Kok rok (Cock Rock)

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
39.441
Cock na engleskom znači petao a koristi se u žargonu u istom smislu kao što mi koristimo patka. Dakle...

Kok rok je žanr rok muzike koji naglašava agresivni oblik muške seksualnosti. Stil se razvio kasnijih 1960-ih, došao je do izražaja 1970-ih i 1980-ih, i nastavlja se do danas.

Robert Plant iz Led Zeppelina se smatra jednim od ključnih aktera u razvoju kok roka.

Robert-Plant.jpg


Da li znate neke druge predstavnike ovog muzičkog žanra?
 

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
39.441
Značenje pojma kok rok promenilo se tokom vremena. Prvi put ga je spomenula anonimna autorka u njujorškoj underground feminističkoj publikaciji Rat 1970. da bi opisala muzičku industriju kojom dominiraju muškarci, i postao je sinonim za hard rok, naglašavajući agresivno izražavanje muške seksualnosti, često mizogini tekstovi i upotreba faličkih slika.

Termin su koristili sociolozi Sajmon Frit i Anđela Mekrobi 1978. da ukažu na kontrast između subkulture kok roka kojom su dominirali muškarci, a koja je bila „agresivna, dominantna i hvalisava“ i feminizovanijih tinejdžerskih zvezda pop muzike.

Led Zeppelin su opisani kao "ključni dostavljači 'kok roka'". Druge formativne grupe uključuju Rolling Stones, The Who i Džima Morisona iz The Doors.

Led Zeppelin - Whole Lotta Love (Live at The Royal Albert Hall 1970) [Official Video]​

 

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
39.441
Godine 1981. Frit je opisao karakteristike kok roka na način koji se može primeniti na ženske izvođače, a ne samo na muške. Godine 2004, Auslander je koristio ovaj opis karakteristika kok-roka da pokaže da je Suzi Kvatro (prva basista koja je postala glavna rok zvezda) žena kok-rok.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.