koliko je Prijedor polje

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

hrnjica mujo

Zainteresovan član
Poruka
151

ПРИЈЕДОРСКИ ПAРЛAМЕНТ ПРОМИЈЕНИО ИМЕНA ПЕТ УЛИЦA

ВРАТИО СЕ ТИТО

Улица Милана Тепића преименована у Хасана Хушидића, а Војвода Мишић постао Осман Џафић. Бошњацима засметала четири оцила на грбу општине

ПРИЈЕДОР - Одборници приједорског парламента утврдили су јуче дан, славу и грб општине и промијенили имена пет улица.
Тако је улица Зорана Карлице, у Козарцу преименована у улицу Маршала Тита, Милана Тепића у Хасана Хушидића, а улица Светог Петра и Павла у Пионирску.
На подручју града улици Милоша Обилића враћа се назив Мухарема Суљановића, док је Војвода Мишић преименован у Османа Џафића.
Предсједник Општинске организације породица погинулих бораца Здравка Карлица, супруга хероја из посљедњег Отаџбинског рата Зорана Карлице, рекла је да до покретања иницијативе није ни знала да једна од улица у Козарцу, насељу са претежно бошњачким становништвом, носи име њеног покојног супруга.
- Да је ко питао породицу, никада не бисмо дозволили злоупотребу имена - казала је Карлица, наглашавајући да ће, ако икада буде доведена у питање промјена имена централног трга у Приједору, који носи име Зорана Карлице, заједно са Борачком организацијом то бранити.
На јучерашњој сједници одлучено је да 16 мај, Дан првог ослобођења Приједора у Другом свјетском рату буде Дан општине, који је обиљежаван до 1992. године.
Општина ће славити Свету тројицу. Овај духовни празник у Приједору се слави више од једног вијека.
Грб општине није мијењан. Он осликава историјске и културне вриједности општине и има облик штита са благим линијама. Садржи симболе Козаре и Сане, а у горњем дијелу је крст са четири оцила златне боје.
Бошњачки одборници тврде да предложени грб општине као симбол града не могу да прихвате, јер, има „вјерска обиљежја”.
Споран је крст за оцилима, а према ријечима предсједника Клуба одборника Странке демократске акције Aлије Сикирића подсјећа на „шајкачу”, што буди негативне конотације међу бошњачким становништвом.
- Болно је што је грб настао у ратном периоду. Код обичних људи и повратника подсјећа на оно што нас „притишће”- појаснио је Сикирић и додао да их то заправо подсјећа на људе који су у ратно доба „носили такву капу”.
Сикирић је, осим грба, одлуке о измјенама дана општине и имена улица оцијенио као позитиван примјер који удовољава захтјевима свих Приједорчана.
Начелник општине Приједор Марко Павић оцијенио је јучерашње одлуке као „цивилизацијски корак који показује да је Приједор отворен град, окренут према будућности”.
Према његовом мишљењу, Приједор предњачи у одлукама које теже помирењу и разумијевању.

Д. БУЛИЋ

www.glassrpske.com

Super kad navratim tamo u Sumsku,necu morati da gledam neke cetnicke ulice

_________________
Morava je srce Otomanskog carstva,a Srbi su samo obicna mjesavina Cincara ,Turaka,Aromana,Cerkeza i ostalih
Rijec Srbin ne postoji!
 
Dobar štos za sve belosvetske budale: Da su nazvali neki trg po Radovanu ili Ratku, odmah bi bilo: auuuu, to su zločinci koje traži Haahaahahahahhag, a ovi dali ime po maršalu tiletu zbog kojega će sada RH isprsiti brdo love odštete austrijancima i ostalima itd, itd....
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top