Koliko megapiksela ima ljudsko oko?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
329.470
Razlika je ogromna ako uporedite ovo sa kamerom od 12 megapiksela na vašim telefonima.
Šta to znači?
oko_pikseli_679499891.jpg


Prema naučniku i fotografu, doktoru Rodžeru Klarku, rezolucija ljudskog oka je 576 megapiksela. Rezolucija od 576 megapiksela znači da ako biste kreirali ekran sa slikom toliko oštrom i jasnom da ne možete razlikovati pojedinačne piksele, morali biste da upakujete 576 megapiksela u oblast veličine vašeg vidnog polja. Da bi došao do ovog broja, doktor Klark je pretpostavio optimalnu vizuelnu oštrinu u vidnom polju, odnosno pretpostavio je da se vaše oči kreću po prizoru pre vas. Ali u jednom pogledu, rezolucija se smanjuje za oko 5-15 megapiksela.

To je zato što vaše oči imaju mnogo mana koje kamera ne prihvata. Prizore u visokoj rezoluciji vidite samo na vrlo malom prostoru i to u centru vašeg vidnog polja, nazvanog fovea. Imate mrtvu tačku gde se vaš optički živac susreće sa vašom mrežnjačom. Pomerate vaše oči po prizoru ne samo da biste sakupili više informacija, već da biste ispravili ove nesavršenosti u vašem vizuelnom sistemu.

Međutim, oko nije objektiv fotoaparata koji sakuplja snimke u vašoj memorijskoj banci. Oko je više nalik detektivu, ono sakuplja podatke i tragove iz okoline, a zatim ih šalje u mozak kako bi se formirala potpuna slika. Naravno, več postoji rezolucija ekrana na kojoj naše oči ne mogu da razlikuju piksele.
link
 

Back
Top