Kojih 12 država su najbogatije na planeti?

Alter_Ego_

Legenda
Banovan
Poruka
67.168
Po vama koji naginjete tom zapadnom modelu ispada da je zapravo pozeljno biti zaduzen sto je suludo.
SAD su godinama prezaduzene i silom teraju druge zemlje da im kreditiraju lagodan zivot.Zato i izbijaju tzv. obojene revolucije tamo gde imaju interes.
Ali(na veeeeliku zalost nekolicine forumasa) su Ruje resile da stave tacku na to po sistemu-Plati pa se klati.Jer njihove zelene novcanice odavno vrede samo ako nekoga nateraju da im daju robu za taj papir koji inace nema podlogu u zlatu.

Кредитима се у Србији финансира лагодан живот.

У нормалним земљама се кредитима нешто паметно сагради, чиме се на дуге стазе тиме остварује профит, далеко већи него да нешто није саграђено.

Покушаћу поново једноставним примером да ти објасним.

Замисли да држава узме кредит, дакле, задужи се, и направи мост преко реке.

До стварања тог моста, возачи су морали да иду заобилазним путем, те је сваки аутомобил, камион трошио далеко више горива, јер је пут био много дужи.

Држава је узела кредит, направила мост, уштедела возачима (укључујући и државним возилима) гомилу новца који би отишао на гориво, гомилу времена које се боље искористи, нове пословне прилике и могућности за сарадњу преко река, нове могућности за брже допремање робе, са мањи мтрошковима.

А тога свега не би било да је на власти био неко ко размишља као ти "боље да немам мост (или некретнину, или нове гаће на дупету...), али да нисам дужан, него да имам мост, а да будем дужан".

Alter_Ego_

Legenda
Banovan
Poruka
67.168
Pazi, uvek imaš drugu stranu duga. Ako država duguje, to znači da smo mi građani u plusu

Iz tog razloga treba da te raduje zaduženost (imaš finansijsku ušteđevinu)

Да. И то је битно рећи. Нпр. држава се задужује тако што продаје обвезнице које људи купују на финансијском тржишту.

Дакле, држава емитује обвезнице, на годину, две..три..пет...и плаћа на те обвезнице камату. Купим обвезнице и за годину, две или пет, дођем код државе и кажем "дај главницу са каматом", и тиме зарадим, а држава је урадила нешто корисно, нпр. порушила пут од Рашке до Одвраћенице.

Сви добијају.

А ако ми паре хитно требају, само продам обвезницу на берзи, и повратим новац, са мањом каматом,а остатак камате, по доспећу узме онај ко је од мене купио обвезницу.

Како идеалан систем.

jo antoni

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
194
Да. И то је битно рећи. Нпр. држава се задужује тако што продаје обвезнице које људи купују на финансијском тржишту.

Дакле, држава емитује обвезнице, на годину, две..три..пет...и плаћа на те обвезнице камату. Купим обвезнице и за годину, две или пет, дођем код државе и кажем "дај главницу са каматом", и тиме зарадим, а држава је урадила нешто корисно, нпр. порушила пут од Рашке до Одвраћенице.

Сви добијају.

А ако ми паре хитно требају, само продам обвезницу на берзи, и повратим новац, са мањом каматом,а остатак камате, по доспећу узме онај ко је од мене купио обвезницу.

Како идеалан систем.
Pa, čim imaš dug, to povlači da se nekom drugom duguje. Odnosno on ima Potraživanja, u plusu je takoreći.

Ko je onda taj beneficijent u slučaju državnog duga

Neuke osobe reći će "Braća Bilderberg!" ali to nije tačno

Obični građani spadaju u te koji su u plusu, kad je država u minusu

Alter_Ego_

Legenda
Banovan
Poruka
67.168
Pa, čim imaš dug, to povlači da se nekom drugom duguje. Odnosno on ima Potraživanja, u plusu je takoreći.

Ko je onda taj beneficijent u slučaju državnog duga

Neuke osobe reći će "Braća Bilderberg!" ali to nije tačno

Obični građani spadaju u te koji su u plusu, kad je država u minusu

Сада је колега @Rakela778 тотално збуњен.

Rakela778

Aktivan član
Poruka
1.811
Кредитима се у Србији финансира лагодан живот.

У нормалним земљама се кредитима нешто паметно сагради, чиме се на дуге стазе тиме остварује профит, далеко већи него да нешто није саграђено.

Покушаћу поново једноставним примером да ти објасним.

Замисли да држава узме кредит, дакле, задужи се, и направи мост преко реке.

До стварања тог моста, возачи су морали да иду заобилазним путем, те је сваки аутомобил, камион трошио далеко више горива, јер је пут био много дужи.

Држава је узела кредит, направила мост, уштедела возачима (укључујући и државним возилима) гомилу новца који би отишао на гориво, гомилу времена које се боље искористи, нове пословне прилике и могућности за сарадњу преко река, нове могућности за брже допремање робе, са мањи мтрошковима.

А тога свега не би било да је на власти био неко ко размишља као ти "боље да немам мост (или некретнину, или нове гаће на дупету...), али да нисам дужан, него да имам мост, а да будем дужан".
Vidi strucnjak ovako...Nemoj zvakati zapadnu zvaku da je bolje kad si zaduzen.Recimo da svaka drzava ima neki svoj novac,zlato ili neku trecu robu koja moze da se proda.Zasto bi se zaduzivala?Ti pricas o bankrot ili korumpiranoj drzavi u kojoj se zna koliko kome pripada pa se zato i uzimaju krediti,a tu nema zdrave ekonomije,jer je DUZNA.

jo antoni

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
194
Vidi strucnjak ovako...Nemoj zvakati zapadnu zvaku da je bolje kad si zaduzen.Recimo da svaka drzava ima neki svoj novac,zlato ili neku trecu robu koja moze da se proda.Zasto bi se zaduzivala?Ti pricas o bankrot ili korumpiranoj drzavi u kojoj se zna koliko kome pripada pa se zato i uzimaju krediti,a tu nema zdrave ekonomije,jer je DUZNA.
To je samo reč "dug" a uopšte ne znači to.

Trebalo je nazvati to drugačije, da ne bi zbunjivalo prolaznike.

Umesto "semafor zaduživanja" nazvati "semafor štednje," pošto je dug jedne osobe ušteđevina druge

Војвода

Domaćin
Poruka
4.387
Mislim da BDP nije realan pokazatelj.Na primer SAD,zive lagodno,proizvode dosta a potonuli odavno.Prezaduzeni su a njihova valuta nema realnu(zlatnu) podlogu i samim tim je podlozna raznim mahinacijama.Meni nikada nije bilo jasno da Rusija koja pliva u nafti koristi uglavnom vozila sa malom zapreminom motora a SAD sa velikom.Onda EU clanice,kao razvijene,bogate,a zaduzene po 80,90 i vise % BDP-a.Gde je tu logika?Kao kad bih ja bio prezaduzen a kazem da imam svega i zivim lagodno.
Није проблем бити презадужен, проблем је кад то дође на наплату. А сви се задужују у доларима, тако да за њих фрке нема. Мислим на запад.

Alter_Ego_

Legenda
Banovan
Poruka
67.168

Задуживала би се зато што у одређеном тренутку нема довољно новца за неки пројекат, нпр. изградњу моста, али ће имати у будућем тренутку.

Нпр. ако изградња моста кошта 1000 одређених јединица, а држава у том тренутку има 200 тих јединица, остаје јој или да не направи мост 2024. године већ да га напрати 2040. године или да каже, узећемо кредит од 800 јединица + оних 200 које већ имамо, то је довољно да мост направимо 2024. године, а да оних 800 јединица враћамо сваке године по 100 јединица наредних 8 година.

Alter_Ego_

Legenda
Banovan
Poruka
67.168
Odosmo predaleko.A lepo smo poceli,od naslova ove teme.Ne moze zemlja/drzava koja nema nista da bude bogatija od one koja ima svega(rude,naftu,gas,dijamante) ma kako zapadnjaci izmisljali kojekakve slatke price.

Ова слика демантује твоје сиромашно размишљање.

najbogatije-drzave-na-svetu.png

Alter_Ego_

Legenda
Banovan
Poruka
67.168
To je samo reč "dug" a uopšte ne znači to.

Trebalo je nazvati to drugačije, da ne bi zbunjivalo prolaznike.

Umesto "semafor zaduživanja" nazvati "semafor štednje," pošto je dug jedne osobe ušteđevina druge

Да. Ако сам ја држави позајмио своје паре, а она мора те паре после да ми врати,

то значи да је мени државни апарат дужан паре, а ја сам уредно држављанин ове државе.

jo antoni

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
194
Да. Ако сам ја држави позајмио своје паре, а она мора те паре после да ми врати,

то значи да је мени државни апарат дужан паре, а ја сам уредно држављанин ове државе.
Ne samo to, nego ako ti imaš 6,640,000 RSD (što ja recimo imam) to je moglo doći jedino iz deficita države Srbije

Alter_Ego_

Legenda
Banovan
Poruka
67.168
To se zove rad glavom

Vi ruski rudari to ne bi razumeli

Да. Они мисле ако имају под земљом закопан неки драги камен, да су богатији од онога ко у својој глави има сва знања, нпр. математике или економије. Никада нису научили да је знање највеће богатство. Јер они мисле да је богатство само оно што могу да виде и опипају.

Зато никада неће имати Ламборџини.

Није им јасно како су богати Лихтенштајн, Монако и Америка, а у Сибиру закопан ћуп са сировим златом.

Alter_Ego_

Legenda
Banovan
Poruka
67.168
Ne samo to, nego ako ti imaš 6,640,000 RSD (što ja recimo imam) to je moglo doći jedino iz deficita države Srbije
Тај део ни мени није баш јасан. То је оно што пишеш о порезима и штампању пара?

Мсм..кад мени није јасно, замисли колико је друг Ракела збуњен.

jo antoni

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
194
Да. Они мисле ако имају под земљом закопан неки драги камен, да су богатији од онога ко у својој глави има сва знања, нпр. математике или економије. Никада нису научили да је знање највеће богатство. Јер они мисле да је богатство само оно што могу да виде и опипају.

Зато никада неће имати Ламборџини.

Није им јасно како су богати Лихтенштајн, Монако и Америка, а у Сибиру закопан ћуп са сировим златом.
Sad vidim da je ovo PPP lista a ne nominalna

Znači ipak sam ja u pravu da je La Condamine bogatiji od Irske

Alter_Ego_

Legenda
Banovan
Poruka
67.168
Pa ovako, da li se slažemo da ako ti poseduješ 15,000 dinara, da te iste novčanice nisu u posedu države?

(Sad sam napolju pa ne mogu predugo da kuckam da se ne smrznem ko čkapi)

Све оно што свако од нас поседује није у поседу државе. Дакле, и тих 15 000 динара нису у поседу државе.

Шта даље?

jo antoni

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
194
Све оно што свако од нас поседује није у поседу државе. Дакле, и тих 15 000 динара нису у поседу државе.

Шта даље?
Znači možemo se složiti da tih istih 15,000 ne mogu da se smatraju poreskim prihodom republike (jer nisi ih predao, kod tebe su).

Dakle za sada u primeru su prihodi države 0 dinara.

Ako u narednom izlaganju dokažem da je postojala državna potrošnja 15,000 RSD to bi dokazalo da je deficit 15,000 (jer zasnovano na dosadašnjim pisanijima, porez im je doneo 0 RSD).