Koliko cesto idete u crkvu?

Koliko cesto idete u crkvu?

  • svaki dan (vecernje, jutrenje)

  • jednom sedmicno (nedjeljna liturgija)

  • samo na velike praznike (Bozic, Vaskrs i sl.)

  • kad se slucajno nadjem pored crkve tada navratim

  • nikada, ne idem u crkvu


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ja mozda 2-3 puta godisnje, uglavnom za vece praznike. Vjerujem u Boga, ali ne idem cesto u crkvu. Zadnji put sam bio pred Vaskrs, isao sam da se pricestim. Kad sam dosao na ispovjedanje, izgleda da sam ja bio jedini u crkvi koji je priznao svoje grijehove, jer su svi zavrsavali za 30 sekundi, a mene je pop kritikovao 10 minuta. Priznao sam da se nisam pricestio 5 godina, da psujem i da pijem. Bas me zanima kakva je situacija sa ostalim ljudima kad je u pitanju odlazak u crkvu.
 
Ja sam poslednji put bila pre više od dve godine, na krštenju i to radi reda, da se ne uvrede rođaci koji su krstili dete. Inače ne idem u crkvu, ne verujem u boga, nisam čak ni krštena, tako da smatram da bi moje prisustvo u crkvi bilo čisto licemerje. U životu nisam bila u crkvi ni 5 puta. :)
 
ВОЈНИК ЕВГЕНИЈЕ РОДИОНОВ

Сваки који призна мене пред људима, признаћу и ја њега пред Оцем својим који је на небесима. А ко се одрекне мене пред људима, одрећи ћу се и ја њега пред Оцем својим који је на небесима (Јеванђеље по Матеју 10, 32-33).

Евгеније Родионов се родио 23. маја 1977. године, растао је у јаког, али прилично мирног дечака. Са нешто више од годину дана је крштен.

КРСТИЋ ОКО ВРАТА

Од својих вршњака се разликовао по томе да је, према мајчином сведочењу, од малих ногу поседовао нарочиту моћ запажања. Обраћао је своју пажњу на оно поред чега су многи пролазили не примећујући ништа посебно.Са 11 или 12 година се вратио с летњег распуста са крстићем око врата. Од тада га више никад није скидао, било да је у питању купање у реци или сауни, или тренинзи на које је одлазио, похађајући спортску секцију, или код куће. На свим фотографијама са друштвом он је једини имао крстић, и то на доста дебелом концу.
После завршеног деветог разреда запошљава се у фабрици намештаја. 25. јуна 1995. године Евгеније је последњи пут изашао из своје куће, из свог села - у војску. Веома се поносио тиме да је добио да служи војни рок у граничарским јединицама.

ЗАРОБЉЕНИШТВО

У фебруару 1996. године су га заробили Чечени који су се сакрили у аутомобил Црвеног крста. Према наређењу команде које је забрањивало стражарима да пуцају чак и кад се налазе на бојној позицији, младић није могао да пружи отпор. То су лукаво искористили чеченски бандити. Ухапсили су стражара Родионова заједно с тројицом другова - војника Александром, Андрејем и Игором. Током три месеца заробљеништва предлагали су им да приме ислам. Момци су одбили. Једино је на Евгенију био крстић око врата од кога се он никада није растајао. Бандити су тражили да га скине, Евгеније је одбио. То је код њих изазвало нарочит бес. Због коначног и бесповратног одбијања да скине са себе крстић бандити су почели Евгенија да страшно муче.

И ДАЉЕ ОКО ВРАТА

23. маја 1996. године у насељу Бамут, на свој рођендан, на православни празник Вазнесења Господњег, Евгенију су одрубили главу. Чак ни са мртвог војника бандити нису смели да скину крстић. По њему је мученикова мајка касније и препознала синовљево тело.
Евгеније је показао своју оданост Спаситељу Исусу Христу и није примио другу веру, одлучивши да боље прими мученички венац и, несумњиво, Господ је примио његову светлу Руску душу међу велике светитеље Своје.
Тело његово је лежало несахрањено две недеље... Заједно с Евгенијем су убијени због одбијања да прихвате ислам и тројица његових другова: војници Игор Јаковљев, Андреј Трусов и Александар Железнов. Очигледно да су они, иако неоцрквењени, разумевали прихватање ислама као издају својих блиских, пријатеља, породице, као издају своје Отаџбине.

МАЈКА

Евгенијева мајка, Љубов Васиљевна, кренувши из Подољска, десет месеци је тражила гроб свог сина, чудом успевајући да прође крај наоружаних до зуба Чечена. Најзад, њена потрага је уродила плодом, али бандити су јој затражили новац за откуп. Продавши своју кућу, предала им је новац. Бандити су јој дали обезглављено тело, а за синовљеву главу су тражили да посебно плати. Љубов Васиљевна је позајмила новац и поново им платила.
Евгенијево тело је мајка довезла у Отаџбину 20. новембра 1996. године на дан мученика Мелитинских, који су били војници-хришћани Римске армије. Због одбијања да се одрекну Христа претрпели су мученичку смрт - биле су им одсечене главе. Војника је било 33, а један од њих је носио име Евгеније.

У РАЗВРАЋЕНО ВРЕМЕ САЧУВАО ВЕРУ

20. априла (по новом календару) на гробљу села Курилово Подољског рејона, на празник Радонице - васкршњег помињања умрлих - на гробу Руског војника Евгенија Родионова је одслужен парастос. Почасна стража је одала почасну паљбу, постављен је и крст од храстовог дрвета висине 4 метра.
Данас је гроб војника-мученика постао место народног поштовања - а пре свега оних мајки чије је синове задесила иста судбина.
Евгеније Родионов је примио мученичку смрт за Христа, за Веру Православну. То је веома редак подвиг. С једне стране, његова смрт изазива жалост, а са друге - доноси радост. Константин Велики је видео крст и рекао: овим побеђуј, тако и ми, видећи оно што се догодило кажемо: само ћемо Вером победити. Јер ако погледамо око себе - ништа нас друго неће спасити. Заиста, човек је живео међу нама у веома тешко доба, можда чак и теже од совјетског, када је било безбожништво. Безбожништво је лакше поднети, а развраћеност - теже. А он је у развраћено време сачувао Веру. Чини се да од њега нису много тражили - да скине крстић. Да се пред свима одрекне Христа. Његова смрт побуђује на многа размишљања. Ако постоје овакви људи у нашој земљи, значи да Русија није пропала и не спава, већ се у одређени тренутак буди. Ми можемо да живимо и побеђујемо само Вером.
 
Iz verskih razloga nikad..

Doduse, obisao sam dosta pravoslavnih, katolickih i islamskih verskih objekata..
Najveci utisak su definitivno ostavile Aja Sofija, Alhambra, Sveti Petar i gotske katedrale u Milanu i Pragu..
Gotske kadedrale su zaista zanimljive ako mozes priustiti vremena za detaljno obilazenje. Tornjevi su spooky za penjanje ali vredi. Krov na milanskoj je cudesan u bukvalnom smislu reci, dok je podrum pak barokan i skroz van price. Romanicke gradjevine mi nisu bile.. inspirativne recimo..

Mislim da nisam bas u pravu za dosta pravoslavnih :think:..
 

Back
Top