Koliko plivanje troši kalorija kod žena, a koliko kod muškaraca?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
352.450
Neka istraživanja čak dokazuju da plivanje ima najgori efekat na uklanjanje masnog tkiva u poređenju sa hodanjem, trčanjem ili vožnjom bicikla.
S druge strane, druga studija u periodu od 11 nedelja dokazuje da su ljudi koji su redovno plivali po 40 minuta tri puta nedeljno izgubili 2,4 odsto masnih naslaga uz kontrolisanu ishranu i temperaturu vode.Dakle, nemojte se zanositi rezultatima najnovijih istraživanja, već pažljivo analizirajte količinu i intenzitet dnevne aktivnosti i potrebu za hranom nakon nje.

Da li ste gladni nakon plivanja?
Ako vaše telo posle plivanja ne traži ekstremne porcije na tanjiru ili možete da se oduprete nagonu gladi, svakako preporučujem da koristite vodu kao medijum za vežbanje, terapiju i mršavljenje što više i što češće tokom godine.

Zašto voda povećava apetit?
Telo se hladi i traži zaštitu u hrani, koja ga, ako je preterana, preusmerava u potkožnu masnoću da bi je „zagrejala”. Zato vrhunski plivači, zbog intenzivnog anaerobnog treninga, troše velike količine kalorija koje nadoknađuju velikim porcijama hrane.I prilično često (u zavisnosti od individualnog metabolizma i genetike) imaju salo oko stomaka.Ali to ne znači da treba da se uporedite sa njihovom statistikom jer ne provodite svaki dan tri do četiri sata u vodi.
Za one koji svakodnevno upražnjavaju plivanje, postoje značajne razlike za isti stil i brzinu u potrošnji kalorija prema polu i nivou veštine kojim vladate vodom.

Primeri potrošnje kalorija po polu za slobodni stil na dužini od 1.852 metra:

Koliko kalorija sagorevaju žene?
Takmičarke – 180 Kcal
Napredni plivači – 260 Kcal
Prosek – 300 Kcal
Ispod proseka – 360 Kcal
Loši plivači – 440 Kcal

Koliko kalorija troše muškarci?
Takmičari – 280 Kcal
Napredni plivači – 360 Kcal
Prosek – 440 Kcal
Ispod proseka – 560 Kcal
Loši – 720 Kcal

Žene troše manje
Razlog što žene unose znatno manje kalorija je zbog većeg procenta masnog tkiva koje povećava plovnost, pa je muškarcu potrebno više posla da bi ostao na površini vode nego ženi.To je dobra vest za takmičare jer ušteda kalorija dovodi do veće potrošnje goriva u trci. S druge strane, logično je i da najmanje sposobni plivači troše neuporedivo više kalorija od onih sposobnijih.Oni se jednostavno bore za opstanak, previše mašu rukama i nogama i troše mnogo energije pogrešnom nekontrolisanom tehnikom.U ovom slučaju, sposobniji plivači nadoknađuju kalorijsku potrošnju dvostrukom dužinom plivačkog dela.

Prosečna potrošnja kalorija
Potrošnja kalorija za prosečnog plivača je 7,5 kcal/min. Pored plivanja, vodeni medijum je idealan za vežbe u vertikalnim položajima.
Kod različitih načina plivanja u horizontalnom položaju možete imati negativne posledice po vratni i lumbalni deo kičme (najčešće prsno).

Često menjajte stilove
Zbog toga preporučuju da često menjate stilove plivanja kako biste kičmu stavili u različite uslove i opterećenja.
Plivanjem u vertikalnim položajima povećavamo vensku i limfnu cirkulaciju, što je veoma poželjno za sve organske funkcije.
plivanje-kalorija.jpg

Izvor: Miss zdrava

Jok sio mi ga djura...

Zeludac trazi hranu ako se plivac naguta vode...
Cak i malo ...

Ako si ti 2h posle jela u plivanju , posle 15min moze da ti se trazi voda, ali tesko hrana...
Hrana se trazi ljudima iskljucivo zbog nekih refleksa iz zeluca, nema veze sa potrebom tela, to je previse rano da se desi posle 1h, 2h plivanja, jedino sto moze da se desi da si spucao sve zalihe secera u krvi , ili u krvi i misicima, pa ti vristi telo jer se oseca nemocno , nisi utreniran, tj doveo si telo u stanje da ga operecujes insulinom da bi ti sistem imao secera u svakom trenutku...a misici sipak...

Za sve jje bolje da ne reaguju na tu slabost...ubacice jetra iz deponovane masti , eto koristi u smislu clanka....

A vodu , kako vam volja, sto je vise ubacis, vise ce osmozom kroz kozu , a hoce i preko bubrega u pi pi...

Dakle ko se nada da ce potrosnjom energije da smrsa , taj se zaebo cak i kod plivanja, a jos vise kod vezbanja....Fora je u stalnoj potrebi da se trazi secer za misice ako ih nema...i eto ih iz masti , i odatle topljenje masti , jer se stalno kreces a nema pregrevanja...

A ko ne koristi plovnost, ko zapinje ko sivonja i pliva duze, on mozda i potrosi energije, ali uglavnom je u pitanju secer i metabolizam secera, i naravno masti preko jetre...
Ja sam plivao po 12h plivanja i ostalo racunas susenje, plaza , zezanje, pa mi je kolicina hrane bila blago povecana i to mojom voljom sam povecavao malo belancevine da bih testirao nesto , i onda mi je sva misicna masa bila bez nekih depoa masnoce...
Ali to blago povecana je za letnji period, sto znaci to je jedan osrednji rucak i jedan osrednji dorucak u hotelu , a vi znate da u hotelima nema da viri van tanjira...ne u CG...

Jeste malo povecana ako je voda izuzetno hladna, ali zbog povecane potrosnje za grejanje misica, mada su oni poprilicno hladni u tim uslovima..
Ispod 15 vec ne bi trebalo jer onda zglobovi trpe...trpi i ostalo , ali zglobovi ne luce pa nije pametno..

Ne znam ovo za plovnost je suprotno od onog sto se meni desava..
Teze je plivati kad imas masne zalihe..
Zasto ?
Zato sto ti je teziste nize, na stomaku i na dupetu....a to znaci da ti glava ide dole
A kad plivas a glava ti ide dole, onda trosis energiju da bi podizao gornji deo trupa a ovako je ne bi trosio..
Tako da osoba koja je normalne gradje, kad cuci kao zabac u vodi , voda mu dodje do izmedju usta i nosa, ako pravilno dise, onda do vrha usana, a ako nepravilno dise onda do samih rupica nosa...a ako uvezba disanje moze da se digne i iznad brade, da joj voda bude tacno na dnu brade a da ne mrda , nego da pluta..

Sa masnim telom je teze, rekoh zato sto onda dupe hoce gore, stomak hoce gore, a onda ti glava ide dole gde nema sta da dises...i onda dodajes u stilu plivanja malo energije da bi izdigao glavu...

E sad zene , ako imaju sise, pa te sise nadjacavaju dupe, onda mozda debljina i pomogne da uzdize glavu...znaci ako vidite prirudnu neku , obicno klinka, da ima uske kukove, tanak struk a sise jedre i da zaklone vidik, onda pozovite na plivanje, brzinsko , ....plovna je u smislu ovog clanka..nadajte se i uplovna...

Ovo narocito na moru gde je salinitet veliki , to je urnebes, koliko je teze plivati zbog toga sto ti kad si debeo dupe ide gore....Radi demonstracije, uzmite onu gumu pa stavite oko struka pa probajte da plivate kao da ste dete, ima da vam ide glava ka vodi , stalno se borite sa tim..
Prvi dan na moru , kad sam dosao debeo , to je bilo pravo mucenje...meni bilo smesno ali nije prijatno , a jos nisam bio debeo nego ono pivski stomak iako nije pivski ali secerni je..skrobni..

Back