Kolektivna odgovornost

Prilozi

• 1737412121294324.png
    1737412121294324.png
    532,1 KB · Pregleda: 1
Da li smo svi mi zajedno kolektivno odgovorni za momenat koji nam se desava u drzavi u smislu "udario brat na brata"...

Sta mislite o kolektivnoj odgovornosti uopste?
Ako nisam u stavu većine, onda nisam ni kolektivno odgovoran. Ne bježim od nje niti sam kriv što je trenutno društvo takvo kakvo jeste. Psihologija mase je odličan primjer da u svemu tome često izgubimo lični kompas, iako smo do tada što kažu, bili sasvim u vinklu.

Da li smo svi mi zajedno kolektivno odgovorni za momenat koji nam se desava u drzavi u smislu "udario brat na brata"...

Vrlo dobro uvežbana mafijaška floskula duboke države, vežbana 50 godina i nikome nije sumnjiva, da se svaka odgovornost deli, a plodovi prisvajaju.....kao da kažeš " lopov nije kriv što smo mu dozvolili da krade" naročito ako ga pravosudje ne optuži......

Naravno da je odgovornost na pojedinim grupama i ličnom doprinosu savakog člana te grupe....recimo, ko plaća "reklame" na N1 taj pomaže i kreira "umetnički" rad....Beskrupuloznost je karakteristika izvršilaca i zato je plaćen...Ko pumpa balon dok ne pukne, besramno...i veći deo toga kriminalno troristički, gde bez problema kopira primer Gebelsa....?

Kao što vidimo najveći deo naroda nije udario ni na koga, nego ćuti i trpi, čekajući da država sprovede zakone....da bukvalno pohapsi krivce za stanje u državi, ne u narodu, nego u državi.....Meni se recimo svidjaju promene u narodu, većina je vežbala strpljivost pored prirodne pristojnost sad smo i strpljiviji i mudriji....

Kad je reć o odgovornosti, uvek se radi o nekom zlu.

A kad je reč o zlu, uvek je reč o neznanju onih kohi iz neznanja zlo ćine.

A kad je reč o neznanju, onda ide ono Hristovo; "Oprosti im Bože jer ne znaju šta čione.

I tebi, Barbara, je oprošteno.

Ne prihvatam odgovornost čopora, pristojan narod se sklanja, ali čopori su ljudi koji su deo životinjske vrste koji ne sme ni da se javi u masi naroda, zato je skup 15. bio pristojan....Čopori treba da budu odstranjeni iz društva.

Da. Svi su kolektivno odgovorni dok se druže i ližu i uvlače krimosima. Nema posle: Pa eto, drug mi, familija.
Ja sam prestao zlobove, tadiçeve, daçiçeve, vuçiçeve glasače i da pozdravljam na ulici a kamoli šta više. Tako sam u mogućnosti ali ne opravdavam ni one koji su sami sebe ostavili u životu da zavise od te baande.

Kolektivisricki genom je u pitanju..
Niko od vas me zna šta pojam "kolektivizam" podrazumeva. To je prirodni zakon koji podrazumeva da mogu da se druže samo pripadnici iste vrste. Sa kojom svrhom?

Isključovo sa svrhom podele rada i rezultata rada, jer samo od rada i proizvodnje može da se živi. I zatto jer samo pripadnici iste vrste imaju uste životne potrebe, koje senaj lakše ostvaruju udruženo, organizovano, uz pravednu z podelu rada i rezultata rada. Dakle, po prirodnnom zakonu harmonije i dobra, po kojem teče evolucija cele prirode, mogu da se prave samo pravrdne ekonomske zajednice i nikakve druge. Po tom prirodnom zakonu napravljeni su atomi, nebeska tela, galaksije, kao i tela ćelija, biljaka, životinja i ljudi. Podrazumevajući i mravlja i pčelinja drištva.

Ljudi kao pripadnici iste vrste, o prirodnom zakonu harmonije i dobra pojma nemaju. Oni jpš ubeč žive po zakonu prava jačega i prirodne selemcije,dakle, po zakonu haosa i zla. Da bi to bilo moguće, nužno je da se dele i organizuhu na ideooško-političkoj osnovi, nacionalnoj, verskoj i klasnoj i na taj način se dele na pripadnike različitih vrsta. Koji ne mogu da se druže i organizuju na ekonomskom planu radi podele rada i rezultata rada, već radi večite uzajamne konkjurencije, netrpeljivosti, mržnje, eksploatacije, sukoba ratova, uzajamnog ubijanja, paljenja rušenja itd.

Eto, pa vi sada, ako možete, negirajte sve ovo što je napred rečeno. A ako nemožete, po tome se ravnajte ko šte i šta ste svi vi , odreda i i na kojem ste stupnju evolucije i kkoliko su vredne te vaše ideologije, politike, vere, nacije i klase, zbog kojih, od kada postojite, pravite zemaljski pakao. Sram da vas sve odreda bude. Ceo svet sve ludak do ludaka, a ljudi još uvek nigde nema. Ako ne verujete, pogledajte današnje dnevne vesti na TV-u.

Poslednja izmena:
Niko od vas me zna šta pojam "kolektivizam" podrazumeva. To je prirodni zakon koji podrazumeva da mogu da se druže samo pripadnici iste vrste. Sa kojom svrhom?

Isključovo sa svrhom podele rada i rezultata rada, jer samo od rada i proizvodnje može da se živi. I zatto jer samo pripadnici iste vrste imaju uste životne potrebe, koje senaj lakše ostvaruju udruženo, organizovano, uz pravednu z podelu rada i rezultata rada. Dakle, po prirodnnom zakonu harmonije i dobra, po kojem teče evolucija cele prirode, mogu da se prave samo pravrdne ekonomske zajednice i nikakve druge. Po tom prirodnom zakonu napravljeni su atomi, nebeska tela, galaksije, kao i tela ćelija, biljaka, životinja i ljudi. Podrazumevajući i mravlja i pčelinja drištva.

Ljudi kao pripadnici iste vrste, o prirodnom zakonu harmonije i dobra pojma nemaju. Oni jpš ubeč žive po zakonu prava jačega i prirodne selemcije,dakle, po zakonu haosa i zla. Da bi to bilo moguće, nužno je da se dele i organizuhu na ideooško-političkoj osnovi, nacionalnoj, verskoj i klasnoj i na taj način se dele na pripadnike različitih vrsta. Koji ne mogu da se druže i organizuju na ekonomskom planu radi podele rada i rezultata rada, već radi večite uzajamne konkjurencije, netrpeljivosti, mržnje, eksploatacije, sukoba ratova, uzajamnog ubijanja, paljenja rušenja itd.

Eto, pa vi sada, ako možete, negirajte sve ovo što je napred rečeno. A ako nemožete, po tome se ravnajte ko šte i šta ste svi vi , odreda i i na kojem ste stupnju evolucije i kkoliko su vredne te vaše ideologije, politike, vere, nacije i klase, zbog kojih, od kada postojite, pravite zemaljski pakao. Sram da vas sve odreda bude. Ceo svet sve ludak do ludaka, a ljudi još uvek nigde nema. Ako ne verujete, pogledajte današnje dnevne vesti na TV-u.
Ne gledam ti ja vijesti Al u kafanu danas svi su pijanci a u ovaj zivot svi su smrtnici...

У Библијском смислу, Бог је рекао Каину да брат одговара за свог брата. Дакле, пред Богом јесмо колективно одговорни, и одговарамо за своју браћу ма каква да су, а не само за себе. Зато је и Црква Тело Христово као функционална целина, а не као скуп појединаца.

Пред светом, увек одговара онај који је поражен, а то је питање силе а не правде. Када је Хитлер био поражен, због њега су одговарали сви Немци, а не само они који су га подржавали, зато што народ постоји као колективни идентитет, као једно тело и као један дух. Тако да колективна одговорност постоји реално у практичном животу.

Naravno da jesno. Ne samo u politici, ovom što se trenutno dešava već i u svakodnevnom životu. Evo nekih primjera, čisto da se podsjetimo.
Narod bira predsjednika, nebitno sad kog. Nije narod kriv ako neko neće da se skloni sa vlasti, ali jeste kriv kad se lažiraju izbori. Nisam ja, nisi ti, ali ljudi jesu, koji prodaju svoj glas. Nisu se sami listići dopisivali, nestajale su čitave vreće nepodobnih glasova.

Nadalje kad se dijete rodi, časti doktora (ajd valja se), časti babicu sa porođaja, pa časti i onu koja ti iznese dijete. U slučajevima kad je neko ozbiljnije bolestan, to i da ne pominjem.
Traži štelu za obdanište, tamo gdje je gužva i gdje nema dovoljno mjesta, za upis u osnovnu školu, ako imaš želju da bude kod određenog učitelja, za određenu srednju da upiše. O fakultetima da se ne priča tamo gdje je velika navala. Tu nije dovoljno samo znanje i uspjeh, već ti treba štela i koverta-a često ni to nije garancija. Za posao da nađeš pare, štela, da si u stranci na vlasti.
Mi smo nosili cvjetak i čestitku učiteljici, razrednoj za 8.mart, sad su ti pokloni desetrostruko narasli. Roditelji to aminuju.
Ko je onda kriv za mito, korupciju, namještaljke? Ako nismo aktivno učestvovali, snosi se dio odgovornosti za nereagovanje na vrijeme.

Koliko smo "otkačili" primjera na sve strane. Ne smije prosvetni radnik da zbaci učenika sa časa koji je nevaspitan i koji taj čas ometa. Mi smo iste poštivali i najgora kazna da ti pozovu roditelje u školu. Pa onda mature, koji se cirkusi od toga prave. Haljine i odijela se kupuju koje koštaju i po 50.000 din i više?! Djeca nam voze bijesne automobile koji su nerijetko stariji i od njih samih, itd,itd. Lijepo kad djetetu imaš mogućnosti više da pružiš, ali kad se pretjera i kad dobijaju sve na tacni, gube i sosobnost da se izbore sami.

Svašta sam ja ovdje nadrobila, malo i odmakla se od teme što mi nije bila namjera, ali sve ovo pokazuje koliko se izgubio kompas. Ako hoćemo dobro sebi, našoj djeci, narodu onda moraju korjenite promjene. U svjesti ljudi, od kuće/porodice, pa sve do vrha vlasti.

Narod bira predsjednika, nebitno sad kog. Nije narod kriv ako neko neće da se skloni sa vlasti, ali jeste kriv kad se lažiraju izbori. Nisam ja, nisi ti, ali ljudi jesu, koji prodaju svoj glas. Nisu se sami listići dopisivali, nestajale su čitave vreće nepodobnih glasova.
Nema kolektivne, niti bilo čije lične pdgovornosti, pa makar da su u pitanju Hitler, nacisti i Dtugi svetski rat.

Jedini koji može daa bude kriv za bilo koju vrstu zla koju pojedinac ili društvo učini, jeste NEZNANJE prirodnih zakona po kojima ljudi treba da žive da bi izbegli naos i zlo, a ostvarili harmoniju i dobro.

A kad je u pitanju razlog ii krivnja što nemamo znjanje koje nam ireba, to nije u rukama pojedinca, već je to pitanje evolucije celog ljudskog društva, koje tokom svog razvoja izmišlja i iorobava razne načine i sredstva kako treba da se živi da bi se izbeglo zlo, a ostvarilo dobro. Pri čemu je glavni pokazatelj šta je znanje, a šta neznanje sam rezultat koji se dobija živeći po nekom znanju. Gde je logično da značenje neznanja uvek ima ona ideja koja u praktičnoj primeni za svoju posledicu ima zlo, a značenje znanja svaka ideja koja u praktičm životu za svoju posledicu ima dobro.

I u čemu je sada problem. Problem je u tome što evolucija ljudakog društva već hiljadama godina stoji u mestu. Zašto - zato što ljudsko društvo još uvek nije otkrilo ideju po kojoj treba da se živi da bi se izbeglo zlo, a ostvarilo dobro. Ono hoš uvek živi po ideji i zakonu haosa i zla, sa težnjom da pomoću haosa i zla sa značenjem neznanja, uđe u stanje harmonije i dobra, što nikada nije bilo moguće, niti je danas moguće. I ko je kriv za to?

Nije niko kriv. Niti je kriv narod koji bira pojedince i daje im vlast da oni po ideji haosa i zla, danas nam poznatoj pod imenom "demokratija" vode društvo, jer ma ko taj pojedinac bio, on će da vodi društvpo po ideji haosa i zla, koja od vajkada vlada svetom i za koju svi ljudi sveta veruju da je ideja harmonije i dobra. Pa se onda dešava da svaki vođa društva, po toj ideji zla, uvek na kraju odvede društvo u haps i zlo, pa onda društvo odmah počne da krivi vođu i traži njegovo smenjivanje ili glavu.

A nije tako, nisu krive ni vođe, ni narod, već neznanje prirodnog zakona dobra i zla, odnosno ubeđenje celog sveta da je zakon hasa i zla po kojem svet još uvek živi, zakona harmonije i donra - a nije. I koga goda da ljudi izaberu i postave ba vlast, on će, vladajući po zakonu jaosa i zla da na kraju izazove zlo. I to će tako da traje sve dok se celo ljudsko društvo u zlu ne samouništi. Ili pak dok ne otkrije prirodni zakon harmonije i dobra i počne po njemu da živi i od samouništenja se spasi.

I na kraju samo da još kažem da se zakon haosa i zla svodi na ubeđenje celog ljudskog društva da je pravo jačega i prirodna selekcija ispravan i najbolji način održanja života. Ovaj zakon podrazumeva večitu konkurenciju i borbu svega i svačega protiv svega i svačega i po njemu celo čpvečanstvo još uvek živi i stvara razne varijante nepravednih, društvenih i eksploatatorskih, tj. robovlasničkih poredaka.

A zakon harmonije i dobra se svodi na ubeđenje da je jedinstvo svoh ljudi sveta, uzajamno pomaganje, ljubav i pravednost, najbolji način samoodržanja. Ovaj zakon podrazumeva stvaranje jedinstvenog svetskog pravednog društvenog i ekonomskog poretka. Poretka u kojem su svi ljudi jednaki. U kojem nema nikakvoh drugih podela, sem pravedne podele rada i rezultata rada. U kojem nema robovlasnika i robova, eksploatatora i eksploatisani, gospidara i sluga, nadređenih i podređenim, uzvišenih i poniženih ith itd. Primeri ovako razvijenih, pravednih društvenih pordaka u prirodi su atomi, nebeska tela, galaksije, kao i tela ćelija, biljaka, životinja i ljudi. Takođe i društva pčela i mrava.

Poslednja izmena od moderatora:
Nema kolektivne, niti bilo čije lične pdgovornosti, pa makar da su u pitanju Hitler, nacisti i Dtugi svetski rat.

Jedini koji može daa bude kriv za bilo koju vrstu zla koju pojedinac ili društvo učini, jeste NEZNANJE prirodnih zakona po kojima ljudi treba da žive da bi izbegli naos i zlo, a ostvarili harmoniju i dobro.

A kad je u pitanju razlog ii krivnja što nemamo znjanje koje nam ireba, to nije u rukama pojedinca, već je to pitanje evolucije celog ljudskog društva, koje tokom svog razvoja izmišlja i iorobava razne načine i sredstva kako treba da se živi da bi se izbeglo zlo, a ostvarilo dobro. Pri čemu je glavni pokazatelj šta je znanje, a šta neznanje sam rezultat koji se dobija živeći po nekom znanju. Gde je logično da značenje neznanja uvek ima ona ideja koja u praktičnoj primeni za svoju posledicu ima zlo, a značenje znanja svaka ideja koja u praktičm životu za svoju posledicu ima dobro.

I u čemu je sada problem. Problem je u tome što evolucija ljudakog društva već hiljadama godina stoji u mestu. Zašto - zato što ljudsko društvo još uvek nije otkrilo ideju po kojoj treba da se živi da bi se izbeglo zlo, a ostvarilo dobro. Ono hoš uvek živi po ideji i zakonu haosa i zla, sa težnjom da pomoću haosa i zla sa značenjem neznanja, uđe u stanje harmonije i dobra, što nikada nije bilo moguće, niti je danas moguće. I ko je kriv za to?

Nije niko kriv. Niti je kriv narod koji bira pojedince i daje im vlast da oni po ideji haosa i zla, danas nam poznatoj pod imenom "demokratija" vode društvo, jer ma ko taj pojedinac bio, on će da vodi društvpo po ideji haosa i zla, koja od vajkada vlada svetom i za koju svi ljudi sveta veruju da je ideja harmonije i dobra. Pa se onda dešava da svaki vođa društva, po toj ideji zla, uvek na kraju odvede društvo u haps i zlo, pa onda društvo odmah počne da krivi vođu i traži njegovo smenjivanje ili glavu.

A nije tako, nisu krive ni vođe, ni narod, već neznanje prirodnog zakona dobra i zla, odnosno ubeđenje celog sveta da je zakon hasa i zla po kojem svet još uvek živi, zakona harmonije i donra - a nije. I koga goda da ljudi izaberu i postave ba vlast, on će, vladajući po zakonu jaosa i zla da na kraju izazove zlo. I to će tako da traje sve dok se celo ljudsko društvo u zlu ne samouništi. Ili pak dok ne otkrije prirodni zakon harmonije i dobra i počne po njemu da živi i od samouništenja se spasi.

I na kraju samo da još kažem da se zakon haosa i zla svodi na ubeđenje celog ljudskog društva da je pravo jačega i prirodna selekcija ispravan i najbolji način održanja života. Ovaj zakon podrazumeva večitu konkurenciju i borbu svega i svačega protiv svega i svačega i po njemu celo čpvečanstvo još uvek živi i stvara razne varijante nepravednih, društvenih i eksploatatorskih, tj. robovlasničkih poredaka.

A zakon harmonije i dobra se svodi na ubeđenje da je jedinstvo svoh ljudi sveta, uzajamno pomaganje, ljubav i pravednost, najbolji način samoodržanja. Ovaj zakon podrazumeva stvaranje jedinstvenog svetskog pravednog društvenog i ekonomskog poretka. Poretka u kojem su svi ljudi jednaki. U kojem nema nikakvoh drugih podela, sem pravedne podele rada i rezultata rada. U kojem nema robovlasnika i robova, eksploatatora i eksploatisani, gospidara i sluga, nadređenih i podređenim, uzvišenih i poniženih ith itd. Primeri ovako razvijenih, pravednih društvenih pordaka u prirodi su atomi, nebeska tela, galaksije, kao i tela ćelija, biljaka, životinja i ljudi. Takođe i društva pčela i mrava.
Hmm da. Sve si to lijepo napisao i to stoji. Ne može se postići potpuna harmonija dobra i zla jer smo nesavršeni. Ali sa druge strane postoje uređena društva i države u kojima ljudi sasvim zadovoljavajuće žive, rade i sistem funkcioniše. Sad možemo mi biti sarkastični i reći, ali to je kod njih samo privid, imaju oni svojih problema. Naravno da imaju, ali mislim da se niko od nas ne bi bunio da smo kao Švacarska, Novi Zeland, skandinavske zemlje...

Da bi se to postiglo, da bi mogli uslovno da živimo, onda je neophodna promjena svjesti stanovništva, potrebne su promjene koje sasvim ozbiljno treba shvatiti. Pa ako neznamo kako, prepisati od drugih.

Ovo kako je sad neće izaći na dobro, eskaliraće. Al i to će se smiriti jednom, mora i od nas dalje zavisi kako će nam biti. To nije nimalo lak proces i ako budemo glupi da biramo nesposobne ljude, ponovo ljude koji su bili a ništa nisu odradili i dozvoljavali lažiranje izbora i da neko živi u ubjeđenju da je jedinstven i nezamjenjiv, opet ćemo imati isti scenario. Zato i kažem da je do ljudi.

Hmm da. Sve si to lijepo napisao i to stoji. Ne može se postići potpuna harmonija dobra i zla jer smo nesavršeni.
Nisu nesavršeni ljudi. Naša tela su savršena jer su sagrađena po Zakonu harninije i dobra. Onaj ko naša tela gtadi taj Zakon poznaje.To su atomi, molekuli i ćelije. Oni prave savršene i harmonične ekonomske zajednice u vidu tela ćelija, biljaka, životinja i ljudi. Po istom tom Zakonu i ljudi treba da naprave svoje društvene i ekonomske zajedice. Ali problem je što ljudi taj Zakon još uvek ne znaju. Zakoni po kojima ljudi žive su izmišljeni i lažni zakonu, po tome što, živeći po njima, ne živimo u dobru, već zlu. Ljudski zakoni su ideološko- politički, verski i nacionalistički, pomoću kojih se ne ože proizvesti hleb, već samo ideiloško-politički, verski i međunacionalni ratovi, patnja, siromaštvo i smrt.
Ali sa druge strane postoje uređena društva i države u kojima ljudi sasvim zadovoljavajuće žive, rade i sistem funkcioniše.
Zato što ljudska društva nisu samo ideološko-političke, verske i nacionalne zajednice, več i ekonomske. Koje takođe povremeno ratuju, pa se posle rata ekonomski oporave i u njima se jedno vreme dobro živi. Sve dok političari ponovo ne zagggovnaju i sve ponovo do temelja ne sruše. I tako svakih pedesetak godin se uvek iznova ratuje, ubija, rušu i pali ono što je tokom mira napravljeno i oporavljeno. A ljudi i pored sveg tog stradanja nikako da se sete šta je uzrok tome, a to je da im državno politički, verski i naconalni sistemi, nisu potrebni i da bi bez nih mogli večno siti, veseli i u zadovoljstvu i dobru da žive. Ljudima su potrebne samo dobro organizovane pravedne ekonomske zajednice i sposobni ekonomisti, tj. organizatori rada i pravedne raspodele rezultata rada.

Sad možemo mi biti sarkastični i reći, ali to je kod njih samo privid, imaju oni svojih problema. Naravno da imaju, ali mislim da se niko od nas ne bi bunio da smo kao Švacarska, Novi Zeland, skandinavske zemlje...
Manimo se oilitičkih, verskih i nacinalnih institucija i vođa, prestanimo da ih podrćavamo i učestvujemo u njihovom borbama za vlast.Jer oni se ne bore za vlast zato što znaju kako treba da urede društvo da bi narodu bilo bolje, već da bi sa pozicije vlasti pljačkali narod. Zatm, okanomo se droga, alkohola, divana i kafaba i prihvatimo se svi samo onog društveno opravdanog i korisnog rada, tj. rada od kojeg se živi i za godinu, najviše dve, bićemo napredniji i od Švajcarske i Novog Zelanda,
Da bi se to postiglo, da bi mogli uslovno da živimo, onda je neophodna promjena svjesti stanovništva, potrebne su promjene koje sasvim ozbiljno treba shvatiti. Pa ako neznamo kako, prepisati od drugih.
"Promena svesti" je apstraktan pojam koji niko ne zna šta tnači. A zapravo, znači usamo to što sam upravo objasnio . ukinuti parazitsku državu kao političku, vesku i nacionalnu zajednicu i sistem i pretvoriti je samo u pravednu radnu ekonomsku zajednicu i sistem. To čak i mravlja i pčelinja društa znaju
To nije nimalo lak proces i ako budemo glupi da biramo nesposobne ljude,
Ne vredi menjati ljude (lopove) na vlasti, već celokupnu organizaciju života i rada i doneti zakone koji zabranjuju svaki društveno nekoristan rad, tj. rad od kojegne može da se živi. Imajući na umu da se najmanje 50% društva upravo takvim radom bavi i od takvog rada žuvi. I to mnogo bolje od onih koji se bave društveno opravdanim i korisnim radom, jer sebe smatraju višom, elitnijom, školovanom i zaslužnijom klasom društva, A zapravo su obična banda parazita.

Ne vredi menjati ljude (lopove) na vlasti, već celokupnu organizaciju života i rada i doneti zakone koji zabranjuju svaki društveno nekoristan rad, tj. rad od kojegne može da se živi.
Da. Ja se sve slažem sa tobom, ali ne možemo zvati pčelinja ili mravlja društva da nam organizuju državu. Malo šale, ne zamjeri :).
Upravo ovom rečenicom si sve rekao. Ovako moramo nastupati ili nema nam boljitka.

Ne bi trebalo, ali nije moguce na neki nacin se ne identifikovati sa pociniocima ako pripadaju nekom od koncentricnih krugova tvog identiteta, bilo da je clan porodice, prijatelj, pripadnik istog naroda, pola (ili koje su nam vec identitetske odrednice) itd. Sto kaze Srdja Popovic (advokat), kad je bio u Americi i citao novine o onome sto se desava u Jugi, i dalje ga je bilo sramota sto je Srbin, bez obzira sto je ostvaren, uspesan i sto sustinski nikakve veze nema sa svojim narodom, osim sto mu nominalno pripada.

Back