"Koliko para, toliko muzike"

Ej devojke a i Oath, u opste ne skrecete sa teme, dapace lepo mi je sto se toliko diskutuje na nju i jako volim citati vase postove, samo cutim jer i pored moje ljubavi prema pozoristu, umetnosti i kulturi, nisam toliko potkovana znanjem iz te oblasti, jer ja sam ipak "samo" pravnica ;)
Moj cilj i jeste bio prosto da probudim ovaj podforum.
Samo napred, podrzavam vas, a ja cu da vas pratim, ucim od vas i po nekad ubacim koju "pametnu" ;)

Kiss_me:
Ej devojke a i Oath, u opste ne skrecete sa teme, dapace lepo mi je sto se toliko diskutuje na nju i jako volim citati vase postove, samo cutim jer i pored moje ljubavi prema pozoristu, umetnosti i kulturi, nisam toliko potkovana znanjem iz te oblasti, jer ja sam ipak "samo" pravnica ;)
Samo napred, podrzavam vas, a ja cu da vas pratim, ucim od vas i po nekad ubacim koju "pametnu" ;)

Izvini draga moja,,,,,,,,,najdraza moja,a od koga ucis zadnjih 6 meseci i ko ti je najveci podstrek za to? ;-)
A od koga sam ja naucio dosta o toleranciji i izvesnim predivnim casovima negde u nekom kutku,,,,,,,,jednoj sobi gde je moja gitara cesto bila onaj predivni serum za tonjenje u prelep san.....ko je pobegao od tebe u suzama sa aerodroma jer nije mogao da podnese da ides za Göthenborg? Ko me je zvao veceras?.........it will never ends......

Kiss_me:

draga bas sam ti se obradovala kada ti off line...pih
ej i ne treba tebi znanje i teorija vise od onoga sto znas da bi osetila i dozivela predstavu vec dusa a to imas iance ne bi ni bila na ovom forumu..kiss big for kiss me

Nikoll:
ne treba tebi znanje i teorija vise od onoga sto znas da bi osetila i dozivela predstavu vec dusa

Ovo je zanimljiva tema. Slazem se sa Nikoli da za impresionisticki dozivljaj nekog umetnickog dela uopste nije potrebno veliko predznanje (barem ne usko strucno), da bi se ono osetilo i uzivalo u njemu. Dovoljna je zelja, otvorenost i, naravno, dusa.

Isto tako, a iz drugog ugla, ako je neko delo vrhunsko, ono ce prevazici sve moguce barijere - i jezicke, i kulturoloske, cak i idejne - i delovace na publiku. Zato su mi uvek bili smesni strahovi nasih kulturnih poslenika - koji su odgovorni za dovodjenje umetnika iz nama "nepoznatih" kultura da gostuju na nasim festivalima (pozorisnim, muzickim...) - oko toga hoce li ih publika prihvatiti i kako ce ih razumeti.

Dont_Break_The_Oath:
Izvini draga moja,,,,,,,,,najdraza moja,a od koga ucis zadnjih 6 meseci i ko ti je najveci podstrek za to? ;-)
A od koga sam ja naucio dosta o toleranciji i izvesnim predivnim casovima negde u nekom kutku,,,,,,,,jednoj sobi gde je moja gitara cesto bila onaj predivni serum za tonjenje u prelep san.....ko je pobegao od tebe u suzama sa aerodroma jer nije mogao da podnese da ides za Göthenborg? Ko me je zvao veceras?.........it will never ends......

Mili...najmiliji moj, napisao si toliko lepih tekstova, ali moram da ti kazem (pa nek zvucim i sebicno) da su ovo jedni od tvojih najlepsih redaka ikada napisanih. Priznacete, najlepse je ono sto izlazi iz srca :)

"Dug dan, gomila papira i jedna ruka koja po ko zna koji put tog dana, vec rutinski ispisuje jos jedan dokument. Umorna glava odbrojava minute do kraja radnog vremena a u njoj jedna dilema: Da li okrenuti dobro poznat broj?
Kao telepatijom misli prenesene, a onda zvono mobilnog telefona, a sa druge strane drag muski glas koji pita: Kako je na poslu?
Od jednom licem se razlije osmeh i sav umor nestane.
Da, znam, jos jedan lep radni dan."
Kiss me

Nikoll:
draga bas sam ti se obradovala kada ti off line...pih
ej i ne treba tebi znanje i teorija vise od onoga sto znas da bi osetila i dozivela predstavu vec dusa a to imas iance ne bi ni bila na ovom forumu..kiss big for kiss me

Eh steta, ociglednom imamo razlicit online raspored, al dobro, tu smo... :)
Da znam da ne treba nista vise od onoga sto si rekla, ali ja sam mislila na iskustvom steceno znanje. Prosto vi kao profesionalni umetnici ste vise procitali, predstava odgledali...
Ja se prosto trudim da ona umetnica u meni ne umre, bar onako za moju dusu ako ne vec celim angazmanom. Mozda to i ona horoskopska ribica pliva svojim vodama, ko zna :)

P.S. Molim te reci mi, da li si imala prilike da odgledas "Kidaj od svoje zene" i da mi das komentar na tu predstavu. Nikada necu zaboraviti kako je Predrag Ejdus na kraju predstave dosao do mene i poklonio mi cvece koje su dobili jer sam se "celo vreme tako slatko smejala" kako on rece :)

Kiss_me:
P.S. Molim te reci mi, da li si imala prilike da odgledas "Kidaj od svoje zene" i da mi das komentar na tu predstavu. Nikada necu zaboraviti kako je Predrag Ejdus na kraju predstave dosao do mene i poklonio mi cvece koje su dobili jer sam se "celo vreme tako slatko smejala" kako on rece :)

Ne na zalost nisam, to je bilo davno a ja tada nisam zivela u Srbiji... samo sam citala kritike i pricala jednom sa Pecom, tj. omenuo je tu predstavu da ju je rado igrao i da ga je odmarala...
eto toliko znam...

inace draga ti po nasem "terenu" odlicno plivas ali mislim da bi smo se m vrlo brzo udavili kada bi smo dosli na tvoje polje, prava...izuzev segmenta autorskih prava...to smo izucavali na akademiji dve godine...uh i dosta mi je...

Nikoll:
inace draga ti po nasem "terenu" odlicno plivas ali mislim da bi smo se m vrlo brzo udavili kada bi smo dosli na tvoje polje, prava...izuzev segmenta autorskih prava...to smo izucavali na akademiji dve godine...uh i dosta mi je...

Neka te ne cudi Kiss_Me sto se tice poznavanja naseg polja.Cak i mene svaki put iznenadi.
A i dobro je to sto je pravnica,ovde svako moze da podnese tuzbu cak i zbog prekog pogleda,pa je ona tu da nas sve brani.

Nikoll:
Ne na zalost nisam, to je bilo davno a ja tada nisam zivela u Srbiji... samo sam citala kritike i pricala jednom sa Pecom, tj. omenuo je tu predstavu da ju je rado igrao i da ga je odmarala...
eto toliko znam...

Hm veruj mi da nisam ni ja znala koliko Pravo moze biti kreativno, samo zavisi kako ga posmatras.
Danas sam se slatko ismejala na poslu nekim predmetima a i kolegama :)
Cudi me da ste Autorsko pravo izucavali dve godine, meni je to bio jedan semestar.

Hvala na komplimentima, ali veruj mi i sama sebe po nekad iznenadim sta me sve interesuje i u cemu se sve nisam okusala ;)
Bas sam pre neki dan pocela i kurs sminkanja i manikira. Ako ti bude trebala sminkerka, javi se ;)

Kiss_me:
Hm veruj mi da nisam ni ja znala koliko Pravo moze biti kreativno, samo zavisi kako ga posmatras.

Da pridodam i ja neku. U mladjem uzrastu, studenstkom, gajila sam elitisticke tripove i smatrala sve studente prava (a i mnogih drugih fakulteta) nekreativnim papagajima. No, zivot nas skoro uvek demantuje u nasim umisljajima, pa sam tako, radeci jedno vreme nekretnine (sa sve onom papirologijom koja je, verujem, Kiss_me dobro poznata), otkrila koliko je pravo sajajna oblast (ne znam moze li se nazvati naukom) i koliko je tu sve logicno (a ja sam manijakalni tragac za unutrasnjom logikom svega postojeceg) i koliko tu ima mesta za kreativnost u najrazlicitijim smislovima, a posebno u jezickom, tacnije lingvistickom. I, verujte mi, cak sam pozalila sto nisam studirala pravo, jer sam lepo mogla da vidim sebe, sa svojom brbljivoscu, kalimerovskom pravdoljubivoscu i dobrim jezickim osecanjem kako briljiram kao pravnik, advokat...

Zapravo, sve sto covek voli i sto radi s ljubavlju, moze biti kreativno, ukoliko je i on sam kreativan. Toliko od mene na ovu temu 8-)

Pa sad,,,,,pravo u umetnosti dobro dodje ako imas iza sebe nekoga kao sto ja imam Kiss_Me,tako da uopste ne moram da se brinem da li ce neko da me tuzi zbog vredjanja javnog morala,vredjanja nekih postojecih bezvrednih pisaca.

Sada mi upade u oci Snezana tvoje rec "brbljivost" u kontekstu pravnika,i zamisljam sebe kao najcutljivijeg moguceg pravnika,takvih ima u Finskoj koliko god hoces.......izgleda da sam ja po mentalitetu zaista postao pravi severnjak.

Ljudi ja se juce razocarala, cula sam da je dobra predstava u Zvezdara teatru Ljubavnik velikog stila, kad kazu rasprodate karte za narednih mesec dana. A ako su svima skupe ko onda ide u pozorista? Sto me to nervira stalno neka kuknjava oko pozorista, a ne mozes kao covek da kupis kartu za najobicniju predstavu 5 dana unapred. :twisted:

baki 75:
Ljudi ja se juce razocarala, cula sam da je dobra predstava u Zvezdara teatru Ljubavnik velikog stila, kad kazu rasprodate karte za narednih mesec dana. A ako su svima skupe ko onda ide u pozorista? Sto me to nervira stalno neka kuknjava oko pozorista, a ne mozes kao covek da kupis kartu za najobicniju predstavu 5 dana unapred. :twisted:

pa da zvezdara je privatno pozriste sa trzisnim tj komercjalnim pristupom i sve su im predtsve rasprodate....ali su zaista izuzetak kao kuca da imaju skoro sve prestave rasprodate...ali ima svako pozoriste svoje "hitice" koji su uvek puni.....

To je tacno za Zvezdaru,svaki put kada prolazim tamo izgleda nemoguce proci kroz ljude posle predstave. Mada se pitam koje to hitice moze Zvezdara da ponudi,ja sam to oduvek vezivao,hitove za Narodno pozoriste i za famoznu veliku scenu gde uopste nemam osecaj da sam u Beogradu,nego,......ko zna gde,ko zna u kom raju.
Ali svaki ulazak u tu veliku halu je za mene predstavljao svecani cin,potpunu magiju,kao da se zaista odvajam od svakodnevnog zivota i stupam negde...."U ovim svetim dvoranama" (ime mog rukopisa zasnovan bas na tom osecaju).

Dont_Break_The_Oath:
To je tacno za Zvezdaru,svaki put kada prolazim tamo izgleda nemoguce proci kroz ljude posle predstave. Mada se pitam koje to hitice moze Zvezdara da ponudi,ja sam to oduvek vezivao,hitove za Narodno pozoriste i za famoznu veliku scenu QUOTE]
..pa zato sam miko stavila pod navodnke i upotrebila deminutiv reci hit - dakle "hitici" lepo ti kazem i slazem se sa tobom ali i ne bas za narodno prostor jeste famoza kako toi kazes ali predstave odavno ne ...
narocito od kada je na mesto upravnika drame dosao posldednji doticni ma ni ime necu da mu pominjem, marginalac imbecilni, koji se usudjue da skine sa proba polse dve godine predstravu Marenica za koju su vec dobijeni pozivi i zakazana gostovanjan po cuveni svetskimpozorisnim kucama, a radi se u koprodukciji sa francuzima, i na mesto njega ubaci na spisak novih projekata Slavenka saletovica koji je do sada rezirao samo po provinciji i u Teatru T (Dva misrisa ruze - uzas) i Kultu (Zaklina Bendeka - jos veci uzas)...ali boze to je partisko sledovanje iz minulih dana i akademsko uvlacenje jer je navedeni reditelj profesor, na zalost , na akademiji...a doticni upravnik svekoliki NISTA....

Eto kako narodno vec godinama vode "partiski drugari i clanovi" ono sve vise gubi samo ostaje neverovatan neiskoriscen potencijal glumackog ansambla...tuzno...

Pozdrav drustvo,divno je videti nekolicinu pravih ljubitelja pozorista na jednom mestu!!!!
Nadajmo se da ce nas biti vise!

...da se nadovezem na temu...
Sto se situacije sa cenama karata tice,ona nije takva samo u Srbiji. Znam da nije za utehu,ali je cinjenica. Vec neko vreme zivim u Australiji i mogu vam reci da su cene karata uglavnom paprene,ali u pravom smislu te reci. Prosecna cena karte je nekih 70$ i to uglavnom za predstave koje se igraju vec godinama(sto i nije preterano).Premijere ili gostovanja prelaze cak i cifru od 200$ i to je ponekad i dobra ponuda.
SA druge strane, standard je ipak visi nego kod nas,ali je ta cena ipak visoka.
Medjutim,sto se mene licno tice, a verujem i vecine ostalih ljubitelja pozorista, uvek se nadje toliko za predstavu. Slozila bih se sa Nikoll da je bolje dati pare na kartu za predstavu (pa makar i neku koja ne ostavlja bez daha), nego na nes u kaficu.Uvek!

A mi ovde imamo jos jedan problem,odnosno ja sam ga imala do skora,ponekad ni na predstavu ne mozemo da udjemo ako smo ispod 18. Ja recimo nisam mogla da udjem na projekciju filma koja je bila u jednom od sidnejskih pozorista.
Cak ni Vuk Kostic nije uspeo da nas uvede,iako je on bio glavni akter filma. (bila je to premijera filma zivot je cudo)

Ja često idem u pozorište. Danas kultura odlaska u pozorište nije ista kao nekada. Ljudi su mnogo ležerniji - što i nije tako loše.
Do svih Bgd pozorišta postoji direktna autobuska linija, a što se društva tiče, nekada nije loše ni otići sam.
400-500 dinara jednom mesečno može da se odvoji.
To je moje mišljenje.

Ama sta ste navalili sa tim cenama, kao da ne zivite u zemljici Srbiji. Karta za Narodno pozoriste je 100 - 800 din. A studentska je 50! I uglavnom se moze naci neko mestasce za sesti. Nego, cini mi se da su ljudi jos uvek snobovi kojima i nije toliko bitno "sta" vec "kako" gledaju (sto je skoro publika i dokazala nagradjujuci ovacijama najblaze receno "neuigrano" izvodjenje "Labudovog jezera") ... uzdrzavam se.... ALI BILI SU OCAJNI!!! ...uh, sad mi je lakse!
The point is ... ako zelis da odgledas predstavu, svakako ima nacina.

Bravo! najveci broj predstava sam odgledala upravo u studentskim danima i to sa trece galerije (u NArodnom), ili sa stepenica i pomocnih sedista (u drugim pozoristima). I nista mi nije falilo, uzivala sam koliko i oni u sredini petog reda (naravno, ako je predstava dobra)..

NatasaNatasa:
Ja često idem u pozorište. Danas kultura odlaska u pozorište nije ista kao nekada. Ljudi su mnogo ležerniji - što i nije tako loše.
Do svih Bgd pozorišta postoji direktna autobuska linija, a što se društva tiče, nekada nije loše ni otići sam.
400-500 dinara jednom mesečno može da se odvoji.
To je moje mišljenje.
Ja gomilu predstava odgledah preko, vec pomenutog, "kluba ljubitelja pozorista" i to, za stvarno, male pare. Opere u narodnom gledam za 150 - 200 din, pa me posle 3 sata uzivanja u prebogatoj sceni, divnim kostimima i muzici (koliko samo truda stoji iza toga) bude sramota sto sam tako malo platila.
Lepo se uclanite i oni vas bombarduju meil-ovima sa popustima,superpopustima, "last minute" ponudom. Uz to imaju jako korisne i, cini mi se, kvalitetne prikaze pojedinih predstava. Stalno vas drze u treningu, tj. ne daju vam da zaboravite da, bar jednom u 15 dana, odete u pozoriste.
Znaci:
Klub ljubitelja pozorista
http://www.bg-pozoriste.co.yu
tel. 3167880
e-mail: scene@eunet.yu

Slazem se! Klub ljubitelja pozorista bas OK funkcionise, imaju i oni neke predstave gde cena nije ispod 800, narocito za JDP, ali dobro, ima i onih ispod 500 (na primer za Beogradsko Dramsko-preporucujem "Gvozdeni zivot"!), ali i to je nesto. Ne mogu da priustim vise nego 1-2 puta mesecno pozoriste, ali cu pre stedeti za to, a filmove gledati sa losih Divix-a na kompu, nego ici u Sava Centar, na filmske premijere, da bi me svi videli i eventualno snimili za glupavi "city"

Ne znam da li to jos uvek funkcionise, ali ja sam u svojim srednjoskolskim danima visila svako vece u drugom pozoristu, naravno bez kupovine karata. Sacekas da svi udju unutra i onda lepo zamolis one na vratima da te puste. Stojis ili sedis na stepenistu, nije ni bitno, ali ceo repertoar svih beogradskih pozorista odgledala bih za jednu sezonu. Narodno je bilo najlakse, naravno.
Ali i JDP i BDP i Atelje, svuda su pustali.
E sad, to mozda ne pristoji vise ovim godinama, ali uvek ima nacina. :mrgreen:

Back