Коју прву књигу сте прочитали

Evo jos nekih knjiga koje su mi roditelji bili poklanjali za odlican uspeh na kraju skole u nizim razredima:

Vuk-Karadzic-Zivot-i-delo.jpg

Sve zivotinje sveta.jpg

Srbija u doba Nemanjica.jpg

Prvo što sam pročitao kao dete, a i na čemu sam učio da čitam je bio neki priručnik za održavanje/popravku Lade 1500 / VAZ-2103.
Posle toga su mi pažnju privuke
Tehnike obrade metala - neki hrvatski priručnik za bravare
Priručnik za vojne bolničare / prvu pomoć
Tada sam imao 5-6 godina, a knjige sam našao u nekom koferu koji su moji doneli iz HR

Ja za vreme raspusta u trecem razredu osnovne na tavanu kod babe i dede pronasao majcin udzbenik iz Odbrane i zastite za cetvrti razred gimnazije iz druge polovine 60ih i iscitao (a delom i popamtio) sve... :lol:
Ista priča i kod mene, moji su mahom bravari, medicinari, vojna lica i sl. tako da su to bile jedine knjige u kući

Не могу тачно да се сетим наслова... Знам да сам у библиотеци тражио нешто о пиратима, а добио сам књигу где је било пирата, али то је била белетристика, једна лепа прича - док је мене занимало историјски.

Trebalo je u petom razredu da pročitamo lektiru Veliko dvorište, Gurije od Stevana Raičkovića.
Ovo Veliko drvorište je bilo nekakvo mrcvarenje, pripovetke, ali poema za decu Gurije mi je bila fascinantna.

Taj Gurije je živeo sam, kuća mu se stopila sa prirodom, a Raičković je izvajao lik razbarušenog samotnjaka Gurija u takvim nijansama, da sam se više puta vraćala i iščitavala njegove stihove. Došli su mu jednog zimskog dana gosti i onda su njih troje pili, a kad se napio, gurije je pevao pesmu:

Donesite mi rakije
Iz daleke zemlje Trakije.
Dovaljajte svu burad.
Neka me služi Turad.
Hoću velikog sira
Iz snežnoga Sibira.
Džigericu od patke
Sa Kamčatke.
Ćurana
Iz Japana.
I guske
Iz Francuske.
Dovaljajte mi vina
Iz Kovina i Knina.
Neka me služe tri mandarina
Čiji je zavičaj Kina.
Nasecite mi suve plećke
Iz Patrijaršije pećke.
I kobasice
S Bjelasice.
Suvih rebara
Iz Bara.
Hoću da mažem kajmake.
Da jedem trešnje s Jamajke.
Urme
Iz Burme.
I kruške
Iz Koruške.
Kokosov orah ceo
Što ga rađa Borneo.
Hoću kolača od vanilje
Iz sunčane Sevilje.
Pa medene gurabije
Iz žarke Arabije.
Orahove štanglice
Iz neke grčke vanglice.
I puslice
Iz Nice.
Zavijte mi duvana
Iz Gvineje, Sudana.
Il neke druge trafike
Daleke zemlje Afrike.
Prinesite čaše.
Izvrnite flaše.
I vi tamo Turad
Otčepite burad.
Otklopite čabar.
Ispraznite ambar.
Nek se pije
Nek se ije
Dogod srce bije
U stare bekrije
Ove ovde furije
Što se zove Gurije.

Nisam znala ni šta je Kamčatka, ni šta je Pećka patrijaršija, ali sam naslućivala.
Edukativan je bio jer je delovao na podsvesnom nivou, sada to znam. :lol:

И да ли вам се свидела и остала у памћењу а да није школска лектира

моја прва
7989558.jpg

памтим фрагментално, значи није ми била толико упечатљива иако сам је прочитао за два дана.
Eboteeeeeeeeeeeeeeeeeee. Prvu knjigu... da se setim...

1768580424846.png

Hvala na temi. Naci cu je i ponovo procitati.
Neverovatna knjiga.

И да ли вам се свидела и остала у памћењу а да није школска лектира

моја прва
7989558.jpg

памтим фрагментално, значи није ми била толико упечатљива иако сам је прочитао за два дана.

Znam, znam, znam - ovu, ovu, ovu!
I dalje je imam:).

walt-disney-predstavlja-najlepse-price-za-decu-18142-x78-111_1.jpg

Prikazan je samo omot dok su korice bile izradjene od guste, zlatne tkanine sa utisnutim Aurorinim dvorcem.
Svaka bajka je pocinjala kaliografskim pocetnim slovom i bas svaka je pisana kitnjasto i opsirno.
Prelepa knjiga!

Back