Koliko je pouzdana danasnja kopija Biblije ?

LazaB

Iskusan
Poruka
6.295
Sa obzirom da se vecina eksperata slaze da je prvo jevandjelje napisano oko 70 godine nove ere, a najstarija kopija koja je pronadjena je datirana na oko 150-200 godina nove ere, sta mislite koliko su kopije pouzdane sa obzirom da se tada kopiralo rucno, da ne pricam o prevodima na druge jezike ?
Mislim na Novi zavet.

Poslednja izmena:
Sa obzirom da se vecina eksperata slaze da je prvo jevandjelje napisano oko 70 godine nove ere, a najstarija kopija koja je pronadjena je datirana na oko 150-200 godina nove ere, sta mislite koliko su kopije pouzdane sa obzirom da se tada kopiralo rucno, da ne pricam o prevodima na druge jezike ?
Mislim na Novi zavet.

Najveci problem su prevodi sa jednog na drugi jezik. Da bi se neki tekst preveo i da bi taj prevod zadrzao svoje originalno znacenje potrebno je odlicno poznavanje oba jezika i kulture naroda koji taj jezik koriste. Recimo postoje neke fraze koje je skoro ili u potpunosti nemoguce prevesti. A postoje one koje u jednoj kulturi imaju neko znacenje dok su u noj drugoj kulturi potpuno besmislene.

Mislim na Novi zavet.

Postovanje Lazo, a zasto tebe to zanima?Da li si vernik, pa ti treba svedocanstvo ili je nesto drugo u pitanju?
originalno Hriscanstvo je ono Rano, u kojem su bila svega 3 obreda:
Pricesce;
Krstenje;
Pomazanje;
Ostalo su ispododavali u crkvi katolickoj, da bi paganske obicaje uskladili sa toboze "verom",a to nema nikakve veze sa Hriscanstvom Apostola.Isus je poslao Apostole da krstavaju u njegovo ime, i tako stoji u Jevandjelju po Mateju, koje je jedino originalno pisano na jevreskom.Pavle je dosao u sukob sa Petrom, a papa je tvrdio da je Isus prvu crkvu sagradio preko Petra, i zato se on poziva na posrednistvo pred Bogom. A znamo dobro da pise da je Isus jedini posrednik izmedju nas i Boga.Trojstvo ne postoji u Bozijoj reci, jer i sam Bog je tvrdio da je Jedan,a katolici su napisali novi Septugatu i tamo ispade da imamo trojstvo.Apostoli nisu palili svece, nisu imali zadusnice, nisu krstavali decu, nisu imali raj i pakao, nisu imali ikone i svece, nisu imali krstove, i tako dalje.Isus je Upozoravao da se cuvamo ljudskih filozofija kojima se sluze ljudi skloni "vernistvu".Zasto su se pojavili Protestanti?Zato sto su pokusali da izbace crkvene ,a ne Isusove dogme iz Verovanja, ali im nije uspelo do kraja.
Stari zavet ili Tanach je Original, dok Novi zavet je Kopija na Kopiju.Gde su pravi originali tesko je reci.I zasto su knjige koje su u bibliji samo kao takve kanonizovane, i za to treba biti Mudar pa razumeti.
Bog upozorava svoje seme da Izadje i da se ne mesa u Zla njezina, jer ce stradati kao i svi ostali.Na nama je da to prihvatimo ili prihvatimo ekumenizam, koji nema veze sa Bogom.

Procitaj efescima pa ces mozda promeniti misljenje.

"dok svi ne dodjemo do jedinstva", ili onaj deo koji govori o jednoj veri zajednickoj.

Procitah ja to odavno, a Vera Apostola je bila u jedinstvu, jer je jedan Gospod, jedna Vera, Jedno Krstenje.
Efesc. 4 :
11 I On je dao jedne apostole, a jedne proroke, a jedne jevanđeliste, a jedne pastire i učitelje,

12 Da se sveti priprave za delo službe, na sazidanje tela Hristovog;

13 Dokle dostignemo svi u jedinstvo vere i poznanje Sina Božijeg, u čoveka savršenog, u meru rasta visine Hristove;

Znaci i Apostoli i Proroci, i Jevandjelisti i Pastiri i Ucitelji, da su svi spremni za sluzbu na sazidanu tela Hristovog, da bi bili svi jedinstveni u Veri.
Sta imamo danas: paganizam , ekumenizam, i nigde Hrista u tome svemu.
Meni je to potpuno Jasno, a da li je tebi ?

Postovanje Lazo, a zasto tebe to zanima?Da li si vernik, pa ti treba svedocanstvo ili je nesto drugo u pitanju?
originalno Hriscanstvo je ono Rano, u kojem su bila svega 3 obreda:
Pricesce;
Krstenje;
Pomazanje;
Ostalo su ispododavali u crkvi katolickoj, da bi paganske obicaje uskladili sa toboze "verom",a to nema nikakve veze sa Hriscanstvom Apostola.Isus je poslao Apostole da krstavaju u njegovo ime, i tako stoji u Jevandjelju po Mateju, koje je jedino originalno pisano na jevreskom.Pavle je dosao u sukob sa Petrom, a papa je tvrdio da je Isus prvu crkvu sagradio preko Petra, i zato se on poziva na posrednistvo pred Bogom. A znamo dobro da pise da je Isus jedini posrednik izmedju nas i Boga.Trojstvo ne postoji u Bozijoj reci, jer i sam Bog je tvrdio da je Jedan,a katolici su napisali novi Septugatu i tamo ispade da imamo trojstvo.Apostoli nisu palili svece, nisu imali zadusnice, nisu krstavali decu, nisu imali raj i pakao, nisu imali ikone i svece, nisu imali krstove, i tako dalje.Isus je Upozoravao da se cuvamo ljudskih filozofija kojima se sluze ljudi skloni "vernistvu".Zasto su se pojavili Protestanti?Zato sto su pokusali da izbace crkvene ,a ne Isusove dogme iz Verovanja, ali im nije uspelo do kraja.
Stari zavet ili Tanach je Original, dok Novi zavet je Kopija na Kopiju.Gde su pravi originali tesko je reci.I zasto su knjige koje su u bibliji samo kao takve kanonizovane, i za to treba biti Mudar pa razumeti.
Bog upozorava svoje seme da Izadje i da se ne mesa u Zla njezina, jer ce stradati kao i svi ostali.Na nama je da to prihvatimo ili prihvatimo ekumenizam, koji nema veze sa Bogom.

Kakve veze ima dal sam vernik, opet me zanima koliko je ovo sto citamo danas blizu originalu, a kad se pogleda realno, nije mnogo blizu, kao sto i sam kazes, kopija na kopiju.

Prvi srpski ustanak je bio relativno skoro u poredjenju sa dogadjajima o kojima pisu jevandjelja, i prvi srpski ustanak je bio pun poznatih istorijskih licnosti, tako da se ne moze porediti sa delimicno anonimnim zapisima od pre 2000 godina.

Upravo tako, pored toga sto je bio skoro, prvi srpski ustanak je dokumentovan momentalno i ne svodi se na price o jednoj licnosti, dok je Hristov zivot zapisivan na njemu stranom jeziku decenijama posle njegove smrti i postoji opravdana sumlja da su jevanjelja pisali ljudi koji nisu licno poznavali Hrista....

Sad mozda geresim ali smatram da je bog, boziji sin ili ko vec stvarno dosao na zemlju da prenese poruke i zakone koje donose spas mnogim generacijama (2000+god) valjda bi sam napisao zakone i cuvao tu knjigu od unistenja.... ovako imamo gomilu jevanjelja od kojih su cetiri prihvacena i postoje dobre sanse da su tri prepisana i doradjena od najstarijeg (Markovog) koje je pisano oko 30 god. posle hrista u Rimu valjda, o kasnijim dodavanjima kojecega da ne govorim.

Prilično jasne reči...

Joh 7:17 Ko hoće Njegovu volju tvoriti, razumeće je li ova nauka od Boga ili ja sam od sebe govorim.

KONTEKST

Joh 7:16 Tada im odgovori Isus i reče: Moja nauka nije moja, nego Onog koji me je poslao.
Joh 7:17 Ko hoće Njegovu volju tvoriti, razumeće je li ova nauka od Boga ili ja sam od sebe govorim.
Joh 7:18 Koji govori sam od sebe, slavu svoju traži; a ko traži slavu onog koji ga je poslao, on je istinit i u njemu nema nepravde.
Joh 7:19 Ne dade li Mojsije vama zakon i niko od vas ne živi po zakonu? Zašto tražite da me ubijete?

Znači jasno je da je čovek sposoban da razume istinu ako HOĆE da poštuje Božji zakon!

Ko hoće Božju volju da tvori razumeće šta je istina, a šta su zablude...

ovo što bezakonici pokušavaju da dokažu, jeste da se ne može znati šta je istina, jer postoje suprostavljena mišljenja po tom pitanju!

Bog odgovara bezakonicima da mogu da razumeju istinu ako HOĆE da tvore Njegovu volju.

Poslednja izmena:
Prilično jasne reči...

KONTEKST

Joh 7:15 I divljahu se Jevreji govoreći: Kako ovaj zna knjige, a nije se učio?
Joh 7:16 Tada im odgovori Isus i reče: Moja nauka nije moja, nego Onog koji me je poslao.
Joh 7:18 Koji govori sam od sebe, slavu svoju traži; a ko traži slavu onog koji ga je poslao, on je istinit i u njemu nema nepravde.
Joh 7:19 Ne dade li Mojsije vama zakon i niko od vas ne živi po zakonu? Zašto tražite da me ubijete?

Isus Hrist

To nije potpisao Isus, moras nekome drugom na rec da verujes da je on to rekao.
I nemoj da spamujes nego se drzi teme.

Prilično jasne reči...

Rev 12:9 I zbačena bi aždaha velika, stara zmija, koja se zove đavo i sotona, koja vara sav vasioni svet, i zbačena bi na zemlju, i anđeli njeni zbačeni biše s njom.
Rev 12:10 I čuh glas veliki na nebu koji govori: Sad posta spasenje i sila i carstvo Boga našeg, i oblast Hrista Njegovog; jer se zbaci opadač braće naše, koji ih opadaše pred Bogom našim dan i noć.
Rev 12:11 I oni ga pobediše krvlju Jagnjetovom i rečju svedočanstva svog, i ne mariše za život svoj do same smrti.

Hrišćani su kroz čitavu istoriju davali život svedočeći za istinu!

Poslednja izmena:
ovo što bezakonici pokušavaju da dokažu, jeste da se ne može znati šta je istina, jer postoje suprostavljena mišljenja po tom pitanju!

Bog odgovara bezakonicima da mogu da razumeju istinu ako HOĆE da tvore Njegovu volju.

ovo što ti pokušavaš da svaku temu zatrpaš biblijskim stihovima bez ikakvog smisla se zove spam.
mislio sam da će te ban koji si popio zbog spama opametiti, ali to očito ne deluje na tebe - nastavljaš po starom.

Ocigledno ignorises ono sta drugi napisu i i dalje spamujes, ne znam zasto te ne banuju.To sto pise da su bili svedoci ne znaci da su stvarno bili svedoci, i kao sto sam napisao tvoja kopija biblije je sigurno vrlo drugacija od originala, tako da ni po tome ne mozes da budes siguran sta je ko rekao i kada.

Ja ne hulim na Boga, iznosim cinjenice, znaci znamo da su danasnje kopije biblija sigurno mnogo drugacije od originala, jer su nebrojeno puta prepisivane i prevodjene na druge jezike, najstariji deo bilo kojeg jevandjelja je datiran na oko 80 godina nakon sto je napisan, sto znaci da je i najstarija kopija samo jednog dela jevandjelja najverovatnije prilicno drugacija od originala, da ne pricam o ostalim.

Ovde pricamo o Novom Zavetu, ne o Starom, tako da ne mozes da znas koliko je pouzdan, u tome je i poenta, to se i vidi u kontradikcijama iz jevandjelja.

Jos od Hrista ljudi govore da ce gresnicima uskoro doci kraj, tako da ne baljezgas nista novo, ja samo koristim svoj mozak i ne verujem kad mi drugi ljudi pricaju sta je Bozja rec, ti veruj.

Ovde pricamo o Novom Zavetu, ne o Starom, tako da ne mozes da znas koliko je pouzdan, u tome je i poenta, to se i vidi u kontradikcijama iz jevandjelja.

Jos od Hrista ljudi govore da ce gresnicima uskoro doci kraj, tako da ne baljezgas nista novo, ja samo koristim svoj mozak i ne verujem kad mi drugi ljudi pricaju sta je Bozja rec, ti veruj.

Vi pokušate da osporite pouzdanost Božje reči (Novog zaveta) navodeći problem prepisa!

Ja sam Vam skrenuo pažnju da takva optužba nema osnova, zato što je Stari zavet doživeo veći broj prepisa pa ipak možemo da vidimo da su ti prepisi pouzdani.

...

Vi pokušate da osporite pouzdanost Božje reči (Novog zaveta) navodeći problem prepisa!

Ja sam Vam skrenuo pažnju da takva optužba nema osnova, zato što je Stari zavet doživeo veći broj prepisa pa ipak možemo da vidimo da su ti prepisi pouzdani.

...

Ti si bre ovde ko neki verski pandur. Pa jel boža toliko nemoćan, da mu ti trebaš kao predstavnik?

Da li ste vi bogohulnici slobodni da se rugajte Bogu?

Jeste, slobodno ste...

slobodno ste izabrali da se rugate Bogu iz dana u dan na ovom forumu.

Da li možete da razumete da postoji Tvorac neba i zemlje? Naravno da možete!

Da li hoćete da se pokajete za sve svoje grehe?
Da li hoćete da zahvalite Bogu što je žrtvovao Isusa Hrista radi vašeg spasenja?

Ili su gresi miliji nego razum? Draže vam je da ostanete u grehu i da ratujete protiv Boga odvodeći druge ljude zajedno sa vama u propast...

to je dijabolični karakter samog Sotone koji se trudi da povede što više ljudi u propast zajedno sa sobom.

Odvratan karakter!

Poslednja izmena:

Back