Kok rok (Cock Rock)

Sensei

Master
Moderator
Poruka
67.384
Cock na engleskom znači petao a koristi se u žargonu u istom smislu kao što mi koristimo patka. Dakle...

Kok rok je žanr rok muzike koji naglašava agresivni oblik muške seksualnosti. Stil se razvio kasnijih 1960-ih, došao je do izražaja 1970-ih i 1980-ih, i nastavlja se do danas.

Robert Plant iz Led Zeppelina se smatra jednim od ključnih aktera u razvoju kok roka.

Robert-Plant.jpg


Da li znate neke druge predstavnike ovog muzičkog žanra?
 
Značenje pojma kok rok promenilo se tokom vremena. Prvi put ga je spomenula anonimna autorka u njujorškoj underground feminističkoj publikaciji Rat 1970. da bi opisala muzičku industriju kojom dominiraju muškarci, i postao je sinonim za hard rok, naglašavajući agresivno izražavanje muške seksualnosti, često mizogini tekstovi i upotreba faličkih slika.

Termin su koristili sociolozi Sajmon Frit i Anđela Mekrobi 1978. da ukažu na kontrast između subkulture kok roka kojom su dominirali muškarci, a koja je bila „agresivna, dominantna i hvalisava“ i feminizovanijih tinejdžerskih zvezda pop muzike.

Led Zeppelin su opisani kao "ključni dostavljači 'kok roka'". Druge formativne grupe uključuju Rolling Stones, The Who i Džima Morisona iz The Doors.

Led Zeppelin - Whole Lotta Love (Live at The Royal Albert Hall 1970) [Official Video]​

 
Godine 1981. Frit je opisao karakteristike kok roka na način koji se može primeniti na ženske izvođače, a ne samo na muške. Godine 2004, Auslander je koristio ovaj opis karakteristika kok-roka da pokaže da je Suzi Kvatro (prva basista koja je postala glavna rok zvezda) žena kok-rok.
 

Back
Top