadnemo u kolotečinu.
Zato što u novim okolnostima obraćamo pažnju, a u naviknutim se ne uključujemo.
I to je tek za nijansu razlika u svesnosti. Biti budan, sa punom pažnjom u svakom
trenutku, nezamislivo je stanje za današnjeg čoveka.
Ali ne i nedostižno. Samo, raditi na tome treba.

- - - - - - - - - -

/QUOTE]

Da li zaista je bitno ono sto se desava, a nije vazno za tekuci problem?

Treba li raditi na povecanju paznje i usporavanju protoka vremena ili ga treba ubrzavati do mogucnosti da se vidi ispred vremena?

MOMČILO95.

Ljubo, sta misliš o ucenju Gurdjijeva?

Ja sam na Gurđijeva obratio pažnju tek kad je COCO BILL nedavno na ovom forumu pomenuo zakon "TROJKE I SEDMICE" o kojem Gurđijev govori, kojeg je pokupio iz drevnih spisa u manastirima Tibeta Persije i Egipta. Obratio sam pažnju zato što se i Zakon postojanja o kojem ja govorim, kojeg sam izrazio formulom "JA+7" takođe može nazvati i zakonom "Trojke i Sedmice", jer je reč o jednom i istom prirodnom zakonu po kojem sve postoji. Čak i drevni simboli zakona "Trojke i Sedmice" i zakona "Trojednosti Svesti " znače isto. Tu istovetnost značenja ovih dvaju simbola pokušao sam da objasnim napred, gde je zhakon "Trojke i Sedmice" simbolizovan ravnostranim trouglom zaokruženim krugom, a zakon Trojednosti svesti sa "tri šestice" ili "tri devetke" obojene žutom, crvenom i plavom bojom. Oba ova simbola su takođe stara više hiljada godina.

Inače, Gurđijevo objašnjenje zakona "trojke i sedmice" nije zanimljivo, isto kao ni hinduističko ili hrišćansko objašnjenje "Božanske trojednosti", jer je Gurđijev to objašnjenje preuzeo iz drevnih spisa koje su pisali ljudi koji nisu znali pravo objašnjenje zakona "Trojke i sedmice". kao što ni hindusi, i hrišćani ne znaju pravo objađšnjenje "Božanske trojednosti".

Posebno je zanimljivo da i Tesla pominje jedinstveni zakon Univerzuzma simbolisan brojevima 3, 6 i 9. Na ovoj slici dole je originalni Teslin rukopis gde o tome kaže: "Kada bi samo znali veličanstvenost brojeva 3, 6 i 9, tada bi imali ključ za Univerzum".

TESLA - 3_6_9.jpg

Ovde Tesala nedvosmisleno govori o trobojnom drevnom simbolu Univerzuma u kojem se nalaze skriveni brojevi 3, 6 i 9, odnosno, brojevi 3 šestice ili naopako gledano, tri devetke.

Naime, drevni trobojni sombol Univerzuma ili simbol TROJEDNOSTI SVESTI, koji simboliše večito pretakanje Svesti kroz njena tri prirodna oblika i stanja, sastoji se iz tri manja kruga, zaukružena jednim većim. Ovako kako je to prikazano na slici dole. Kad se pažljivo pogleda tu mogu da se vide tri šestice ili tri devetke povezane i spletenu u krug. Kad se taj simbol malo stilski dotera, onda se dobije drevni simbol univerzuma onakav kakav on približno u originalu izgleda pod nazivom "taegeuk" ili ovako kako je on prikazan na bubnjevima prilikom otvaranja olimpijskih igara u Seulu 1988 godine, gde je on simbolisao jedinstvo svih ljudi sveta

Prilozi

• TESLA - 3_6_9.jpg
    TESLA - 3_6_9.jpg
    91,5 KB · Pregleda: 3
  • tri šestice.jpg
    tri šestice.jpg
    17,9 KB · Pregleda: 2
  • taegeuk.jpg
    taegeuk.jpg
    12,8 KB · Pregleda: 2
  • SEUL tri šestice.jpg
    SEUL tri šestice.jpg
    27,6 KB · Pregleda: 2
Poslednja izmena:
teško je dati, odrediti definiciju vremena
realna prolaznost sa nekim ličnim osećajem te iste...ako osećamo da vreme brže ili sporije prolazi, da li je zaista tako ?

da li za svakog prolazi istom brzinom ? Ne znam.

u stvari, možda je i vreme individualno kao i sama jedinka koja ga doživljava i ne može se tretirati kao generalna, sveopšta odrednica/veličina

Možda baš nema veze s temom ali ima sa vremenom
Kažu, kratak život... a živi npr čovek bar 70 godina
I kad pogledaš iza sebe i shvatiš šta si sve doživeo, šta s esve izdešavalo...pa kako kratak?
A kratak, čini se da prođe kao tren.
Ne umem ja ovo s naučne tačke gledišta, moji odgovori ovde mi uvek deluju banalni
inače sam mislila jedno vreme da je NEKO ubrzao vreme...

Možda baš nema veze s temom ali ima sa vremenom
Kažu, kratak život... a živi npr čovek bar 70 godina
I kad pogledaš iza sebe i shvatiš šta si sve doživeo, šta s esve izdešavalo...pa kako kratak?
A kratak, čini se da prođe kao tren.
Ne umem ja ovo s naučne tačke gledišta, moji odgovori ovde mi uvek deluju banalni
inače sam mislila jedno vreme da je NEKO ubrzao vreme...

tako nekad i ja razmišljam
Neko ga sjuri kao papučicom u patos do daske...okreneš se tamo, 'vamo, čim otvoriš oči dođe vreme da ih sklopiš
jutro je pametnije od večeri, veče je brže od noći a noć kraća od ponoći ....i eto ga opet jutro

vazda govorim da prolaznost obesmišljava sve...i jutro i dan i noć i sve između toga
život je pokušaj da se što bolje ispuni vreme za ono - neminovno

Da li zaista je bitno ono sto se desava, a nije vazno za tekuci problem?

Treba li raditi na povecanju paznje i usporavanju protoka vremena ili ga treba ubrzavati do mogucnosti da se vidi ispred vremena?
Kakav problem? To ne postoji.

Prisustnost, pre nego pažnja. Kada ljudi čuju za reč pažnja, ukoče se.
Misle da je potreban neki grčevit fokus. Prisutnost u svakom trenutku,
čini da svaki trenutak doživiš. Probaj, pa vidi šta se tu ubrzalo a šta
usporilo.

Sa nešto više prisutnosti, svesnosti, doživljavamo samo ono što je
prvo. Prvi poljubac, prvi dan škole, prvi dan u novom stanu, promenu
svaku, pa kasnije samo jako bitnu. A svaki je tren prvi, drugačiji.
Šta nas sprečava da to primetimo?

Fatamorgana.

Sa godinama čovjek funkcioniše sve usporenije. Za isto vrijeme, u odnosu na ranije, može obaviti manje poslova i manje toga mu se izdešava. Tako mu se pričinjava da vrijeme ubrzava.

čuo sam iz priča ljudi koji žive u jako malim sredinama, maltene u nekim zabitim delovima, kao što su napuštena planinska sela
gde su po par kuća ostale, da im je dan kao nedelja...ide im sve usporeno, lagano, da imaju vremena na 'pretek'

nikako ne deluju opterećeni vremenom i prolaznošću....veoma cooll ljudi...šta je u pitanju ?

Back