Koji vam je naj-spomenik u Beogradu?

Patrijarhu Pavlu.
Po bilo kom kriterijumu, može i objašnjenje.
2fe2d2fe186991d67da9523a4be2f880b.jpg

Patrijarhu Pavlu kod crkve sv. Marka.
Šalim se, ni srpski neprijatelj se ne bi zafrkavao ovako.

Recimo, Borislavu Pekiću na Cvetnom trgu.
36691754_oAKSG8EmT_CFeFebxHzFgt-sTW3XCMcbz5cVhZY4kMc.jpg

Kul je.

победник као најбоља симболика
стефана немање као најозбиљнији
Па не знам... Некако, код споменика Стевану Немањи, сматрам да је идеја погрешна.
Хтели смо да прикажемо да смо настављачи Византије. За мене је погрешан "разбијени" доњи део. Не може се на разбијеном правити добра будућност.
Боље је да је (велико) постоље урађено пола-пола, са византијским стилом/украсима доле, а нашим у горњој половини.
Осим тога, боље је да је споменик постављен на врху Немањине... такорећи на Славији, уместо оне глупости која је сада тамо. На Славији је много пута више публике него на Савском тргу... ако су већ хтели да имају публику.

Победник је на добром месту (иако то није првобитно предвиђено место).

не знам ко је то хтео, ја га схватам као распуклину ромејског царства на коме немања гради државу
Нека комисија, ово-оно...

Мени је неприхватљиво да на симболу распада "зидамо" нешто ново... По мени, требало је уклопити два позитивна симбола.

У само уметничко извођење се не разумем па и не коментаришем.
Само ћу дати примедбу да је уместо мача требао да стоји крст. Прекршили смо замисао аутора статуе. Такође, неки људи кажу да рука статуе која држи мач има знатно другачији положај.

Нека комисија, ово-оно...

Мени је неприхватљиво да на симболу распада "зидамо" нешто ново...
прихватљиво или неприхватљиво, таква је била ситуација за време стефана немање
Само ћу дати примедбу да је уместо мача требао да стоји крст. Прекршили смо замисао аутора статуе. Такође, неки људи кажу да рука статуе која држи мач има знатно другачији положај.
па и ромејско царство је било под сличним крстом а држава је ипак створена мачем
мада, можда је могао и мач и крст :think:

Back