Koliko kosta samoca?

Samoca ne kosta mnogo. Ali bolje je mlatiti gluposti, pa cak i ovde, a kamoli u zivotu.
Jer retko ko bi shvatio i duhovitost koja makar u tragovima sadrzi slabost (ili salu na svoj racun, cak i laznu, zabave radi izrecenu), a kako li bi tek "oprostio" iskrenost... dosadnost, kako god...neko "neuklopivo" sopstveno razmisljanje.

@louiskrstic U zavisnosti od onoga šta više volimo i šta biramo kroz život moraćemo platiti odgovarajuću cenu.

Platicu zemlji. Platicu vatri. Platicu kisi. Platicu munji.
Necu platiti gomili.*
.
(*ako zvuci kao plagijat: "plagijat je najiskreniji oblik priznanja vrednosti")

a jok... platicu gomili, neka se najede... original je, kunem ti se...:P

evo zašto je dobra samoća ,uslovno govoreći- znate ono kad ste iskreni prema nekom u vezi nečeg "lošeg " u vezi vas , i onda nakon nekog vremena kad vi to dobrano prevaziđete , on vam,da l' iz puke ljubomore ili želje da se odseća dobro u vezi sebe , to ipak natrlja na nos-ono " ti ćeš da nešto .." .. i to realno smeta , jer potrebano vam je uvek da neko veruje u vas .....

evo zašto je dobra samoća ,uslovno govoreći- znate ono kad ste iskreni prema nekom u vezi nečeg "lošeg " u vezi vas , i onda nakon nekog vremena kad vi to dobrano prevaziđete , on vam,da l' iz puke ljubomore ili želje da se odseća dobro u vezi sebe , to ipak natrlja na nos-ono " ti ćeš da nešto .." .. i to realno smeta , jer potrebano vam je uvek da neko veruje u vas .....

radi se o tipičnoj zloupotrebi poverenja i zanimljivo je pitanje kao posebna tema; tipično da osobe čije je povrenje zloupotrebljeno, sam čin prevare kararterišu kao izdajstvo, a druga strana se izjašnjava često da "nije imala loše namere, nego da je samo rekla istinu sa kojom se vi teško borite". uvređeni i "izdani" koji su sami prevazišli problem o kome je reč i koji su se poverili prijatelju/partneru, lakše će se nositi sa ovim jer sam čin povrede mogu da tumače i slabošću "osobe od poverenja", koja može biti i trenutna. realno, mi zameramo ljudima i prećutkivanje i ako smatramo da nikad nećemo biti dovedeni u situaciju da nas neko drugi povredi, možemo sebe da osudimo na dobrovoljnu izolaciju od ljudi...

Sestro, iskrenost je veoma cesto uzrok samoce, sto prisilne (ovaj primer je jedan od onih iznudjenih samoca koju je iznedrilo necije nepoverenje, samoljublje ili mozda ljubomora) sto dobrovoljne (kada sluzi za preispitivanje sebe i drugih ali ne uzmice pred novim izazovom). Dakle, kosta...mozda se i preplati nekad ali se ulog u kvalitetne (ne markirane) stvari (one u kojima se uziva, dobije neka korist, izvuce neka pouka) uvek isplati. Treba je sebi priustiti s vremena na vreme, nevazno da li donosi brigu ili uzivanje. Nakon prociscenja se moze osetiti nalet svezine koja opija i mami. I ona je uvek stvar izbora koliko god se cinilo da je neko drugi kriv ili "kriv" za vanredne unutrasnje monologe. Ne treba je odbacivati tek tako iako ume da muci. Placam za nju visestruko ako sam ucinila korak dalje ili bolje receno blize (sebi i drugome).

Svaki je covek prinudjen da govori "drustveno prihvatljivo". Srazmerno svom ugledu u drustvu.
Da ne iznosi na videlo svoje misli koje bi, mozda, bile u sukobu sa postojecim sistemom vrednosti.
Mora da bira reci i izdvaja samo ono sto drugi zele da cuju.
Tako isfiltrirana misao je laz.
Covek je prinudjen da laze da bi bio drustveno podoban.
Neki ljudi provode deo dana sa prijateljima, gde mogu bez osude da izgovore sve sto su tog dana precutali, ma koliko ekstremno bilo. Tako odrzavaju mozak u ispravnom stanju. Podmazan.
Mnogi nemaju ventil, i moraju da iz dana u dan lazu. Kolicina neizgovorenog raste i pritiska iznutra, kao vodena para u ekspres loncu.
Pocinju psihicki i psihosomatski poremecaji, i odatle vise nema nazad. Covek se vise ne moze izvuci cak i ako sada pocne da vice: CAR JE GO! Kasno je.
Covek gubi sebe. Covek gubi sve.

"Biti sam" ne treba shvatati bukvalno. "Biti sam" znaci da nema nikoga ko bi, makar pasivno, saslusao.
Taj "neko", sposoban da slusa, kossta vremena. A vreme je ono sto ljudima nedostaje.

Nije problem ni u vremenu ni u želji da saslušaš druge. Problem je što većina ljudi sluša ali te u stvari ne čuje, ne pojmi suštinu onoga što im govoriš. Ponekad je samo potrebno pustiti glas, izreći naglas ono što ti gricka dušu...."U cara Trojana kozije uši!".... Zamislite, koliko noći se taj mučenik prevrtao ne znajući kako da se oslobodi strašne tajne od koje glava sama pada sa ramena....

Svaki je covek prinudjen da govori "drustveno prihvatljivo". Srazmerno svom ugledu u drustvu.
Da ne iznosi na videlo svoje misli koje bi, mozda, bile u sukobu sa postojecim sistemom vrednosti.
Neki ljudi provode deo dana sa prijateljima, gde mogu bez osude da izgovore sve sto su tog dana precutali, ma koliko ekstremno bilo. Tako odrzavaju mozak u ispravnom stanju. Podmazan.
Mnogi nemaju ventil, i moraju da iz dana u dan lazu. Kolicina neizgovorenog raste i pritiska iznutra, kao vodena para u ekspres loncu.
Pocinju psihicki i psihosomatski poremecaji, i odatle vise nema nazad. Covek se vise ne moze izvuci cak i ako sada pocne da vice: CAR JE GO! Kasno je.

"Biti sam" ne treba shvatati bukvalno. "Biti sam" znaci da nema nikoga ko bi, makar pasivno, saslusao.
Taj "neko", sposoban da slusa, kossta vremena. A vreme je ono sto ljudima nedostaje.

A recimo kad bi predpostavili biti sam kao stvarno sam sa kim taj da prica i kako da se izvuce iz samoce, ako i pronadje nekog, a ne bude imao dovoljno vremena da bi popunio samocu tu.

uvek previše jer ne vredi ništa.

Ako si mislio na samoću mislim da nijesi u pravu.
E, ako si mislio na samodovoljnost, onda je to druga stvar, tu apsolutno nijesi u pravu. ;)

Ko može biti sam znači da je sam sebi dovoljan a može i sa drugima.
Ko je samodovoljan isto tako, može da bira ili sam ili u društvu.
Svi ostali mogu samo jedno.

Da li samoća košta previše?
- Ako je nekome nametnuta (zatvor, bojkot i sl.) Može da košta papreno, no nije nužno.
Ako li je dobrovoljno onda ne da ne plaća ništa nego on dobija platu.

Zavisi ko je konzumira.

Sto se boldovanog tice , to se nikad nece promeniti mada je vek-dva unazad bilo izrazenije obzirom drzavnih uredjenja. Setila sam se Dostojevskovog Dvojnika i karakterno labilnog g-dina Goljatkina. Samoca itekako moze unistiti konzumenta ako joj se nesebicno preda a pri tom je i karakterno labilna osoba. Mada nisam srela kritiku o Dvojniku gde se iole pominje da je ovaj vid samoce dovelo do samounistenja g . junaka , ja laicki odgovorno tvrdim da to jeste :)

Znaci samo stabilno poredjane kockice mogu izdrzati breme samoce , inace necemo ni saznati koliko ce nas kostati.

aj dosta je za veceras :mrgreen:

nazalost, mi smo drustvena bica, kao mravi ili pcele otprilike.
i seksualno smo opsednuti, ne mozemo recimo dve tri misli da spojimo a da nam nije necija vedzajna na pameti.

ne vidim neki ljudski izlaz iz toga.

ali postoje pak neljudski izlazi.

ko hoce da sazna vise o tome, kako se osloboditi svoje socvijalne prirode, nemoj da me kontaktira.

Posmatram to onako malo slikovito (ovo sam negde napisala, ali odgovara ovoj temi.........covek moze ici oko bare, moze ici preko bare ili moze postaviti ogrtac i preci baru. Poslednje opisuje ono sto je drustveno prihvatljivo..........ali covek moze da izabere i da cuti tj. zaobidje baru, ta solucija smanjuje mogucnost drustvenog neprihvatanja, a dozvoljava coveku da ostane svoj i slobodan. Naravno covek moze biti samo svoj i ako gaca preko bare, ali to dovodi ne do drustvenog neprihvatanja, vec samo do neprihvatanja neistomisljenika. Uvek postoje oni koji ce da prihvate.........samo ih treba naci.

Nemoguće je biti sam u današnjem društvu tj. društvenoj zajednici ljudi.....čim hoćeš da budeš sam odmah ti postavljaju pitanja....postaješ tema nagađanja do krajnjih granica...tako da ili moraš reći šta te muči ili te pošalju u najmanju ruku ravno psihijatru.......postoji izraz vuk samotnjak...divni su to ljudi...sa svojim stavom, ali sve ima svoju cjenu...ne košta samo samoća, košta i društvenost....i to mnogo.....zaključak...Sve ima svoje prednosti i nedostatke!

Ok je to kad si pun nekih govana a zao ti da trujes neke oko sebe a moras to da istreses iz sebe. E zato postoje seanse kod psihoanaliticara. A ja sam stvoren da zivim sam. Jer ok je da neko bude pored mene neko vreme ali posle pocinje da mi smeta i sama cinjenica da postoji pored mene.

Poslednja izmena:
Nemoguće je biti sam u današnjem društvu tj. društvenoj zajednici ljudi.....čim hoćeš da budeš sam odmah ti postavljaju pitanja....postaješ tema nagađanja do krajnjih granica...tako da ili moraš reći šta te muči ili te pošalju u najmanju ruku ravno psihijatru.......postoji izraz vuk samotnjak...divni su to ljudi...sa svojim stavom, ali sve ima svoju cjenu...ne košta samo samoća, košta i društvenost....i to mnogo.....zaključak...Sve ima svoje prednosti i nedostatke!

valjda ti je poznato da covek moze da zivi u milionskoj metropoli, sa zenom i sedam dece i da se oseca yebeno usamljeno..

a recimo neki tamo isposnik koji zivi na vodi i lebu na litici, u nekoj steni da oseti da je povezan sa celim svetom, svim sto dise i ne dise.

Back