Koliko knjiga pročitate za godinu dana?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
351.905
Svaki drugi građanin Evropske unije stariji od 16 godina za 12 meseci pročita barem jednu knjigu, pokazalo je istraživanje Evrostata sprovedeno 2022. godine, čiji su rezultati objavljeni danas.Najmanje jednu knjigu za godinu dana pročita 60,5 odsto žena, ali samo 44,5 odsto muškaraca, a isti obrazac je uočen i kada se posmatra broj pročitanih knjiga.Ukupno 28,8 odsto žena i 24,8 odsto muškaraca navodi da pročita manje od pet knjiga godišnje, dok 14,3 odsto žena i 9,8 muškaraca pročita između pet i devet knjiga godišnje.Najvatreniji čitaoci, 17,4 odsto žena i 9,9 odsto muškaraca, navode da pročitaju 10 i više knjiga godišnje.

Ovo je u Evropskoj uniji a kako je kod nas..u smislu

Koliko knjiga pročitate za godinu dana ) Da li vodite evidenciju ?

Vodim evidenciju. Pišem naslove knjiga i autora. Broj pročitanih knjiga zavisi od toga da li je knjiga obimna 350+, 500+ ili ima oko 250 strana.

Prosečno pročitam oko 40-45 knjiga. Nekada više, nekada manje.
Много је то књига за моје слободно време. Рат и мир у три тома читам већ последња три месеца. Додуше, при крају сам.

Много је то књига за моје слободно време. Рат и мир у три тома читам већ последња три месеца. Додуше, при крају сам.

Neki ljubitelji knjiga iz raznih knjiških Fejsbuk grupa čitaju oko 80-100 knjiga godišnje i proveravala sam jednom koliko su te knjige obimne- uglavnom imaju do 200-250 strana.

Ja sam par meseci čitala trilogiju "Stoleće" Ken Foleta. Trilogija ima oko 3000 strana.. i bilo mi je potrebno vreme da pročitam.

Neki ljubitelji knjiga iz raznih knjiških Fejsbuk grupa čitaju oko 80-100 knjiga godišnje i proveravala sam jednom koliko su te knjige obimne- uglavnom imaju do 200-250 strana.

Ja sam par meseci čitala trilogiju "Stoleće" Ken Foleta. Trilogija ima oko 3000 strana.. i bilo mi je potrebno vreme da pročitam.
Читати је лепо, и ја волим да читам, али читати књигу на три дана..? Мало превише. Па раде ли у животу још нешто? Осим што читају...

Ako pod knjigom podrazumevamo samo knjigu koju kupis u knjizari/iznajmis u biblioteci i citas kao razbibrigu, onda 1-2 godisnje.
Ranije je ta cifra bila mnooogo veca.

Ako pod knjigom podrazumevamo i strucne knjige u e-formi, onda bar jos dodatnih 15-tak godisnje.

A ako pod knjigom jos podrazumevamo i decije knjizice, onda u poslednje dve godine par stotina, posto skoro svako vece po jednu procitam detetu :D

Svaki drugi građanin Evropske unije stariji od 16 godina za 12 meseci pročita barem jednu knjigu, pokazalo je istraživanje Evrostata sprovedeno 2022. godine, čiji su rezultati objavljeni danas.Najmanje jednu knjigu za godinu dana pročita 60,5 odsto žena, ali samo 44,5 odsto muškaraca, a isti obrazac je uočen i kada se posmatra broj pročitanih knjiga.Ukupno 28,8 odsto žena i 24,8 odsto muškaraca navodi da pročita manje od pet knjiga godišnje, dok 14,3 odsto žena i 9,8 muškaraca pročita između pet i devet knjiga godišnje.Najvatreniji čitaoci, 17,4 odsto žena i 9,9 odsto muškaraca, navode da pročitaju 10 i više knjiga godišnje.

Prošle godine ravno 70. Pritom, nisam čitala svakodnevno. Nekad je to bilo i više. Ove godine imam pročitanih 36, trenutno čitam 3. Cilj je da ostanem na 70, ali bože moj, ako ne uspem, tu je sledeća godina. Sve što pročitam - zapišem. Volim knjige i to one su moje sigurno mesto. :)

У последње време не читам много због посла,али трудим се да прочитам једну књигу за месец до два,што значи да спадам у категорију између пет и 9 књига годишње.

Читати је лепо, и ја волим да читам, али читати књигу на три дана..? Мало превише. Па раде ли у животу још нешто? Осим што читају...

Ne znam da li rade, kažu da su zaposleni, imaju decu, mnogo vremena provode u tim Fejsbuk knjiškim grupama..i čudno mi je kad napišu da mesečno čitaju po desetak knjiga..

I zanimljivo mi je što mnogo tih članova tek sada, prvi put, čitaju knjige Mome Kapora, npr. Ili knjige sestara Bronte.

Back