- Poruka
- 102.423
Koliko je 40 minus 10 podeljeno sa pola plus 15?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
1/2 +15) 
Zavisi kako tumačiš zadatak. Da li jezičkim ili matematičkim redosledom.
Ako računaš onako kako je rečenica izgovorena, redom od početka do kraja, dobija se jedan iznos. Međutim, ako celu rečenicu prvo prevedeš u matematički izraz i tek onda primeniš standardna pravila matematike (gde deljenje ima prioritet nad sabiranjem i oduzimanjem), dobija se drugi.
Zato je ovo više pitanje o načinu interpretacije nego o samom računanju.
40 - 10/0.5 + 15 =
40 - 20 + 15 = 35
Са пола од чега ?
Како је формулисано, следе могуће поставке и различити резултати:
А)
(40-10)1/2 +15)
Б)
(40-10):1/2 +15
В)
(40-10):15 + 15
dobro pitanje brt
dobro pitanje brt
Zavisi kako tumačiš zadatak. Da li jezičkim ili matematičkim redosledom.
Ako računaš onako kako je rečenica izgovorena, redom od početka do kraja, dobija se jedan iznos. Međutim, ako celu rečenicu prvo prevedeš u matematički izraz i tek onda primeniš standardna pravila matematike (gde deljenje ima prioritet nad sabiranjem i oduzimanjem), dobija se drugi.
Zato je ovo više pitanje o načinu interpretacije nego o samom računanju.
У математици нема гатања, зато у математици не можеш 1/2 (један подељено са два) да замениш са пола, јер пола је пола од нечега целог, а мораш прво да знаш колико је цело.U matematici nema gatanja, koristis pola a ne 1/2 odnosno 0.5, tu se pravi problem a nema ga
У математици нема гатања, зато у математици не можеш 1/2 (један подељено са два) да замениш са пола, јер пола је пола од нечега целог, а мораш прво да знаш колико је цело.
1/2 је пола само од један. Пола од 2 је 1. Пола од 10 је 5. Итд...
Јок!Sama rijec pola je 1/2 uvijek
Баш ми је драго због тебе.Drugar ja sam iz Matematike uvijek imao najbolje ocjene, radio sam drugarima zadatke
Баш ми је драго због тебе.![]()
Али то погрешну премису неће претворити у исправну.![]()
У математици нема гатања, зато у математици не можеш 1/2 (један подељено са два) да замениш са пола, јер пола је пола од нечега целог, а мораш прво да знаш колико је цело.
1/2 је пола само од један. Пола од 2 је 1. Пола од 10 је 5. Итд...