Koliko je pouzdana danasnja kopija Biblije ?

Sa obzirom da se vecina eksperata slaze da je prvo jevandjelje napisano oko 70 godine nove ere, a najstarija kopija koja je pronadjena je datirana na oko 150-200 godina nove ere, sta mislite koliko su kopije pouzdane sa obzirom da se tada kopiralo rucno, da ne pricam o prevodima na druge jezike ?
Mislim na Novi zavet.

Pa kakve veze ima što je kopirano ručno ... Znaš kako je to bio sveti čin, tu su se greške čak surovo kažnjavale ... O prevodu na druge jezike je druga priča, ali to se danas može lako riješiti upoređivanjem

Ja mislim da ste svi dovoljno pametni da shvatite da neće dobro proći vaša otvorena pobuna protiv Boga!

Ja mislim da si ti dovoljno pametan da ne sudis , da ti se nebi Sudilo.Nisi na pravom putu, pa tako ne mozes drugima da skreces paznju na njihovo ponasanje, jer treba da izvadis Brvno iz oka svog, pa tek da skrenes paznju na trunku.
Svako dobro i pocni da sam sebe kontrolises.:kafa:

Kako se oseća Tvorac neba i zemlje kada Ga Njegova stvorenja omalovažavaju i vređaju svakoga dana?

Ovo znači da je SVA VLAST i zakonodavna i izvršna vlast u rukama Tvorca neba i zemlje!
Koliko znam malo ko psuje Boga tek tako. Obično ga psuje kada je nečim povređen.
Ako je već sva vlast u rukama Njegovim, zašto ne ukine nepravde zbog kojih ga ljudi psuju?

to je bilo vreme nepismenih i usmenih prenosilaca

to je bilo vreme nepismenih i usmenih prenosilaca

преносиоци су били припадници свештеничке класе, писари и законици, потицали су из средине која је била колевка фонетског писма-алфабета, који се раширио по целом Медитерану, и међу првима су прешли са усмене културе на писану.

Азбука је нпр. 2000 година млађе писмо, од најстаријих семитских какви су феничанско или,палео-хебрејско, и настало је по узору на грчки алфабет. О каквом средњем веку причаш, када су Германи и Словени, тек усвајали своје алфабете, било по узору на латински било грчки. и каснили су за медитеранским народима више од хиљаду година.

Ja ne hulim na Boga, iznosim cinjenice, znaci znamo da su danasnje kopije biblija sigurno mnogo drugacije od originala, jer su nebrojeno puta prepisivane i prevodjene na druge jezike, najstariji deo bilo kojeg jevandjelja je datiran na oko 80 godina nakon sto je napisan, sto znaci da je i najstarija kopija samo jednog dela jevandjelja najverovatnije prilicno drugacija od originala, da ne pricam o ostalim.

citaj zadnju boziju objavu i rijesio si problem.ni slovo ne fali 1400 godina

Koliko znam malo ko psuje Boga tek tako. Obično ga psuje kada je nečim povređen.
Ako je već sva vlast u rukama Njegovim, zašto ne ukine nepravde zbog kojih ga ljudi psuju?

Bog zatvori sve u neverstvo, da sve pomiluje;
U Otkrivenju pise da ce ukinuti nepravde kada on bude Odredio to vreme.Mi to ne ne znamo, ali imamo slobodnu volju, da se njemu okrenemo, ili od njega. Kome nije dato, tej ni nece.
Sto god trazite od Boga , i dobicete i ispuni ce se, Amin

U bibliji se kaze da treba da se ide i pronosi radosna vest i rec Bozija,a danasnje crkve to tesko cine,moze,al ako platis sto je obesmljisavanke krscanstva.Odmah kazu ovi sto hoce da brane ovakvu korumpiranu crkvu,pa imas na netu pa skini i citaj.Da,a sta da je danas 1994ta ili 1984,kako bi doznao rec boziju ako para nemam ni za clanarinu u biblioteci

U Otkrivenju pise da ce ukinuti nepravde kada on bude Odredio to vreme.
Možda! Ali čak i ako bi neko verovao u to, sadašnja nepravda mu ne bi bila nimalo lakša i izaziva ga da psuje.

U bibliji se kaze da treba da se ide i pronosi radosna vest i rec Bozija,a danasnje crkve to tesko cine,moze,al ako platis sto je obesmljisavanke krscanstva.Odmah kazu ovi sto hoce da brane ovakvu korumpiranu crkvu,pa imas na netu pa skini i citaj.Da,a sta da je danas 1994ta ili 1984,kako bi doznao rec boziju ako para nemam ni za clanarinu u biblioteci
Čak i nije potrebno da se vraćamo. Koliko ima osoba koje ne znaju ni da uključe kompjuter.
Njima sve treba neko da objasni. Ako pop za to očekuje pare - piši propalo!
Prema tome, sami se popovi ne drže onoga što je napisano u Bibliji.

Možda! Ali čak i ako bi neko verovao u to, sadašnja nepravda mu ne bi bila nimalo lakša i izaziva ga da psuje.

Čak i nije potrebno da se vraćamo. Koliko ima osoba koje ne znaju ni da uključe kompjuter.
Njima sve treba neko da objasni. Ako pop za to očekuje pare - piši propalo!
Prema tome, sami se popovi ne drže onoga što je napisano u Bibliji.

Na sebi se radi, da se shvati Licnost. Tesko jeste suspregnuti se i Kontrolisati se, ali sve se moze kada se hoce.Kada covek dozivi totalni pad, i opet veruje u Boga i dobro.Citaj knjigu o Jovu, koliko je bio iskusavan i kako je zavrsio.

Back