Колико добро видите?

R.Žiskar

Elita
Poruka
15.608
Како је опште познато да маркетинг продаје производе, све чешће се примећује да су наслови производа ипратеће сличице све крупније а подаци о производу се пишу све мањим и мањим словима.
Колико вам је тешко да прочитате све што је написано на производу па чак и важна обавештења о неким пратећим појавама и опоменама о томе ко може и када да користи производ? Ту ни наочаре не помажу више а пар пута сам затражио од продаваца да ми прочитају па нису умели, чак ни да објасне шта је написано.

Verujem da znate, ali ako ne znate...na sokovima koji ne sadrže voće ne sme da stoji slika voća, nego se dovijaju i crtaju neke slike koje liče na voće a u stvari to nisu. Radi se najčešće o sokovima u plasticnoj ambalaži sa nalepnicama intenzivnih boja.

Da, ovo sam čula. I iznenadila sam se nakon te odluke koliko na ambalažama ima samo "imitacija" crteža voća :eek: .
Lepo da se čovek zapita šta zapravo pije.

Verujem da znate, ali ako ne znate...na sokovima koji ne sadrže voće ne sme da stoji slika voća, nego se dovijaju i crtaju neke slike koje liče na voće a u stvari to nisu. Radi se najčešće o sokovima u plasticnoj ambalaži sa nalepnicama intenzivnih boja.

Koliko ja znam, da bi proizvođač sokova stavo sliku voća na ambalažu tj. etiketu, mora u tom piću da ima najmanje 50% voća.

Obzirom da sam vec u nekim godinama kada bi "pomocne oci" bile potrebne, primjecujem da ne vidim bas najbolje upravo ono o cemu je Ziskar pisao.
Pravdao sam to novim tehnikama stampe i materijalima na kojima je stampa vrsena. Novim vrstama boje.
Nasuprot tome, kada spazim neku zgodnu zenu, djevojku, uocim je na vrlo velikoj distanci (par stotina metara). I to sam pravdao time da je moj nagon ka lijepim zenama mnogo vise izrazen nego ka citanju teksta koji nam prezentuje nekakav proizvod.
Sada sam siguran da iz svega stoji marketinski trik i da ja u stvari vidim mnogo dobro.

Koliko ja znam, da bi proizvođač sokova stavo sliku voća na ambalažu tj. etiketu, mora u tom piću da ima najmanje 50% voća.

Заправо, 51%.

Свако ко је погледао и један блок реклама приметио је да се приликом рекламирања у дну странице налазе ситно исписана слова са одређеним ограничењима која се не помињу нигде у самој реклами. Најпознатији је случај рекламирања оператера мобилне телефоније и њихових услуга али се доста примећује и брзина којом се овакви натписи појаве и нестану са екрана.
Како је неко већ приметио, купци су постали узомбљени па их претерано и не интересује овај вид преваре.

Ево члана који на недефинисан начин регулише овај проблем:
Deklaracija
Član 40.
Roba u trgovini na malo mora imati deklaraciju koja sadrži podatke o nazivu i vrsti robe, sastavu i količini, kao i druge podatke u skladu sa posebnim propisima i prirodom robe, a naročito podatke o proizvođaču, zemlji porekla, datumu proizvodnje i roku upotrebe, uvozniku, kvalitetu (klasi), kao i upozorenje na eventualnu opasnost ili štetnost robe.
Deklaracija se mora nalaziti na robi, odnosno na njenom pakovanju (uključujući privezak, etiketu, alkicu, omot) ili neposredno pored robe na mestu prodaje (npr. rinfuzna roba), u skladu sa naročitim svojstvima robe, istaknuta uočljivo, odnosno u katalogu ili drugom materijalu sa ponudom te robe koji je besplatno dostupan potrošačima na prodajnom mestu, pre kupovine.
Svi podaci iz stava 1. ovog člana moraju biti navedeni na jasan, lako uočljiv i čitljiv način, na srpskom jeziku, na ćiriličkom ili latiničkom pismu.
Deklaracija može da sadrži i podatke na stranim jezicima, kao i žig, GTIN identifikaciju (bar-kod) i druge podatke kojima se bliže identifikuju roba i njena svojstva.
Kao zemlja porekla u smislu stava 1. ovog člana, može se navesti Evropska unija (EU), u skladu sa pravilima o poreklu robe.

Закон о трговини

U maksiju prodaju ribu koju su Hrvati uvezli sa Tajlanda, ili Tajlandjani od Hrvata, i preprodali nama. Na deklaraciji pise:
Zemlja porekla: Hrvatska
Zemlja porekla: Tajland.
Bez gajgera ne bi nikada saznao odakle je riba došla.

Novija je moda da se, za nepozeljne sastojke, umesto sitnih slova koriste skracenice.
Tu se gubi svaki trag.

Moda u pekarama je da na vitrine lepe krupna obavestenja da su svi proizvodi napravljeni bez aditiva.
A onda mi nude rol-virsle, mini pice i pancerote sa salamom, zuzu sa kulenom i burek sa mesom, zut od glutaminata.
Kada sam pitao sta znaci "bez aditiva", rekli su mi da oni normalno koriste i salame i vegete, ali da "uopste nemaju ni jednu teglu na kojoj pise Aditiv"

Poslednja izmena:

Marge, sokovima smeju da se nazivaju samo oni koji sadrže 100% voće(navodno), oni koji sadrže 40-60% voćnog ekstrakta, nazivaju se voćni nektar(takvih je najviše), a takozvani napitci i bezalkoholna pića su ti čista hemija( iliti kancer u najavi, što reče jedan moj drugar)z:)

Ja sam danas kupio cokokadicu"juhu"koju proizvodi "Bambi-Banat"u svom pogonu u vrscu,i posto je u pitanju punjena cokolada sa nekim filom hteo sam da vidim od cega je i NISAM uspeo da procitam nista sa folije.Ako ja ne mogu sa 25.godina kako bi neko stariji od 60.ili 70.?kako bi neka baka koja kupuje slatjise za svoje unuke procitala nesto o proizvodu? Inace cokoladica je izuzetno kvalitetna,ne mogu da kazem....

Back