Književnost Koji si lik iz knjige?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
6.404
TEMA.jpg
Zamislite situaciju: Postoji čarobni štapić. Imate želju da jedan dan ili nedelju dana budete junak neke knjige. Čarobni štapić vas unese u jednu knjigu.

Koja je to knjiga i koji ste lik iz knjige?

Ja sam ušla u knjigu "Prohujalo sa vihorom" i postala sam Skarlet 🙂 :heart:

Sada ste vi na redu 🙂

Foto: Pixabay com

Robinzon Kruso, da se malo odmorim na obalama toplog mora bez bezvezne priče oko sebe. Čim vidim Petka imam da ga ubijem.

Roman o Robinzonu Krusou jeste jedan od omiljenih romana mog detinjstva. Čini mi se da sam ga čitao dva ili tri puta.

Mislim da će ljudi pre odlučiti za junaka koji živi u određenom stanju ili je na na određenom putu nego za junake kojima se samo dešavaju stvari, a oni ih bespomoćno prihvataju.

Mislim da će ljudi pre odlučiti za junaka koji živi u određenom stanju ili je na na određenom putu nego za junake kojima se samo dešavaju stvari, a oni ih bespomoćno prihvataju.

Ovo je zanimljiva rečenica koja otvara pitanje, zašto volimo junaka neke knjige.

Bold: Ako nije problem, molim te,daj jedan primer.

Dok čitamo trilere, pored policijskog inspektora i porodica žrtve ili sama žrtva ( ako je ostala živa ) bori se za pravdu.

U jednom novom trileru, domaćeg pisca, porodica žrtve je ravnodušna, ali ne i bespomoćna.

U romanu "Prave Beograđanke" junakinje se bore za bolji status u društvu, jedna od junakinja bira tamnu stranu društva, ostale drugačije biraju.

Ovo je zanimljiva rečenica koja otvara pitanje, zašto volimo junaka neke knjige.

Bold: Ako nije problem, molim te,daj jedan primer.

Dok čitamo trilere, pored policijskog inspektora i porodica žrtve ili sama žrtva ( ako je ostala živa ) bori se za pravdu.

U jednom novom trileru, domaćeg pisca, porodica žrtve je ravnodušna, ali ne i bespomoćna.

U romanu "Prave Beograđanke" junakinje se bore za bolji status u društvu, jedna od junakinja bira tamnu stranu društva, ostale drugačije biraju.
Josef K na primer, ceo modernistički pravac gde j junak protiv društva. Sa druge strane, dela kod kojih prevladava herojski princip, gde iako glavni junak (ili jedan od arhetipskih junaka) gine, nemaju taj uticaj. Recimo Ilijada, i smrt Ahila su delo i junak gde čitalac može naći inspiraciju za život i rado im se vraća i identifikuje sa njima.

Pogledajte prilog 1682591Zamislite situaciju: Postoji čarobni štapić. Imate želju da jedan dan ili nedelju dana budete junak neke knjige. Čarobni štapić vas unese u jednu knjigu.

Koja je to knjiga i koji ste lik iz knjige?

Ja sam ušla u knjigu "Prohujalo sa vihorom" i postala sam Skarlet 🙂 :heart:

Sada ste vi na redu 🙂

Foto: Pixabay com
Nekoliko njih se preslikalo u meni zauvek. To su mi istomišljenici, izmišljeni prijatelji, voljeni iako imaju mnogo crnih rupa u glavama. Npr. mogu biti kombinacija Mersoa (Stranac) i kneza Miškina, i junaka pripovetke San Smešnog Čoveka. Jedan jedinstven lik ne mogu da budem nikako.

Back