Koliko mozemo

bird again

Elita
Poruka
16.717
Zapitam se cesto, a i ljudi oko mene, koliko smo mi u stvari sposobni da kontrolisemo stvari koje nam se dogadjaju.
Sa godinama shvatam da je sve manje stvari na koje mozemo da uticemo, te se samo “uklapamo” u neke siituacije i sablone.

Kao mladi pomislimo da imamo neverovatnu snagu i moc izbora i promene...
Uzalud.

Sve se cini vec reseno.
Sta mislite o ovome?
( mozda tema nije za pdf Psihologija, premestite je ako nije, gde joj je mesto )

Mora malo bolje da se definise cega kontrola?samokontrola je isto bitna a ne moze bas uvek da se kontrolise svaka situacija.
Recimo kako uticati na situacije koje ne zavise od nas?pocne rat i mi smo samo slucajni ucesnici ili posmatraci.
E sad kontrolisanje situacija na mikro nivou u smislu posla,okruzenja vec zavisi od nas i nasih sposobnosti.
Inace moc izbora i promena na visem nivou retko zavisi od pojedinca

Mora malo bolje da se definise cega kontrola?samokontrola je isto bitna a ne moze bas uvek da se kontrolise svaka situacija.
Recimo kako uticati na situacije koje ne zavise od nas?pocne rat i mi smo samo slucajni ucesnici ili posmatraci.
E sad kontrolisanje situacija na mikro nivou u smislu posla,okruzenja vec zavisi od nas i nasih sposobnosti.
Na “mikronivou”.

Na mikro nivou mi je najvaznija stvar koju sam naucio je da kazem "ne"!ne necu da radim u nedelju imam obaveze,ne necu da radim u ovoj firmi ne odgovara mi plata,ne necu da komuniciram sa tobom osim sluzbeno nismo na istim talasnim duzinama.
Ozbiljno upravo to "ne" mi omogucuje da dosta situacija nekako kontrolisem

Previse opsirno pitanje, neke stvari i procese ne mozemo uopste kontrolisati i van su nase kontrole, za neke stvari nam je potreban saradnja tj kad su umesani i drugi ljudi onda i oni imaju uticaj na situaciju, na neke stvari koje su u nasim rukama mozemo uticati- ali i tu ima jako mnogo faktora. Posto ne znam o cemu se misli ovde ne mogu da dam ikakav odgovor, no cesta greska koju mogu da vidim kod ljudi jeste (u mom slucaju definitivan slucaj) jeste lenjost i prokrastinacija- tj ako odlazes stvari ili te mrzi da uradis nesto onda ces samim tim biti manje u situaciji da kontrolises situaciju, drugi cesti problemi su nedostatak znanja i samokontrole i discipline, a najcesci problem cini mi se- a ovo je jako izrazeno na Balkanu jeste nedostatak strateskog razmisljanja i proaktivnosti.
Tj treba unapred definisati cilj i pozeljni ishod, a zatim delati u tom pravcu,
dok su vecin ljudi retroaktivni tj reaguju na situaciju nakon sto se ona desila, i kad je vec sve van kontrole.
Dakle, treba razmisljati unapred.

Zapitam se cesto, a i ljudi oko mene, koliko smo mi u stvari sposobni da kontrolisemo stvari koje nam se dogadjaju.
Uglavnom ne možemo da utičemo na stvari iz spolja koje mogu da nam se dese, u najboljem slučaju možda možemo da ih izbegnemo.
Sa druge strane trebalo bi u idealnom slučaju možemo da kontrolišemo sebe, kao i stvari koje iz nas proizilaze, mada kako sam primetio u praksi je to iz dosta razloga prilična retkost.
Sa godinama shvatam da je sve manje stvari na koje mozemo da uticemo, te se samo “uklapamo” u neke siituacije i sablone.
Kako ko, imaš npr dosta ljudi kod nas koji su izašli iz nametnutih šablona, međutim retko je upoznati ih osim ako se ne krećeš u nekim specifičnim krugovima.
Kao mladi pomislimo da imamo neverovatnu snagu i moc izbora i promene... Uzalud.
Kao mladi uglavnom imamo 2 karakteristike:
Postivećujemo se sa nekim junacima tipa književni likovi i slično tj. živimo na "fiktivnom iskustvu".
Imamo manjak znanja/iskustva te smo skloni da verujemo u ono što vidimo (iako ono što je spolja ne odgovara unutrašnjoj strukturu).
Zbog ta dva verujemo da svet na nama, međutim i nije to baš tako...

Kada se samo setim koliko sam ja sa 20 godina jeo govna i nasedao na svakakve gluposti dođe mi neverovatno...
Danas sam srećom mudriji i imam neko šire iskustvo tako da više i ne nasedam na tuđe gluposti...

Uglavnom ne možemo da utičemo na stvari iz spolja koje mogu da nam se dese, u najboljem slučaju možda možemo da ih izbegnemo.
Ako smi ih izbegli onda znaci da se nisu desile- to bih po mom misljjenju znacilo da jesmo uticali i na neki nacin iskontrolisali situaciju.

Definicija Murphy-jevog zakona koju ja koristim jeste: "Sve sto moze poci po zlu, poci ce po zlu u odredjenom trenutku".
No ako znate sta moze krenuti po zlu, onda ste korak ispred i mozete smanjiti sansu da se to zaista dogodi.

Najlakse pojasnjenje koje mi pada na pamet u vezi teme jeste- ako je neko vozac, postoji hiljade stvari koje se ne mogu predvideti i na koje necemo imati kontrolu, ali ima dosta stvari na koje mozemo uticati i biti vise u kontroli situacije- npr biti trezan za razliku od biti pijan za volanom,
takodje kao sto Murphy-jev zakon kaze u jednom trenutku kocnice ce sigurno otkazati, ali pre nego sto otkazu mozemo zameniti ulje ili deo koji ce otkazati ili zameniti citav kocioni sistem,
osoba koja automobilom krece na dalek put, a dobro je sve odrzavala ima daleko manju sansu da mu automobil otkaze na putu, dok osoba koja nije odrzavala automobil zavisi u velikoj meri od sticaja okolnosti i ima mnogo veci rizik da mu stvari krenu po zlu,
no opet obadvojica zavise od drugih okolnosti- kao sto su drugi ucesnici u saobracaju, samog kvaliteta puteva i gradnje,
npr imali smo tragediju s nadstresnicom gde je nazalost stradalo 15 ljudi, i oni sami tu nisu mogli nista- ali neko drugi pre toga je napravio kljucne greske.
Tako da sve u svemu- ima jako mnogo faktora na koje ne mozemo uticati, na neke mozemo malo uticati- ali ima i mnogo faktora na koje mozemo uticati, pre svega donosenjem racionalnih odluka i sprovodjenjem istih u delo.

Uzalud.

Sve se cini vec reseno.
Sta mislite o ovome?
( mozda tema nije za pdf Psihologija, premestite je ako nije, gde joj je mesto )

Ne možemo da kontrolišemo stvari koje ne zavise od nas. Ne možemo da kontrolišemo ni stvari koje su konkretno vezane za nas.

Zato ne volim da pravim dugoročne planove.

Kada su mladi u pitanju, oni koji su odlični učenici u srednjoj školi, mogu da izaberu fakultet koji će studirati. Oni možda mogu da utiču kako će izgledati njihov život, ali...

Život je čudo. Pored lepih stvari, dešavaju nam se i ružne i njih ne možemo da kontrolšemo, to važi za sve generacije.

Ne možemo da kontrolišemo ni stvari koje su konkretno vezane za nas.
Poprilicno depresivno razmisljanje.
Sto se dugorocnih planova tice- na njih treba gledati kao na svetionik, tj kao sto svetionik sluzi brodu da se orijentise i da bi nasao luku, tako i covek treba imati neki cilj da bi otprilike znao sta mu je raditi, covek bez ikakvih dugorocnih planova tj bez ikakvih ciljeva je kao brod izgubljen na okeanu koji ne zna kuda plovi- i to nije dobro. I brodovi koji znaju gde idu cesto skrenu s puta, pa se vrate, nekad i potonu- ali imaju vece sanse da udju u sretnu luku, neko brodica izgubljena na pucini.

Sto se dugorocnih planova tice- na njih treba gledati kao na svetionik, tj kao sto svetionik sluzi brodu da se orijentise i da bi nasao luku, tako i covek treba imati neki cilj da bi otprilike znao sta mu je raditi, covek bez ikakvih dugorocnih planova tj bez ikakvih ciljeva je kao brod izgubljen na okeanu koji ne zna kuda plovi- i to nije dobro. I brodovi koji znaju gde idu cesto skrenu s puta, pa se vrate, nekad i potonu- ali imaju vece sanse da udju u sretnu luku, neko brodica izgubljena na pucini.
A nepredvidjene okolnosti?

Ok to. Mislila sam na one okolnosti na koje racunas da mozes da utices I ukapiras da ne mozes nista.
Rat je nesto na sta si bukvalno primoran bio.
Uvek sam imao plan a,b i c za pojedine situacije koje moraju da se kontrolisu.obicno nesto podje naopako koliko god isplanirao i pokusavao da drzim pod kontrolom.kada mi nesto ide kao po loju sve mi cudno 🙄
primer vodim ekipu koja mora da se ponasa po pravilima i dogovorima inace problem.unapred znam da ce neko naopako nesto da uradi i onda imam vec spreman plan za to.
U sustini ljudi su cudo,naopaki.kada ukapiram da ne mogu da uticem i odrzim kontrolu pustim ih niz vodu jos ih poguram ako sam u mogucnosti da dublje upadnu u blato 🙄 naravno ako su zasluzili ako nisu samo ih izbrisem iz misli.
E sad ima meni dragih osoba koje me zaduzile svojim uslugama njih i ne pokusavam da kontrolisem.jednostavno cutim a u pojedinim slucajevima mi i prija kada hoce nesto.
Kontrolu nad ljudima koristim samo u poslu to mora,privatno porodica i to ne to je nesto drugo.

A nepredvidjene okolnosti?
Ne shvatam pitanje? U prvoj poruci i drugoj poruci sam objasnio da neke stvari ne mozemo kontrolisati, a ovde sam naveo da cilj treba biti kao svetionik, nesto sto nas navodi- i lepo sam rekao da nam to daje vecu sansu, a ne garantuje uspeh- pokusao sam da karikiram s primerom automobila,
jednostavnije od toga ne mogu da objasnim- e sad, moguce je da ja pisem nesuvislo, posto i na drugim temama cesto moram da pojasnjavam stvari, i cini me se da ne uspevam bas da objasnim.

Da, možda iz mog ugla. Primer: Dogovorim se sa prijateljicom da u sredu idemo na kafu. I..u ponedeljak povredim koleno.

To mi se dešavalo ranije. Nadam se da me razumeš.

Plan, tačnije želja o stvaranju porodice nije mogla da mi se ispuni. Znaš zašto.

Zato ne volim da pravim neke velike planove, tačnije, od tada ne pravim velike planove. Dešavaju se stvari na koje ne možemo da utičemo.

Rat, smrt, zemljotres, požar, pandemija neke bolesti... Sve te stvari ne možemo da kontrolišemo.

Možemo da utičemo na svoje odluke, na svoje ponašanje, na kratkoročne planove.

Da, možda iz mog ugla. Primer: Dogovorim se sa prijateljicom da u sredu idemo na kafu. I..u ponedeljak povredim koleno.

To mi se dešavalo ranije. Nadam se da me razumeš.

Plan, tačnije želja o stvaranju porodice nije mogla da mi se ispuni. Znaš zašto.

Zato ne volim da pravim neke velike planove, tačnije, od tada ne pravim velike planove. Dešavaju se stvari na koje ne možemo da utičemo.

Rat, smrt, zemljotres, požar, pandemija neke bolesti... Sve te stvari ne možemo da kontrolišemo.

Možemo da utičemo na svoje odluke, na svoje ponašanje, na kratkoročne planove.
Apsolutno razumem sto kazes, i ne kazem da si u krivu, ono sto kazem jeste da moramo imati neke smernice, nema nekog univerzalnog smisla zivota, osim prezivljavanja i produzenja vrste sto je rezultat evolucije, i jedini "pravi" smisao zivota jeste cilj koji si sami zadamo, ako nemamo cilja onda nema ni smisla, ne kazem da se ciljevi trebaju ostvariti, jednostavno treba imati nekog (generalnog) cilja, milion stvari ce ici protiv nasi vecina stvari ce biti protiv nas, ali sustina je da nam trebaju neke odrednice i da mozemo kontrolisati barem neke stvari, ako dignemo ruke od svega onda ne kontrolisemo apsolutno nista, a niko od nas ne moze da kontrolise sve, ali u datoj situaciji mozemo pokusati da iznadjemo najbolje moguce resenje,
i sam sam promasio milion stvari, i milion stvari je bilo protiv mene (a kod tebe je bila i teza situacija), ali barem mozemo izvuci nesto, ili sto bise reklo: mozemo uzivati u malim stvarima, odnosno u okvirima nasihmogucnost mozemo pokusati izvuci najbolje resenje koje je moguce, ako ne delamo onda smo totalno ovisni o "sreci" i "nesreci" odnosno o sticaju okolnosti koji mogu ici u nasu korist ili protiv nase koristi.

Uzalud.

Sve se cini vec reseno.
Sta mislite o ovome?
Kontrola?
jedino sto ja mogu je da kontrolisem svoje reakcije
Imam impulsivne reakcije cesto i prenaglim uglavnom
kad prodje neko kratko vreme vidim da sam pogresio
sto ne bio bio problem da jeziccina nije radila prekovremeno
Dakle
zauzdavam jezik pre svega
a onda amaliziram situaciju i gledam sta zaista treba da ucinim.
Mislim da je to maksimum koji covek moze da postigne.

Uzalud.

Sve se cini vec reseno.
Sta mislite o ovome?
Kad sve ukupno zbrojim nema razloga da budem nezadovoljna, ako se uzmu u obzir okolnosti na koje se nije moglo uticati –da je bio rat, nedostatak novca itd. Ali ako bih bila upotpunosti iskrena onda mogu reći da sam mogla kudikamo više, bolje, ali da se nisam usudila. Pa sam tako propustila i neke sjajne prilike i mogućnosti jer sam sama sebe minirala.

Da sam sama, mlada ponovo i sa ovom pameti, ja bih mnogo toga u životu na reset. Znam da bih umjela, ali čini mi se da je već kasno za to, a i nekako bi mi to bilo neodgovorno. Da ne bi to ostalo samo puste želje, ja sam jedan dio toga uvukla u hobi. Tako da po meni stoji kad si mlad i imaš više energije, vremena pred sobom, uz to još i hrabrosti, naravno da su ti velike mogućnosti i šanse za uspjeh. Kasnije ne može baš sve, ali ja gledam da činim koliko je do mene i šta mogu da si uljepšam život.

Uzalud.

Sve se cini vec reseno.
Sta mislite o ovome?
не знам ни шта је време, ни да ли уопште постоји..... а контрола ме сама по себи умара.....

Back