Koliko nam znače praznici?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
10.384

TEMA ZA FORUM.jpg

Stigla je 2026.godina svima. I onima koji su je čekali, i onima koji su prespavali tu noć. 🙂 Pisali smo već o Novoj godini i šta nam ona znači. I koliko.

Nova godina nije jedino slavlje u godini. Vernici proslavljaju svoju krsnu slavu, Božić, Vaskrs. Postoje i praznici drugih religija. Oni koji nisu vernici poštuju neke druge praznike.

Mnogo ljudi koje poznajem slavi svoj rođendan. I stari i mladi slave svoj rođendan.

Svi ovi dani su dani kada se okupljamo sa svojom porodicom i prijateljima. Dani mira, odmora.

Čovek je socijalno biće i svi kontakti sa drugim ljudima su važni.

Praznici nekima bude tugu, nostalgiju za prošlim vremenima. A nekim drugima bude osećaj zajedništva, solidarnosti, prijateljstva, ljubavi.

Značaj praznika i dana koje dočekujemo sa lepim raspoloženjima je baš u tom zajedništvu, solidarnosti, ljubavi, prijateljstva. Empatiji prema drugima.

Koliko vam znače praznici, svi, ne samo doček Nove godine?

Kakva osećanja u vama bude praznici?

Ukoliko ne slavite nijedan praznik, zašto ne slavite?

Koliko vam znače praznici, svi, ne samo doček Nove godine?
Ne znače mi nešto naročito, pogotovu ovi novogodišnji jer se podudaraju sa nekim nezgodnim događajima iz prošlosti. Tako da uglavnom samo čekam da prođu, odmaram, ne krećem / ne veslim se nešto naročito.
Kakva osećanja u vama bude praznici?
Uglavnom usamljenost i neki osećaj praznine (koji nisu ni toliko loši jer sam navikao na njih odavno)
Ukoliko ne slavite nijedan praznik, zašto ne slavite?
Izbegavam veselja, buku, galamu, ljude. Provesti praznik sa šakom ljudi mi nije neki problem i to relativno dobro hendlujem, no kada je nešto veće u pitanju uglavnom nemam neku volju da prisustvujem.

Praznujem Boga svojim ponašanjem svaki dan, ali nije to nikad dovoljno. Neću da budem čopor, krdo ili stado

I ja se trudim da živim po Božijim i Crkvenim pravilima.

Jedino što ne mislim da sam deo čopora, krda ili stada kada u hramu crkve "Sveti Jovan Vladimir" slušam Božićnu Liturgiju.

Da li si nekada slavila svoj rođendan? Ili neki drugi praznik, ne samo verske praznike?

Volela bih da pročitam tvoje mišljenje.. Zašto misliš da si deo čopora, krda, stada, ukoliko slaviš svoj rođendan, ili čekaš Novu godinu, Božić..zatim 1.maj?

Ovo pitanje važi za sve.

I ja se trudim da živim po Božijim i Crkvenim pravilima.

Jedino što ne mislim da sam deo čopora, krda ili stada kada u hramu crkve "Sveti Jovan Vladimir" slušam Božićnu Liturgiju.

Da li si nekada slavila svoj rođendan? Ili neki drugi praznik, ne samo verske praznike?

Volela bih da pročitam tvoje mišljenje.. Zašto misliš da si deo čopora, krda, stada, ukoliko slaviš svoj rođendan, ili čekaš Novu godinu, Božić..zatim 1.maj?

Ovo pitanje važi za sve.
Nisam nikad slavila svoj, a vala ni tuđ rođendan iskreno. Pravili su mi kao detetu torte i terali me da zovem neko društvo, ali mi to nije prijalo. Ne volim proslavljanje nebitnih datuma i događaja:gle, majka me rodila!!!Pa, šta je kome na svetu ikad bilo, nego ga je majka rodila?
Drugo, malo mi žulja život Pravoslavlje sa crvenim slovima. Umreću, pa će sva slova da mi budu crvena do daljnjeg, zar ne?

Nova godina mi ne znači ništa. Pogotovo poslednjih godina kad imam osećaj da vreme abnormalno brzo prolazi, sve ide kao na traci, proslaviš jednu ng - sledeća ti je već iza ćoška, začas eto novog kalendara. Tako da mi nema nikakvu čar i potpuno me boli uvo uvek kako ću je provesti.

Božić, Uskrs, slava su nešto drugo, to su lepi praznici i lepo je kad se porodica okupi. Ali tad se uvek posebno setim i članova porodice kojih više nema, bude se uspomene, setim se kako je to sve pre sa njima bilo drugačije i lepše i rastužim se. Tako da miks osećanja, u svakom slučaju.

Dok sam bio mlad i zelen praznici su me ispunjavali nekom čudnom radošću i toplinom. Sada me i svako obeležavanje važnijeg datuma, istorijskog, verskog, samo podseća na prolaznost života. Ostaje mi samo sećanje na ono što sam nekada imao i strah da će i to sećanje nestati. Nisam od onih koji želi drugima da kvari zabavu ili remeti društvena i duhovna raspoloženja, zato uvek mislim, bolje ja da se sklonim dok ne budem sličnog raspoloženja. I tako iz godine u godinu.

Back