koliko pricate sa partnerom o svojim problemima?

znam bar za dve veze(dobro jedna je imala i dr primese) gde su ribe raskidale sa momcima jer su zadnjih godinu dana bili povuceni i nisu hteli da se otvore i pricaju vise o svojim problemima(sto je promenilo i samo psihicko stanje tih likova,i odnos sa dev.).npr: jednom je cale bio bolestan i kuburio je sa parama(i ranije je imao te probleme al se malo pog stanje) i jednostavno je sve to drzao o sebi,nije hteo detaljnije da govori da se izjada...i cak kad je malo krenulo na bolje ista situacija,i posle nekih godinu dana razvlacenja i pokusaja moja dr je konacno raskinula sa njim(cak je i on mislim rekao da je to i bolje za nju)..e sad ne znam ja bas sve detalje mozda je i tu jos neceg bilo ali mene zanima sledece:
koja je najbolje resenje za ljude kojima se svasta desava u zivotu a zele da budu u vezi tj:
1.iskrenost i otvorenost je osnova svake veze
2.partner treba da ti bude podrska ali

zamislite obrnutu situaciju:
da je ovaj lik svaki 3ce vidjenje pricao o svojim problemima da li bi imao isti efekat kao i da nije uopste,tj da li bi se otudjili ne zato sto je dr osoba losa nego zato sto bi jednostavno prestala da uziva u toj vezi?
ili jel bolje samo se pomalo davati dr,al opet tehnicki to je laz jer ti imas zelju sve da kazes,a ogranicavas se zbog radosti dr?
ili je najbolje deliti svoje probleme svakom pomalo,nesto prijatelju nesto partneru(al opet se vracamo na ovo gore)..?
:think:

Lako ako je ta osoba normalna i ume da razume ljude :aha:

Sa mojom devojcicom stalno pricamo o svim problemima i nije nas blam :mrgreen:

Generalni problem jeste taj da su ljudi vise nesvesni nego svesni. Psiholoski najveca bol i jeste ta promena sebe jer nam ona rusi granice sopstvenog ega, a taj ego smo sticali ceo zivot. I sad moramo da menjamo.
Ti se divis takvim ljudima a sama si jedna od njih. Svesna si da su ljudi nesavrseni, pa samim tim i ti! Jeste najteze sebe promeniti ali nije nemoguce ;) Kada vidimo koliko je lepse kad se promenimo, prihvatamo i odradjujemo mnoge promene lakse.
Evo moj primer. Ja sam neko ko je ranije impulsivno reagovao na svaku vrstu nepravde. Ne samo prema meni, vec i prema ljudima koji su mi dragi. Hazarder koji ce ici do kraja da vrati jos gorom merom ako neko ispadne skot na neki nacin. I povredjivao sam psihicki ljude (mahom devojke) koje su mene povredile. Imam dobru intuiciju da vidim necije slabosti, i kad se usresredim na to bude kuku i lele. Opravdavao sam to time sto su one/oni prvo to uradili povredjujuci mene. I neretko mi je bivalo zao par sati kasnije. Onda nailazi u zivot jedna, nekoliko godina mladja, crnokosa dobrica, koju, bez obzira sto nije ispunila obecanja koja je dala i povredila me na neki nacin, nisam mogao vratiti i povrediti je recima. A znao sam odlicno kako bih to uradio. Nisam mogao, jer je u dubini zaista jedna predobra dusa i znam da bi te moje reci ostavile malo teze posledice. Ujeo sam se za jezik nekoliko puta kad me izludi do te mere da svasta kazem. I eto, promenih se ja u 28 godina. Da li zbog ljubavi, empatije ili nesto trece, ne znam. Ali mnogo sam se lepse osetio kad sam shvatio koliko je lako menjati se.

Udavih malo svojom pricom ali mislim da ti je poenta jasna. Svi se bez izuzetka mogu menjati samo ako dovoljno zele.
Ponekad ne vidimo svoje mane, tako da ne bi bilo lose da pitamo osobu cije misljenje cenimo. U mom slucaju, sestra. Ukazala mi je na neke stvari koje nisam bio sam svestan. Razmislio i shvatio.
Ne slazem se za mastu. Mislim da je ona itekako potrebna. Zamisli te velike umove, Da Vinci, Tesla, Tolstoj.... Ko bi bili oni bez maste :D

Hajde da malo rezimiramo ove naše umotvorine na neiscrpnu temu ljubavi. :)
Dok s jedne strane nastojiš razloge mojih stavova pronaći u nekoj traumi iz prošlosti, s druge strane daješ idiličnu sliku M/Ž odnosa kroz "učenje partnerova jezika" i razumijevanje istog....u prvi mah pomislih da si vrlo mlad, ali dalje pisanje i spominjanje da se ljubav mora "zaslužiti", dovelo me do zaključka koji si potvrdio zadnjim postom. Bezuslovna ljubav, prava ljubav, ne traži zasluge, uslove, ona je jednostavna i čista. Ne robuju egoizmu, jer sama pomisao da me netko mora zaslužiti nije ništa drugo nego egoizam.
Bio si povrijeđen i kasnije utjehu tražio u osveti, koristeći svoje dobro poznavanje partnerove psihe. To je ona opasnost koja uvijek vreba kad se nekom otvoriš, da ti uđe u mozak, nađe ti slabu točku i stvori od tebe svoju marionetu... zato je tako malo zaista iskrenih i bezuslovnih odnosa. Priznali mi to ili ne, sve se na kraju svede na borbu za prevlast, manipulaciju, naročito u dugogodišnjim vezama.
Ništa tako ne porobljava kao ljubav.
Izašao si iz toga, što je pohvalno, ali tko ti garantira da se u svakoj novoj vezi neće pojaviti ta želja za osvetom kod svake i najmanje prepreke? Da ono što znaš o njoj, iskoristiš protiv nje?
Previše je ranjenih srca zbog kojih kasnije stradaju oni koji to i ne zaslužuju.
Savršenstvo ne postoji i naravno da kad to kažem krećem od svoje nesavršenosti...na kraju, šta bi to uopće i bila savršenost, po kojim kriterijima ili još bolje, po čijim kriterijima? Ako biti savršen znači ukalupiti se u gabarite koje nam nameće društvo i ljudi oko nas, onda sam vrlo nesavršena osoba...i ponosim se time. ;)

- - - - - - - - - -

U tome je kvaka. Ljubav se ne moze ograniciti recima, jer reci su ogranicenja. Pitao sam samo za tvoj subjektivni dozivljaj ljubavi.

Kao što sam već rekla u prijašnjem postu, ništa tako ne porobljava kao ljubav...
Ostati svoj i dati sebe, to je prava ljubav...tko to umije, pronašao je ljubav.

Poslednja izmena:
Hajde da malo rezimiramo ove naše umotvorine na neiscrpnu temu ljubavi. :)
Dok s jedne strane nastojiš razloge mojih stavova pronaći u nekoj traumi iz prošlosti, s druge strane daješ idiličnu sliku M/Ž odnosa kroz "učenje partnerova jezika" i razumijevanje istog....u prvi mah pomislih da si vrlo mlad, ali dalje pisanje i spominjanje da se ljubav mora "zaslužiti", dovelo me do zaključka koji si potvrdio zadnjim postom. Bezuslovna ljubav, prava ljubav, ne traži zasluge, uslove, ona je jednostavna i čista. Ne robuju egoizmu, jer sama pomisao da me netko mora zaslužiti nije ništa drugo nego egoizam.
Bio si povrijeđen i kasnije utjehu tražio u osveti, koristeći svoje dobro poznavanje partnerove psihe. To je ona opasnost koja uvijek vreba kad se nekom otvoriš, da ti uđe u mozak, nađe ti slabu točku i stvori od tebe svoju marionetu... zato je tako malo zaista iskrenih i bezuslovnih odnosa. Priznali mi to ili ne, sve se na kraju svede na borbu za prevlast, manipulaciju, naročito u dugogodišnjim vezama.
Ništa tako ne porobljava kao ljubav.
Izašao si iz toga, što je pohvalno, ali tko ti garantira da se u svakoj novoj vezi neće pojaviti ta želja za osvetom kod svake i najmanje prepreke? Da ono što znaš o njoj, iskoristiš protiv nje?
Previše je ranjenih srca zbog kojih kasnije stradaju oni koji to i ne zaslužuju.
Savršenstvo ne postoji i naravno da kad to kažem krećem od svoje nesavršenosti...na kraju, šta bi to uopće i bila savršenost, po kojim kriterijima ili još bolje, po čijim kriterijima? Ako biti savršen znači ukalupiti se u gabarite koje nam nameće društvo i ljudi oko nas, onda sam vrlo nesavršena osoba...i ponosim se time. ;)

- - - - - - - - - -

Kao što sam već rekla u prijašnjem postu, ništa tako ne porobljava kao ljubav...
Ostati svoj i dati sebe, to je prava ljubav...tko to umije, pronašao je ljubav.

Skrenusmo sa teme i zakomplikovasmo. Nemamo iste poglede i iskustva i to je to.
;)

da pojednostawim:
ako se vodimo pretpostawkom da je osnowa weze iskrenos i podrska,zar ne bi po toj prici osoba trebalo da ima slobodu da olaksa dusu a da ne bude shvacena kao teret jer se to olaksawanje(ne u widu zalopojki wec kao podela inormacija koje tiste)cesce ponawlja?
a ako bi dawali samo deo sebe zar to nije onda lazna weza?
i sta bi wi uradili da ste owaj lik?
ps:smorisa u prawu si samo za uticaj samopouzdanja,ostalo nema weze s wezom.

Drugo je ako kuka oko svacega onda zaista se coveku smuci da slusa zalopojke svako malo.
Ali ovo je potpuno druga situacija.
Naravno da kad si u ozbiljnoj vezi da imas slobodno pravo da kazes sta te tisti pogotovu kada su ozbiljnije stvari i da trazis utehu i savet od partnera. I onaj kome je iole stalo treba to da ti pruzi.

Kako je ona reagovala kada su raskinuli? Njena reakcija posle raskida je krucijalna. Ako joj je palo kao olaksanje, prestala je da ga gotivi i bio joj je samo teret.
On mi je tu ispao malo jadan da se pravda za nedace koje su ga snasle

To ovako nesto a? Mali spoileri za Breaking Bad :), ali ko je gledao seriju (a i oni koji nisu, skapirace).

Obicno se od muskarca ocekuje da bude musko, da ga problemi ne izbace i takta, auto da pukne, da ljudi nastradaju on da bude cvrst i jak, da ima plan, a ne da padne na kolena i da place "jao sta cu, jao kako cu".
E sad, malo je onih muskaraca koji su zaista toliko jaki da ih nista ne moze poremetiti, ali se svi trudimo da budemo (izgledamo) jaki.

Jednostavno, musko, treba to da bude, i bolji je taj koji izgleda jako, koji ima plan, koga nista ne poremeti nego neki koji kuka "jao meni, jao jadan ja :'( "
Prvi je sigurniji, stalozeniji, jaci, (neko bi rekao bolji muskarac), muzevniji, drugi pa i ne toliko. Koji je privlacniji, pa onaj prvi, bez sumnje.

A zamislimo da imamo muskarca koji stalno prica o svojim problemima, pa neko bi rekao "ko zena neka, svaki dan kuka", nije to privlacno, nije to muski.

Ja sam bio iskren i nikakvu vajdu nisam imao, cak su mi se rugali i smejali u lice zbog mojih problema. Tako da, bolje je verovatno lagati i izmisljati, ma i kad boli i sta god, hladno i dostojanstveno, muski. Stoji ima i zena koje ce razumeti te trenutke slabosti, ali ima i onih koji ce tada gaziti. A i muskarci misle da je mala razlika izmedju pokazivanja emocija i biti placipicka, a slozicemo se, placipicka je sve samo ne pozeljan muskarac. Dzaba sto se on rastuzi sto mu je kuce umrlo, tuguje i suze roni, sto nemaju da jedu oni tamo u Africi, sto je glavni lik u filmu umro, sve je to mozda lepo "jao on je emotivan jako, ne boji se da iskaze emocije" ali pre ili kasnice ce biti "pa stegni *uda, jesi musko ili nisi". Muskarac mora da bude muskarac a ne neki placljivko. E sad, daleko da su muskarci muskarcine, da ih nista ne pogadja, ali to se vesto krije, jer nije muski pokazati slabost, nemoc, ni pred drugim muskarcima a ni pred zenama.

A i da stalno kukas oko problema, pa i to prvo ubije drugu stranu, jer nije terapeut, ok je saslusati, pomoci, dati razumevanje, ali ako 5 dana u nedelji neko kuka i kuka, pa to je psihicki teret. Za muskarce je mozda i teze tu, jer muskarac koji kuka i zali se, pa "ko zena neka" i nije bas muskarac, tj. muskarcina.

Kako je najbolje, ne znam, i prijatelju da kukas svaki bozji dan i njemu ce jednom da presedne. Bitno je da mozes i partneru da se otvoris, da kazes svoje strahove, a da ne padnes nize u ocima te osobe, ali to je retko. Zavisi valjda i od osobe od osobe.

Tuga koliko su ti stereotipi kod nas do besvesti izvitopereni.
Pravo jedno nakazno drustvo.
Samo na osnovu pola on je vec u startu kaznjen i lisen covecnosti. Ne sme biti covek, mora biti stena! Inace je slabic u ocima slabica ...
Otuda se i radjaju psihopate, kako bi bilo ciscenje drustva.

Tuga koliko su ti stereotipi kod nas do besvesti izvitopereni.
Pravo jedno nakazno drustvo.
Samo na osnovu pola on je vec u startu kaznjen i lisen covecnosti. Ne sme biti covek, mora biti stena! Inace je slabic u ocima slabica ...
Otuda se i radjaju psihopate, kako bi bilo ciscenje drustva.

Da robujemo stereotipima da, ali ne mogu da govorim za sve zene ali mislim da zele nekog muskarca, sto bi se narodski reklo "da je musko musko".
Sada valjda to podrazumeva sigurnost neku, jaku licnost.

Problem je u tome sto nisu svi muskarci takvi, a muskarci i zene veruju da muskarci trebaju da budu takvi, zastinici, vodje, stencuge, a kada to nisi, proradi kompleks.
Svi smo mi ljudska bica, sa manama, slabostima, nesigurnostima, problemima, bilo i bice.

E sad ne znam da li ima zena koje su spremne da one budu oslonac muskarcu, rame za plakanje i sl. Obicno mi se cini da jake zene zele podjednako jake partnere kraj sebe, a na da vuku i njega i nju.
S druge strane, muskarcima to verovatno malo vise odgovara da oni vuku nju i njega.

Da robujemo stereotipima da, ali ne mogu da govorim za sve zene ali mislim da zele nekog muskarca, sto bi se narodski reklo "da je musko musko".
Sada valjda to podrazumeva sigurnost neku, jaku licnost.

Problem je u tome sto nisu svi muskarci takvi, a muskarci i zene veruju da muskarci trebaju da budu takvi, zastinici, vodje, stencuge, a kada to nisi, proradi kompleks.
Svi smo mi ljudska bica, sa manama, slabostima, nesigurnostima, problemima, bilo i bice.

E sad ne znam da li ima zena koje su spremne da one budu oslonac muskarcu, rame za plakanje i sl. Obicno mi se cini da jake zene zele podjednako jake partnere kraj sebe, a na da vuku i njega i nju.
S druge strane, muskarcima to verovatno malo vise odgovara da oni vuku nju i njega.

Gresis danas niko nikoga vise nece da vuce. Danas ti je parola ne umes da plivas, toni.
Nemas svoja primanja, niko te nece.
A ti muskarci koji izdrzavaju zene, pitaj ih kako im je

Gresis danas niko nikoga vise nece da vuce. Danas ti je parola ne umes da plivas, toni.
Nemas svoja primanja, niko te nece.
A ti muskarci koji izdrzavaju zene, pitaj ih kako im je

Ne bih se potpuno slozio, ima muskaraca kojima sigurno odgovara da oni vuku, a da se ona nista ne pita, a i ima zena koje misle "pa musko je, normalno da ce on da vodi (vuce)".
Zato mislim da je tu za muskarce malo teze, jer siguran sam da ce vecina muskaraca pristati da budu sa zenom koja nema nikakva primanja, nekima cak i odgovara ako je ona domacica i ne zeli da radi ili ne moze.

Zene, pa vecina, mislim da ne zele muskarca koji nema primanja, jer takav je nesposoban i tone, a jos teze da ga vuku na grbaci.

Mada znam jedan takav primer, ona radi, skromna plata, on za neki bedni, bedni minimalac a cesto i nezaposlen, i dok ona radi on sredi stan, rucak, ovo-ono i to funkcionise nekako.
Niko tu nije inferiorniji, manje sposoban, niko manje vredan, vec se dopunjuju na neki nacin.

isto kao i muškarcima koje izdržavaju žene...

Na oboje i mislim otuda nasilje u porodici

- - - - - - - - - -

Ne bih se potpuno slozio, ima muskaraca kojima sigurno odgovara da oni vuku, a da se ona nista ne pita, a i ima zena koje misle "pa musko je, normalno da ce on da vodi (vuce)".
Zato mislim da je tu za muskarce malo teze, jer siguran sam da ce vecina muskaraca pristati da budu sa zenom koja nema nikakva primanja, nekima cak i odgovara ako je ona domacica i ne zeli da radi ili ne moze.

Zene, pa vecina, mislim da ne zele muskarca koji nema primanja, jer takav je nesposoban i tone, a jos teze da ga vuku na grbaci.

Mada znam jedan takav primer, ona radi, skromna plata, on za neki bedni, bedni minimalac a cesto i nezaposlen, i dok ona radi on sredi stan, rucak, ovo-ono i to funkcionise nekako.
Niko tu nije inferiorniji, manje sposoban, niko manje vredan, vec se dopunjuju na neki nacin.

Koji su ti lovatori koji imaju luksuz imati domacicu? Ovde govorimo o proseku a u danasnje vreme je luksuz sebi priustiti da budes domacica, på toga ni na zapadu nema.
Ovi drugi su klasika krpe kraj sa krajem ali niko tu ne sedi pasivno i ceka da posao proseta do njih.

Back