Koji srpski proizvodi su konkurentni kvalitetom i cenom na svetskom trzistu?

ne brate djordjo iako nam se dopadaju neki prehrambeni proizvodi ne zadovoljavaju nikakve standarde i samo prolaze kod neobavestenih neiskusnih konzumenata,pomenuta jaffa je kocka da li ce biti mekana a obicno bude bajata,zabranili bi je u eu dok kazes kex

Tako je.

I ti proizvodi postoje vec oko POLA VEKA, bez ikakve promene i unapradjenja.

Iako bih mogao da se slozim da u oblasti PROIZVODNJE HRANE Srbija treba da trazi svoje mesto u svetu.

Na zalost, CENE srpskog poljoprivrednog proizvoda su uvek izuzetno visoke za svetsko trzite, a razlog tome je USITNJENOST PROIZVODNJE, od parcele do prerade.

pazi uzmem pre neki dan ovaj novi manchmelow cokolada,nije lepo ceo uvijen u celofan i s donje strane pobelela cokolada kao kad istekne rok trajanja+s gornje strane ni1 nije citav sve napukla cokolada,to u svetu sve ide u otpis

Na takve stvari se jako gleda kada se nesto izvozi.

Video sam jednom kako u Fruktalovoj fabrici kompota izdvajaju sve tegle gde je zalepljena etiketa makar samo 1 mm na krivo, sto se skoro golim okom ne moze ni zapaziti...

Ali, to je bilo pre 30 godina....

Pamet i lepota :)

Kada su u pitanju teška pa i laka industrija ili poljoprivreda izgubili smo korak sa svetom,fabrike su nam zakatančene ili vape za modernizacijom, tehnologija nam je stara i praktično bismo trebali krenuti sa ledine. Ni kod poljoprivrede nije ništa bolje stanje, možda i gore. Uspeli smo da zapustimo čak i kanal Dunav-Tisa-Dunav .U 21.veku još uvek gledamo u nebo da li će pasti kiša ili ne.Trebaju nam godine i godine i velika sredstva koja nemamo da u tim oblastima budemo konkurentni.

Ono što bi moglo da se proda je znanje i pamet koju naši mladi imaju u oblasti IT tehnologija. Potrebna je samo dobra organizacija kao u slučaju BWDG kompanije u sledećem primeru.

Druga stvar koju sam malo šaljivo navela je lepota :) , ali pruža velike mogućnosti u modnoj industriji. Znam da sat vremena slikanja na zapadu ili u Turskoj, Dubaiju i sl. košta na hiljade evra. Mi imamo sposobne mlade fotografe i devojke sitnih kostiju i crta lica koje se traže tako da možemo da radimo kataloge za prodaju preko neta i reklamne kampanje za strane firme i kod nas po mnogo nižim cenama. Znam da to već neki rade i mislim da je i tu veliki potencijal koji će tek da se ispolji.

Poslednja izmena od moderatora:
Koji?

Gde su KOMPARATIVNE PREDNOSTI SRBIJE?

Kako se koriste? :think:

Органски произведено воће. Замрзнуто, сушено и воћни пиреи. Узадње време и пекмез, као типично српски производ.
Наше компаративне предности су посебан и фантастичан укус и арома воћа, којом бежимо осталима. Сам квалитет воћа којим такође бежимо осталима. Наши недостатци су не избалансиран квалитет и гомила пприучених типова који се баве тиме. не познавање међународних прописа и правила, као и врло често бахато бијање да се разни стандарди уведу, и ако је сасвим очито да ти стандарди продају робу овог типа. Такође и бољење пајсера од стране државе за било шта што се тиче извоза.

Maline su OK, ali su PRESKUPE.

Chileanske su isto tako dobre, ali su jeftinije, pa svet kupuje kod njih.

Америка купује у Чилеу. И то од 3 фирме, којима су баш американци и изградили те стандарде, ради својих потреба. дакле, УСА, а не свет. Али , УСА увози малине и из Србије.. додуше, само од 3 фирме, које имају ИФС стандард.

Vocni sokovi su najbolji na svetu. Cene jesu visoke, ali su po svetu jos i za ceo evro vece, a sokovi nisu ni priblizno ukusni, gusti i dobri kao nasi.

Kajmak, prsuta, sjenicki sir, mlado jagnje ili jare nisu za izvoz, jagnjetina i jaretina bi mozda i prosle, ali kajmak niko ne poznaje, a i ne pravi se u kolicinama
kojima mogu da se snabdevaju veliki lanci supermarketa. Sreva u Evropi imma na stotine vrsta ( mozda i hiljade), ko bi kupovao nesto nepoznato.
Isto vazi i za prsutu

Pamet i lepota :)

Kada su u pitanju teška pa i laka industrija ili poljoprivreda izgubili smo korak sa svetom,fabrike su nam zakatančene ili vape za modernizacijom, tehnologija nam je stara i praktično bismo trebali krenuti sa ledine. Ni kod poljoprivrede nije ništa bolje stanje, možda i gore. Uspeli smo da zapustimo čak i kanal Dunav-Tisa-Dunav .U 21.veku još uvek gledamo u nebo da li će pasti kiša ili ne.Trebaju nam godine i godine i velika sredstva koja nemamo da u tim oblastima budemo konkurentni.

Ono što bi moglo da se proda je znanje i pamet koju naši mladi imaju u oblasti IT tehnologija. Potrebna je samo dobra organizacija kao u slučaju BWDG kompanije u sledećem primeru.

Druga stvar koju sam malo šaljivo navela je lepota :) , ali pruža velike mogućnosti u modnoj industriji. Znam da sat vremena slikanja na zapadu ili u Turskoj, Dubaiju i sl. košta na hiljade evra. Mi imamo sposobne mlade fotografe i devojke sitnih kostiju i crta lica koje se traže tako da možemo da radimo kataloge za prodaju preko neta i reklamne kampanje za strane firme i kod nas po mnogo nižim cenama. Znam da to već neki rade i mislim da je i tu veliki potencijal koji će tek da se ispolji.

Najbolje da nam zene idu u modele,call girls,prostitutke..to se moze lepo unovciti.Jos ako ih uzme neki seik za harem..eto Srbima para.:roll: A one ledine i njive nek zvrje prazne jer nema ko da ih obradjuje dok zene beze iz sela tj. od rada i radjanja.:dash:

Back