Posto je ovo tema koju sam predlozio, red je da kazem nesto iako bih mogao da detaljisem prilicno mnogo na ovu temu, sto mozda i uradim kad budem nasao malo vremena za to. Zato cu sad samo malo i generalno da se osvrnem na nozeve.
Kaze jedna izreka: dobar noz je pola kuce. Ima neke istine u tome. Za svaki posao dobar alat je esencijalna stvar.
Ne bavim se profesionalno hranom ali bilo je perioda u mom zivotu kad jesam. Sad samo kuvam kad sam raspolozen i kad treba.
Mislim da svaka kuhinja treba da ima izbor nozeva za ono sto se sprema. Znaci taj izbor ce najvise zavisiti od vrste jela.
Bilo kako bilo, mislim da je gotovo uvek biti potreban set nozeva za tacno odredjene namene. Vecina ljudi kupi onaj blok u koji su zabodeni tipicni nozevi za kuhinju. Osim sto je dekorativno mislim da je to totalno neupotrebljivo i obicno se zavrsi sa korsicenjem jednog ili najvise 2 noza iz takvog bloka. Imam jedan noz iz takvog bloka i sluzi mi za svasta nesto osim za pripremu hrane - zivotna ironija.
Profesionalni nozevi su skupi, pogotovo dobri nozevi, i neki moji prijatelji kuvari imaju svoje zbirke koje kostaju mnogo vise nego sto bi neko kod nas bio spreman da plati generalno u zivotu za takvu stvar + odrzavanje - ali zaista kad se koriste - ima itekakve razlike. Vidi gore ono: dobar noz...
Tako ja kupujem nozeve tu i tamo, kad spazim neki dobar, i imam veliko sarenilo raznih, i ne zalim da platim cak i kad je skuplji ako je zaista dobar. Nekad se neki ispostavi dobar a da nije cak ni skup. Ali da stavimo ruku na srce koristim generalno manje od 10 nozeva, tacnije 3-4 su mi obicno dovoljna za 90% spravljanja onog sto kuvam:
- noz za hleb - dovoljno dugacak sa retkim reckama - nezamenljiv za sendvice bilo kakve vrste
- mali noz - kratko secivo - imam nekoliko, koristim jedno 2 - sve sto treba da se oljusti ili ocisti - luk, paprika, boranija, jabuke, pomoranze, nekad da se nasecka nesto na komade u ruci
- srednji noz ravan - slanina, meso, salame, seckanje na sitno i na froncle za kineza, univerzalan - svasta nesto s njim
- srednji noz reckav - paradajz, paprika, moze i luk, i sve ono sto ravan noz ne moze (e tu imam jedan koji koristim godinama koji zamenjuje 3 razlicita noza - taj mi je ujedno noz za hleb, reckav noz, noz za secenje zaledjenog stagod - testera, i viljuska za pecenje - ima dva vrha - znaci nemam onaj prvi nego ovaj drugi ali onaj prvi za hleb mora da postoji u nekoj varijanti)
- veliki ravan noz (nesto kao manji chef noz) - veci od onog srednjeg. Kao i onaj manji - univerzalan za svasta sto mi sad ni ne pada napamet, recimo secenje pecenog pileta, jedan sam kupio nedavno za relativno sitne pare u Rodi na nekoj rasprodaji. Kupio sam ga na nevidjeno - ajd da vidim kakav je - ispostavilo se da se ugurao medju najvise koriscene - skroz metalan kao da je pravljen iz jednog dela i sto je vaznije ima laganu drzalju. Svi ti takvi nozevi imaju tesku drzalju. Lego mi je skroz.
- Chef noz - onaj veliki - retko koristim ali recimo taj je za lubenice, dinje, kupus sve sto treba da se rasece na pola i komade a veliko je i tu treba da bude jak noz i da ima dobar hvat da ne sklizne negde - ovaj koristim najredje jer vecinom radim sa onim manjim.
- kruzni noz - za pice, pite, baklave i ostale pitaste stvari i seckanje testa
- ljustilica - tipicno za krompir, medjutim i za sve ono sto treba da se oljusti recimo krastavac ili tikvice, sargarepa, celet - e tu samo poprecna varijanta. Imao sam razne i to menjam s vremena na vreme, imam ih nekoliko uvek jedan glavni - imao sam i keramicke koje su super ali kad puknu ili se istupe dzaba. Dakle cesce su metalne dok ne zardjaju - onda kupim novu i tako.
To je glavni spisak obaveznih takoreci nezamenljivih nozeva.
- osim toga koristim i noz za mazanje - verovali ili ne, najbolji mi je jedan mali metalni ovalni koji cak ni ne moze da sece pokupljen iz nekog avionskog escajga na nekom putovanju.
- ubrojicu i ovo u zbirku nozeva, ne znam kako se zove ali to je kao ljustilica, ali za puter (ima produzetak). Taj je zgodan za nekoliko raznih stvari kao sto su tvrdi sirevi na primer parmezan, puter (hladan), moj kolega ga koristi da sece krastavac na snite na primer.
- i ovo - kao ljustilica za krompir samo reckava i sa sirim otvorom - za rendanje kupusa na sitno.
to je to sto se tice svakodnevne potrebe, inace imam i ponekad koristim santoku nozeve, i kineski onaj ravan, i gomilu nekih drugih drangulija za seckanje na razne nacine sto tesko moze sa nozevima.
satare ne koristim - nemam potrebu ali smatram da je obavezni deo kuhinje generalno -nekad zatreba. Mada uglavnom se dogovorim sa mesarom da mi pripremi onako kako mi treba - sta god da je u pitanju: od koski za supu do govedjeg jezika.
Osim ovih nozeva za kuvanje ima onih - escajg - za rucavanje:
- nozevi za biftek, na vrhu reckavi inace ravni - jaci od onih ispod
- i obicni nozevi - obicno blago reckavi - za bilo sta u tanjiru
(ja kad kuvam onda koristim neke od nozeva za kuvanje i za jelo - sto da prljam jos neki?

)
e da. Koristio sam keramicke nozeve ali osim sto su neobicni strasno strahujem da ce da puknu ako mi ispadnu iz ruke na pod, mislim da su osetljivi, osim toga nemam pojma kako se ostre, mislim da su vise ono sto se zove FAD (moda) nego sto su nesto mnogo bolji.