Колико је реална идеја о промени имена Сребренице

Srebrenica je hodocasce za sve muslimane svijeta, da odaju pocast nevinijem zrtvama najvecega genocida nakon WW2
mjok
to dolaze rodjaci i prijatelji, dok su zivi da obidju svoje pokojnike


i dolaze politicari da na teret poginulih iskoristavaju i izvlace korist i poene politicke na domacoj estradnoj sceni BiH

kad pomru rodjaci, to ce biti obicno zapusteno groblje

a muslije ce, na nasu veliku nazalost jer bez obzira na sve ratove to su nam ipak komsije nase krvi koji su se turcili, njih ce uskoro resiti Evropljani.
 
pa prezentuj

al nemoj clanak iz nekog idiotskog izvora

nego nesto sa pravim dokumentima, originalne izjave

znas, ne ono rekla kazala. nesto sto bi sud prihvatio kao dokaz.

posto si ti poznat po deljenju debilnih izvora informacija
Postavljao sam milion puta, od nalaza vještaka za ulicu Vase Miskina do spiska na kojem je porodica Ristović.

Vještak je dekan Medicinskog fakulteta u Sarajevu, napisao je u svom pismu Američkom žurnalu izvještaj a porodicu Ristović su ubili muslimani, svih šest članova, postavili su imena na spisak "stradalih tokom opsade"
 

Pogledajte prilog 1557571Koliko je realna ideja o promjeni imena Srebrenice

Srebrenički Bošnjaci smatraju da je ideja o promjeni imena Srebrenice ‘suluda’, ali ih, kako kažu, ‘ništa više ne može iznenaditi’.

AFP__20240521__34TD7L8__v1__HighRes__BosniaSerbiaUnPoliticsGenocide-1717238435.jpg

'Misli neko, ako će promijeniti ime, nestat će genocid, otići će za imenom Srebrenica. Neće, vara se', kaže srebrenička majka Kada Hotić

01 Jun 2024


Izreka „Svi putevi vode u Rim“ je nastala iz činjenice da je Rimsko carstvo bilo centar moći, politike, kulture i trgovine. Jedan važan dio Rimskog carstva bila je današnja Srebrenica ili u antičkom periodu Domavija, odnosno Argentarija, jer je taj kraj bogat rudama, pogotovo srebrom. Svojevremeno je Domavija postala glavno administrativno sjedište i središte rudarske proizvodnje za provincije Dalmaciju i Panoniju te izrasla u jak privredni i administrativno-politički centar. Dobila je i status kolonije tj. podignuta je na viši nivo jednog rimskog grada, pa su u tom periodu, zapravo, „svi putevi vodili u Domaviju / Argentariju“.

Danas, stoljećima kasnije, u Srebrenicu se ide samo namjerno, jer odavno glavni putevi ne vode u ovaj grad. No, glavne priče i teme ne zaobilaze Srebrenicu. Srebrenica je zbog prošlosti postala stalna priča oko koje se prelamaju, prije svega, politički interesi u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

SANU zatvara krug: Od Memoranduma do napada na Rezoluciju o Srebrenici

Posljednja takva priča u bosanskohercegovačkoj javnosti je ona o promjeni imena Srebrenice koja je došla od predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika. Nakon što je 23. maja usvojena Rezolucija u UN-u kojom je 11. juli proglašen kao „Međunarodni dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine“, negativna retorika u Bosni i Hercegovini je dodatno zaoštrena. U svemu tome, Dodik je otišao korak dalje i predlaže promjenu imena Srebrenice.

„Neki naši ljudi, tamo iz Srebrenice, kažu da im je dosta laži oko svega toga i sad su pokrenuli inicijativu da promijene naziv – da se Srebrenica ne zove Srebrenica, nego da se da neko drugo ime opštini, pa ćemo vidjeti kako ćemo to razviti“, izjavio je Dodik.

Inicijativa još uvijek zvanično nije pokrenuta, a načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić je potvrdio da postoji ideja o promjeni imena.

„Možda će nama svima biti žao ako dođe do realizacije jedne takve ideje, ali sigurno je da je Srebrenica oskrnavljena ovom rezolucijom i da je njeno ime oblaćeno i stavljeno na spisak nepoželjnih mjesta za življenje i za investiranje, što mi ne želimo da dozvolimo“, rekao je Grujičić u izjavi za RTRS.

No, istina bi mogla biti malo drugačija jer je sasvim jasno da investitori u Srebrenicu ne žele da dolaze i ulažu sredstva zbog konstantne političke krize, nacionalističke retorike i negiranja genocida.

Bošnjake Srebrenice ništa više ne može iznenaditi​

S druge strane, srebrenički Bošnjaci smatraju da je ideja o promjeni imena Srebrenice „suluda“, ali ih, kako kažu, „ništa više ne može iznenaditi“.
„Negatorima genocida očito ne nedostaje fašističkih ideja, čak bi i da mijenjaju imena mjesta gdje su izvršili teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, nakon što su promijenili imena ulica, škola, gradova i proglasili nacionalnim interesom negiranje svega što ima prefiks ‘bosanski’, uključujući i bosanski jezik“, naveli su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida te Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa.
„Ne bi nas iznenadilo da Prijedor pokušaju nazvati Stakićevo, Banju Luku Brđaninovo, Sarajevo nazovu Karadžićevo, Srebrenicu Mladićevo, a prijedlog razdruživanja Dodika od BiH i njegovu imaginarnu državu – Dodikovo. Na njihovu žalost, njihove zločine i zločinačke planove presudili su MKSJ i Sud pravde te zabilježili i imena stratišta. Mijenjati mogu imena gradova, ali istinu sakriti ne mogu“, ukazuju udruženja.
„Ime Srebrenica nije ukaljala Generalna skupština Ujedinjenih nacija, nisu ni žrtve, ni svjedoci genocida, već Dodikovi idoli, ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić, kao i vojska i policija RS-a“, smatra Alija Tabaković, delegat u Vijeću naroda [entiteta] Republike Srpske.

Zakonska osnova za promjenu imena​

Promjena imena Srebrenice, koliko god zvučala suludo, nije nerealna. Prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske (član 2a) moguće je promijeniti ime općine ili grada.
„Inicijativu za promjenu naziva jedinice lokalne samouprave mogu podnijeti zainteresovana skupština jedinice lokalne samouprave ili najmanje 30% birača koji imaju prebivalište na području jedinice lokalne samouprave za koju se traži promjena naziva“, navedeno je u zakonu. „O inicijativi koju podnosi najmanje 30% birača koji imaju prebivalište na području jedinice lokalne samouprave za koju se traži promjena naziva mišljenje daje skupština jedinice lokalne samouprave“.
Dalja procedura nalaže da „Inicijativa za promjenu naziva jedinice lokalne samouprave mora biti obrazložena i mora da sadrži razloge koji opravdavaju promjenu naziva“, nakon čega se inicijativa upućuje prema Vladi RS-a posredstvom nadležnog ministarstva. Potom, „Vlada donosi odluku o inicijativi za promjenu naziva jedinice lokalne samouprave. U slučaju prihvatanja inicijative, u roku 30 dana od dana donošenja odluke Vlada će utvrditi nacrt zakona i uputiti ga u dalju proceduru“.
Ukoliko inicijativa o promjeni imena Srebrenice bude zavisila od lokalne Skupštine općine Srebrenica, vrlo je izvjesno da će ona biti i usvojena. Naime, lokalna Skupština broji 21 odbornika, od kojih su 15 odbornika srpske, a šest odbornika je bošnjačke nacionalnosti. U praksi to znači da odbornici srpske nacionalnosti imaju većinu i mogu usvajati odluke bez Bošnjaka.

Pokušaj brisanja identiteta Srebrenice​

Poznajući situaciju i prilike, sasvim je realan scenarij da lokalna Skupština usvoji odluku o promjeni imena Srebrenice. Nedavno je u Skupštini općine Srebrenica glasovima srpskih odbornika donesena Odluka o promjeni naziva ulica/trgova naseljenih mjesta na području Općine Srebrenica. Na taj način su promijenjeni nazivi ulica koje su srebreničke ulice dobile sredinom ‘50-ih godina prošlog stoljeća. Promjena naziva ulica je izazvala negodovanje Bošnjaka u ovom gradu, ali se na negodovanju završilo, a nazivi ulica su promijenjeni.

„Misli neko: ako će promijeniti ime, nestat će genocid, otići će za imenom Srebrenica. Neće, vara se“, kaže srebrenička majka Kada Hotić.

Promjena imena Srebrenici ne bi izbrisala prošlost koju ovaj grad nosi. Činjenica je da Srebrenica i život u ovom gradu postoje više od 2.000 godina u kontinuitetu. Na ovom prostoru su živjela ilirska plemena. U rimskom periodu, kao što je već navedeno, Srebrenica je bila od izuzetnog značaja za veliko Rimskog carstvo.

U Srednjem vijeku za Srebrenicu su se otimali bosanski i srpski vladari sve dok ih i jedne i druge nisu pokorile Osmanlije koji su takođe znali za značaj Srebrenice. Takođe, Austrougari su dolaskom u Bosnu i Hercegovinu znali šta krije Srebrenica i posvetili se istraživanju i otkrivanju davno zaboravljenih rimskih gradova. Srebrenica je od izuzetne historijske važnosti iako nosi teret bliske prošlosti, jer je u ovom gradu počinjen genocid nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a Srebrenica“ u julu 1995. godine. Počinile su ga vojska i policija RS-a.

Eventualna promjena imena Srebrenica, pa i sama ideja, je jedan u nizu pokušaja mijenjanja i brisanja identiteta Srebrenice. Ratni progoni, genocid nad Bošnjacima kojim je promijenjena struktura stanovništva, prikrivanje pa negiranje genocida, te ideja o promjeni imena Srebrenice nisu ništa drugo nego pokušaj brisanja identiteta Srebrenice.
Pitanje je da li se može promjenom imena izbrisati identitet i prošlost mjesta koje gotovo 2.000 godina nosi ime po plemenitoj rudi – srebru (lat. argentum).

Od 1352. godine i pomena ovog mjesta u dubrovačkim izvorima pod imenom Srebrenica prošle su 672 godine. U periodu od gotovo sedam stoljeća nikom, iako su se mnogi otimali i borili za Srebrenicu, nije naumpalo da mijenja ime Srebrenici. Nikom, do ljeta gospodnjeg 2024. godine i Milorada Dodika.

link

Право питање би у ствари било: колико неко треба да буде морални бедник па да предлаже промену имена Сребренице пошто је Генерална скупштина Уједињених нација прошлог месеца усвојила Резолуцију о Међународном дану сећања на жртве геноцида у Сребреници, а која је своје име добила у 14. веку? Но, Додиг пре свега покушава, а за рачун руса који су се заглавили у Украјини и одговарало би „скретање пажње“, да запали нови ратни пожар у Босни, мада је упозорен од Сједињених Америчких Држава да ће у том случају ентитет Република Српска да нестане.

Треба само одузети једно е, тако да уместо Сребреница, место се даље назове Србреница.
 
Sve ovo su gluposti oko Srebrenice....juriti nekog za osvetu , tako smo i stigli do Srebrenice od Bratunca....
Ili koga sad juriti za osvetu, jel to nekom treba....
Ubicama na strani muslimana ne fali dlaka sa glave....jos su narodni heroji...
Srpski odgovorni su osudjeni , stvar je resena....
Nisu osudjenji, od Srbijanaca niko nije osudjen a napravili su masakr u sve i jednom gradu u istocnoj Bosni.
 
Dakle 1 aprila 92 Arkan ubija po bijeljini 400 muslimana
a onda jula krece oric u Potocarima da cisti Srbe, a to je nekih 50km vazdusnom linijom

Arkan kao ima dozvolu DB a posle su otvorili i logor
"Poznato je da je u Bijeljnini vođen proces, jedan od rijetkih. Završio se kako smo predviđali - zločinci su nagrađeni, oslobođeni. Nije tu bilo ni glavnih odgovornih ljudi. Od četvorice bio je jedan komandant logora, jedan komandant straže itd. Oni su oslobođeni, žrtve su kažnjene, jer su morale platiti sudske troškove! To je nevjerojatno, jer je kroz taj logor prošlo 4.000 ljudi, a više od 80 je ubijeno. Ljudi su premlaćivani, maltretirani, odvođeni na kopanje rovova, ubijani, vođeni u živi štit... Sve to je po našem sudu bijeljinskom je bilo legalno", smatra ugledni intelektualac ovog kraja.
 
Зашто би се мијењало име? Троши се вријеме на глупости. Назив Сребреница потиче из средњовијековног периода када је Босна била српска земља.
Али Младићево је баш лепо име. :D ;)
 
Dobro ljudi , to oko genocida je pipavo u BIH.....svi znamo ili ne znamo zasto..

Zato sto je svaki sukob u BIH ustvari genocid....svaki..od WW2...gde god da gledas to oni znaju , svuda je molim te idi da bude jednonacionalno da ne bi bilo ubijanja....

To ubijanje je nacionalno motivisani zlocin, e sad kako ga definisati kad je to na granici genocida a opet nije, jer ne postoji namera da se ubija kod vecine niti ono sto ne mora...

Ali opet svi znamo da su svi ti bolidi skloni zlocinu....i da emotivni bolidi i prave zlocine u takvim situacijama, i najvece kukavice obicno da bi se osokolile prave takve zlocine..

Tako da sve je tu i istovremeno genocidno i istovremeno zlocinacko...kao u gradjanskom ratu..
Isto to imas gde god da se nadjes, usred BG srbin prema srbima, i kako onda to zvati....genocid...a gledam ga u oci , da sme izmasakrirao bi me i on i grupa od njih desetak...Tog trenutka me mrzi , mrzece me sledecih mesec dana a posle ce da se smiri ako ne sme nista da uradi u tih mesec dana..

Isto to ce biti i kod hrvata i kod muslimana manje ili vise...

Tako da mozda je bolje da ostane zlocin i zlocini to je bar jasnije...nego da se ganjamo oko genocida....
 
pa realno Srebrenica je vukojebina sa koliko, jel ima 20 ili 30k stanovnika?

i cenim negativan prirastaj, mahom matori tu zive, slabo ima dece?

to sto se tu desio rat pa je Srebrenica medijski poznata, ne menja cinjenicu da je to teska sirotinja, i da ce ta selendra da se ugasi ko i mnoge druge.

to je nesto prirodno da narod migrira, a ovo sto sam sada procitao sa menjanjem imena, ako je istina, nema nikakvog posebnog smisla. to selo ce svejedno da umre. mozete ga zvati kako god hocete.

Ти би их докрајчио, изгледа ?
Па ваљда је лакше променити име него збрисати цео град ?
 

Back
Top