Koliko košta posna, a koliko mrsna slava?

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.081
Imam sreće u životu, pa mi predstojeća jesen i zima donose slavlja u moju kuću...
I ne samo u moju, već i u kuće bar polovine Srba...

Već 16. novembra dolazi slava mog supruga i slava mojih sinova... sveti Đurđic...

Sveti Nikola, moja devojačka slava, ali i slava mog brata se takođe slavi i u mojoj
kući, zna se 19. decembra...

31. decembra je rođendan mog mlađeg sina, koji se uvek spaja sa dočekom Nove
godine...

O lepoti proslave Badnje večeri i Božića ne treba ni da govorim... Čini mi se da je to
praznik nad praznicima većine nas...

Ostale slave na koje valja ići bar na čestitanje, ne smem ni da nabrajam...
Baš volim Beograd koji zimi miriše na sarme i vanilice...

Ipak, hajde da okrenemo list i da se suočimo sa osnovnim cenama potrepština koje
su neophodne za petnaestak ljudi, da bi domaćinska kuća slavila slavu...

Screenshot_169.png

Screenshot_167.png

Počela je sezona slava - narednih meseci jedna za drugom nizaće se posne i mrsne svetkovine i trpeze. Obišli smo pijace kako bismo izveli računicu koliko će domaćine koštati to zadovoljstvo. Zbog cifara do kojih smo došli mnogi će se zagrcnuti, jer za posnu slavu za 15 ljudi, u ovom trenutku, treba izdvojiti do 30.000 dinara, a za mrsnu skoro 40.000. Ne bismo da paničimo, ali cene će gotovo sigurno još rasti.

Iako znatno „olakšava“ kućni budžet, domaćin ne želi da slavska trpeza oskudeva, bilo da je u pitanju mrsni ili posni ručak, pa se tako, pored žita, slavskog kolača, crnog vina i ostalog pića, na njoj nađu i različite vrste jela za čiju pripremu je potrebno izdvojiti pozamašnu svotu novca.

Screenshot_168.png

Screenshot_170.png

Ekipa nova.rs obišla je beogradsku pijacu „Kalenić“.

Vedran i Dejan koji godinama rade u ribarnici na pijaci, kažu za Nova.rs da su se cene mesa i ribe gotovo izjednačile, te da je možda jeftinije spremanje posne slave.

„Naravno, sve zavisi od toga šta želite da se nađe na trpezi. Riba je trenutno jeftinija, verujte. To su pastrmka, skuša, oslić, šaran. Naravno, imamo dugogodišnje mušterije koje mogu da priušte da naprave slavu od morske ribe, ali to je nekih trideset odsto ljudi, dok ostali kupuju rečnu ribu. Njena cena je skočila trideset odsto, pa u neku ruku dođe jeftinije spremati za slavski ručak brancin i oradu, nego šarana i skušu. Neverovatno“, kaže Vedran.

Prema njegovim rečima, najviše se kupuje šaran.

„Neki trgovci prodaju šniclu šarana za 1.250 dinara, dok, recimo, kod nas orada košta 1.290 dinara. Ipak, kakva god da je cena, ljudi ne pitaju, nego kupuju šarana, valjda su navikli. Sve u svemu, svaka kuća može prema svojim mogućnostima da napravi računicu koliko im treba za slavu, ali domaćice često preteruju, pa, iako je posna slava, prave različite vrste peciva, pita i rolata s povrćem i tunjevinom, pa krompir salata, blitva, cvekla, pirinač… A tu su i posne sarme, pasulj prebranac, rotkva… A o slatkim poslasticama da ne pričam: prave torte, iako je jeftinije kupiti sitne kolače i završiti posao jer je posna torta skupa, uglavnom napravljena od oraha i lešnika.

1666961372-20221028_114957-scaled.jpg

Tanja iz Velikog Mokrog Luka svaki dan na Kaleniću prodaje salate koje lično pravi, a koje, kako priča za naš portal, najčešće kupuju oni koji poste.

„Najviše prodam salata kad krenu slave. Uglavnom se kupuju pečena paprika koja je najskuplja, 1.500 dinara po kilogramu, potom šargarepa i cvekla koje su 500 dinara. Ista cena je i pečene slatke paprike i meksičke salate, a vole i prokelj i kiseli kupus ribanac koji je idealan za slave. Domaćice uzimaju i ajvar, tegla je 1.000 dinara po kilogramu“, ističe Tanja.

1666961977-20221028_121006-scaled.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Što se tiče mrsne slave, na trpezi je glavno praseće i jagnjeće pečenje koje košta i do 2.000 dinara. Najčešće je, uz pečenje, glavni obrok sarma, a domaćice često ne štede, pa za mleveno meso kupuju govedinu koja je više od 1.000 dinara.

Ali, pre nego što gosti uopšte stignu do sarme i pečenja, domaćica poslužuje predjelo koje čine kobasica, kulen, pečenica, čvarci, sir, kačkavalj, kiseli krastavčići… A tu su i različiti šareni rolati, potom razne vrste pita i kiflica, a sve to košta.

1666961356-meso-scaled.jpg
Pijaca Foto:Nova.rs

Neke porodice služe i tradicionalno kuvanje, odnosno kuvanu piletinu i junetinu, a za samo jedan kilogram ovog mesa, potrebno je izdvojiti do 1.500 dinara.

Što se tiče slatkiša, pored sitnih kolača, čija cena je, za one prave, domaće i preko 1.000 dinara po kilogramu, domaćice prave i po jednu ili dve torte u zavisnosti od toga koliko gostiju planiraju.

1666961331-20221028_121348-scaled.jpg
Pijaca Foto:Nova.rs
https://nova.rs/vesti/drustvo/obisl...-posna-trpeza-i-koja-su-najveca-iznenadjenja/

Sočne i ukusne torte pune jaja, koja koštaju oko 25 dinara po komadu, nisu uopšte jeftine, još kad se dodaju šećer, brašno, pa različite pavlake i dodaci, ne čudi što je kilogram jedne torte oko 1.500 dinara.

A o piću da ne govorimo. Pored domaće rakije, na slavskoj trpezi mogu se naći i gazirani i negazirani sokovi, kisela voda, crno i belo vino, a neretko se mogu videti i vinjak i pelinkovac, koji koštaju papreno.

Ne znam kako će prosečna srpska porodica izdržati ovu skupoću i slaviti onako kako su naši sveci navikli...

Poslednja izmena:
Draga, dobro si me podsetila da odvajam bolje za fond u ime sv. Jovana Kristitelja.
Znate, imam knjiga, pročitanih, a tek pojedine samo za ukras... :rotf:
Ličnu bilblioteku, ali šta je tu posebno? Moje omiljene knjige su moji fondovi za "to i to". Imam knjigu za more, knjigu za rođendane, knjigu za slave, knjigu za sv. Jovana Krstitelja.
Njemu je zapala "Podzemlje" od Dostojevskog jer je na oko mnogo lepa, mada po tematici i nije baš najbolji izbor. Zlatopis, tvrd povez i čuda.
Znam, niko me ništa nije pitao. :D

Draga, dobro si me podsetila da odvajam bolje za fond u ime sv. Jovana Kristitelja.
Ličnu bilblioteku, ali šta je tu posebno? Moje omiljene knjige su moji fondovi za "to i to". Imam knjigu za more, knjigu za rođendane, knjigu za slave, knjigu za sv. Jovana Krstitelja.
Njemu je zapala "Podzemlje" od Dostojevskog jer je na oko mnogo lepa, mada po tematici i nije baš najbolji izbor. Zlatopis, tvrd povez i čuda.
Lepojko moja, kod mene možeš uvek da dođeš i da pišeš šta ti je volja...
volim da čitam sve tvoje napisano...
i volim kada si samnom...
:vzagrljaj:

:heart2::heart2::heart2:

i volim kada si samnom...
Ja to po osećaju... kao pčela ka svojoj matici. :zaljubljena:
U svakom slučaju, srpska slava je događaj, lep, i domaćini žele da ostave najbolji utisak, da se svi lepo najedu, napiju, da se predstavimo da živimo u izobilju... sa jednom platom na nekoliko članova;
Opterećenje za domaćina jer se džep malo skupio nakon nekog pranja u veš-mašini!
Prošle godine sam bila u škripcu...
Prikazati škripac kao izobilje je... iz sve magije, u najavi neuspeh, ali ispade još i dobro.

Ja to po osećaju... kao pčela ka svojoj matici. :zaljubljena:
U svakom slučaju, srpska slava je događaj, lep, i domaćini žele da ostave najbolji utisak, da se svi lepo najedu, napiju, da se predstavimo da živimo u izobilju... sa jednom platom na nekoliko članova;
Opterećenje za domaćina jer se džep malo skupio nakon nekog pranja u veš-mašini!
Prošle godine sam bila u škripcu...
Prikazati škripac kao izobilje je... iz sve magije, u najavi neuspeh, ali ispade još i dobro.
Svi smo mi u škripcu... godinama...
I imamo jednu specifičnu osobinu kao narod: ne želimo da se za slavu vidi da smo u škripcu...

Imam sreće u životu, pa mi predstojeća jesen i zima donose slavlja u moju kuću...
I ne samo u moju, već i u kuće bar polovine Srba...

Već 16. novembra dolazi slava mog supruga i slava mojih sinova... sveti Đurđic...

Sveti Nikola, moja devojačka slava, ali i slava mog brata se takođe slavi i u mojoj
kući, zna se 19. decembra...

31. decembra je rođendan mog mlađeg sina, koji se uvek spaja sa dočekom Nove
godine...

O lepoti proslave Badnje večeri i Božića ne treba ni da govorim... Čini mi se da je to
praznik nad praznicima većine nas...

Ostale slave na koje valja ići bar na čestitanje, ne smem ni da nabrajam...
Baš volim Beograd koji zimi miriše na sarme i vanilice...

Ipak, hajde da okrenemo list i da se suočimo sa osnovnim cenama potrepština koje
su neophodne za petnaestak ljudi, da bi domaćinska kuća slavila slavu...

Pogledajte prilog 1247747

Pogledajte prilog 1247728

Počela je sezona slava - narednih meseci jedna za drugom nizaće se posne i mrsne svetkovine i trpeze. Obišli smo pijace kako bismo izveli računicu koliko će domaćine koštati to zadovoljstvo. Zbog cifara do kojih smo došli mnogi će se zagrcnuti, jer za posnu slavu za 15 ljudi, u ovom trenutku, treba izdvojiti do 30.000 dinara, a za mrsnu skoro 40.000. Ne bismo da paničimo, ali cene će gotovo sigurno još rasti.

Iako znatno „olakšava“ kućni budžet, domaćin ne želi da slavska trpeza oskudeva, bilo da je u pitanju mrsni ili posni ručak, pa se tako, pored žita, slavskog kolača, crnog vina i ostalog pića, na njoj nađu i različite vrste jela za čiju pripremu je potrebno izdvojiti pozamašnu svotu novca.

Pogledajte prilog 1247749

Pogledajte prilog 1247751

Ekipa nova.rs obišla je beogradsku pijacu „Kalenić“.

Vedran i Dejan koji godinama rade u ribarnici na pijaci, kažu za Nova.rs da su se cene mesa i ribe gotovo izjednačile, te da je možda jeftinije spremanje posne slave.

„Naravno, sve zavisi od toga šta želite da se nađe na trpezi. Riba je trenutno jeftinija, verujte. To su pastrmka, skuša, oslić, šaran. Naravno, imamo dugogodišnje mušterije koje mogu da priušte da naprave slavu od morske ribe, ali to je nekih trideset odsto ljudi, dok ostali kupuju rečnu ribu. Njena cena je skočila trideset odsto, pa u neku ruku dođe jeftinije spremati za slavski ručak brancin i oradu, nego šarana i skušu. Neverovatno“, kaže Vedran.

Prema njegovim rečima, najviše se kupuje šaran.

„Neki trgovci prodaju šniclu šarana za 1.250 dinara, dok, recimo, kod nas orada košta 1.290 dinara. Ipak, kakva god da je cena, ljudi ne pitaju, nego kupuju šarana, valjda su navikli. Sve u svemu, svaka kuća može prema svojim mogućnostima da napravi računicu koliko im treba za slavu, ali domaćice često preteruju, pa, iako je posna slava, prave različite vrste peciva, pita i rolata s povrćem i tunjevinom, pa krompir salata, blitva, cvekla, pirinač… A tu su i posne sarme, pasulj prebranac, rotkva… A o slatkim poslasticama da ne pričam: prave torte, iako je jeftinije kupiti sitne kolače i završiti posao jer je posna torta skupa, uglavnom napravljena od oraha i lešnika.

1666961372-20221028_114957-scaled.jpg

Tanja iz Velikog Mokrog Luka svaki dan na Kaleniću prodaje salate koje lično pravi, a koje, kako priča za naš portal, najčešće kupuju oni koji poste.

„Najviše prodam salata kad krenu slave. Uglavnom se kupuju pečena paprika koja je najskuplja, 1.500 dinara po kilogramu, potom šargarepa i cvekla koje su 500 dinara. Ista cena je i pečene slatke paprike i meksičke salate, a vole i prokelj i kiseli kupus ribanac koji je idealan za slave. Domaćice uzimaju i ajvar, tegla je 1.000 dinara po kilogramu“, ističe Tanja.

1666961977-20221028_121006-scaled.jpg
Tu je sve navedeno,osim mesa,ali riba je mnogo skuplja od prasetine i ovcetine,ali kada je na slavlje nek ide,izdrzacemo i to.Samo nek je lepo i u krugu porodice i blize rodbine,sa dobrim komsijama.

Najvaznije od svega da fondovi nemaju primamlljiv naslov gostima, ono, dodju gosti ,uzmu knjigu da prelistaju, a fond se rasuje po podu.... 😱

ruku na srce kad neko ima dugogodisnju biblioteku, svasta moze da ispadne, ljubavna pisma, razne beleske, umotvorine, drage fotografije, razni bookmarci (i pored najbolje volje ne znam prevod na srpski) pa sve do duboko arhiviranih fondova ko zna otkad u isteklim ili cak zagonetnim valutama.

ove godine za slavu samo grisine, ako bude rodilo, mozda cak one punjene kikirikijem - pojacane - pardon - sta da se radi - kriza! Ako jos dodju u toplu kucu - premija!

Uostalom svetac se nece ljutiti, post pospesuje duhovnost, a ne tamo neki lososi, tune i sashimi, plodovi mora, ili pragnjetina t.j. plodovi tora i obora.
Ma daj da pravis u restoranu to je maks 25 evra po osobi... a nije... dakle 15*25 je 44k. Dakle to ako pravis u skupljem restoranu...

slavu za 15 ljudi
Cuj za 15 ljudi! Pa ja sam sirotinja raja, kod mene moze jedva da stane 3 gosta (a ako ima i pecenje onda 2 - mora negde i pecenje da se stavi...), sve preko toga u sator ispred zgrade, a gde ide da se ljudi smrzavaju po zimi! Treba drva da lozim pa da me juri komunalna.

To moze ovi sto imaju salonce stanove, privatne 6to spratne zgrade, i oni gde inace zivi zajedno 50 ljudi pa se 15 ni ne primeti....

Za posnu uzmes posno predjelo, i ribe... Ne izadje preko 5k
Mrsne srpske su predjelo, sarma i pecenje, ni to ne izadje preko 5k...
ma jasno mi je sve! okreni obrni, kosta jednu prosecnu platu! E sad ima ono ljudi, ima se moze se. Po njima se racunja. Gde to ima da komsija ima vecu zgradu?

Odo da se duhovno uzdizem! Mora sutra da se radi i zaradi i od usta odvoji, treba nabaviti sator sa grejnim telima, komunalnu dozvolu za lozenje drva, tapecirane stolice, sovra, lepo gradjena piletina da sluzi dame, obnazene klinke za gospodu, clanske karte za narodno pozoriste da se izvuce crta ... sve to kosta, bve, treba navasati! Ovi moderni gosti su videli sveta, i imaju ocekivanja ko iz filmova....

Back