Kolika je provizija banke za plaćanje karticom?

Обилић

Elita
Banovan
Poruka
17.205
Retko kupujem nešto ispod sto dinara, ali kad se to desi u privatnim prodavnicama obavezno imam problema sa plaćanjem karticom, naime prodavci se bune da ih to mnogo košta.

Navodno je provizija 2,5% od vrednosti transakcije, ali ne može biti manja od 20 dinara !

Da li je to istina ?
Danas sam idući na posao kupio hemijsku olovku za pedesetak dinara, zaista mi nije trebalo ništa drugo, ali se gazda knjižare pobunio ...

tačno je.
Prodavac, onaj koji prima karticu, mora da plati proviziju, obično od 1 do 3% ukoliko nije debit kartica.
Prodavci posle nekog vremena proračunaju da li treba da malo dignu cene da bi pokrili ovaj trošak.

Naravno da je debitna kartica u pitanju, baš sam se navikao na nju, odnosno odvikao od keša.

Šta je tu problem ? I šta je problem 1 do 3 posto provizije ?

Naravno da je debitna kartica u pitanju, baš sam se navikao na nju, odnosno odvikao od keša.

Nije njemu za dinar i po što je ostao kratak nego što ne može da sakrije transakcije sa karticama i sve mora da prijavi. Navikli su da tu siću do par stotina dinara stave direktno u džep.

Retko kupujem nešto ispod sto dinara, ali kad se to desi u privatnim prodavnicama obavezno imam problema sa plaćanjem karticom, naime prodavci se bune da ih to mnogo košta.

Navodno je provizija 2,5% od vrednosti transakcije, ali ne može biti manja od 20 dinara !

Da li je to istina ?
Danas sam idući na posao kupio hemijsku olovku za pedesetak dinara, zaista mi nije trebalo ništa drugo, ali se gazda knjižare pobunio ...

Немој код ситних предузетника да плаћаш картицом.

Они плаћају провизију банци од цене. Код ситних предузетника само кеш.

Они мају мањи промет, па им та разлика у цени значи.

велике куповине, велики маркети, није проблем. У Идеи и ако само жваке купим, плаћам картицом.

Da li je to istina ?
zato u turskoj cak i u velikim prodavnicama kakvih imas u nasim trznim centrima imas jednu cenu ako placas kesom a drugu ako placas karticom.

uzima se provizija, zato neke manje firme i nemaju aparate za kartice

kako mislis sta je problem?
problem je jer prodavac manje zaradjuje.
tebi to deluje malo..sta je to desetak dinara ali kad se to pomnozi sa brojem kupaca i robe dolazimo do ozbiljnih sredstava.

a zasto banke to uzimaju..pa treba odrzavati taj sistem..to nije ni lako ni besplatno, moras da placas strucne ljude koji ga odrzavaju, hardver, softver, ta usluga kosta.

Nije njemu za dinar i po što je ostao kratak nego što ne može da sakrije transakcije sa karticama i sve mora da prijavi. Navikli su da tu siću do par stotina dinara stave direktno u džep.
netacno.. fiskalni racun je ono sta prati prijavu..jedino ako ne izda fiskalni racun on moze da sakrije promet
ali to spada pod prekrsaj i radnje se privremeno zatvaraju a vlasnici kaznjavaju ako se uoci krsenje zakona o fiskalizaciji.

Немој код ситних предузетника да плаћаш картицом.

Они плаћају провизију банци од цене. Код ситних предузетника само кеш.

Они мају мањи промет, па им та разлика у цени значи.

велике куповине, велики маркети, није проблем. У Идеи и ако само жваке купим, плаћам картицом.
zato u turskoj cak i u velikim prodavnicama kakvih imas u nasim trznim centrima imas jednu cenu ako placas kesom a drugu ako placas karticom.

uzima se provizija, zato neke manje firme i nemaju aparate za kartice

Све разумем, не исплати има се, динар по динар ...

Оно што ме стварно интересује је
колико прецизно плаћају ?

Претпостављам да је различито од банке до банке,
али ако неко зна за неку банку нека каже !

netacno.. fiskalni racun je ono sta prati prijavu..jedino ako ne izda fiskalni racun on moze da sakrije promet
ali to spada pod prekrsaj i radnje se privremeno zatvaraju a vlasnici kaznjavaju ako se uoci krsenje zakona o fiskalizaciji.
teoretski, plaćanje karticom kao i čekom ostavlja trag te samim tim može da se proveri. Keš plaćanje je druga stvar. Zato toliko insistiraju na fiskalnim kasama (da prate i keš). Ne znam koliko sada trenutno gledaju u to ali će da gledaju ako nisu do sada.

Doduše, u ovom slučaju je možda u pitanju mentalna blokada da ovaj neće da da bankarima ni dinara ako ne mora.

Све разумем, не исплати има се, динар по динар ...

Оно што ме стварно интересује је
колико прецизно плаћају ?

Претпостављам да је различито од банке до банке,
али ако неко зна за неку банку нека каже !
https://biznis.rs/novac/malim-trgovcima-u-srbiji-preveliki-troskovi-za-prihvatanje-platnih-kartica/

Back