Koliko je opasno objavljivanje fotografija djece na društvenim mrežama

mačka zagrebačka

Stara legenda
Moderator
Poruka
89.569
Zanimljiv kratki film i tekst potaknuli su me na otvaranje ove teme

tekst na linku:
https://www.maxportal.hr/premium-sadrzaj/video-koji-trebaju-pogledati-svi-roditelji-koji-objavljuju-fotografije-djece-na-internetu/

ukratko
Istraživanja pokazuju da bi do 2030. većina slučajeva prijevara vezanih uz krađu identiteta djece mogla biti uzrokovana “sharentingom”, odnosno roditeljskim objavama fotografija i video snimaka njihove djece.

Meni ovo djeluje doista zastrašujuće iako nisam roditelj

Zanimljiv kratki film i tekst potaknuli su me na otvaranje ove teme

tekst na linku:
https://www.maxportal.hr/premium-sa...ji-objavljuju-fotografije-djece-na-internetu/

ukratko
Istraživanja pokazuju da bi do 2030. većina slučajeva prijevara vezanih uz krađu identiteta djece mogla biti uzrokovana “sharentingom”, odnosno roditeljskim objavama fotografija i video snimaka njihove djece.

Meni ovo djeluje doista zastrašujuće iako nisam roditelj
Licno mislim da nije pametno.

Није уопште ствар у томе да ли ће се неко играти господина Риплија са вашом децом, већ да ли има смисла остављати личне фотографије и видео записе потпуним странцима „на извол'те.” У пракси, све што се окачи на интернет постаје јавно власништво, што би у ери пре интернета подразумевало да идете градом и делите своје фотографије и видео записе случајним пролазницима. То тада нико жив не би радио, а данас ипак већина ради управо то на интернету, из чега се да закључити да су људи махом овце које се могу испрограмирати да раде шта год хоћеш.

Nije na izvolte moze sa ograniciti na prijatelje,svaki roditelj bi da mu dete ima neki talenat i na tvu bi rado da se pojavi,par slika na profilu na svakoj dete razlicito ispadne,pa samo ce otvoriti profil i imati viber i sl gde ce deliti svoje slike,od vrtica dele vaspitacice sa izleta i svakodnevnih desavanja

Слика коју окачиш на интернет стоји на неком серверу. Дакле, онај који има приступ том серверу има приступ твојој слици. Осим тога, сваки од тих пријатеља које помињеш - а данас људи у ту виртуалну категорију сврставају сваког с ким имају више од једног „Ћао!” на улици или форуму - може да сачува твоју слику и да је дели даље по вољи.

А што се тиче деце, неће отварати профиле и делити своје слике странцима ако их благовремено научиш зашто је то наопако.

Ali nije naopako svaka deca pre ili kasnije ce imati profil,kako domaci vide tako vode i stranci,znaci ne mozes reci vaspitaciti da ne slika tvoje dete i da ne deli sliku u viber grupi

Неће свако дете имати профиле. Ево, ја их први никада нисам имао. Профиле ће имати најпре она деца којој је стало да се уклопе у општи образац, али ово што пишем није намењено њима и њиховим родитељима, већ онима који су несвесно усвојили тај образац иако по менталном склопу нису део стада.

Стоји ово што си рекао да увек може неко леви да те услика и окачи твоју слику на интернет, али то је већ до одабира друштва.

Ja uopste ne razumem ni samu koncepciju stavljanja slika na drustvene mreze, ispada da ako nisi stavio, nije se ni dogodilo.

Ranije su se time "smarali" samo prijatelji, slikama sa putovanja pa ni to nije svako radio nego samo najvece dosade od ljudi ili bas na zahtev prijatelja, a sada se "smaraju" svi tim i takvim dosadnim "objavama" putem tzv. drustvenih mreza. Cini mi se da su ljudi poceli da zive tako da bi objavili nesto na Fejsbuku, da postanu "poznati" ili "vazni", samo kome, ko bi ga znao...

slažem se... prije si morao ipak nekome doći u kucu da bi gledao obiteljske fotke, a sada svatko tko se sjeti uzme mobitel i krene u elaborate i smaranje...
što je najgore to nikada nije mali broj fotki muža, djece, mama tata prvih dana u, kod i okolo... dok se snađem negine mi da pogledam bar 100 fotograija od kojih me možda 10 interesuje a ostalih 90 % ne :mrgreen:

Poslednja izmena:
Ali nije naopako svaka deca pre ili kasnije ce imati profil,kako domaci vide tako vode i stranci,znaci ne mozes reci vaspitaciti da ne slika tvoje dete i da ne deli sliku u viber grupi
Možeš reći. Roditelji potpisuju saglasnost, da li pristaju da se deca fotografišu i njihove fotografije iskoriste na školskom sajtu ili za arhivu škole i slično. Bez potpisane saglasnosti ne smeš da fotografišeš dete.

Možeš reći. Roditelji potpisuju saglasnost, da li pristaju da se deca fotografišu i njihove fotografije iskoriste na školskom sajtu ili za arhivu škole i slično. Bez potpisane saglasnosti ne smeš da fotografišeš dete.
Sta kazu ajde ti pero miko lazo ana jelena sklonite se na stranu da slikamo ostalu decu, jer njihovi roditelji nemaju problem sa objavljivanjem javno njihove dece

Ljudi bre, o čemu pričate? Kakva krađa identiteta dece? Neko na osnovu slike falsifikuje kreditnu kartu i vozačku dozvolu šestogodišnjeg deteta?
Mogu slike da se nekako zloupotrebe, da se fotošopiraju, može neko da drka na njih, ali koja je verovatnoća da se napravi realna šteta?
U šta se ovaj svet pretvorio, prvo svi pootvarali profile po platformama, pa sad drhte što će neko nešto videti.
Ugasi profil, ako te je strah, slikaj decu fotoaparatom umesto mobilnim i slike ne šalji netom.
Pretvaraju nas u društvo ovaca koje samo bleje i ukenjaju se za svaku sitnicu. :roll:

Dobro je sto sam covek iz kamenog doba ...

Skoro pricao sa novom poslovnom saradnicom.
Sutradan oko posla i u neformalnom razgovoru kaze mi "Ti ne postojis"
Ja : kako ne postojim ebote pa sa kime mislis da dogovaras posao.
Ona : ma ne to nego nema te na Ig, TW, TT, FB, WA.
Ja : ko te hebe kad nisi cula za krstaricu , itekako postojim (ovaj deo sam precutao) :D

Nazalost mnogi danas misle da ne zive ako nisu ne nekoj od "platformi" ...

Sama tema ... mudro cutim i pletem prstima naivno, sve na temu sam davno pisao

Imala sam neprijatnost na fb , iako jako retko kačim slike i svoje i dečije, jedna potpuno nepoznata osoba mi je pretila , meni i mojoj deci, da sam se čak obratila i policiji. Da nisam objavljivala dečije slike ne bi znala da ih imam. Znači prečešljala je moj profil i sručila mi takve poruke da me u sekundi zabolela glava.

Imala sam neprijatnost na fb , iako jako retko kačim slike i svoje i dečije, jedna potpuno nepoznata osoba mi je pretila , meni i mojoj deci, da sam se čak obratila i policiji. Da nisam objavljivala dečije slike ne bi znala da ih imam. Znači prečešljala je moj profil i sručila mi takve poruke da me u sekundi zabolela glava.

ovo zvuči zastrašujuće, nadam se da je završeno i da je sve ok :heart:

Back