Koliko je zaista pouzdan carVertical?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
195.336

‘Oglasio sam da prodajem auto, interes je bio ogroman, a onda su svi masovno odustajali. Poslije sam shvatio zašto‘​


Koliko je carVertical doista ključan za izbjegavanje loše kupnje pokazuje slučaj našeg čitatelja.
Kad je početkom ove godine jedan čitatelj Jutarnjeg lista oglasio da prodaje auto, zamijetio je jednu neobičnu pojavu.

Interes kupaca bio je velik, nisu prigovarali čak niti na početnu cijenu, ispitivali bi detalje, ali nakon toga su masovno odustajali. Sve dok mu se nije javio jedan kupac iz Slavonskog Broda koji mu je otkrio i razlog.
Ispalo je kako je većina kupaca odustala nakon što je putem posebne aplikacije provjerila "pravo stanje" automobila, a koje je pokazivalo brojke koje nisu imale veze s oglašenim automobilom.

Pogrešni kilometri

"Umjesto 100 tisuća, za moj je automobil bilo navedeno da je prešao 200 tisuća kilometara, stajalo je tamo i kako je bio oštećen u vrijednosti između 40 i 60 tisuća eura što je bila potpuna laž, a spisu su u konačnici priložene i posve pogrešne fotografije vozila", povjerio nam se čitatelj.

Riječ je bila o izvješću carVerticala, tvrtke koja na temelju broja registracije ili šasije te uz naknadu od 24 eura po izvješću daje podatke o vozilima prikupljene, tvrde, iz preko tisuću internacionalnih baza podataka – osiguravajućih kuća, stanica za tehnički pregled i slično – a za koje usput tvrde da su odličan način da "izbjegneš lošu kupnju te saznaš povijest vozila kako bi ga mogao prikladno održavati ili ga prodati po dobroj cijeni".

Koliko je carVertical doista ključan za izbjegavanje loše kupnje najbolje pokazuje slučaj našeg čitatelja koji je automobil uspio prodati tek nakon što je od ove estonske kompanije uspio ishoditi da priznaju kako su pogriješili te nakon što su mu ispravili podatke o vozilu, no financijsku štetu na kraju nije uspio izbjeći te je automobil u konačnici prodao tek nakon što mu je cijenu spustio za tri tisuće eura, a sve zbog pogreške kompanije za koju nije do kraja jasno na koji točno način prikuplja podatke koje prodaje – i koliko u njih treba vjerovati.

Odnosno, u slučaju našeg čitatelja bilo je jasno – pogrešne podatke pokupili su iz jednog oglasnika na kojemu je naš čitatelj ranije prodavao jedno drugo vozilo, no koje je imalo identičnu registracijsku oznaku kao i vozilo s početka priče.

" Ukratko, shvatio sam da oni zapravo, između ostaloga, uzimaju podatke iz oglasa, no u mojem ih je slučaju zavela činjenica da su oba automobila imali iste registracije pa su preuzeli pogrešne podatke", povjerio nam se.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrv...odustajali-poslije-sam-shvatio-zasto-15373420

Da li ste vi proveravali kola preko tog sajta? Kakva su vam iskustva?
 
Čini mi se da švajcarci ili francuzi mogu dva auta da registruju na jedne tablice.

Prošle godine zapucam 80 km da kupim auto iz uvoza u čijem opisu piše da poseduje servisnu knjigu i sve papire sa carine.
Na licu mesta lik se pravi lud kao ništa od navedenog nema, nije ni dozvolio da pogledam broj šasije radi provere.
 

Back
Top