Koliko je princ Eugen zaslužan za Novi Sad i Vojvodinu?

Kad se pomene princ Eugen Savojski mnoge se oči namršte. Razlozi za to su brojni i veoma razumljivi. Tokom 2. Svetskog rata nemačka divizija koja je nazvana po njemu počinila je brojne i masovne ratne zločine na teritoriji Jugoslavije.

Sam princ Eugen je inače preminuo više od 200 godina pre toga tako da naravno nikako nije mogao da utiče na to kako će se njegovo ime nakon smrti koristiti.

Ko je bio taj čovek. Počeću od toga šta nije bio. Nije bio ni Nemac ni Austrijanac nego Francuz (rođen u Parizu) koji se sa 18 godina pridružio austro – ugarskoj vojsci. Prvo je hteo u francusku, ali su ga zamislite odbili.

Dakle u austrougarskoj vojsci je neko očigledno pametan prepoznao njegov prirodan talenat za organizaciju te je Eugen napredovao munjevito od običnog vojnika do generala što je postao pre navršene 30. godine. Kasnije je postao i princ zbog vojnih zasluga, a ne kao drugi zbog porekla. Ovaj vojnički genije smatra se jednim od 7 najsposobnijih vojskovođa svih vremena. Dobio je mnoge bitke uglavnom ratujući protiv Turaka.

Kakve on veze ima s Novim Sadom? Reći ću bez preterivanja – ogromne!

Ovde se naime u avgustu 1716. godine odigrala presudna bitka kod Petrovaradina koja je za posledicu imala trajno proterivanje Turaka sa prostora današnje Vojvodine. Nikad se ovde više nisu vratili. Kako je tekla bitka imate detaljno opisano u ovom videu:

e posto su ga koristili najgori krvoloci da ubijaju srpski narod, nece moci

sutra ces da predlozis spomenik i juretu franceticu

Daj, mislim poređenje ti je stvarno ...
isto su radili rkvnici eugenovi i franceticevi.

najozloglasneiji i jedni i drugi.

sutra kada mi klali recimo nessrbe (za razliku od onda) sa elitnom ejdinicom pod nazivom SV MILETIC , ti bi posle bio radostan dici mu spomenik secajuci se klanja tih mileticevaca...
nema sanse. svakog ko to zagovara treba hapsiti jer unosi nemire medju gradjane podsecajuci ih na najvece zlocine elitnih nacistickih jedinica

krvnici

isto su radili rkvnici eugenovi i franceticevi.

najozloglasneiji i jedni i drugi.

sutra kada mi klali recimo nessrbe (za razliku od onda) sa elitnom ejdinicom pod nazivom SV MILETIC , ti bi posle bio radostan dici mu spomenik secajuci se klanja tih mileticevaca...
nema sanse. svakog ko to zagovara treba hapsiti jer unosi nemire medju gradjane podsecajuci ih na najvece zlocine elitnih nacistickih jedinica

krvnici
Kod Eugena je bilo dosta vojnika Srba i izuzetno ih je cenio. Nemoj zaboraviti da je u austrougarskoj vojsci i Karađorđe ispekao vojnički zanat što mu je posle bilo itekako korisno kad je digao ustanak.

Ne moze.
Sjasi.

Klali su.

Ćao
Nije Eugen nikog ovde klao.

Inače autor videa s početka ove teme je predložio da Eugen dobije neku ulicu. Sad nešto razmišljam - u Beogradu postoje ulice Ruzveltova, Džordža Vašingtona i Džona Kenedija, a niko od dotičnih s tim gradom nema ništa. S druge strane princ Eugen itekako ima veze s Novim Sadom, pa bi možda bar ulicu mogao da dobije.

Back