Koliko bi danas koštao "Stojadin"?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
366.620
Zastava 101 ili popularnije "stojadin" bio je i ostao jedan od najprepoznatljivijih automobila jedne epohe
Zastava 101 je model razvijen na osnovi Fiata 128, a svetlo dana ugledao je daleke 1971. godine.
S inovativnim konceptom petoro vrata, odnosno kombi-limuzine ubrzo je naišao na odličan odjek među domaćim vozačima.

Jedan od aduta stojadina bila je i cena. Prema dostupnim izvorima, koje je objavio Zastava forum, cena novog stojadina objavljena 1972. godine u AVTO Magazinu
bila je 40.040 dinara ili tada oko 2.084 dolara. Prevedeno na današnje vrednosti, uvažavajući inflaciju, sračunali su da bi cena tog automobila bila oko 15.500 dolara
ili oko 15.000 evra.

Možda je još bolji pokazatelj kupovna moć građana kroz iznose prosečnih plata. Krajem 1980-ih stojadin je spadao u jeftinije modele na tržištu, a za njega je trebalo izdvojiti 38 prosečnih plata.Dostupan u dve motorne varijante s 1.1 i 1.3 benzincima, snažnim 55 odnosno 65 KS, te u dve osnovne karoserijske verzije (sa tri i pet vrata), Stojadin je stekao respektabilne brojeve. Inovativni koncept kompakta stigao je na tržište četiri godine pre Golfa I. Imao je brojne adute, ali ga je vreme doslovno pregazilo. Kad se prestao proizvoditi u gotovo nepromenjenom izdanju, Golf je već bio na šestoj generaciji, prenosi B92

Auto Zastava 101 proizvodio se punih 37 godina, do 21. novembra 2008. godine. Proizvedeno je 1.045.458 primeraka, od čega je njih čak 224.851 završilo u izvozu.
novosti-vijesti-oldtimer-nedjelje-zastava-101-special-1300-s-holandskim-registarskim-tablicama...jpg

Zastava 101 ili popularnije "stojadin" bio je i ostao jedan od najprepoznatljivijih automobila jedne epohe
Zastava 101 je model razvijen na osnovi Fiata 128, a svetlo dana ugledao je daleke 1971. godine.
S inovativnim konceptom petoro vrata, odnosno kombi-limuzine ubrzo je naišao na odličan odjek među domaćim vozačima.

Jedan od aduta stojadina bila je i cena. Prema dostupnim izvorima, koje je objavio Zastava forum, cena novog stojadina objavljena 1972. godine u AVTO Magazinu
bila je 40.040 dinara ili tada oko 2.084 dolara. Prevedeno na današnje vrednosti, uvažavajući inflaciju, sračunali su da bi cena tog automobila bila oko 15.500 dolara
ili oko 15.000 evra.

Možda je još bolji pokazatelj kupovna moć građana kroz iznose prosečnih plata. Krajem 1980-ih stojadin je spadao u jeftinije modele na tržištu, a za njega je trebalo izdvojiti 38 prosečnih plata.Dostupan u dve motorne varijante s 1.1 i 1.3 benzincima, snažnim 55 odnosno 65 KS, te u dve osnovne karoserijske verzije (sa tri i pet vrata), Stojadin je stekao respektabilne brojeve. Inovativni koncept kompakta stigao je na tržište četiri godine pre Golfa I. Imao je brojne adute, ali ga je vreme doslovno pregazilo. Kad se prestao proizvoditi u gotovo nepromenjenom izdanju, Golf je već bio na šestoj generaciji, prenosi B92

Auto Zastava 101 proizvodio se punih 37 godina, do 21. novembra 2008. godine. Proizvedeno je 1.045.458 primeraka, od čega je njih čak 224.851 završilo u izvozu.
Pogledajte prilog 1670083
"Stojadin" je realno bio kanta. ni u to prvo vreme kada se proizvodio je po dizajnu, udobnosti, kvalitetu zaostajao je za "zapadnim modelima", a posle u '80-ima, '90-ima i kasnije nema smisla da se poredi uopste se drugim automobilima.

1920px-1978_Peugeot_504_Ti_Automatic_2.0_Front.jpg
image
DB2016AU00813_web_1600.jpg

nije bas uobicajeno da se jedan model pravi 40 godina skoro u nepromenjenom obliku. ozbiljni proizvođači izbacuju nove generacije svakih 5-6 godina. Zastava je vec pocetkom '80-ih zaostala za konkurencijom. "Stojadin" je bio tipičan "istočnjački auto", u klasi Trabanta, Wartburga i Lade.
bezbednost minimalna, kvalitet izrade los, motor mogao da predje 50-60-70 hiljada km, pa se rade karike ili generalna. limarija.... verovatno se ljudi sećaju pragova napunjenih betonom ili "brodski pod" u celom Stojadinu :mrgreen: nalazili neke slične kreativne načine da ga zakrpe.
zanimljivo je da se Stojadin dobro pokazao u Egiptu, jer tamo nema kiše, nema vlage, pa je auto je bio idealan jer nije mogao da istruli.

cena od 15.000 evra (u današnjoj vrednosti) za Stojadina deluje neverovatno kad se uporedi sa onim što je nudio. verovatno su tada ovi gore navedeni modeli kostali duplo vise, pa je onda mozda i bilo OK za te pare.
danas eto ako se za 15 soma uzme nova Dacia, mislim da je to neuporedivo bolje u odnosu na ono sto je kec tada nudio u odnosu na tadašnju konkurenciju.

ima, medjutum, u celoj prici vezanoj za "Stojadina" i ta emotivna, romaticna strana... kako su svi (ili velika vecina) vozili te iste stojadine, potrpaju cele porodice u kola pa putuju po Jugoslaviji, isli na more sa njim, proziveli neke lepe trenutke koje zauvek pamte itd. ja isto imam secanja vezana za teget-plavog "keca" kog je cale krajem '80-ih kupio novog. obori sedista nazad, ja i burazer klinci, spavamo nazad, on i keva napred, vozi celu noc do Budve, itd. verujem da se mnogi secaju slicnih dozivljaja iz tih naizgled "srecnijih" vremena, pa im bolji auto nije ni trebao.
u svakom slucaju, ja ipak mislim – bilo, ne ponovilo se! srecan sam da ne moramo vise da vozimo takve krntije (a pogotovo ne za danasnju vrednos od 15.000 €)!

Back