Koliko mislite o vlastitim greškama i kako se uspijevate osloboditi prečestog osjećaja krivnje?

Kao pro i osnovno, učiniti grešku nije neka strahota, zapravo neophodno je nje grešaka da bi se nešto i naučilo. Da ne pravimo greške ne bi znali a je nešto pogrešno :per: Osim što možemo nešto naučiti iz grešaka neophodno je priznati sam sebi da si pogriješio. Samo to samopriznanje ne treba iči u stilu e grešnik sam, loš sam, moram se kazniti i sl. Zapravo potrebno je činiti suprotno od toga zbog čega se kajemo, grizemo, žalimo i sl.

Ono što sam ja primjetio je da jednostavno predugo me neke greške bole, i kako da se uspijem fokusirati na sadašnjost?

Kako osvijestiti da te greške nisu bile baš toliko velike?

Kako ojačati samopouzdanje?
Nije lako ali....pomisliš da nema čovjeka koji ne pravi greške. Bile velike ili male, ne možeš se vratiti u prošlost da ih ispraviš, ali možeš u budućnosti da paziš bar da ne ponavljaš one iste.

Ne mislim o svojim greškama.
Spakovane su negde u ladicu, za koju tačno znam gde je.
Ne otvaram je.
Ponekad se, ako mi neko traži savet, uputim do ormara, pogledam u neku ladicu...
Zapamtim situaciju i prenesem svoje iskustvo.
To je sve.
Naravno, trudim se da u sledećoj slićnoj situaciji ne pogrešim na isti način.
To nije garancija da neću napraviti neku drugu grešku, ali...
Ljudi smo...grešimo...učimo...idemo dalje.

Kao pro i osnovno, učiniti grešku nije neka strahota, zapravo neophodno je nje grešaka da bi se nešto i naučilo. Da ne pravimo greške ne bi znali a je nešto pogrešno :per: Osim što možemo nešto naučiti iz grešaka neophodno je priznati sam sebi da si pogriješio. Samo to samopriznanje ne treba iči u stilu e grešnik sam, loš sam, moram se kazniti i sl. Zapravo potrebno je činiti suprotno od toga zbog čega se kajemo, grizemo, žalimo i sl.
Da, točno tako nekako, premalo je pohvala, previše kritika, i pomaci se onda praktički ne vide

Ne mislim o svojim greškama.
Spakovane su negde u ladicu, za koju tačno znam gde je.
Ne otvaram je.
Ponekad se, ako mi neko traži savet, uputim do ormara, pogledam u neku ladicu...
Zapamtim situaciju i prenesem svoje iskustvo.
To je sve.
Naravno, trudim se da u sledećoj slićnoj situaciji ne pogrešim na isti način.
To nije garancija da neću napraviti neku drugu grešku, ali...
Ljudi smo...grešimo...učimo...idemo dalje.
Da, ja bih tako nekako to i želio doživjeti. Važno mi je da se uozbiljim

Ono što sam ja primjetio je da jednostavno predugo me neke greške bole, i kako da se uspijem fokusirati na sadašnjost?
Zavisi kakva je greška u pitanju i kakve okolnosti su dovele do nje, takođe šta su posledice greške?
Opet zavisi od samog konteksta greške. Po meni priznati grešku pred drugima i sneti odgovornost/ishendlovati tako nešto, posle nekog vremena bude lakše.
Transparentnost...

Videti i priznati gresku samom sebi, izvinuti se i nauciti iz greske. Mozda zvuci previse jednostavno, cesto nije ali ja se tako oslobadjam osecaja krivice. Pisem o "malim" greskama, na moju srecu nisam kompetentan da govorim kako se osloboditi osecaja krivice posle velikih gresaka
E, da....bitno je da mi nije svejedno

Sve što se dogodilo, ma šta to bilo, se više ne može ispraviti i vraćati se u prošlost je uzaludno. Desilo se! Tu nemam popravnog.

Da li je greška velika ili ne, nije važno. Greška je greška, desila se. Čim si je okarakterisao kao grešku to znači da si dovoljno samosvesan da je okarakterišeš kao takvu i da znaš da ne želiš više da je ponoviš.
Okarakterisao si je i to ti je prvi najvažniji korak.
Nemoj se vraćati na nešto što ne možeš da ispraviš već teži ka tome da greške više ne praviš, koliko god to možeš.

Svi ih pravimo, ponavljamo, iz dana u dan. I manje i veće i iz njih učimo. To je deo života i tako i treba da bude.
Navešću ti jedan banalan primer:
U životu upoznamo različite ljude, neki nas osunčaju i uvek ih se rado setimo, a neki nam nanesu bol i kroz naš život protrče kao svinja kroz kukuruz, ostave haos. I od prvih i od ovih drugih naučimo nešto. Svako ostavi neku lekciju. Od prvih naučiš šta je osmeh, sreća, ljubav, dobrota, a od drugih kakav ne treba da budeš.

Šta su za koga velike greške?Neko ih ni ne primeti, ne smatra ih greškama, nema sebi šta da oprašta.
A neko sebi zamera i sitnice.Odnosno, za njega/nju one to nisu.

Treba sebi dati šansu.Oprostiti.Ako možemo.Teško je ali ne i nemoguće.

Da, točno tako nekako, premalo je pohvala, previše kritika, i pomaci se onda praktički ne vide

Da li te neko previse kritikuje? Da li ti u glavi cuci mali kriticar kojeg ti je neko u proslosti usadio? Koje su to greske koje ne mozes da oprostis sebi? Sortiraj ih po prioritetu, pa ispravljas jednu po jednu, pocev od najbitnije. Ali pre svega, uspori, malo manje razmisljaj. Nemoj previse da se forsiras. Nema svrhe da se preopterecujes.

Šta su za koga velike greške?Neko ih ni ne primeti, ne smatra ih greškama, nema sebi šta da oprašta.
A neko sebi zamera i sitnice.Odnosno, za njega/nju one to nisu.

Treba sebi dati šansu.Oprostiti.Ako možemo.Teško je ali ne i nemoguće.
A velike greške, npr. nedovoljna svjesnost o potrošnji novaca, ponekad sam ja bio itekako premalo štedljiv, i samim time prekasno uočio ono što bi me više motiviralo

Da li te neko previse kritikuje? Da li ti u glavi cuci mali kriticar kojeg ti je neko u proslosti usadio? Koje su to greske koje ne mozes da oprostis sebi? Sortiraj ih po prioritetu, pa ispravljas jednu po jednu, pocev od najbitnije. Ali pre svega, uspori, malo manje razmisljaj. Nemoj previse da se forsiras. Nema svrhe da se preopterecujes.
O da, iz obitelji puno, pa onda ponekad i neki od poznanika ili skoro pa prijatelja, zatim i dosta po poslovima bilo toga.....a greške samom sebi povremeno i oprostim, ali kao da me nekako podsvijesti prate.

A da, to se ja slažem, forsiranje me samo još više zbuni, pa i rastuži

A velike greške, npr. nedovoljna svjesnost o potrošnji novaca, ponekad sam ja bio itekako premalo štedljiv, i samim time prekasno uočio ono što bi me više motiviralo
Ne mogu da pričam u tuđe ime ali sam materijalne stvari uvek najlakše"preboljevala".
Novac naročito.
Prirodno je da grešimo, ja još uvek učim da oprostim sebi.

Back